Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 6. ledna 2012 v 15:02® regulus
regulus

Ciffik> popravdě s angličákama jsem nikdy nechytal, důvod jednoduchej, dycky jsem byl říční rybář (až na pár let když byli kluci malí) a z 90% chytával na cca 1–2g splávky v proudech, cílový ryby parmy, ostroretky, podoustve. Před necelejma 10 rokama jsem pomalu z časovejch důvodů postupně utekl k umělejm nástrahám (vydrží to neomezenou dobu, nesmrdí to v autě i když to tam zapomeneš, nic se z toho nevylíhne ;-) ), čili přívlač, muška, ale to je fuk. Takže v současné době chodím na plavačku jenom začátkem roku, prakticky do pstruhové zahájené. A přestože mám kousek od baráku pár brčálníků tak tam prakticky nechodím i když ryby tam jsou a brčko na stojáku nebo feeder mi nijak proti srsti není.
Tak jak tak v souvislosti s touto diskusí jsem si se konečně dokopal k tomu, že jsem si koupil Bolo a Surfa (už jsem o to kupoval nejmíň tak 3 roky), no a když jsem tam už byl, tak jse si koupil i dva angličáky abych neumřel blbej. Je docela možný, že to vyzkouším a hodím po psovi a vrátím se ke klasickejm brčkům a nebo v tom něco objevím, bude mi to vyhovovat, to se prostě uvidí. Ty dva co jsem koupil jsou právě s tou vzduchovou komorou a když se tak na to dívám (když už to vidím fyzicky a ne jen na obrázku), tak jsem dospěl k tomu co jsem napsal. Pravda ovšem je, že speciálně ty Crallusa se dají doštelovat v rozsahu asi 2g (do 1g tou vzduchovou kapsou a asi 1,5g těma olůvkama uvnitř), ale tohle se dá doštelovat i na jinejch splávcích přidáním nebo ubráním zátěží (pokud ovšem tuto možnost mají). Navíc já jsem dycky používal točený olůvka, broky prakticky vůbec, musím se přiznat, že krabičku broků co jsem si koupil kdysi v 70 letech mám doposud prakticky skoro plnou. :-D Nechci tím samo říct, že broky jsou blbě, naopak při určitých způsobech jsou nezbytný, já to prostě jen nikdy nepoužíval.

Pátek 6. ledna 2012 v 15:00® RK

hraji> Přesně to si myslím i já.Jak se začne vyndavat ze splávku je zle.Co je dle mého nejhorší je ,když odebereš zátěže ze splávku tolik,že se pokládá na hladinu a musíš čekat na torpilu než mu pomůže.Mezi kámoši říkáme torpile u Cralussa ,,modrá".Pomáhá ,aby stál. A dokud se nepostaví,tak se i špatně zasekává silon. A to jsou možná ty určité nedostatky,které by se našly.

Pátek 6. ledna 2012 ve 14:48® hraji
hraji

RK> ono to nebývá hodně často splávkem, ale třeba jen špatnou montáží. Cralussa určitě nejsou nenahraditelná, ale zcela určitě fungují. To neznamená, že v určitých konkrétních podmínkách nebude jiný splávek lepší. Ona ta špatná signalizace záběrů často souvisí s tím, že Cralusso je předváženo na cca 1 gram dodatečné zátěže a když potřebuješ dát na vlasec větší zátěž, musíš vyndávat vniřní zátěže a tím měníš vyvážení celé sestavy, což se negativně projeví. Tento problém nenastává třeba u balzových splávků, které dovolují dovážení až 4 gramy. A v neposlední řadě záleží na konkrétní vodě.

Pátek 6. ledna 2012 ve 14:36® RK

Ciffik> RK nemá problémy s rukama,nohama,ani se spodkem.Pouze jsem se chtěl dopátrat,jestli,když to více táhne,nepomůže jiný(balsový)anglán .Měl jsem zálusk na Exnery,které bych použil na komplikovanější vody.No a Ciffik ze mne udělá impotenta…legrace. Ale hraji tuším něco málo u Cralussa oproti balsovejm splávkům měl.Na hloubce na závodech mu špatně signalizoval záběry a po výměně za balsovej bylo vše OK? JE TO UŽ DLOUHO A SKLERÓZA JE MOCNÁ ČARODĚJKA.

Pátek 6. ledna 2012 ve 12:52® hraji
hraji

Ciffik> dovážení pomocí posunu anténky je u Cralussa většinou v řádu desetin gramu

Pátek 6. ledna 2012 ve 12:13® Ciffik
Ciffik

regulus> Já bych řekl, že to využítí je velké. Nemusím zbytečně vyvažovat na určitou hodnotu např. 4+1 +2 +3 když to nevyužiji. Stačí dát zátěže kolik vyžadují podmínky a zbytek prostě dovážit anténkou.

Pátek 6. ledna 2012 v 11:02profil byl smazán

regulus> Nejspíš máš pravdu.Při běžnym chytání,kdy defakto o nic nejde.Jsou důležitější věci.A dělat něco takovýho doma.To se ten čas dá využít smysluplněji.

Pátek 6. ledna 2012 v 10:54® regulus
regulus

mannice> ona je taky otázka, jak moc ty anglány s tím doštelováváním běžnej rybář využije, závodníci jsou kapinku cimprlich a možná nahánějí čas, to je zase něco jinýho, jsou lidi co to používají nejspíš běžně, ale asi se bez toho dá obejít, ten plus mínus gram se jednoduše doladí bročkem případně výměnnou zátěží přímo na splávku, takže většina lidí asi používá klasický anglány. No a prcat se s tím samo domo, na to bych se mohl víš co.

Pátek 6. ledna 2012 v 1:23® Ciffik
Ciffik

hraji> já jsem tím příspěvkem narážel na nefunkčnost těch cralusso waglerů v proudu a hloubce dle kolegy RK, chtěl jsem jen upozornit, že ty problémy bejvaj obvykle jinde než ve vybavení

Tento příspěvek byl editován 6.1.2012 01:23:51 uživatelem Ciffik.
Pátek 6. ledna 2012 v 0:36profil byl smazán

regulus> Člověk miní,čas mění. A mlžit budu,protože si to nepamatuju.A co si nepamatuju,se ani nestalo :-)) .

Né ale teď opravdu. Asi sem to trochu přepísknul,čehož si ani nejsem vědom. Nic takovýho stavět nebudu, to si radši těch pár kousků koupim.Oni stejnak vydržej pár let.

Čtvrtek 5. ledna 2012 ve 23:40® regulus
regulus

mannice> V neděli 25. prosince 2011 v 11:14 jsi napsal „… Ten vztlak sem po štelování dříku pochopil,jen sem nevěděl že nějaký angláni takhle fungujou. Zajímavá věc,alespoň budu mít co kopírovat …“, takže nemlž a já ti napsal, že to není tak jednoduchý, teda ono to svým způsobem jednoduchý je, ale musíš na to mít vybavení a kusová výroba zabere trochu času, takže se to člověkovi co nemá moc času vyplatí spíš koupit, pokud ovšem máš čas a chuť tak to udělat jde, ale asi ne v paneláku na koleně i když jsou extrémně šikovní lidi co jsou schopni na koleně udělat zázraky. Je to trochu něco jinýho než udělat balzovej špunt, vlepit do něj zátěž, obratlík a uhlíkovou tyčku.

Čtvrtek 5. ledna 2012 ve 21:01® hraji
hraji

Ciffik> ano, to je pochopitelné, ani já jsem neuměl všechno přes noc. Prostě jsem se to naučil. Postupně. A něco neumím dodnes

Čtvrtek 5. ledna 2012 ve 20:33® Ciffik
Ciffik

hraji> jó když já jsem loňské jaro začínal…bys nevěřil kolik věcí mi nefungovalo. Teď už vím, že to bylo a stále je rukama.

Tento příspěvek byl editován 5.1.2012 20:34:11 uživatelem Ciffik.
Čtvrtek 5. ledna 2012 v 19:07® hraji
hraji

RK> nesouhlasím ani s jedním z těch tvrzení, chytal jsem s waglery Cralusso na Dyji 5 pod Pavlovem, kde jsou minimálně 4 metry hloubka a voda tam táhne jak řeka a naprosto bez potíží.

Čtvrtek 5. ledna 2012 v 18:33® troutkiller

mvincik>Já mám zas jednání s pár kámošema na FF:-) Mám pocit že tenhle paskvil dvou akcí v jeden termín a v jednom městě stejně nebude mít dlouhé trvání:-(( Vyhraje ten kdo má víc šušní a u koho vystavuje víc zataženejch firem.Je to jako v kolech,velké F.Jako Shimano,SPRO atd budou jako vždy a za nima se tam natahnou lidi.

Čtvrtek 5. ledna 2012 v 18:28® mvincik
mvincik

troutkiller> to se uvidí, bližší info nemám. Rád tam ale potkám jisté lidi a navíc jsem rád, že tam budou i muškaři, co sem chodí. Jinak kaprařinu třeba nemusím, takže ta mi tam ani chybět nebude, ať bude, či ne. ono si každý najde to své.

Čtvrtek 5. ledna 2012 v 18:24® troutkiller

mvincik>Horní For Fishing,dolní ta novinka moderní rybář,Ty Panimáješ:-))

Čtvrtek 5. ledna 2012 v 18:22® mvincik
mvincik

troutkiller> Mám asi problém s horní dolní. :-)

Čtvrtek 5. ledna 2012 v 18:18® troutkiller

mvincik>Pokud myslíš dolní výstavu tak mám obavu že to bude prodejní akce pár maloobchodu:-(( Jak sem zaslechl od lidí co ví tak vršek bude mít o dost lepší uroven!

Čtvrtek 5. ledna 2012 v 18:12® mvincik
mvincik

troutkiller> Slušná pálka taky. Pokud bude na MR, mrknu se na něj aspoň. :-)

Čtvrtek 5. ledna 2012 v 18:02® troutkiller

mvincik>Pořídil sem Mivardi Prima Divisione LTD ve 4,5m 10–30g.

Čtvrtek 5. ledna 2012 v 17:25@ countr

středa 22.2.2012 od 18 hod. TECHNIKA LOVU NA PLAVANOU Moderní plavaná je bezesporu sofistikovanou rybolovnou technikou, která najde široké uplatnění na nejrozličnějších typech vod. Hostem večer pro začátečníky i pokročilejší plavačkáře bude dlouholetý český úspěšný reprezentant v plavané Miroslav Oujezdský.

vstup na všechny akce je zdarma těšíme se na vaši návštěvu MORAVSKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ, o.s. místní organizace Brno 5 Průchodní 2 602 00 Brno tel.: 608885020, 542210033 mail: mrsbrno5@mrsbrno5.cz www.mrsbrno5.cz

Čtvrtek 5. ledna 2012 v 17:00® mvincik
mvincik

troutkiller> No vidiš. Ona ta plavaná je v tomto období prima. Co jsi pořídil??

Čtvrtek 5. ledna 2012 v 16:28® RK

Ahoj. Dočetl jsem se,že Waglery Cralusso nejsou ideální na hluboké vody a nejsou stabilní jestliže táhne voda. Dík za poznatky

Čtvrtek 5. ledna 2012 v 16:02® troutkiller

mvincik>Nazdárek:-)) Tak sem si rozšíříl obzory páč sem si pořídil plavačkovej prut.Přívlač má pauzu,Norsko je daleko tak proto plavačka:-)

Čtvrtek 5. ledna 2012 ve 14:07profil byl smazán

mvincik> Tak to já takový doby neznám :-) .

Čtvrtek 5. ledna 2012 ve 13:32® mvincik
mvincik

mannice> tak to jo. Nevím čím to je, neřekl bych že je to zrovna nějak moc háklivá ryba, ani pro rybáře jak píšeš nijak extra atraktivní, ale asi to bude jeden z druhů, na kterých se podepsali černí lovci. Jinak nevím proč dost vymizeli, Osprey či další mi to možná osvětlí…

Byli doby, kdy jsem nevěděl kam to hodit, abych se jim vyhnul.

Čtvrtek 5. ledna 2012 ve 13:25® hraji
hraji

Stroft> děláš něco špatně. Já s tímto splávkem chytám na řece Svitavě a nemám problém jej zastavit uprostřed řeky při použití matchky. Je potřeba aby řeka dostatečně tekla.

Čtvrtek 5. ledna 2012 ve 13:21profil byl smazán

regulus> Já nic o výrobě ŠTELOVATELNÝ vzduchový kapse nenapsal.Chtěl jsem „uzavřít“ dutou anténku,aby mi tam vznikl vztlak a po vyvážení tělička by nad vodou držel jen ten vztlak v anténce.Aby nedošlo ke spekulacím.Pla­vačkový GURU opravdu nejsem :-)) .

mvincik> Vim o jednom místě,kde se dají ještě spolehlivě chytat.Ale jinak jich je u nás taky jak šafránu.Její výhoda je, že díky bohu je celkem nezajímavá pro rybáře.Letošní není,ještě nemám papíry.Ale je z poslední vycházky roku 2011 :-)

Čtvrtek 5. ledna 2012 ve 12:50® mvincik
mvincik

mannice> Hezký. Bylo jich u nás před lety skutečně mnoho takých velikostí, dnes již jejich počet taky o hoodně poklesl. Počítám že je aktuální, letošní… :-)