Vyhledávání
Plavaná
V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Čtvrtek 2. června 2011 v 15:00® hraji
-
kerob> používám ty svoje shimana made in Malaysia již nejméně deset let, jezdím s nimi do Norska, kde je občas omyju v mořské vodě a odhozových závodů odchytám za rok několik, takže rozhodně neleží ve skříni. A neměl jsem žádnou závadu ani důvod je dávat do servisu, mám pro pořádek modely Aero, Sahara, Super, Stradic a Exage. Nejvíc mám Stradiců. Já nepopírám, že jsou možná lepší, možná píšu zcela vědomě, protože výsledek by mohl potvrdit jen přesně definovaný test a jeho provedení za kontrolovaných podmínek. Ale chápu, že někdo, kdo koupí starého Stradica za peníze, za které jsou dva nové, nemůže přiznat, že si koupil jen legendu.
- Čtvrtek 2. června 2011 ve 14:52® kerob
-
hraji> Ten navijak nema na mnozstvi nachytanych ryb az na par vyjimek vliv, ale kdyz se nekdo zepta, jakej je nejlepsi plavackovej navijak, odpoved je jednoducha. Ale i ty malajsky navijej vlasec a udelaj stejnou praci, jenze ve srovnani s temi puvodnimi je tam dost rozdilu… ty novy jsou „optimalizovany“ (rozumej aby to jeste docela slusne fungovalo a nestalo to 10 000), takze kvalita prevodu, materialu tela a i celkovy zpracovani je nekde uplne jinde nez u puvodniho. Nicmene v aktualnich modelech bys stejne tezko hledal vylozene plavackovej navijak, kterej bude lepsi i nez soucasnej Stradic.
- Čtvrtek 2. června 2011 ve 14:48® skwor
-
hraji> U vláčky máš to samé u woblerů. Čím víc už nevyráběných barev Rapal máš, tím líp.
- Čtvrtek 2. června 2011 ve 14:37® inspo
-
hraji> Palec nahoru.
- Čtvrtek 2. června 2011 ve 14:34® hraji
-
Neberte to prosím jako provokaci, ale dovolím si poznámku k navijákům Shimano vyrobeným v Japonsku a prodávaným jako relikvie. Nemám ani jeden a to mám navijáků Shimano 14 kousků. Nejeden kolega sbírá a nakupuje ty „originály“ z Anglie a odjinud. Ještě jsem nezjistil, že by měl tento japonský naviják sebemenší vliv na dosažené výsledky. Když se daří, nachytám dvacet kilo i s těmi Malajsijskými. Považuji to za ta léta za folklór, závodníci se předhánějí, kdo bude mít víc japonců. Ale o tom přece závodní a tím tuplem nezávodní plavaná není.
Tento příspěvek byl editován 2.6.2011 14:34:23 uživatelem hraji. - Středa 1. června 2011 ve 13:39® Stroft
-
jirik> Stradic GTM 4000, ovšem starý kousek, vyroben ještě v Japonsku
- Středa 1. června 2011 v 11:48® hraji
-
kerob> mám 4000 na odhozovém prutu 4,50 m a je to fakt těžké, ale je to skutečně na výsost individuální záležitost
- Středa 1. června 2011 v 11:19® kerob
-
hraji> me zas prijde, ze relativne dlouhou matchku vyvazi 4000 mnohem lip, ale to je o uhlu pohledu.
- Středa 1. června 2011 v 11:03® hraji
-
Ciffik> co ti nesedí na velikosti 2500? Já mám v současnosti většinu navijáků ve velikosti 3000, ale 4000 nasazuji skutečně jen v případě hodně dalekého chytání a velkých ryb, jinak mi ten naviják přijde k subtilnímu odhozovému prutu příliš těžký.
- Středa 1. června 2011 v 10:55® Ciffik
-
osobně mám na plavku shimana vel 2500 letos jsme začal chytat odhoz a začínám pošilhávat po něčem větším…nějak mi to nesedí
- Středa 1. června 2011 v 10:21® kerob
-
jirik> podle me nejlepsi navijak vsech dob na plavanou je Shimano Stradic GTM 4000 nebo Super AERO GTM 4000 (az na barvu a jedno lozisko to je totez), oboje s datem vyroby kolem roku 2000… novejsi uz nejsou to ONO. Mam tyhle kousky 4 a strezim je jako oko v hlave. Na Ebayi se dneska prodavaj jety za vic nez staly tehdy novy…
Ze soucasny nabidky bych volil asi Stradic 4000 (ono vylozene plavackovejch navijaku je par a vetsinu stejne nabizi Shimo) se zadni brzdou, ale necekej zazraky…soucasny stradiky nesahaj tem puvodnim ani po kotniky – ani zivotnosti a ani chodem. Pokud ti vadi bila barva, tak bych koupil Shimano Super GTM -RC… opet se to od Stradica moc nelisi.
Jo a pro chytani s anglanem ber urcite velikost 4000.
Tento příspěvek byl editován 1.6.2011 10:22:22 uživatelem kerob. - Středa 1. června 2011 v 9:54® hraji
-
jirik> nejlepší bude ten, který si koupíš. Obecně jsou pravidla, která je dobré respektovat. Tedy nevybírej si naviják příliš malý, optimální velikost je 2500 či 3000, pokud plánuješ lov velkých ryb, potom i 4000. Převod by měl být rychlejší než u běžných navijáků, tedy 6:1 a víc. Výhodou je náhradní, tak zvaná match cívka, na kterou se vejde relativně málo vlasce. Počet ložisek či bojová brzda jsou nepříliš důležité záležitosti.
- Středa 1. června 2011 v 9:12® skwor
-
jirik> Co je nejlepší neřeknu, protože to nevím. Mě ale vyhovuje Shimano stradic 2500 GTM-RB.
- Středa 1. června 2011 v 7:54® CeP
-
jirik> Co je NEJ-lepsi ti asi nikdo nerekne. Kazdy preferuje nejakou znacku, kazdemu pasuje do ruky neco jineho. Uz treba jen predni/zadni brzda, jedno/dvoj klicka atd.. Zavodnici asi potvrdi ze vetsinou pouzivaji predni brzdu. Pocet lozisek u mne nerozhoduje. Dle meho kvalitnimu navijaku plne postaci 4 loziska s tim, ze jedno bude osazene pod rolnou. Loziska v olive na konci kliky opravdu nepotrebuju. Myslim ze treba osprey by mohl vypravet kolik lozisek ma ve svych dvacetiletych Shimanech a kolik ty navijaky uz odkroutily. A stale na ne neda dopustit ackoli uz jiste opotrebeni vykazuji.
Tento příspěvek byl editován 1.6.2011 09:24:53 uživatelem CeP.
Muj ideal na plavanou je tedy navijak s rychlym prevodem, hladkym chodem, jemnou predni brzdou a melkou matchovou civkou, velikosti 30 az spis 40.
Ale jak rikam, je to muj soukromy ideal ktery se od ostatnich muze diametralne lisit. - Úterý 31. května 2011 ve 23:41® jirik
-
Zdravím plavačkáři, Prosím o radu jakej naviják je nej na plavanou?? Myslím na lov s angličákem?, Dík
Jirka - Úterý 31. května 2011 ve 22:33® kerob
-
Stroft> kolikrat staci samotna hlina z krtince
- Úterý 31. května 2011 ve 21:32® Stroft
-
hraji>Přesně, nezáleží co je na sáčku napsáno, pod to se podepíšu. Mnohdy stačí vymačkaný chléb se strouhankou, konopím a řepkou, ale musí to mít tu správnou konzistenci.
- Úterý 31. května 2011 v 11:03® hraji
-
Ciffik> na nezávodní úrovni se vždy směju těm řečem rybářů kolem mě. Vždycky si myslí, že mám drahé krmení a litry červů. Není topravda, na běžné chytání na naší řece použiju max 0,5 kila krmení a zbytek je strouhanka, mleté oplatky a hlína. Místo živé používám ve velkém kukly, co si udělám z červů po závodech a červů mi stačí dvě deci. Fígl je v tom předložit to rybám tak, aby to našly, žraly a braly. Velmi často se setkávám s názorem, že strouhanka vůbec nefunguje. Když se zeptám, jak ji rybám předložil, ukáže mi rybář kaši a nebo téměř suchou směs, která po vhození do řeky odplave ve formě mraku a potěší maximálně oukleje. Vysvětlit jim, že je potřeba to krmení dostat na dno je obtížné až skoro nemožné. Na závodech je to trošku jiné, tam většina závodníků ví, co a jak, a jsou rozdíly mezi krmeními v rychlosti přilákání ryb a taky v délce jejich udržení na místě.
- Úterý 31. května 2011 v 10:56® Ciffik
-
hraji> a něco na tom bude
osobně krmení nepovažuju za rozhodující prvek – zda nachytám nebo ne (myšleno na nezávodní úrovni)
- Úterý 31. května 2011 v 10:51® hraji
-
Ciffik> ano, jeden ze zkušených závodníků totéž říkal na debaty o výběru splávku. Ryba se nedívá jaký máš splávek, zda MILO, COLMIC či doma dělaný.
- Úterý 31. května 2011 v 10:29® Ciffik
-
jj jeden můj učitel vždycky tvrdil, že rybky ani ostatní zvířátka žádný učebnice ani popisky na krmení nečtou tudíž jim to je celkem volný, co je tam psaný a dělaj si co chcou…
- Úterý 31. května 2011 v 9:41® hraji
-
Na Svitavský pohár (podrobnosti viz info o akcích) je volných posledních 11 míst.
- Úterý 31. května 2011 v 8:45® džigit
-
hraji> svatá pravda.Někdy člověk zapomene a krmení už mu nevoní,tak by hned míchal čerstvé a ono ejhle
- Úterý 31. května 2011 v 7:50® hraji
-
Nejsem ten, který by mohl diskuzi o krmení nějak uzavřít. O víkendu jsem měl možnost sledovat závodníky při přípravě krmení na krajský přebor. V akci byly vrtačky, silné ruce i síta. Postupy různé a výsledek podobný. V závodě se ukázalo, že rozdíly mezi krmeními se stírají velmi rychle. Nejkrásnější ukázkou toho, že rybáři závodníci míní a příroda a ryby mění byl fakt, že první den se chytilo v poslední hodině závodu asi 27 kaprů. Na druhý den někteří závodníci namíchali speciální kaprové krmení a výsledkem bylo, že kapra měli na prutě tři závodníci a zdolal jej pouze jeden. Nepomohl ani partikl zahraniční provenience, ani cílené vnadění na kapry. Závěr z toho je, že my si myslíme, že víme a ryby ví a nemyslí.
- Sobota 28. května 2011 ve 12:50® Stroft
-
kerob> Většina závodníku dělá stejný postup, který odkoukali od starších kolegů, nemyslím, že vše dělají správně. Schválně si zkus oba postupy a hoď po jedné kouli do akvárka-budeš překvapen.
- Středa 25. května 2011 v 10:23® kerob
-
Stroft> delam a vzdy jsem to delal tak, jak popisuje Hraji (Úterý 24. května ve 20:53). A dela to tak valna vetsina zavodniku.
- Úterý 24. května 2011 ve 22:02® Mrakoš
-
hraji> Jojo, zaplaval jsem si. Voda ušla.
- Úterý 24. května 2011 ve 21:58® hraji
-
Mrakoš> i to se může stát. Důležité je, že jsi prut našel a zachránil
- Úterý 24. května 2011 ve 21:49® Mrakoš
-
hraji> Docela jsem si zachytal. Ale první záběr jsem nějak propás a prut šel do vody. Pak jsem jak trubka obcházel rybník a hledal splávek
- Úterý 24. května 2011 ve 20:53® hraji
-
Stroft> pokud mohu soudit ze své malé zkušenosti, tak na lize se to dělá tak, že se krmení namíchá vrtačkou, nechá se uzrát, dovlhčí se, a pak se jednou až dvakrát prožene sítem. Vrtačkou už se do něj nemíchá. Já to dělám tak, že krmení smíchám nasucho, potom přidám TTX popřípadě jiné tekuté složky a míchám, dovlhčuji a míchám a znovu dovlhčuji a míchám a na závěr proženu přes síto. Tím to končí.