Vyhledávání
Plavaná
V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Středa 13. června 2012 v 8:17® hraji
-
regulus> ouklejka pruhovaná se množí sama. Tím že je chráněná, nesmí se ani chovat. řekl bych, že se v současnosti jedná o velice rozšířený druh ryby, opodstatnění umístění do seznamu hájených ryb se asi ztratilo.
- Úterý 12. června 2012 ve 22:39® osprey
-
michal123> Třeba je to braním ryb – tím co bere a jak to bere. Broky mají význam spíš pro detekci záběru.
Já ale chytám jen s pevným splávkem, takže odpověď ber s jistou rezervou.
- Úterý 12. června 2012 v 16:37® michal123
-
Chtěl jsem se zeptat.Poslední dvě vycházky jsem chytal na nějakých 20–30m s anglánem a měl jsem problémy zaseknout nákou rybku,spíš mě to přišlo jakoby to byla náhoda že jsem jí vytáhl.Už takhle chytám asi 3 roky a občas se my tohle stane a nemůžu přijít na to v čem je chyba.Napadlo mě že by to mohlo být o rozmístěných bročkách ale proč se my to stává to nevím.Díky za odpovědi
- Neděle 10. června 2012 ve 14:18® regulus
-
Tady to vypadá, jako by všichni plavačkáři vymřeli.
Byl jsem dopoledne na Krakonošovým, v Obřanech nad splavem nebo teda spíš ještě o dost výš a mám dotaz na předsedu co se tu sem tam objevuje když ráno zdraví. Je pravda, že na Svitavu až tak často nechodím a ani jsem nechodíval, čož ovšem neznamená že bych tam nechodil vůbec, jen dlouhodobej poměr návštěv Svratka : Svitava je asi 4 : 1. Nikdy v minulosti jsem nezaznamenal takový množství ouklejky pruhované, vlastně si nepamatuju, že bych ji v minulosti chytal, ale to bude tím, že nepodrobuju každou čudlu ichtiologickýmu rozboru, takže jsem ji bral jako obecnou „běličku“. Po dnešku mám chuť ji přejmenovat na ouklejku votravnou, protože braly prakticky na hod, úplně u dna, jen sem tam jim to uzmula nějaká protice nebo ostroretka. Připadne mi, že už je tam pomalu na hranici přemnožení. Zajímalo by mě, jestli se tam tak rozmohla sama od sebe, nebo jste tomu pomohli v zájmu záchrany silně ohroženého druhu.
- Sobota 2. června 2012 ve 13:07® trembel
-
Oni v tej Britanii pouzivaju naraz viacej sietok (bezne 3) a maju vahovy limit na jednu sietku, ale aj tak to vazenie asi prilis setrne nie je.
- Sobota 2. června 2012 v 7:07® lunimus
-
fakt, ze pravidla sutazenia su tu x rokov tu sice je, ale ak sa nam to nepaci, nemozeme to zmenit?
Tak ako tu bolo napisane, ze cas na meranie ryby je obcas väcsi ako cas potrebny na chytenie ryby … beriem, ze zavodnik sa s tym zatazovat nemusi … ale nemoze byt pri takomto zavode komisar, ktory bude kazdych 15–20, mozno 30minut obiehat sutaziacich, priebezne vazit a pustat? od sutaziacich by to chcelo 2 vezirky, od organizatora o 2–6 ludi viac
- Pátek 1. června 2012 ve 22:20® regulus
-
osprey> každej národ je v něčem nějak cáknutej, je sice pravda, že se mi způsob sakování nelíbí, ale proti gustu žádnej dišputát, pokud se chtějí gentlemani v UK takhle bavit, tak ať se tak baví, my se po nich opičit nemusíme. Navíc si myslím, že to hraji napsal jako fakt který se v UK praktikuje, tedy jako zajímavost a ne, abychom si tu zřídili kluby a chovali se stejně, nejspíš to bylo v kontextu s rybářskými závody. jsem docela přesvědčen, že kdyby se lidi chovali na revíru Svitava 1 podle této anglické předlohy, tak by mu to po chuti moc nebylo …
- Pátek 1. června 2012 ve 21:23® TOMMY CATFISH
-
nejaký príspevok pridám
- Pátek 1. června 2012 v 15:50® mvincik
-
Bigpista> To by se to tu ale nejmenovalo Chytej.cz, nýbrž Kecej.cz!
- Pátek 1. června 2012 v 15:45® Bigpista
-
lunimus> Myslím, že v plavačkové / feederové lize není dost dobře možné měřit každou rybu zvlášť, protože čas potřebný k změření ryby je často delší, než čas potřebný k jejímu chycení. Což ovšem neznamená, že se mi toto pytlování ryb líbí. Dot dobře si umím představit, jak je k rybám šetrné, že se mačkají pár hodin ve vezírku. Jenže ve své podstatě se nebavíme o dobru a zlu, ale jen o větším či menším zlu. Nejšetrnější k rybám by totiž bylo, kdybychom zůstali doma a povídali si o nich na Chytej.
- Pátek 1. června 2012 v 15:45® osprey
-
lunimus> On je problém, že při plavané a feederu se ryby váží a je pevně daný závodní řád. Vážení je až po ukončení závodu.
- Pátek 1. června 2012 v 15:24® lunimus
-
kolko ludi, tolko chuti …
väcsina z vas vie, ze som v rybarine uplny amater a totalny zaciatocnik, ale co sa tyka ochrany prirody a zachadzanim so zivymi tvormi, myslim, ze k tomuto sa vyjadrit mozem :o)
Pytlovat ryby do vezirku, ktore brat nechcem sa mi zda trochu moc … a je to podla mna nefer voci rybam – ako bolo spomenute, uznavam, ze je to stale lepsie, ako by decka mali sediet pri FB … ale ked uz decka ucime lovit ryby, preco ich nemozeme rovno ucit aj zodpovednosti?
Paci sa mi system ako pise JanaR, ze sa ulovena ryba odmeria a ide nazad do vody.
Pocul som o zavodoch, kde to funguje tak, ze sa lovi po dvojiciach a ked niekto ulovi rybu, pridu zastupcovia sprava aj zlava, ryba sa odmeria, odvazi, zapise a putuje nazad do vody … ziadne pytlovanie … a toto mi pride ako normalny sposob, ktory by mohol fungovat pri kazdej sutazi. Samozrejme by to bolo trochu narocnejsie pri love belic a inych malych ryb, ale to by bolo tiez riesitelne a uchovavali by sa do poctu napr 10ks, potom odvazit a vypustit …
Ano, uvedomujem si, ze je tu uz mozno niekolko desatroci zauzivany nejaky zvyk a nejaky system bodovania – ale preco ho nezmenit?
Samozrejme ako som spomenul na zaciatku: kolko ludi, tolko chuti … takze toto je len moje vyjadrenie nazoru – a nechcem tym nikoho prevracat na svoju stranu, ani nikoho neodsudzujem
… podobne nerobim aj ine veci, ako robi dnes vela rybarov … napr. vobec nepouzivam, ani nechcem pouzivat pri love ziadne elektronicke hlasice zaberu … su ludia, ktori si bez toho nevedia predstavit ist na ryby, ale ja chcem mat skratka pri vode klud a pohodu :o) … a ak to niekto pouziva, neznamena to v ziadnom pripade, ze by nebol dobry rybar, len ho to skratka bavi inak ako mna
… a ze ja kvoli tomu prepasiem kopec zaberov? … nevadi, k vode idem v prvom rade kvoli pohode a nemam potrebu vytiahnut kazdu jednu rybu na breh
- Pátek 1. června 2012 v 10:51® osprey
-
hraji> Nevím, jestli na mě budeš reagovat, ale chci, aby to dál byla věcná diskuze dvou přátel. Příliš si tě vážím na to, abych tu z tebe dělal vola. Tohle jsem musel napsat, protože nevím, kam se diskuze dál vyvine. Neútočím na tebe, ale připouštím, že se snažím dělat závodění jakousi antireklamu.
K těm dětem. Ber to tak, že v Anglii dělají spoustu věcí. Nějak se chovají na klubových vodách, nějak na tekoucích, jinak třeba na moři. Viděl jsem i článek anglického autora o lovu lipanů na plavanou. Já bych tak nechytal, ale proč ne – je jedno, jestli je háček v hubě opeřený nebo ne. Taky měli v Anglii štvanici na lišku a ve Španělsku třeba býčí zápasy.
O tom anglickém programu pro děti vím – ale proč to dítě má sakovat ryby, když je stejně pustí. To plnění vezírku už je honba za tím, jak ho má kdo plný. Přitom pro pouhé gesto, kdy si potěžkáš a zvážíš plný sak, čímž ublížíš naprosto zbytečně spoustě ryb.
Ty klubové tabulky jsou taky určitý projev narcisismu. Pochopil bych žebříček trofejních ryb. Ale kdo nachytal víc kilo plotic? To je v první řadě masivní krmení a pak už jen totální dril – od ovládnutí techniky lovu přes práci s cajkem až po bleskové zdolávání a pytlování. Nevyplatilo by se v tom případě vzít si na to pořádný čeřen?
A dobře. Připusťme, že závodění je neškodné a fajn. Co kdyby v tomto duchu začali chytat všichni? Já jsem vděčný za běžného českého rybáře, který jde posedět k vodě s tím, že chytne kapříka a bude šťastný. Osobně si myslím, že je to v rybařině i taková moje konečná meta.
- Pátek 1. června 2012 v 8:58® hraji
-
Dovolil bych si upozornit na celonárodní program anglického rybářského svazu, který by se dal pojmenovat Nauč děti chytat ryby.Jeho smyslem je přivést děti k lovu ryb, kupodivu k lovu ryb v anglickém pojetí. Tedy sednout k vodě, nachytat ryby do vezírku, pak je zvážit, zaznamenat do klubových tabulek a pak je pustit. Samozřejmě že se slušným zacházením s rybami. V Anglii není vezírek považován za mučící nástroj a závodník není považován za úchyla.
- Pátek 1. června 2012 v 8:57® Ciffik
-
lunimus> máš pravdu, já to zase viděl z druhé stránky – ukázat dětem že život není jen Facebook a internet, chlast a drogy – to už raděj ať trápí ty potvory šupinatý u vody
- Pátek 1. června 2012 v 7:55® janaR
-
lunimus> Nevim, jak jinde, ale u nás se ulovená rybka změří, zapíše a putuje zpět do rybníka.
- Pátek 1. června 2012 v 6:50® lunimus
-
Ciffik> no … ak by mali zavody deti prebiehat podobne, tak tym dame detom najavo, ze je to takto O.K. … co ale nie je … samozrejme ja neviem, ako to presne vyzera na detskom preteku, takze to nemozem nijako posudzovat …
- Čtvrtek 31. května 2012 ve 23:29® Ciffik
-
osprey> určité plus u závodění vnímám u ještě u dětí a mládeže, jinak ± stejný názor
Tento příspěvek byl editován 31.5.2012 23:29:43 uživatelem Ciffik. - Čtvrtek 31. května 2012 ve 22:36® osprey
-
lunimus> Ze mě taky ne. Jen úcta k mnoha závodníkům, kteří jsou opravdu skvělí lidé (hraji je typickým příkladem) mi brání v tom, abych závodění kritizoval víc.
Ale na druhou stranu, člověk se při tom opravdu naučí chytat ryby. Navíc závody mají i jistou společenskou stránku.
- Čtvrtek 31. května 2012 ve 22:24® lunimus
-
osprey> fuu … tak to mi je uz jasne, ze zavodnik zo mna nikdy nebude …
- Čtvrtek 31. května 2012 ve 21:58® osprey
-
lunimus> Ryby se házejí do vezírku. Ten se po závodech vytáhne (pokud je tam víc jak 10 kg, tak těm dole moc veselo není). Ryby se přesypou, zváží a pustí. Většinou odplavou…
- Čtvrtek 31. května 2012 ve 21:44® lunimus
-
osprey> hmm … a ako to na takej sutazi funguje … ryby sa hned po uloveni zvazia a idu spät do vody, alebo ako to funguje?
… a i ked moj postoj k sutaziam nie je vseobecne celkom pozitivny, myslim si, ze v pripade Hrajiho sa urcite neda hovorit o degradacii ryby (body=gramy) … dolezity je asi kazdeho osobny postoj k rybe ako k zivemu tvoru
- Čtvrtek 31. května 2012 ve 21:29® osprey
-
lunimus> Body = gramy. V mých očích totální degradace ryby.
- Čtvrtek 31. května 2012 ve 20:19® lunimus
-
hraji> este jeby som tak rozumel vsetkym tym skratkam a vyznamu bodov, ale priebeznemu tretiemu miestu rozumiem a gratulujem :o)
- Čtvrtek 31. května 2012 v 15:52® svery
-
hraji> Hlavně cejn a kapr. Ale jsou tam i karasi a líni. Určitě přidám bonduelku a bíláky
- Čtvrtek 31. května 2012 ve 12:40® hraji
-
svery> jako obecně vzato ta krmení smíchat můžeš. Ale pokud chceš jít na kapry a cejny je dobré do toho krmení přidat něco „hrubšího“, nějaký partikl. Hlínu na stojatou vodu nepotřebuješ, pokud ji nechceš použít vyloženě z aúčelem vytvoření mraku na přilákání cejnů.
- Čtvrtek 31. května 2012 ve 12:38® hraji
-
Koho zajímá závodní plavaná, může ode dneška shlédnout na stránkách ČRS celostátní žebříček 2012. A nebo ho najde zde v trochu jiné podobě http://plavana.info/
- Středa 30. května 2012 ve 20:25® hraji
-
svery> a jaké ryby jsou tvým cílem?
- Středa 30. května 2012 ve 20:02® svery
-
hraji> Mám doma MVDE – Record Breme 2kg 2kg hlíny 1kg gros gardons 1kg epiciene dá se to zkombinovat a v jakém poměru? Malá stojatá voda,hloubka 1,5m
- Středa 30. května 2012 v 19:23® hraji
-
svery> ano, v loňském i letošním roce jsem toto krmení používal s dobrým výsledkem. Rozhodně je to dobrá volba