Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Sobota 3. března 2012 ve 21:46® regulus
regulus

hraji> Ponětky netuším, ale je to tam celej den na slunku a možná je tam větší průtok, takže by to mohlo být trochu víc rozpuštěný, uvidíš.

Sobota 3. března 2012 ve 21:04® hraji
hraji

regulus> hezky jsi zachytal. Já si dneska a dal přestávku, rodinné povinnosti převážily. Ale zítra se na ně někam vypravím. Asi zkusím Ponětovice.

Sobota 3. března 2012 ve 21:03® hraji
hraji

svery> jo tak tebe je kus chlapa. S tou budeš spokojený, je dost citlivá na bílou rybu ale nemusíš se bát ani větších a velkých ryb.

Sobota 3. března 2012 ve 20:37® svery
svery

hraji> Jo ta je pěkná. Mám 192cm a váha něco přes 100kg. :-)

Sobota 3. března 2012 ve 20:01® hraji
hraji

svery> co je to levnější boloňka? Uveď cenovou hranici. Já osobně sedmimetrovky nedoporučuji, protože mě taková tyč převažuje, ale jestli jsi kus chlapa, proč ne? Milo Powell Bolo

Sobota 3. března 2012 v 19:38® regulus
regulus

trdlik> pokud ti dobře rozumím a máš na mysli téčko k anglánům a tím normálním a zahnutým myslíš to co je na odkazech, tak normání je na anglány s očkem a zahnutý je vymyšleno na anglány s drátem, ale někdo tvrdí, že to zahnutý je lepší i na ty s očkem. Je to asi trochu jak se říká rukama. Nejlíp koupit (udělat), vyzkoušet, ohnout nebo narovnat se to dá většinou bez problémů.

Normální: http://www.milorybarskepotreby.cz/…glicak-rovne

Zahnutý: http://www.milorybarskepotreby.cz/…icak-zahnute

Sobota 3. března 2012 v 19:03® trdlik

Zprava se neodeslala respektive ji tu nevidim, tak jeste jednou. Je nějaký rozdíl ve funkčnosti normálního a zahnutého téčka? M.

Sobota 3. března 2012 v 18:53® regulus
regulus

hraji> ty naše žblabuňky jsou furt prakticky celý zakletý, je sice fakt, že na průtokách už to trochu, ale opravdu jenom trochu odtálo, takže se na dvou, třech možná i čtyřech místech s trochou sebezapření dá chytat, ale je to na hraně s chytáním pod ledem. Nicméně krásný počasí mě vyhnalo, něco jsem i chytil, tak vás trochu poškádlím. :-93;
Žádná hitparáda to sice nebyla, ale z druhé strany na to, že je to prakticky zamrzlý je nějakejch 15–20 plotiček a perlínků za 3 hodiny docela úspěch, některý byly i trochu větší než malý. Sice mě asi 3/4 hodiny trvalo najít kde jsou, ale pak se zadařilo. Evidentně tam neparkovaly, protože to bylo 2–3 náhozy skoro hned záběr a pak zas jak dlouho nic. Když jsem spotřeboval posledního červa z těch 5 nebo 6 co se ještě nestačili zakuklit, tak jsem zkusil rohlík, to si ze mě dělali prdel a nakonec to šlo i na ty kukly, hold hlad je sviňa. Původně jsem si myslel, že takovej magor su jenom já, ale když jsem šel dom, tak jsem zjistil, že jsme byli tři. 9-) Taky chytli asi to co já.

foto/diskuze/plavana/2012/th-img47822.jpgfoto/diskuze/plavana/2012/th-img47823.jpgfoto/diskuze/plavana/2012/th-img47824.jpg
Sobota 3. března 2012 v 18:43® osprey
osprey

regulus> Nemyslím, že je to až taková rarita. Normálně bych si s tím nelámal hlavu, ale napadlo mě, že bude zajímavé podívat se, jak si kdo bude tipovat ty rodiče.

A podoustve z téhle lokality mají krásně vybarvené oči. Žluté až žlutooranžové.

Tento příspěvek byl editován 3.3.2012 19:16:12 uživatelem osprey.
Sobota 3. března 2012 v 18:37® regulus
regulus

osprey> mě tam na tyto dvě ryby nesedí to oko, teda aspoň z fotky, ale tys to viděl na vlastní oči.

Měls ju zmasit a nechat udělat test na DNA, nemuseli jsme tady typovat … :-))

Sobota 3. března 2012 v 17:16® osprey
osprey

skwor> Literatura se kříženci podoustev x tloušť zmiňuje. Akorát jsem ho až do včerejška neviděl. Ani na fotce.

U nás je ještě poměrně běžný kříženec cejn x perlín. Toho jsem už viděl asi 3×.

Sobota 3. března 2012 v 17:12® skwor
skwor

osprey> A to jsem střílel od boku. Ta ryba má sice znaky obou druhů, ale vůbec jsem si nebyl jistý, jestli by jejich společným výtěrem něco vzniklo… ale vypadá to, že jo.

Sobota 3. března 2012 v 17:05® osprey
osprey

skwor> Myslím si totéž, co ty. Podoustev a tloušť.

Krásně se to pere na té řitní ploutvi – podle podoustvích genů by měla být delší a černá, podle tlouštích krátká, vypouklá a červená.

I hlava je celkem slušnou kombinací podoustve a tlouště (ten nos je tam krásně vidět).

Ale samozřejmě se můžu mýlit. V rámci studia jsem viděl jen pár mezidruhových kříženců – hlavně ploticocejny, což je nejběžnější hybrid, který se u nás vůbec vyskytuje.

Sobota 3. března 2012 v 16:39® svery
svery

hraji> Ahoj před časem jsi doporučoval boloňku MILO Freedom v šesti metrech. Já mám 5m boloňku a chtěl bych ještě časem 7m. Máš nějakej tip ,může bejt i trochu levnější :-) Díky

Sobota 3. března 2012 v 9:35® mvincik
mvincik

Já bych se přiklonil k více než dvou druhové kombinace. Vidím tam kousek tlouště, jesena a čumákem náběh na tu podoustev asi. Tu ale nemohu dobře posoudit, v ruce jsem ji nikdy neměl.

Jak je vidět, i ve vodě se holt dějou stejné věci jako v TV, kde kamen š*** cihlu. :-D

Sobota 3. března 2012 v 9:29® skwor
skwor

osprey> Podoustev a tloušť? Fakt nevím, našel bych v tom i něco z plotice…

Sobota 3. března 2012 v 8:22® hraji
hraji

Mě se líbí Mirovo konstatování, že duhovka oka je žlutá, já vidím na druhém obrázku typicky ploticovou oranžovou, ale je možné, že vidím blbě. Musím se bohužel přiklonit k tomu, že těch fotek je málo a nejsou foceny za účelem spolehlivého rozeznání ryby, Mira ji držel v ruce a tak ji spolehlivě poznat mohl. Ale na nás, u monitoru, už nemyslel. ;-)

Sobota 3. března 2012 v 8:18® olda
olda

Já bych k obrázku ,můj typ:ostroplotice.

Sobota 3. března 2012 v 5:24® MP-E65mm
MP-E65mm

regulus> no já nevím, proudník tu ploutev má tvarově úplně jinou. Počkám si co v tom vidí Míra :-)

Sobota 3. března 2012 v 1:57® regulus
regulus

MP-E65mm> no tloušť teda ne, když už jelec, tak spíš proudník (myslím tu řitní ploutev), no a pokud to oko klame a je fakt spíš žlutý, tak by to ostroretkoproudník asi taky mohl bejt. :-)

Sobota 3. března 2012 v 1:04® MP-E65mm
MP-E65mm

regulus> Podle ty řitní ploutve bych jednu z tvých typovaných fišek zcela vyloučil. Ten tvar mi připomíná tlouště. Ten frnák nahravá na podoustev, ale schválně jsem se podíval na nějaké fotky jesenů zde v atlasu ryb a podobný vyčnělek tam některé mají taky, bud jsou taky říznutý nebo fakt nevím. Ta duhovka je prý jasně žlutá, což by teoreticky plotice být neměla (tedy aspoň podle duhovky)

Sobota 3. března 2012 v 0:50® regulus
regulus

osprey> nejvíc mi to připadá jako ostroretka s něčím, nebejt oranžovýho oka, řekl bych ostroretka-podoustev, to oko zase ukazuje na plotici nebo perlína. Tlamu to má zdánlivě jako podoustev, ale připadá mi to spíš jako tlama velké plotice posazená dolů, podouství asi spíš není. Hřbetní ploutev je spíš ostroretka než podoustev, podoustev ji má prokrojenou a pokud dobře vidím (na fotce to moc dobře vidět není), tak řitní taky víc naznačuje ostroretku než podoustev. Takže můj typ je ostroretkoplotice, ale Hrajiho podostvoplotice by taky mohla být. Prostě jsi to nedostatečně zdokumentoval. :-D

Su zvědavej co na to ostatní, koukám, že už se mezitím někdo přidal, já na to tak dlouho čučel, že to už píšu potřetí, protože to ten debilní systém už dvakrát smazal.

Sobota 3. března 2012 v 0:02® mirmen

osprey> nevím, možná plotice s podouství, proudníkem , tlouštěm …

Pátek 2. března 2012 ve 23:43® MP-E65mm
MP-E65mm

osprey> tloušt? :-) ta duhovka jde do červena :-) teda aspon na ty druhý fotce. OK budu vycházet, že je žlutá.

Pátek 2. března 2012 ve 23:31® osprey
osprey

MP-E65mm> Duhovka oka je výrazně žlutá a podívej se na hlavu a řitní ploutev.

Ale navzdory všemu, to, co sem nakonec napíšu bude jen můj názor.

Pátek 2. března 2012 ve 23:26® MP-E65mm
MP-E65mm

osprey> jesen/plotice

Jesen- tlama Plotice – oko/duhovka

Pátek 2. března 2012 ve 23:16® cormoran
cormoran

osprey> Zajímavý exemplář, já v tom vidím plotici a jesena. A abych byl přesný, jesen byl máma a plotice byla táta:-))

Pátek 2. března 2012 ve 22:36® osprey
osprey

hraji> Velikostně asi 30 cm. Pokud jde o maso, tak pokud mám chuť, bez mrknutí oka zabiju to, co se sype do řek v lovné velikosti a není to u nás doma (typicky kapra a duhák).

Z původních druhů většinu ulovených ryb ani neberu do ruky jako tuhle.

Podběrák nosím jen proto, že občas se nedokážu sehnout až k vodě.

Když se dobře koukneš, tak myslím, že jsou oba rodičovské druhy vidět. Ta ryba je nezapře.

Pátek 2. března 2012 ve 22:21® hraji
hraji

osprey> je to sice divná, ale rozhodně ne ošklivá ryba. A je i slušně velká. Protože tě znám, ani se neptám,jaké měla maso. Ale fotek jsi mohl udělat víc. Jasně, nech to běžet klidně do zítřka do večera, ono se tu asi moc názorů neposbírá

Tento příspěvek byl editován 2.3.2012 22:22:39 uživatelem hraji.
Pátek 2. března 2012 ve 22:19® osprey
osprey

hraji> Ano, kříženec to je.

Nechám debatu pokračovat a pak napíšu i svůj názor.

Každopádně zatímco kříženci cejna s ploticí jsou u nás běžní, tohohle hybrida jsem ulovil poprvé.