Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 24. května 2012 v 9:40® Scanix
Scanix

hraji> to je velmi smutne, vazne, nahrada takovych krasnych ryb bude urcite zdlouhava :-(( Kdo je vinikem, je mozne vubec na nekom pozadovat napravu (financni)?

Čtvrtek 24. května 2012 v 8:41® hraji
hraji

Já včera nachytal skoro metrák a půl a byly tam moc hezké kousky

foto/diskuze/plavana/2012/th-img49094.jpgfoto/diskuze/plavana/2012/th-img49095.jpgfoto/diskuze/plavana/2012/th-img49096.jpgfoto/diskuze/plavana/2012/th-img49097.jpg
Středa 23. května 2012 ve 22:42® henny

V neděli na Bečvě 5 ostroretek z toho 3 spadly nej 45cm pak jelci nej 25cm, jednou okounek a pár ouklejí východních.. Vše na červi :-)

Středa 23. května 2012 ve 20:02® lunimus

regulus> toto riesenie vyzera sice zaujimavo, ale kombika nemam … rozdiel vo belkosti kufra je cca 25L a cca 2500,–€ co sa mi v okamihu kupy zdalo trochu neprimerane a dnes by som sa nerozhodol inak :-)

Zbalit pruty do kufra je pre mna rozumna alternativa prenosu, nakolko mam 3 kusy deti a manzelku, takze pri plne obsadenom aute je nerealne prenasat ich v interieri … alebo je pripustna este strecha, ale mam kvoli prutom montovat nosice, ktore zvysuju odpor a tym aj spotrebu? zvlast ak mam prazdny kufor … na chalupe mame komplet veci na oblecenie a teda prenasam vzdy len skolske tasky a par drobnosti co sa prali a sem tam nejake potraviny … Takze ak vymyslim riesenie, kde vyuzijem kufor, bude to fajn :o)

Středa 23. května 2012 v 18:10® regulus
regulus

lunimus> teď mě tak napadlo, proč cpát prut do kufru, je to sice kapinku divodý řešení, ale je to řešení. Mrkni semka, ať vidíš co mám na mysli http://www.cabelas.com/…r/737406.uts?… , nemyslím tím, že by sis měl něco takovýho kupovat, ale asi není nereálný si udělat držák na dva tři pruty pod strop auta, zvlášť u kombíku (nevím jestli máš klasickou oktávku nebo kombi) by to zavazelo minimálně.

K prutům Mikado, mám od nich feeder a maximální spokojenost, vlastně když vezmu polský pruty co mám (Dragon, Jaxon a Mikado), tak odpovídají ceně a já jsem s nimi vcelku spokojenej. Nutno říct, že nejsem nijak náročnej uživatel.

Středa 23. května 2012 ve 14:34® osprey
osprey

lunimus> 30 cm je 30 cm. Někdy rozdíl skoro nepoznáš (ale kratší prut je lehčí a příjemnější), jindy se každý centimetr délky navíc hodí.

Proto jsem taky skončil v situaci, že bolo 5 m je u mě mnohem častěji nasazovaný prut než match 4,2 m.

Středa 23. května 2012 v 8:40® lunimus

Priatelia … mam teraz jednu prakticku otazku. Nasiel som si prut Mikado Tachibana Match 3,90m / 5–25g http://www.rybarikpp.sk/…7/plavackove- druhy je o par € drahsi len ma 4,2m

rozdiel je 30cm, co robi rozdiel na transportnej dlzke 10cm. Obavam sa, ze zlozeny trojdiel 4,2m by mi nevliezol do kufra.

Takze teraz otazka. Je vyrazny rozdiel 3,9 a 4,2 metra?

a druha otazka, co poviete na tento konkretny prut, ku ktoremu som dal link?

Středa 23. května 2012 v 8:19® lunimus

regulus> jj … to mas pravdu, ze zvyknem dost spekulovat nad vecami, ale potom ma clovek sancu vymysliet nove veci :-) … napr. na strednej skole (strojarina) nam nas profesor nakreslil schematicky cerpadlo, ktore je udajne najjednoduchsie na svete. Nedalo mi to, lebo zjednodusit sa da takmer vsetko … a tolko som spekuloval, az som to „najjednoduchsie“ cerpadlo zjednodusil … a neskor v praxi sa preukazala aj jeho funkcnost :o) … takze spekulacie, nas mozu posuvat dalej …

ale vratim sa k tomu, co mi radil LuboO – nejedna sa len o suche radenie podlozene teoriou. Bol som s LuboO-m na rybach a pozical mi svoje pruty … a tam som povedal, ze take chcem … viac menej som si chcel len potvrdit dalsie uvahy a rozdiely medzi match a bolognese prutmi :-) a ako technik si viem predstavit chovanie sa jednotlivych prutov v praxi aj na zaklade teoretickeho popisu.

Samozrejme, ked dojdem do obchodu, urcite si necham ukazat aj bolonku aj matchku a finalne rozhodnutie padne az ked ich budem drzat v ruke :-)

A rozhodne si vazim aj tvoje rady :-) … ak by som o ne nestal, tak by som sa tu nepytal a rovno by som nieco kupil :-)

Středa 23. května 2012 v 7:23® hraji
hraji

regulus> jak píšeš Jiříku, nesouhlasím, ale respektuji. ;-)

Úterý 22. května 2012 ve 23:03® regulus
regulus

lunimus> moc špekuluješ a popravdě bez jakýhokoliv rejpání, debaty s Lubo-O jsou sice pěkný (bez toho abych ho nějak shazoval), ale s prutem budeš chytat ty a ne on, takže vybírej podle sebe.
Je to z vlastní zkušenosti, příklad já a Prutos. On ve věku mýho syna, zachytáme, pokecáme, ale vercajk, ne třeba fatálně, ale každýmu z nás vyhovuje něco trochu jinýho. Není to vůbec špatně, jen na to máme jinej úhel pohledu.
Právě proto jsem ti v pátek psal co vyhovuje mě, hraji by se mnou nejspíš nesouhlasil, ale je to zase o jeho a mým pohledu na věc, každej z jinýho úhlu. Celý je to o zkoušení, během času o zkušenostech, ale je totální blbost někoho slepě kopírovat. Je to jako v čemkoliv jiným, posbírat informace, vyzkoušet a ve finále se rozhodnout, co tobě samotnýmu bude nejlíp pasovat. Nejsíš to bude něco mezi tím, co ti tu kdo radil.

Úterý 22. května 2012 v 15:22® osprey
osprey

lunimus> Koupě staršího modelu je dobrá volba. Kolikrát ten nový ani nemusí být lepší. Zato dražší bývá skoro vždy:-))

Úterý 22. května 2012 ve 14:01® lunimus

hehe … ono to zrejme nakoniec i tak dopadne systemom, ze si vyberiem prut, necham si ho tu od vas skritizovat a nakoniec ho i tak kupim :o) Ale sedel som dnes na obede s LuboO-m a trochu sme pokecali aj o prutoch, takze uz viem, ze si zrejme kupim nejaky teleskop – matchku cca 4–5m do 25g. Po vyplate navstivim par obchodov a necham si ukazat minulorocne modely :-)

Úterý 22. května 2012 v 10:57® osprey
osprey

lunimus> Nehledej absolutní obecná pravidla. Levnější prut nebude mít zpravidla tak kvalitní uhlík a tak ho nejspíš může být víc, aby se udržela akce prutu. Může to být i kompozit (uhlík s laminátem) nebo dokonce čistý laminát. Pak to bude těžké, ocasoidní, ale vydrží to hrozně.

Nešpekuluj takhle. Prostě si vyber prut.

Úterý 22. května 2012 v 9:42® lunimus

cize plati v zasade, ze lacnejsie pruty su robustnejsie – tym trvanlivejsie, ale rybacka nebude tak citliva, ako keby som si kupil drahy prut, na ktorom si rybacku fakt uzijem, ale so strachom, ze pri neopatrnej manipulacii nieco na nej po.eriem? … nemyslim teraz tie uplne najlacnejsie pruty za 10,–€ (cca 250CZK) … ale ide mi o pruty v hodnote cca 50,–€ (1250–1500,– CZK)

Pondělí 21. května 2012 ve 21:27® osprey
osprey

lunimus> Opravdu je to, že si prut prohlédneš, zda odpovídá tvým požadavkům a je v pořádku v podstatě všechno, co se dá udělat.

Levné těžké pruty mohou být docela odolné, nejvíc praskají takové ty vyhnané proutky s tenkou stěnou blanku. Ale v těch 5 m se najde dost slušných robustních proutků. Moje boloňka má stovky prutohodin, možná už tisíce ryb a lámu ji zásadně jen posledních 5 cm, když někde cvrnknu při transportu špičkou (ztratil jsem takový ten ochranný obal a tak jednou za dva roky si někde škrtnu…).

Pondělí 21. května 2012 ve 14:11® lunimus

osprey> heh … tak to dufam nebude aj moj problem :-) … skor som myslel na to, ze ci si mam dat pozor na to, ci je to laminat s uhlikom, alebo kevlar, alebo nieco podobne … Lebo predpokladam, ze lacny prut na ktorysi budem davat pozor mi vydrzi dlhsie, ako drahy prut, na ktory pozor davat nebudem :o)

Takze v principe ako si povedal, mam davat pozor na to, aby sa nic neklepalo, neboli volne sucasti, aby sa mi to dobre drzalo v ruke a to je vsetko, co mozem v obchode urobit?

Pondělí 21. května 2012 ve 12:46® osprey
osprey

lunimus> Na dveře v obchodě. Já si jednou vyzvedával boloňku z opravy a ještě ve dveřích jsem amputoval koncové očko.

Jinak je to jako s melounem. Dovnitř nevidíš. Nech si to sestavit, abys viděl, že se tam nic neklepe a všechno je jak má. Pak to zkus zatížit (klidně si přines naviják s vlascem), abys viděl sílu prutu a akci.

A to je asi tak všechno, co můžeš udělat.

Můžeš se zeptat i na úroveň servisu. U mé boloňky potřebuje nejmenovaná italská firma na každou prkotinu tak půl roku a pokud jde o kvalitu odvedené práce, tak poslední opravu už jsem si radši dělal sám.

(opravy – vyvázání nového sedla navijáku poté, co mi na prut šlápl pes, kterého jsem se neodvážil kopnout, výměna posledního dílu, který jsem opakovaným odlomením koncového očka (moje vina) zkrátil na neúnosnou délku (vložen příliš měkký díl – z boloňky mám feeder), odlomení očka (nové jsem si vyvazoval sám))

Celkově na tom není moc co zkazit, je to trubka s očky. Něco váží, nějak se chová, něco vydrží. První dvě věci lze posoudit, to třetí se ukáže až u vody.

Pondělí 21. května 2012 ve 12:04® lunimus

btw. keď budem kupovať nový prút – čo mi poradíte? … na čo si mám dávať najväčší pozor?

Pondělí 21. května 2012 ve 12:03® lunimus

osprey> bohužiaľ vzhľadom na priestorovú konštrukciu kufra auta (sklon sedačiek a vnútorný tvar kufra) nie je možné počítať s moc väčšou transportnou dĺžkou, naviac musím počítať s tým, že prúty by som nerád len tak pohodil do kufra, t.j. musím počítať s transportnou dĺžkou puzdra na udicu … určite si to ešte premeriam, ale ak by som sa náhodou dostal skôr do predajne a chcel by som silou mocou niečo kúpiť, tak viem s istotou, že dĺžka prúta 135cm v zloženom stave je „bezpečná“ :-) … predpokladám, že mi tým stúpnu výberové možnosti a pomer výkon/cena sa dostáva kúsok vyššie v môj prospech :o)

Pondělí 21. května 2012 v 11:32® osprey
osprey

lunimus> Navíc počítej s prostorovou úhlopříčkou. Ale o tom to není. Snadno seženeš slušný prut kolem 120 cm.

Pondělí 21. května 2012 v 11:28® lunimus

práve som pozrel technickú špecifikáciu oktávky a zistil som, že uhlopriečka v mojom kufri by mala mať 1,46m, čím sa rozšírilo výberové pole pre moje nové prúty :o)

Pondělí 21. května 2012 v 9:29® lunimus

hraji> cize ak si kupim 6 ociek (tolko dielov ma moj bic) primontujem to na konce jednotlivych dielov, tak by to nemuselo byt az tak marny napad a vyjde ma to lacnejsie, ako keby som mal v tomto okamihu kupovat novy prut a radsej mam este chvilu posetrit par peniazkov a kupit potom nieco kvalitnejsie? :-)

Pondělí 21. května 2012 v 9:10® hraji
hraji

lunimus> většina boloněk je postavených na blanku z biče. Takže by to šlo. Pouze koncový díl, pokud má bič super tenkou grafitovou špičku, by chtěl vyměnit za o něco silnější.

Pondělí 21. května 2012 v 8:35® lunimus

Páni, ďakujem za fajn tipy :-) … tajne dúfam, že po najbližšej výplate si dokážem uliať do čierneho fondu „pár“ € a koncom budúceho mesiaca mám meniny, tak dostanem oficialne od surodencov a rodicov novy prut :o) … a aj manzelka bude spokojna :-D

btw. ja som taky vecny spekulant, takze sa opytam na jednu asi riadnu blbost, ale mam doma jeden 5m teleskop bic. Ak by som mu na konce jednotlivych dielov osadil ocka a vyriesil uchytenie navijaku, bolo by to pouzitelne, alebo ma bic riesenu konstrukciu specialne tak, aby sa zataz viazala len na koniec bicu a nerozkladala sa ockami po celej dlzke pruta? … na 99,9% touto cestou urcite nepojdem, ale mi to tak napadlo, ci by to mohlo byt pouzitelne :-)

Pondělí 21. května 2012 v 8:03® Bigpista
Bigpista

lunimus> Tak si musím nasypat popel na hlavu, pěkně jsem ti kecal. Trochu jsem si v autě uklidil a ejhle, moje trojdílná 4m matchka se najednou do kufru vešla.

Sobota 19. května 2012 v 11:03® džigit

lunimus> http://splavek.cz/…do-30-g.html
http://splavek.cz/…a-black.html

Pátek 18. května 2012 v 17:05® regulus
regulus

lunimus> mám matchku teleskop, 4,20m, složená délka myslím 86cm, vrhací zátěž 2–15g a jsem s ní nadmíru spokojenej. Jenže já chytám na Svitavě a Švarcavě, kde je většinou po kolena vody, místy možná i víc, nicméně je to patrně něco jinýho než kam chodíš ty, tam to bude chtít asi něco víc festovějšího, přece jen pravděpodobnost větší ryby tam je.
Dělička je sice pravda lepší než teleskop, ale zase z druhé strany některý teleskopy nemusí být až tak špatný a pokud tím vyhovíš i svojí podmínce o skladnosti, tak to pro začátek nemusí být vůbec marný. Pokud tě to lapí, tak u jednoho prutu stejně nezůstane.
Nevím jestli je to dobrej typ, ale mrkni třeba na tohle http://www.rsp-fishing.cz/…-4-20m-2-15g , někde jsem viděl velice pěknou telematchku s vrhací zátěží tuším 5–25g s korkovou rukojetí, vypadal velice pěkně, ale v ruce jsem ho neměl, takže to ber s rezervou. Každopádně by to asi chtělo vidět v reálu, přes net bych to naslepo asi nekupoval.

Pátek 18. května 2012 v 16:19® osprey
osprey

lunimus> Je to měsíc, co jsem teoreticky zatratil jeden prut a je to 14 dní, co jsem odmítl chytat s jinými a dal přednost tomu odvrženému.

Teorie je krásná, ale praxe s ní občas dovede pěkně zamávat:-))

Pětimetrové bolo s transportní délkou 110 – 120 cm by se mělo dát sehnat. I v té tvé cenové relaci.

Pátek 18. května 2012 ve 13:57® lunimus

Bigpista> mam tu najnovsiu Oktavku – to uz je tusim III.-ka ale klasiku … nemam kombika … … a co sa tyka toho stredoveho otvoru „na lyze“ … ano je tam, ale pri pouziti 3ks detskych sedaciek je tento otvor nepouzitelny :-(( … takze mi ostava zrejme jedine strecha :-)

Pátek 18. května 2012 ve 13:54® lunimus

osprey> heh … ale keby som o tie teoreticke rady nestal, tak by som sa nepytal :-)

… v rade pripadov sice rady posluchnem, ale chcem si i tak vyskusat na vlastnej kozi, preco je to zle, alebo o co je to horsie :-) … napr LuboO mi stale trdi, aby som sa vykaslal na alternativne sposoby vyroby woblerov a nech dam prednost drevu, no napriek tomu som si par drobnosti vyrobil aj z tvrdeneho polystyrenu a podobne je to s plavakmi :o) … su to ale veci, kde ma testovanie nestoji o moc viac, nez investovany cas … pri udici by ma omyl uz ale trochu zamrzel :-)