Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pondělí 7. února 2011 v 11:09® osprey
osprey

hraji> Bralo to málo, radši jsem skončil u domácích prací. My, co nekrmíme, si musíme svůj vpád k vodě lépe plánovat. Přechod fronty a relativně slušný zákal nejsou to pravé ořechové.

Pondělí 7. února 2011 v 11:06® LuboO
LuboO

hraji> no, zenuska mala take iste horecky ako ja, len dve zive male deti pobiehali okolo nas a nutili nas k nejakemu zivotnemu minimalizmu. Tazke casy su za nami…:)

Pondělí 7. února 2011 v 10:38® hraji
hraji

LuboO> no to nejsou dobré zkušenosti Lubo. Ale zase třeba jsi měl to štěstí a vzorně o tebe pečovala nějaká šikovná ženuška zatímco my se trmáceli blátem kolem vody bez péče a šance na ni

Pondělí 7. února 2011 v 9:41® LuboO
LuboO

hraji> este vzdy chripkove… :-))

Pondělí 7. února 2011 v 9:19® hraji
hraji

Máme za sebou víkend, který byl sice ve znamení teplého počasí, ale i silného větru, někde zvýšené a zakalené vody, někde zase nízké a průzračně čisté. Prostě podmínky byly různé, těžké a ještě těžší a jnde to bylo snadné. Tak jaké máme nové zkušenosti po tomto víkendu?

Sobota 5. února 2011 ve 22:04® hraji
hraji

silvan> ano, je pravidlo, pokud je rychlý a silný proud, dává se zátěž blíž k obratlíku, třeba jen na deset centimetrů, normálně je hlavní zátěž tak 40 až 80 cm od obratlíku. U menšího proudu se nechá zátěž klidně 80 cm, ale ono hodně záleží na hloubce. Pokud budeš chytat v metrové hloubce, je potřeba všechny vzdálenosti zmenšit. Abys neměl hlavní zátěž těsně pod splávkem. Ono je taky důležité co chceš, aby dělal konec sestavy, pokud má jít po dně, je potřeba mít zátěž hodně dole, pokud se má při zastavení a nebo přibrždění sestava zvednout do sloupce, dává se zátěž výš. Je to taková alchymie. Teď v zimě mívám zátěž cca 20 cm nad uchycením forpasu,u uchycení dávám jeden broček (místo obratlíku), používám ale krátké forpasy, jen 15 cm dlouhé, to je důležité říct.

Sobota 5. února 2011 ve 21:43® silvan
silvan

hraji> a jak daleko od obratlíku dáváš na řece hlavní zátěž? Např. při 2m hloubce a 4 g splávku? Je tam nějaké pravidlo hloubka/rychlost ?

Pátek 4. února 2011 ve 12:08® hraji
hraji

petrikveprik> určitě to není nic tajného. Ono záleží na velikosti lovených ryb. Pokud jdu na cejny, nemusím se bát dát návazec dlouhý třeba půl metru a první záběrový brok dám až nad obratlík, velký cejn zvedne celý forpas. Při lovu malých plotic použiji návazec dlouhý jen 15 cm a první záběrový brok dávám na kmenový vlasce těsně k forpasu. Malá plotice pohne vlascem méně. Na řece je to trošku jiné, ale i zde platí, že když berou ryby důvěřivě, stačí kratší forpasy, když berou jemně a málo, delší forpasy, jemnější, menší háčky. Na řece se ale musím také řídit tím, jaké ryby chytám, na cejny, kdy je dobré tahat dlouhý forpas po dně, delší, na plotice lovené ve sloupci stačí krátký.

Pátek 4. února 2011 v 11:55profil byl smazán

hraji> mohl bych se prosím zeptat na důvod toho delšího nezatíženého návazce? Svého času jsem také hodně chytal na plavačku a poslední dobou se k ní čím dál tím častěji a velmi rád vracím.. a vždycky jsem si brok blízko háčku zdůvodňoval tím, abych viděl u chytání u dna i zvedavé záběry.. Jak tady pročítám diskuzi tak mě to pomalu vyvádí z omylu. Pokud je to samozrejme tajné závodnické know-how, budu mlčet jak ryba :-)

Středa 2. února 2011 v 19:08® osprey
osprey

hraji> Já mám forpas něco mezi 40 – 50 cm, ale na něm jeden až dva broky. Běžně mám jeden malý asi 7 cm od háčku (fakt je, že sousto má obvykle přes centimetr a pokud jdu jen po tlouštích, tak někdy i přes dva). Pokud je nástraha těžká (maso, ovoce, žížala), tak ten brok u háčku vynechávám.

Tloušti rozruch moc nemusí – je lepší být v pohybu a třeba se za hodinu vrátit. Běžně mám dva záběry na prvních 5 hodů a pak už jsem tam zbytečný. Cejn i ostrá jsou u nás vzácní – chytneš jednu dvě ryby z avycházku, vzácně i víc. Ale obvykle pak nejsou úplně malé.

Středa 2. února 2011 v 16:33® hraji
hraji

osprey> jasně, my víme, že tam tloušti nebudou, nejdeme po nich, chytáme ostré a cejny a ti to chtějí na dně a v klidu. A je úplně jedno, zda krmíme či ne. Klidně slupnou i větší kousek rohlíku, beztoho je měkounký. Co se týče forpasů, v létě také chytám delší forpasy, někdy i těch 30 cm, i když moje oblíbená délka je 23 cm (podle forpasovníku). V zimě je takový forpas ovšem na závadu, vidíš jen nejsilnější záběry. Závodní plavanou vynecháme.

Středa 2. února 2011 v 16:10® osprey
osprey

hraji> Blízkostí dna to nebude (ti tloušti). Chytám i blíž. A záběrový brok mám daleko blíž k háčku. Krmíte a děláte hluk, to je zásadnější důvod. Jak někam v zimě naházím koule a začnu tahat droboť do 30 cm, je velký tloušť náhoda.

Ostatně mě hodně překvapilo, když jsem zjistil, že máte (obecně závodníci) v létě 30 cm nezatíženého forpasu.

Když jsme natáčeli DVD o plavané a viděl jsem, jak to má V. Freylich posvazované (taky měl ty dlouhé návazce bez jediného broku), dost jsem se divil.

Rozebírat to nebudu, skončilo by to u debat o závodění a nezávodění. Já si zachytám, majitelé 30 cm návazců taky, tak proč to řešit.

Tento příspěvek byl editován 2.2.2011 15:12:45 uživatelem osprey.
Středa 2. února 2011 v 15:12® hraji
hraji

LuboO> my jsme s tím v zimě vybabrali, jak se u vás říká, a chodíme pod lávku, ze které lidi krmí kachny a labutě, tam ryby rohlíky znají a žerou. Ale funguje to samosebou i jinde.

Středa 2. února 2011 ve 14:59® LuboO
LuboO

hraji> budem to musiet vyskusat, len musi trochu oteplit, lebo s tym ladom to nejde. Urcite vyskusam vsetky moznosti, co tu boli popisane a ja tu u nas ten rohlik presadim.

Středa 2. února 2011 ve 14:54® hraji
hraji

LuboO> když chytám v zimě na rohlík na plavanou ostroretky, cejny, podoustve a plotice, používám úplně jinou sestavu než v létě. Máme ověřeno, že normální lehká sestava (splávky kolem 1,5 gramu nefungují). Používáme splávky 4 až 6 gramů, baňaté, zatížené řadou velkých broků a nebo torpilou, s krátkým forpasem a brokem blízko háčku (cca 15 cm). Pak chytáme providelně na kousky rohlíku a nebo toho tustového chleba, ale ryby reagují pozitivně i na kombinaci bílý červ + rohlik. Osvědčila se nám i velká patentka v kombinaci s červem. Naposledy jsme takto chytili i několik jesenů, ale téměř nechytáme tlouště. Podle mě je nástraha příliš blízko dna a nemá volný pohyb a tak je pro tlouště podezřelá. Zkus změnit tu sestavu za těžší a uvidíš.

Středa 2. února 2011 ve 14:53® LuboO
LuboO

lobotomie> ja som zase videl na jednych pretekoch dvojic na plavanu, normalne sektory, pravidla, vsetko ako na klasickych, dvaja borci nejake 25g waglery priebezne, pod tym miesto olova male krmitka a prali to tak 50 m, krmili to takymi big prakmi, ale nech sa snazili ako chceli, my sme ich klasickym odhodom prechytali o 8 kg. Dobre, ze to krmili tak daleko, my tak 20 m a mali sme vacsi uspech.

Středa 2. února 2011 ve 14:46® LuboO
LuboO

osprey> mne islo hlavne o to, ze ked dam ten rohlik na plavanu, tak mi to ide s prudom a ak to ide par cm nad dnom, tak nie je nejaky atak vody a dna nan, cize by teoreticky mal mozno vydrzat dlhsie. Ale ked chytam s feedrom v prude, dam forpas 70 cm a ono to s tym rohlikom v prude mlati, toci, bucha o dno, obmyva ho voda, takze vydrz mensia. Ale zase s plavanou castejsie prehadzujem, takze to asi vyjde zajedno.

Tento příspěvek byl editován 2.2.2011 13:46:57 uživatelem LuboO.
Středa 2. února 2011 ve 14:17® paur17

osprey> Já osobně rohlík napařuju už jenom v napařováku protože ten rohlík je daleko víc vláčnej. Po mikrovlnce je za 5 minut tvrdej že se nedá napíchnout na háček.

Středa 2. února 2011 ve 14:02® osprey
osprey

LuboO> Nesrovnával bych plavanou a feeder, je to hodně jiné. Ale ten rohlík funguje na obojím.

Středa 2. února 2011 ve 14:01® osprey
osprey

lobotomie> Oplatek je dobrá věc. My to s jedním kolegou děláme tak, že ho rychle smočíme ve vodě a necháme na kameni rozležet.

Akorát nemám takový ten „závodní“ přístup, takže nástraha bývá větší a čeká se na lepší rybu. Možná to není dobře, ale nouzí netrpíme. I letos jsem sice nechytil moc ryb, ale podoustev a ostroretku kolem kila už mám.

U feederu je to jiné, tam do toho i malá ryba mlátí, takže to chce vychytat velikost takovou, aby člověk sekal záběry, jinak by z toho zešedivěl.

Středa 2. února 2011 ve 13:51® lobotomie
lobotomie

LuboO> no pokud jde o trojhák na závodech jsem ho neviděl, ale viděl jsem toto: mezinárodní závod a ryby šly relativně dobře na odhoz, ale muselo se fakt dost pravidelně krmit, po čase se pod hladinou začli točit tolstolbici kolem 10kg a jeden vážený italský závodník, kterého jsem měl po pravé ruce vštrachal z prouzdra něco jako teleskopický surfový prut… kmen 0,25–0,30 a snad 50gr wagler a na konci jednoháček, že jsem takovej neviděl ani na sumce. Na ten háček navlíkl jedno zrno kukuřice a nahodil, stáhnul a nahodil a pořád dokola dokud jednoho z těch tolstojů neškrábnul – vybuchla hladina, tolstoje sice nakonec vypnul, ale všechny ty ryby vzadu na odhozu byly už nadobro pryč… vždycky si krmím i pod nohy, tak jsem závod dochytával s topsetem na okouncích a ploticích pod nohama. To není zase až tak dávno co se to stalo, jsou lidi co kvůli úlovku udělají doslova cokoliv… a z jakýchkoliv příčin =/

Tento příspěvek byl editován 2.2.2011 12:54:01 uživatelem lobotomie.
Středa 2. února 2011 ve 13:39® LuboO
LuboO

lobotomie> budes sa divit, ale tak pred 25 rokmi sa naslo u nas par typkov, co trojhak pouzivali na lov na mlaskacku, u nas na korku. Zosili ihlou dve korky a prevliekli trojhak, ze to lepsie drzi. A obcas urvali a obcas sa tie kapre valali po hladine hore pupkom ako morske vydry.

Středa 2. února 2011 ve 13:34® lobotomie
lobotomie

LuboO> no já nevím, ale trojhák může být taky dobrej =D …třeba v rumunsku to určitě používají =)

Středa 2. února 2011 ve 13:32® lobotomie
lobotomie

místo rohlíku se dá použít tenčí dortový oplatek – vafle nebo ja to nazvat. prostě takový ten oplatek co se používá i na zmrzlinové kornouty – na dorty se prodává světlý kulatý o průměru asi 25–30 cm. položíš ho jemně navlhčíš rozprašovačem z obou stran, dost rychle potom změkne. co nejrychleji ho nakrájej na tu 2–3mm velikost a co nejrychleji ho hermeticky uzavři do nějaké skleničky / krabičky. pokud to nestihneš, tak zase ztvrdne – musíš ho pak znovu navvlhčit rozprašovačem. Ať už krájíte rohlík nebo oplatek, tak ne na dřevěné desce, protože ta z pečiva vytahuje vlhkost…

Středa 2. února 2011 ve 13:28® LuboO
LuboO

lobotomie> tak ta kombinacia famozna moze byt, ale mna na nu neukecas.

Sakra, ja som si precital kombinace trojhak s rohlikem, nie hnojak s rohlikem, a pomyslel som si, ci ma mas za vola… :-))

Tento příspěvek byl editován 2.2.2011 12:29:39 uživatelem LuboO.
Středa 2. února 2011 ve 13:27® LuboO
LuboO

osprey> ved ja to este skusim, len u nas je teraz uz druhy tyzden od –10 do –16, nejak sa nam nakopili kryhy na rieke, nejde chytat a druhy tyzden sa borim s chripkou.

Apropo, ma niekto nejak overene ci odskusane, resp. da sa to vobec porovnat, ci je ten rohlik uspesnejsi na feeder alebo na plavanou?

Středa 2. února 2011 ve 13:26® lobotomie
lobotomie

LuboO> rohlík je úspěšný celoročně, za jara i v létě je to často nejúspěšnější naástraha taky na kapry a amury, ale tam už ty velikosti můžou být pochopitelně větší… nebo kombinace hnoják s rohlíkem je úplně famozní

Středa 2. února 2011 ve 13:24® lobotomie
lobotomie

osprey> fakt… vím jak to zní a vypadá, ten slisovanej rohlík krájím řezákem na koberce nebo na co to je, 2mm pásky které mají na délku asi 5cm a cca 8mm na výšku… raději to nafotím něž to tady popisovat =D

Středa 2. února 2011 ve 12:08® osprey
osprey

LuboO> Rohlík je super, vyzkoušej.

lobotomie> Taky si na feeder krájím hodně malé, ale zjistil jsem, že když si myslím, že mají 4 mm, tak mají skoro 6.

Fakt děláš z rohlíku kostičky 2 mm? Nechci se hádat, jen se ujišťuju.

Středa 2. února 2011 ve 12:03® LuboO
LuboO

lobotomie> no ja to este urcite skusim aj podla tvojej rady, ale ako vravim, absolutne nikto tu na to nechyta, a ja to povazujem za typicky cesku nastrahu :-)) )

Ten rohlik je predpokladam uspesnejsi v zime v studenej vode?