Vyhledávání
Plavaná
V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Středa 15. února 2012 ve 12:39® hraji
-
osprey> když píšu na každou, tak i na jakéhosi zakrslého sumečka
- Pondělí 13. února 2012 ve 23:42® osprey
-
hraji> Ani sumečka candiru (vandélie).
- Pondělí 13. února 2012 ve 21:41® hraji
-
Beer.Beda> dobrá volba, mám dva, kvalitní a dobrý prut. S tím se nemusíš bát žádné ryby
- Pondělí 13. února 2012 ve 20:45® Beer.Beda
-
hraji> Ahoj, tak nakonec půjdu do tohoto proutku. http://www.rybarsky-market.cz/…default.aspx Co ty na to jako plavačkář zkušený?
- Neděle 12. února 2012 v 15:51® Hooper
-
hraji> vsak neboj,ti ho ukazu v Obranech na splavu…
- Neděle 12. února 2012 v 15:03® hraji
-
Hooper> jistě, ovšem prut této kategorie je na běžnou lehkou plavanou použitelný jen problematicky. Nijak nezpochybňuji, že na štiky je ideální.
- Neděle 12. února 2012 ve 14:30® Hooper
-
hraji> jen par slov..mam na ,,plavacku,,Colmic athan surf..teleskop 4,20..80–200g..na ,,stikovou plavacku,,uplne genialni vec..na Dalesicich si uz svoje odpracoval,a nemyslim ze by to byl zrovna nejlevnejsi prut..ale,jak rikam..delnik to teda je..takovej malej jerab do ruky.
- Čtvrtek 9. února 2012 ve 12:32® Fugas
-
hraji> dík, tak za 1500 nemůže člověk asi očekávat extra rychlíka
- Čtvrtek 9. února 2012 ve 12:21® hraji
-
Fugas> bohužel nemohu, protože Atack jsem nikdy v ruce neměl, ale jeho popis mi připadá dost zmatečný, bolo s tvrdší akcí a vrhací zátěží od 1,5 do 8 gramů, to jde proti sobě. Powell je v pohodě, vlastnosti úměrné ceně, mě připadá trošku pomalejší, ale na běžný lov určitě vyhoví.
- Čtvrtek 9. února 2012 v 11:48® Fugas
-
hraji> OK, dík. Já čekal že to bude naopak. Když jsme u těch prutů, můžeš srovnat Attack BLS a Powell bolo (6m) od Mila? Cena i vlastnosti jsou dost podobné.
- Čtvrtek 9. února 2012 v 11:34® hraji
-
Fugas> těžké a tvrdé. Ale je to můj názor, nikomu jej nevnucuji
- Čtvrtek 9. února 2012 v 11:19® Fugas
-
hraji> polena=jako že jsou tvrdý?
- Čtvrtek 9. února 2012 v 11:09® hraji
-
Fugas> Shimano je stejně plavačková firma jako Colmic. A já tyhle levné Colmic pruty nemám rád, jsou to polena.
- Čtvrtek 9. února 2012 v 10:28® Fugas
-
hraji> to je ten Colmic takovej shit? Já bych inklinoval spíš ke Colmiku jako plavačkový firmě. Zkušenost nemám ani s jedním, jen mě to překvapilo.
- Středa 8. února 2012 ve 20:36® hraji
-
Beer.Beda> já bych z toho zvolil to Shimano
- Středa 8. února 2012 v 19:56® Beer.Beda
-
Ahoj pánové, měl bych dotaz ohledně prutů.Chtěl bych si pořídit na novou sezónu novou matchku a nemohu vybrat.Mám tady favority, tak jestli máte někdo zkušenosti budu rád za každý příspěvek.
http://www.tomi-korda.cz/…42m/d-73814/
http://www.tomi-korda.cz/…42m/d-73817/
http://www.tomi-korda.cz/…390/d-71681/
Délka 4,5m, chytání kapři okolo míry a občas bílá, většinou stoják.Je veliký rozdíl mezi Artax 1800 a swiftem?Je mi jasné, že nejlepší bude až pojedu do Prahy zastavit se u prodejce a osahat.Jen bych chtěl mít představu.Plavačkáři předem děkuji.
Tento příspěvek byl editován 8.2.2012 19:57:47 uživatelem Beer.Beda. - Středa 8. února 2012 v 0:14® regulus
-
osprey> máš tam odpověď
- Úterý 7. února 2012 ve 23:09® osprey
-
regulus> Ono se to nepíše zas tak rychle.
Četl jsi osobku?
- Úterý 7. února 2012 ve 23:06® regulus
-
brčkař> no představ si, že by se tady takovejch magorů jako já vyskytovalo víc, to byste nedělali nic jinýho než četli sáhodlouhý elaboráty.
- Úterý 7. února 2012 ve 23:00® brčkař
-
regulus> Však jsem tu „přednášku“ vůbec nemyslel jako rýpnutí, spíš naopak, jako kompliment. Vždyť kdo si dá „dnes a tady“ tu práci a napíše delší, souvislí text, který má hlavu a patu.
- Úterý 7. února 2012 ve 22:50® regulus
-
brčkař> byl jsem rychlejší
Jinak, celej ten elaborát je pouze teorie, což jsem se snažil naznačit, už jsem tu psal, že jsem to kupoval asi tři roky a dostal jsem se k tomu nakonec až asi před měsícem. Jsem technicky založenej člověk, mám značnou technickou představivost a nemám rád když mám něco co nějak funguje a já nevím jak, takže když se to před pár lety objevilo, tak jsem pouze zkonstatoval, že až to potkám, tak to na zkoušku koupím no a když se tu na začátku roku o tom začalo kecat, tak jsem se ke koupi dokopal. No a když už to mám, tak jsem prostě musel HNED přijít na to jak to funguje.
To je jen malá poznámka k té přednášce, já tady určitě profesor nejsem, jen logicky uvažující člověk. - Úterý 7. února 2012 ve 21:40® brčkař
-
Za to „naklonování“ svého příspěvku mohu sám. Už taky nejsem nejmladší, a tak jsem svou „starou, rozechvělou rukou“ škobrtnul a kliknul vícekrát. Admine, pommooooooc!
- Úterý 7. února 2012 ve 21:23® brčkař
-
regulus> Mohl bych taky zasednout do lavice k přednášce. Loni jsem si pořídil craluso surf 10g a zkoušel ho – zatím jedinkrát, a nic moc. Neměl jsem dost trpělivosti si s tím pohrát (vyladit zátěž a posun bužírky v součinnosti se sílou proudu). Ale nevzdávám to, před měsícem jsem si objednal surf 6g.
- Úterý 7. února 2012 ve 20:13® olda
-
regulus> Mockrát děkuji za vyčerpájící odpověd,já jsem asi dělal špatně to přetížení a i to natočení k proudu.Až bude trochu počasí tak vyzkouším a dám vědět jaký jsi učitel.Že jsem hloupí žák to nepřiznám.Ještě jednou díky a drž palce.Olda
- Úterý 7. února 2012 v 19:22® regulus
-
olda> s tím detainím nastavení, respektive s jeho popisem to není tak jednoduchý, zkusím vysvětlit.
Už jsem to tu tak trochu psal, ale zopáknu. Seš o desítku starší, takže sis jako kluk určitě dělal draky. Drak musel mít „váhu“ jinak nelítal, ale motal se, zrovna tak musel mít přiměřeně dlouhej ocas kterej vlastně vytvářel svým odporem sílu která působila opačným směrem než měl tendenci letět drak a když to napíšu obrazně, tak držels draka na špagátě a jak foukal vítr měl drak tendenci díky vztlaku stoupat vzhůru, v okamžiku kdy se dostal do takové výšky, že se natočil tak, že začal klást svojí plochou větru menší odpor, tak přestal stoupat a lítal v této výšce. Stalo se vlastně to, že se dvě síly dostaly do rovnováhy, jedna síla je ta, kterou působí vítr na plochu draka a druhá je odpor ocasu, který má vlastně tendenci draka táhnout k zemi, působí proti síle větru. Ony jsou tam ty síly vlastně tři, ta třetí je ta kterou působíš ty tím, že toho draka držíš na špagátě, ale nechci to komplikovat víc než to je. No a celý tohle je tak trochu záviský na tom jak moc fouká. Když měl drak menší ocas, tak ve slabším větru lítal bez problémů a když foukalo hodně, tak dělal kotrmelce. Naopak když jsi měl ocas delší, tak ve slabým větru drak lítal blbě, často měl i problémy se vznést nebo nevylítl nijak vysoko, ale když začalo foukat hodně, tak lítal krásně.No a tento splávek je vlastně takovej drak, jenže ve vodě a na rybářským prutu. Ten drát co je nahoře u anténky je vlastně jako ta váha u draka, tím se šteluje jakou silou se splávek natáčí naštorc proudu, je to vlastně páka, když máš bužírku blíž k tělu splávku je tato síla menší, když ji dáš až na kraj tyčky je síla větší (když to přirovnám, tak je to asi jako když povoluješ zarezlou matku jen klíčem nebo si na něj nasadíš metrovou trubku). Druhá věc je kolik tam máš zátěže, protože ta zátěž je to samý co ocas u draka, je to protiváha síle proudu která působí na tělo splávku. No a tady je zakopanej pes proč to nejde přesně a podrobně vysvětlit, protože nelze napsat přesnej návod, páč je to celý závislý na síle respektive rychlosti proudu, u vody to od oka nepoznáš takže i kdybych tu napsal gramáže pro konkrétní rychlosti proudu je ti to platný jako mrtvýmu zimník, takže zkusím takovej logickej návod pro systém pokus omyl.
Máme splávek Surf na kterým je napsaný 10g. První omyl který asi dost lidí dělá, je to, že tam dají 10g zátěž a jsou chytat, jenže ono to nefunguje, mnozí to vzdají.
Takže začneme od začátku, splávek aby fungoval musí být přetíženej a to (z teoretickýho hlediska) o 20–100%, 20% při tak slabým proudu na kterým to ještě funguje a 100% při tak silným proudu při kterým to už fungovat přestává. Možná jsou ty procenta jinak, ale berme to jako modelovej příklad. Prakticky to tedy znamená, že sestavu s 10g splávkem zatížíme dle síly proudu zátěží v intervalu 12–20g. Důležité je, aby jste nemuseli neustále převazovat, si udělat základní zátěž, tedy 12g jako pevnou a ten zbytek variabilní, jak, to nechám na konkrétním rybáři, já bych to řešil klasikou, tedy točenejma olůvkama, lze většími broky možná se dělají i takový olivky, je to prostě jedno, zátěž kterou lze v případě potřeby přidat nebo odebrat. Přišli jsme tedy k řece která teče tak nějak středně rychle, provedeme zkoušku jak nám to bude fungovat v místě kde chceme chytat. Na první pokus dáme bužírku u tyčky co je u anténky zhruba doprostřed a jako zátěž vezmeme zlatej střed a k základní zátěži (12g) přidáme ještě 4g, takže tam máme 16g a nahodíme do místa kde chceme chytat (nutno upozornit, že to místo bude ležet asi 45 stupńů šikmo po proudu). Splávek nám může dělat tři věci, buď to funguje (v tom případě se poplácáme pravou rukou po levým rameni, jak máme dobrej odhad), druhá možnost je, že splávek bude vyskakovat z vody (v tom případě musíme přidat zátěž), no a třetí možnost je, že je splávek i z anténkou pod vodou (v tom případě musíme nějakou zátěž ubrat). Dalšímy pokusy s ubíráním nebo přidáváním zátěží celou tu srandu dostaneme zhruba do rovnováhy, doladit se to bude dat i posunutím bužírky na tyčce u anténky a to tak, že pokud se splávek moc potápí, posumeme bužírku směrem od těla splávku, pokud sem tam vyskakuje z vody tak naopak směrem k tělu splávku. A to je tak asi všechno, co se o tom dá napsat coby návod.Celá tato alchymie má za účel dostat do rovnováhy sílu kterou působí proud na tělo splávku a sílu která působí proti ní, tedy zátěž, která, a na to bych chtěl upozornit, protože to taky není zanedbatelný, je jednak hmotnost zátěže, ale také odpor kterým působí proti proudu, takže se může stát, že to s prázdným háčkem bude tak akorát a když napíchnete nástrahu, tak se díky jejímu odporu ve vodě tento poměr změní a budete to muset zkorigovat. Myslím, že třeba takovej rohlík bude zrovna tento případ, naopak bílý červi to asi ovlivní mimimálně nebo vůbec.
- Úterý 7. února 2012 ve 13:02® hraji
-
osprey> Mirku, děkuji za velkorysou nabídku, ale já mám povinnosti i vůči sponzorovi a tak mě to stejně nemine. Navíc je to trochu otázkou cti, přece není nějaká blbá počítačová grafika problém pro bývalého konstruktéra, který se kreslením i živil
- Úterý 7. února 2012 ve 12:25® osprey
-
hraji> Pokud se dohodnem na nějaké tvé spolupráci s chytej, tak já tu grafiku celkem zvládám. Je to jen záležitost času. Nejsem profík a tak mi to trvá déle.
- Úterý 7. února 2012 v 10:37® hraji
-
olda> já to nebudu komentovat. Měl bych napsat asi tak deset článků. Problémem je čas, pořízení fotodokumentace a potom to dát finálně dokupy. Slíbil jsem sám sobě, že se naučím kreslit na počítači, abych mohl dělat hezké obrázky k článkům. Ale kdy?
- Úterý 7. února 2012 v 10:27® olda
-
hraji> To určitě ne a ještě déle,ale lidé musí být pod tlakem ,jinak se na to vyprdnou.
- Úterý 7. února 2012 v 9:51® hraji
-
olda> hele, netlač na mě, já jsem si celkem jistý, že v příštích 14 dnech k vodě se surfem nepůjdeš