Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Úterý 5. dubna 2011 v 19:06® osprey
osprey

mvincik> Já o tom vím celkem dost. Snad na mě letos nezapomenou.

Úterý 5. dubna 2011 ve 12:10® mvincik
mvincik

osprey> Tak ať to letos vyjde. U nás je jakási líheň, myslím, že tam v loni nějaké parmičky vyprodukovaly, ale více by o tom věděl určitě CeP.

hraji> Tak to má být. U ryb, které nejsou vyloženě určeny na talíř…ikdyž jak pro koho samozřejmě…a který se pravidelně hojně doplňuje(kapr), by lovná míra takto měla být nastavena. Právě z důvodu reprodukce.

Úterý 5. dubna 2011 v 9:56® osprey
osprey

mvincik> U nás už se s parmou taky začalo. Dokonce jsem měl značný zájem účastnit se dění a napsat reportáž. Jaksi se na mě zapomnělo.

Letos jsem se doprošoval zas. Tak uvidíme.

Úterý 5. dubna 2011 v 8:31® hraji
hraji

mvincik> my si parem vážíme, dokonce tak moc, že i když v řece jsou, pravidelně jejich stavy doplňujeme a hlavně je celoročně hájíme. U dalších ryb jsme upravili podmínky jejich lovu tak, abychom maximálně podpořili šanci na přirozený výtěr, takže u ostroretky máme míru 35 a u podoustve 28 cm, čímž dostanou šanci se vytřít minimálně dvakrát.

Pondělí 4. dubna 2011 v 18:01® mvincik
mvincik

osprey> O tom nepochybuji, že se snaží. Realita je ale taková, že tací lidé jsou v rybářské komunitě dá se říct vyjímka. A to je strašně málo. Ty ale zajisté o tomto problému víš mnohem více sám…

Pondělí 4. dubna 2011 v 16:33® osprey
osprey

mvincik> No on se hraji zrovna docela snaží:-)) Pro jistotu dodávám, že to myslím zcela bez ironie.

Ale neboj. Ptáci, co vyžrali Otavu už jim devastují Bečvu a pak to pojede po Moravě dolů… Budeme se muset moc snažit, pokud bychom chtěli mít v řekách to co před 20 – 30 lety.

Tento příspěvek byl editován 4.4.2011 16:35:37 uživatelem osprey.
Pondělí 4. dubna 2011 v 16:31® osprey
osprey

hraji> No, u nás je to asi tak, že vidět v řece parmu lze jen na pár místech a to jen někdy. Já loni chytil jednu za celý rok. Samozřejmě jsem se nijak moc nesnažil – proč trávit čas čekáním na něco, co je tak vzácné a pak to ještě trápit.

Před 20 lety jsem mohl vidět parmu téměř kterýkoli den, když byla čistá voda. Uměl jsem prd a chytal jsem je celkem normálně.

Pondělí 4. dubna 2011 v 16:30® mvincik
mvincik

hraji> Neříkám, že my je tu nemáme, sem tam nějaké určitě jsou. O přemnožení se ale mluvit rozhodně nedá :-)

Když je tam máte po více, měli byste si jich velmi vážit a dbát na to, aby jejich počet narůstal, ne naopak, jak bývá zvykem u všech druhů.

Pondělí 4. dubna 2011 v 15:34® hraji
hraji

mvincik> asi je to v Čechách těžké, ale u nás na Moravě jsou parmy ve většině větších řek, namátkou bych jmenoval, Morava, Dyje, Svratka, Svitava, Bečva, Odra a další.

Pondělí 4. dubna 2011 ve 14:58® mvincik
mvincik

osprey> Ano, ale nejdříve se musí najít kde ještě nějaké jsou,pokud se o nich neví. :-)

Neděle 3. dubna 2011 ve 23:54® osprey
osprey

mvincik> Parma se nepřelstívá. Ona ti prostě zabere:-)

Jsou vody, kde to není problém a jde to skoro samo, jsou vody, kde to nejde, protože tam ty parmy skoro nejsou. S tím nic nenaděláš. Nejlepší je udělat si výlet někam, kde ještě jsou běžné.

Neděle 3. dubna 2011 ve 23:38® mvincik
mvincik

osprey> Ano ano, zrovna parma je pro mě obrovská výzva, jelikož jsem ji ještě nedokázal přelstít. Jednak jsem se na ně nikdy speciaálně nechystal a navíc jak dobře sám víš, na našich vodách jich žádná kvanta nejsou…

Neděle 3. dubna 2011 ve 23:35® osprey
osprey

mvincik> Ono to zas tak nezapomenutelné není. Většinou rozhoduje první minuta. Pokud ti jde ryze o ty souboje, tak vrchol s plavačkovýcm cajkem představuje říční kapr v proudu anebo velká parma. Oboje se u nás dá, i když ne právě snadno, zapřáhnout.

Neděle 3. dubna 2011 ve 23:32® mvincik
mvincik

osprey> O to mi jde, o ten nezapomenutelný souboj. S Petrem určitě brzy vyrazíme, hned jak odložím dvě pomocné nohy, s nima to jde přec jen bídně.

A pokud se mi budou vyhejbat, tím lépe, bude se vždy na co těšit :-)

Neděle 3. dubna 2011 ve 22:56® osprey
osprey

mvincik> Motej se dost dlouho kolem Petra (Sander) a on se ti časem nějaký kolem 50 – 55 cm pověsí. A když je to ryba v kondici, tak v létě v proudu dokáže docela dost. Zvlášť pokud má jasnou představu, kam se chce zašít a to místo je na dosah.

Neděle 3. dubna 2011 ve 22:34® mvincik
mvincik

osprey> Taky bych rád zažil tento pocit s touto rybou…

Pátek 1. dubna 2011 ve 22:54® osprey
osprey

Sander> Tenhle měl lehce přes 40. Pomalé stopení splávku, zásek, dvacet metrů přes brzdu a minuta než jsem začal mít navrch.

Do krve bych se hádal, že těch padesát má. Ještě že jsem ho neutrh. To bych byl nas…anej :-D

Pátek 1. dubna 2011 ve 22:26® Sander
Sander

osprey > u velkých tloušťů je podseknutí vážně vzácnost.
Ti měnší jsou aktivnější, tam je pravděpodobnost vyšší. To ža pak táhnou jak půlmetroví je věc jiná :-)

Pátek 1. dubna 2011 ve 22:03® osprey
osprey

Tino> Víš jakou vzácnost jsi viděl? Zeptej se Sandera, jak často má tlouště za prsní ploutev:-)

Nedávno jsem dvě padesátky vytáh a tenhle si s nima mohl podat ruce, teda ploutve. Tahal jsko bejk.

Pátek 1. dubna 2011 ve 21:25® Tino
Tino

osprey> njn, prostě nejsou to gumové rohlíky z Lidlu. ;-) Myslel jsem, že to bude dobré na vnadění. :-P

Sander> DVD? Ne, to jsem ještě neviděl… ale viděl jsem, jak mi Osprej nadšeně hlásil, že tam má pověšeného tloušťáka okolo půl metru. No a co z toho bylo? Prostě rybářská latina… :-D

No… já jsem toho moc nepopíchal. Mě chodily jen malé ryby. ;-)

Pátek 1. dubna 2011 v 15:49® osprey
osprey

Sander> Je to Tino, co s náma kecá ve fotootázce. Tak jsme chvilku pokecali, chytili pár čudlí a mezi tím jsem mu vysvětlil, že strouhanku na háček nenapíchne a ty olověný kuličky tam nejsou pro ozdobu:-))

A pokud jde o DVD zimní plavanou, tak dobře víš, že jsem se snažil, aby se vlk nažral a koza zůstala celá…

Pátek 1. dubna 2011 v 15:43® Sander
Sander

osprey > aha, já to dole nečetl, spíš jsem myslel že je to další odchovanec DVD :-)

Pátek 1. dubna 2011 v 15:39® osprey
osprey

Sander> Teď nevím, jak to myslíš. Ale je to kolega fotograf, tak dostal v Písku ve městě základní lekci. Lepší když to na té jejich říčce popíchá on než aby to tahali dědci do salátu. Víš jak to je – napodruhé to do těch ryb skoro nedostaneš.

Pátek 1. dubna 2011 v 15:04® Sander
Sander

Tino > he, to si Míra může udělat další zářez :-)

Čtvrtek 31. března 2011 ve 22:27® Tino
Tino

super. Díky za info.

Chtěl jsem je ulámat, aby byly skladnější, ale tušil jsem nějaký skrytý význam, tak jsem to neudělal. :-)

Jinak plavačka s rohlíkem je momentálně můj nejpoužívanější způsob rybolovu. A to vlastně díky Ospreyovi.

Čtvrtek 31. března 2011 ve 14:01® brčkař
brčkař

BlueShark> Před lety se mi přihodila ještě větší vzácnost. Pod zdymadlem jsem na plavačku z vody smýkal cejna siného. Na první pohled „cosi“ mezi cejnem a ouklejí. Chválabohu za dolní čím dál čistší Labe!

Čtvrtek 31. března 2011 v 10:36® kerob
kerob

Tino> …a taky kdyz ten splavek pribrzdis v proudu, tak ta dlouha tycka ti zajisti to, ze se splavek nepolozi na hladinu, ale zustane svisle.

Čtvrtek 31. března 2011 v 9:13® hraji
hraji

Tino> dlouhá spodní tyčka na splávku zlepšuje jeho stabilitu a vede k lepší signalizaci záběrů. Proto se u nich osazuje. Jinak odborníci dávají na spodní tyčku tři kousky bužírky. Jeden až k tělu splávku, druhý do prostřed a třetí, trošku delší, úplně dolů a kousek bužírky nechávají přesahovat na vlasec, omezuje to tendence k motání.

Středa 30. března 2011 ve 21:37® Sander
Sander

Tino > to já rozdíl poznám. S dlouhou spodní tyčkou je splávek více stabilní, s krátkou se kejvá jak bojka na moři.

Středa 30. března 2011 ve 21:36® Tino
Tino

mám jeden „skoroblbýnováč­kovský“ dotaz:

Proč jsou na splávkách (např.0,5–5g) takové dlouhé spodní tyčky?

Nějak jsem nezjistil rozdíl, když mám bužírku u těla splávku nebo až na konci trnu.