Vyhledávání
Plavaná
V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Pátek 13. dubna 2012 v 8:37® Bigpista
-
Beer.Beda> Aha, koukám, že si to zbytečně komplikuju. Zítra to hned otestuju
noba> Tak to je mazácký! Ale myslím, že na tuhle metodu nemám koule
osprey> Takže mě bys doporučil šnorchl?
- Pátek 13. dubna 2012 v 5:30® Beer.Beda
-
noba> osprey> nedělejte tlaky, nebo si vás najdu.
- Pátek 13. dubna 2012 v 0:00® osprey
-
noba> Já myslel, že se svou postavou si prostě na místo lovu zabrodí a ošacuje si to tam
- Čtvrtek 12. dubna 2012 ve 23:55® noba
-
Bigpista> never mu nic. Beer beda měří hloubku tak že píchne prut do vody špičkou napřed a hned ví jak na tom je
akorat posledně mu to nějak nevyšlo a zkrátil si prut asi o 40cm
- Čtvrtek 12. dubna 2012 ve 20:27® Beer.Beda
-
Bigpista> Ahoj, hloubku měřím jako ty a myslím si, že je to nejspolehlivější způsob.Jinak, na některých vodách jsem zkoušel přidat broky navíc, ale zjistil sem, že ve většině případů je to zbytečné.Když je splávek vyvážen tak akorát a ryba se zvedne tak splávek vyjede kousek nahoru.Občas dělám to, když jsem na rybách a chytám na pevný splávek a do toho začne foukat silný vítr, že přidám nějaký centimetr na splávku a 2g+ olůvko.Olovo udrží udici na místě a splávek je vidět lépe.Je to podobné jako chytání na polotěžko.
- Čtvrtek 12. dubna 2012 v 19:32® Bigpista
-
Chlapi, můžu zas otravovat s triviálností? Neporadíte mi nějaký fígl, jak si jednoduše zjistit hloubku? Napadla mě metoda, že si na konec kmene přivážu těžší olovo, nahodím a koukám, jestli splávek vyplave. Když ne, prodloužím vzdálenost splávku od olova a zkusím to znovu a znovu. Neexistuje něco jednoduššího a rychlejšího? A od toho se odvíjí další dotaz. Když už znám hloubku a chci chytat tak, že nástraha leží na dně, tak bych to udělal tak, že kromě broků vyvažujících splávek bych jich přidal pár tak, aby ležely na dně, takže pokud je ryba při záběru zvedne, splávek se přetíží a potopí. Je to tak správně? Nebo melu blbosti a dělá se to jinak?
Tento příspěvek byl editován 12.4.2012 19:32:51 uživatelem Bigpista. - Středa 11. dubna 2012 v 8:13® cormoran
-
osprey> Pošlu Ti je hned jak se dostanu doma na počítač, mám myslím tři fotky. Údaje až na délku doplním přesně, neměřil jsem..
- Úterý 10. dubna 2012 ve 14:41® hraji
-
Bigpista> na odhoz se uvádí, že má být potápivý, ale na řece to nebude hrát takovou roli, pružnější vlasec ničemu nevadí.
- Úterý 10. dubna 2012 ve 13:19® Bigpista
-
osprey> Přesně jsi se trefil do mé představy místa na pokusy
- Úterý 10. dubna 2012 ve 13:16® Bigpista
-
hraji> Ještě bych měl přeci jen jeden dotaz. Jaké vlastnosti by měl mít vlasec? Předpokládal bych, že by měl být rychle potápivý a nevadí pružnější? Nebo je to úplně jedno?
- Úterý 10. dubna 2012 ve 13:05® osprey
-
Bigpista> Eslivá si v Práglu, vyraž na Berounku někam k Radotínu. Není to taková voda jako Vltava a měly by tam natahovat nějaké ryby právě z Vltavy, takže bys mohl reálně i něco chytit (výš si lidé stěžují na vyžranost řeky černým ptákem).
- Úterý 10. dubna 2012 ve 12:52® Bigpista
-
hraji> Na 50 m nedohlédnu na splávek, neblázni
Půjdu v týdnu k vodě prověřit své neznalosti a zbořit své mylné představy a předpokládám, že se vrátím se spoustou otázek
- Úterý 10. dubna 2012 v 11:52® hraji
-
Bigpista> teorie a zkušenosti z praxe říkají, že u prutu s odhozovou zátěží do 20 gramů se dá reálně nahodit i se zátěží mnohem vyšší. Jde jen o techniku. Ideální je dostat se tak na 3/4 udávaného údaje, tedy v tomto případě na cca 15 gramů. S takovou zátěží si klidně můžeš dovolit nahadit razantně dvojšvihem a nahazovat i 50 metrů. Spodní hranice hmotnosti udává, jak se bude prut chovat při nahazování lehkých sestav, pokud je moc tvrdý, chová se jako násada od pometla a lehké splávky se nahazují těžko. Volba splávku je na dlouhé vysvětlování.
- Úterý 10. dubna 2012 v 11:40® osprey
-
Bigpista> Jo, tak nějak. Ale já se v reálu na těch 20 g vůbec nikdy nedostal (to je to nelovení na anglány). Vybírám si spíš podle vlastností požadovaných při lovu. Do 20 g je u plavané takový střed.
- Úterý 10. dubna 2012 v 11:00® Bigpista
-
hraji> To je mi jasné, že se ptám hodně obecně. Však já brzy zaútočím doplňujícími otázkami
- Úterý 10. dubna 2012 v 10:57® Bigpista
-
osprey> Díky moc. Takže pokud mám prut 5–20g, tak to znamená klasicky odhozovou hmotnost, což je součet hmotnosti broků na vyvážení splávku + hmotnost samotného splávku + nástrahy? Tzn. třeba u 6g splávku budu někde kolem 10g celkové odhozové hmotnosti?
- Úterý 10. dubna 2012 v 10:47® hraji
-
Bigpista> jen velmi stručně. O těch několika otázkách, co jsi napsal, se píší knihy. Je těžké napsat vše. Spíš cestou jednotlivých otázek.
- Úterý 10. dubna 2012 v 10:26® osprey
-
cormoran> Mail platí.
Jesen – řitní ploutev 3 tvrdé a 8 – 12 měkkých větvených paprsků
Plotice – řitní ploutev 3 tvrdé a 8 – 12 (nejčastěji 10) měkkých větvených paprsků
Tj. při tomto druhovém mixu by neměl počet paprsků překročit 12 a podle mě se to s přehledem stalo. Hlasuju pro plotici a cejna, i když u nás vypadá kříženec těchto druhů trochu jinak.
Jestli mi tu fotku budeš posílat, napiš mi i další údaje – délku, datum, revír.
- Úterý 10. dubna 2012 v 10:19® osprey
-
Bigpista> Anglána na větší vzdálenost a hloubku. Pokud by se ti s pevným splávkem špatně házelo (vem si, že máš prut 4 m a nastavíš 5 m hloubky a chceš to hodit 40 m daleko), tak je to zralé na anglána.
Kdo chytá na anglána, obvykle sedí na zadku a nikde neběhá (pro mě je to strašnej vopruz). Mám ho doma a v životě jsem s ním nechytal. Slibuju si, že to zkusím, ale není kde, není proč. U jiných lidiček je to zase třeba hlavní náplň plavané.
Gramáž splávku je o tom, kolik potřebuješ olova, abys mohl házet a udržel nástrahu u dna. Obecně a velmi prasácky – co metr hloubky, to gram. V proudu si ty gramy vynásob dvěma, v silném i třemi nebo čtyřmi. Já se běžně pohybuju v rozmezí 1 – 6 g. Splávek na stoják je štíhlý, splávek do proudu baňatý. Specialitou jsou lízátka, ta ale vyžadují dlouhý prut.
- Úterý 10. dubna 2012 v 10:05® Bigpista
-
Můžu požádat zkušené plavajzníky o radu? Právě jsem si koupil svou první matchku a hodlám proniknout do tajů plavačky. Trochu ale tápu při výběru splávků. Nerozumím třeba volbě gramáže splávku, stejně tak nevím, kdy použít pevný špunt a kdy radši anglána. Měl by se mnou někdo tu trpělivost a pomohl mi ujasnit si i úplné základy? Nikdy v životě jsem na plavanou nechytal, když nepočítám pytlačku s korkovým špuntem.
- Úterý 10. dubna 2012 v 7:50® cormoran
-
Dobré ráno
Měl jsem s Línkou stejný tip jako Brčkař, takže plotice s jesenem. Řitní ploutev se mi taky nezdá až zase tak moc dlouhá, ale je to jen můj pohled. Trochu mě ještě sváděla k cejnovi ploutev ocasní, konkrétně delší spodní paprsek, ale mívají ho delší i ploťky..
Co se týče kříženců cejna s ploticí, tak u nás na jednou stojáku chytáme taky celkem atipickou rybu podobnou kříženci těhlech dvou. Nebýt to zabahněný brčálník, tak bych od boku střílel, že v tom má co dočinění i podoustev. Zkusím jí někdy nafotit a poslat.
osprey> Jasně, pošlu a nalož s nimi jak potřebuješ. Platí ten mail, co máš k kartě?
Tento příspěvek byl editován 10.4.2012 07:51:23 uživatelem cormoran. - Pondělí 9. dubna 2012 ve 22:58® brčkař
-
osprey> Ta řitní ploutev mi nepřipadá zas tak dlouhá! Klidáňko jak u plóti
- Pondělí 9. dubna 2012 ve 22:56® osprey
-
brčkař> Splynutí tří pohlavních buněk, jejichž genom bude využit na stavbu těla potomka, to snad věda ani nezná (a to se dělají hrozné šílenosti). Existují mezidruhoví hybridi nesoucí znaky 3 druhů, ale tam je zřejmě (i když nevím jak) jedním z rodičů kříženec.
Jinak cejnoplotic jsem viděl desítky a červené oko nemají. A jsou mezi nimi obrovské rozdíly. Cejnoplotice z Orlíku a z Mušova, to jsou dvě úplně jiné ryby. Na Orlíku připomínají barvou spíš cejna, ty moravské jsou daleko světlejší a vyšší.
- Pondělí 9. dubna 2012 ve 22:51® brčkař
-
cormoran>osprey Je to fakt vachrlatý! Po plotici ani známka červeného oka!? A co když rodiče praktikovali sex – tzv. švédskou trojku?!? jesen + plotice + cejn
Tento příspěvek byl editován 9.4.2012 22:54:18 uživatelem brčkař. - Pondělí 9. dubna 2012 ve 22:47® osprey
-
cormoran> Mohl bys mi poslat originály – případně i se svolením použít je dál tady na chytej (článek, atlas,…)?
Chytili jsme teď s klukama na Orlíku podobnou rybu, ale jinou. Je to zajímavá banda, tihle kříženci.
- Pondělí 9. dubna 2012 ve 22:44® osprey
-
brčkař> Ale po kom z těch dvou by měl tak dlouhou řitní ploutev?
Genetiku neoščiješ
- Pondělí 9. dubna 2012 ve 22:37® brčkař
-
cormoran> Můj tip: jesen s ploticí.
- Pondělí 9. dubna 2012 ve 22:22® osprey
-
cormoran> Docela mám problém. Nevidím tam znaky konkrétních druhů tak, abych řekl, že je to to a to. Je tam dost dlouhá řitní ploutev, takže nějaké cejní geny tam být musejí. Když jsem viděl, jak variabilní jsou kříženci cejna s ploticí, tak by to mohl být i jeden z nich. Jesena bych taky úplně nevylučoval.
- Pondělí 9. dubna 2012 ve 21:55® CeP
-
cormoran> perlin. ty mrchy na sebe umej vzit odobu jakykoli jiny ryby. perlin je vubec desne nebezpecna ryba.
Tento příspěvek byl editován 9.4.2012 21:56:09 uživatelem CeP. - Pondělí 9. dubna 2012 ve 21:54® CeP
-
regulus> nojo. uz si matne vzpominam. kostnak, orimp, borovicka… mimochodem ta spicka, tedy posledni dil od Mila stal pak 500 + postovny.