Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Neděle 30. ledna 2011 v 17:45® Sander
Sander

hraji > já ti rozumím, sám se za rekordy nehoním, ty buď přijdou, nebo ne. Musí mě to především bavit, a to je právě důvod, proč jsem se nad tebou uvedenou metodou pozastavil. Zdá se mi to jako – teď se ti to nebude líbit, vím to – bezúčelné omezování. Možná je to tím, že mě k tomu nic citově netáhne, pro mě je to naprosto nová věc, vyhodnocená jako nepraktická.
Házím někdy až nadoraz, kdy už by to nešlo dál ani o metr, abych se dostal do míst, kam se jinak nedostanu. Ono, mít rybu na prutě je také důležité – a to jistě i pro tebe, jinak by jsi nepotřeboval ani háček – to jen k té účelnosti.

Neděle 30. ledna 2011 v 17:35® hraji
hraji

Sander> nechci se s tebou přít, ale ani v rybařině ani v životě neděláme vše jen účelně, někdy jde o něco víc než účelnost a nejlepší výsledek. Tohle je přesně ono. S kamarády jsme si pořídili navijáky, které nás neposunou mezi mistry světa, ale které nám přinesou něco nového, zatím nepoznaného a v konečném výsledky příjemného. Nic víc od toho nečekáme.

Neděle 30. ledna 2011 ve 14:59® regulus
regulus

hraji> no asi se stavím na výzvědy abych neumřel blbej i když tohle mne asi nechytne.

Neděle 30. ledna 2011 v 10:30® Sander
Sander

hraji > díky.
Já tam právě postrádám praktickou stránku věci. Jednak co se týče náhozů, poté zdolávání a v neposlední řadě i nutnost použití zbytečně předimenzovaných sestav, aby to fungovalo. Stejnětak si myslím, že neustálé nadržování splávku je spíše na škodu, kor teď v zimě.

Neděle 30. ledna 2011 v 0:33® hraji
hraji

Sander> nevím, mám příliš málo zkušeností s tímto způsobem lovu na to, abych mohl něco vyvracet. Ale až získám další, rád se s kolegy podělím o zkušenosti. Je to takové oldschool, ale na druhou stranu, kdyby mi někdo tvrdil, že v mrazu měl na hloubce cca metr, v lednu, záběry na šestigramový splávek, asi bych pochyboval. Ta metoda, kdy se nechá splávek splavávat s tím, že jej brzdí jen síla nutná pro roztočení navijáku, rozhodně funguje a funguje dobře. Nepočítal jsem ryby, nebylo to nutné, ale bylo jich dost. Každopádně, na nějaké závěry je ještě příliš brzo. Ale přiznám se, líbilo se mi to, možná i proto, že jsem si vzpomněl, jak jsem před třicetisedmi lety chytal s podobným navijákem na řece Moravě.

Neděle 30. ledna 2011 v 0:08® osprey
osprey

Sander> Já myslím, že na tom něco je. Šíří se to jako mor.

Ale na rozdíl od multíků, tomuto se pokusím odolat. A myslím, že se mi to i podaří.

Sobota 29. ledna 2011 ve 20:39® Sander
Sander

hraji > vyvedeš mě z přesvědčení že je to zpátečnická metoda, závislá jen na potřebě jedince vyzkoušet si jak se chytává(alo) v Anglii?

(Naprosto laická otázka.)

Sobota 29. ledna 2011 ve 20:14® hraji
hraji

osprey> no to záleží na technice a vzdálenosti, do jaké chceš nahodit. Já se dnes omezoval na nahazování do vzdálenosti cca 8 metrů. Tam se cívka netočí. Ale pro delší náhazy je to nutné, ovšem tak daleko ještě nejsem. Budu si poznatky ukládat a pak o tom něco napíšu

Sobota 29. ledna 2011 v 19:50® osprey
osprey

hraji> Předpokládám, že v tom nahazování hraje nějakou roli brždění cívky…

Nebo se mýlím? Já na youtube moc nechodím.

Sobota 29. ledna 2011 v 19:41® hraji
hraji

Dobrý podvečer. Dnes jsem poprvé vyzkoušel lov s centrepinem a musím uznat, že na tom něco je. Překvapivé je zejména to zdolávání, protože když člověku nepomáhá naviják zpřevodovaný do rychla, je to všechno takové pomalejší a bezprostřednější. Nevnímáte tah ryby jen v prutu, ale cítíte jej i na rukojeti navijáku. Dokonce jsem zvládl i techniku nahazování nastudovanou na videu na Youtube. není to tak těžké.

foto/diskuze/plavana/2011/th-img40556.jpg
Pátek 28. ledna 2011 ve 14:11® hraji
hraji

Džon> děkuji, no ono je to sice napsané na tom přiloženém letáčku, tedy spíš nakreslené. Ale kdo by u vody studoval letáček ke splávku, který nechal doma a nebo vyhodil. Tohle jsem ověřil v praxi na řece. Prostě jinak to nefunguje. Proto je bolo splávek v podstatě nepoužitelný na závodech, kde jsou vytýčeny sektory, neudržel by se v sektoru

Pátek 28. ledna 2011 ve 13:00® Džon

hraji> Připojuju se ke chvále. Cralusso bolo jsem si nedávno pořídil z e-shopu(3g a 8g). Ty informace níže uvedené vypadají jako dost podstatné, ne-li zásadní.

Středa 26. ledna 2011 v 10:26® hraji
hraji

kapr1> děkuji za pochvalu

Středa 26. ledna 2011 v 10:15® kapr1

hraji> Dík to je super. Krásně to dokážeš vysvětlit toho si cením.

Středa 26. ledna 2011 v 10:06® hraji
hraji

kapr1> ano, chytám na tento splávek. Pod splavem na něj půjde chytat pouze pokud splníš podmínku o tom úhlu. A to bys musel stát nad splavem. Vychází to zhruba takto. Pokud chceš chytat deset metrů od břehu, musí ten splávek stát asi deset metrů pod místem, kde stojíš. Prostě takový rovnoramenný trojúhelník.

Středa 26. ledna 2011 v 9:59® kapr1

hraji> díky. a chatáš na to někdy? jde s ním chytat třeba i pod splavem?

Středa 26. ledna 2011 v 9:01® hraji
hraji

kapr1> dá se s tím chytat v jakékoliv proudící vodě, ale je důležité si uvědomit, že čím silnější proud a hlubší voda, tím větší splávek se musí použít. Také je důležité splávek přetížit, uvádí se o 10 až 20 % , podle proudu. Běžně se uvádí, že na 8mi gramový splávek se dává 9 až 10 gramů torpila, podle síly proudu.

Středa 26. ledna 2011 v 8:23® kapr1

hraji> To Cralusso bolo to je zajímavé to si koupím. A dá se s tím chytat v takovém tom spěněnném produ nebo jen v rychlém táhlém proudu?

Úterý 25. ledna 2011 ve 22:25® džigit

kapr1> myslím,že povolaní už Ti odpověděli.Já dostal školení už dřív…

Úterý 25. ledna 2011 ve 20:17® hraji
hraji

kapr1> který splávek od Cralussa máš na mysli? Torpedo a Torpedo tuning jsou splávky na úrovni lízátka, jen vylepšené. Stejně tak Bubble, to je přecho dmezi lízátkem a kuláčkem (klasickým baňatým splávkem). Cralusso bolo je splávek, který ti umožňuje chytat v proudu na boloňku dál, než by ti dovolila boloňka s normálním splávkem. Díky tvarování a nastavení splávku na něj proud působí silou, která splávku nedovolí, aby se přiblížil ke břehu, ze kterého chytáš. Má to i nevýhody. Splávek dobře funguje pouze pokud je v úhlu alespoň 45 stupňů od tebe směrem po proudu, splávek funguje v dostatečně silném proudu, ve slabém nefunguje tak dobře. Speciální splávek Cralusso Surf je splávek, který ti umožní lovit ryby daleko od břehu na řece se silným proudem i s prutem na úrovni běžné matchovky (4,2 metru). Ale je potřeba se to naučit a odzkoušet. Taky musí být splávek pod tebou po proudu a musí se odladit zatížení.

Tento příspěvek byl editován 25.1.2011 19:24:11 uživatelem hraji.
Úterý 25. ledna 2011 v 17:30® mihy.san
mihy.san

CeP> To prostřední je Torpedo bez tuningu.

Úterý 25. ledna 2011 v 15:24® CeP
CeP

Tady na tom videjku je srovnani jak se ve vode chova obycejny lizatko (cerne, nejdal), cralusso torpedo tuning (nejblize) a to prostredni nevim. obycekne cralusso?

Tento příspěvek byl editován 25.1.2011 14:24:58 uživatelem CeP.
Úterý 25. ledna 2011 ve 14:41® mihy.san
mihy.san

Ano, Cralusso je firma, která vešla do podvědomí modelem splávku Surf. Dnes už ale vyrábí splávků široký sortiment (angličáky, pevné atd.) a k tomu další potřeby, především bižuterii, vlasce atd.

K modelům „lízátko“: od Cralussa se sem dají zařadit 3 modely – Bubble, Torpedo (Tuning) a Shark, každý je trochu jiný. Ale všechny 3 modely lze zařadit mezi lízátka.

Úterý 25. ledna 2011 ve 13:50® kapr1

osprey> možná hraji se ozve. každopadně dik

Úterý 25. ledna 2011 ve 13:48® osprey
osprey

kapr1> Tam už nějaká délka je, to by mohlo na spoustě míst fungovat slušně.

To Cralusso by teoreticky mohlo dovolit chytat dál od břehu i s kratším prutem, ale já s tím nemám zkušenosti.

Chytám jinak, jinde, jiné ryby…

Úterý 25. ledna 2011 ve 13:41® kapr1

osprey> 6,8 m Power Match Gros Poisson

Úterý 25. ledna 2011 ve 13:36® osprey
osprey

kapr1> Ten speciál od Cralussa je schopen se vlivem odporu v proudu oddalovat od tebe a s trochou štěstí držet na místě. Klasické lízátko (mimochodem, mám pocit, že Cralusso je dělá taky) je prostě jen splávek, co líp řeže vodu. Ten musíš na místě udržet prutem, ale jde to líp než s jinými typy.

Jak dlouhý prut máš?

Úterý 25. ledna 2011 ve 13:28® kapr1

osprey> JO prut mám. jakej je v tom rozdíl teda?

Úterý 25. ledna 2011 ve 13:25® osprey
osprey

kapr1> Cralusso (pokud se myslí ta jejich placatá specialita – ono Cralusso je jinak firma) a klasické lízátko opravdu není to samé.

Máš už na to prut? Jinak je to jako shánět tuněný výfuk a nemít ještě auto.

Úterý 25. ledna 2011 ve 12:31® kerob
kerob

kapr1> ano, Cralusso nedelaj s jahodovou prichuti :-D