Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 21. ledna 2011 ve 23:33® osprey
osprey

Noodling> Jednou asi za dva roky nachytám čtyřicet velkých ouklejí (20+) a uděláme z nich doma zavináče.

Jinak se jim vyhýbám jak můžu – jsou křehké a stačí je vzít blbě do ruky.

A to, co mi popisuješ, je grif, který má kdejaký pracovník v pásové výrobě (viděl jsem jich dost a někdy jsem jen čuměl) – akorát tam se většinou nechytají ryby.

Já když chytám, tak ztrácím hromadu času a beru to jako pozitivum, protože jinak bych z toho nic neměl.

Pátek 21. ledna 2011 ve 22:00® Noodling
Noodling

osprey> Já vím, jen ho trošku škádlím :-) Sice ho neznám osobně, ale znám jeho výsledky. Je vidět, že závodnický talent se může rozvinout i v pozdějším věku :-)

Dneska jsem si k obědu pustil FaH, běžel tam pořad Rybařit může každý. Vystupoval tam mistr Rumunska v rychlostním chytání ryb udicí. To byla skutečně dokonalá souhra pohybů. Vždy si zhoupl ouklej do ruky, skoro v tomtéž okamžiku po uvolnění háčku nahodil a mezitím druhou rukou hodil ouklej do vezírku a dokrmil. Pak to zkoušel kameraman, který nikdy předtím nerybařil. Šlo mu to taky dobře, ale pohyby nebyly tak dobře sladěné. Takže ztrácel zbytečně moc času. To byl ale pouze problém chybějící praxe. Jinak hodně zajímavé :-)

Největší překvapení pro mě bylo, když vysypali stovku ouklejí do trávy a těšili se na dobrou večeři :-))

Pátek 21. ledna 2011 ve 20:37® osprey
osprey

Noodling> On hraji není žádná lama a odchytáno má dost.

Znám spoustu lidí, kteří by dovedli přechytat kdejakého závodníka, někteří dokonce přechodně závodili. Ale postupně se přeorientovali na jiný přístup.

Mnozí jsou nechutně dobří, když se na ně díváš, jde jim to skoro samo (technika lovu dle konkrétního jedince). Takže pokud je hraji dobrý, je jedno, odkdy začal chytat na gramy.

Pátek 21. ledna 2011 v 19:12® Noodling
Noodling

hraji> To bych teda neřekl, ale zdání klame. Na nováčka se ti celkem daří :-)

Tento příspěvek byl editován 21.1.2011 18:13:47 uživatelem Noodling.
Pátek 21. ledna 2011 v 18:16® LuboO
LuboO

hraji> nebud zbytocne skromny, kto umi, ten umi…

Pátek 21. ledna 2011 v 15:49® hraji
hraji

Kubajs> přes kamarády, kterým se zdálo jako dobrý nápad mě přesvědčit, abych to zkusil. Zkusili jsme Krajský přebor, hned první závod jsem vyhrál (se štěstím) a bylo rozhodnuto. K tomu jsem zkusil nějaké ty gulášovky a dařilo se taky, tak jsem u toho zůstal.

Pátek 21. ledna 2011 v 15:35® Kubajs
Kubajs

hraji:jak jsi se k tomu dostal?

Pátek 21. ledna 2011 v 15:25® hraji
hraji

Noodling> jo v roce 2002 jsem byl závodní plavanou nepolíbený panic, já začal až v roce 2007. Já jsem sice starý dědek, ale jako závodník jsem nováček

Pátek 21. ledna 2011 ve 14:32® Noodling
Noodling

hraji> Je to tuším Sensas Cup 2002 z Uherského Hradiště. Na fotce je Slovinec, který zdolává dost velkého kapra. Po oddělení byla ryba asi 20 metrů od břehu, takže ji musel po přidělení zdolávat jako na bič :-) Jak to dokázal nevím, ale asi po 30 minutách (i když se mi to zdálo nemožné) ho dostal do podběráku, prostě umění improvizace :-) Dost dlouho po závodě se o tom mluvilo, taky měl dost diváků :-)

Tento příspěvek byl editován 21.1.2011 13:34:44 uživatelem Noodling.
foto/diskuze/plavana/2011/th-img40398.jpg
Pátek 21. ledna 2011 ve 14:17® hraji
hraji

osprey> ano, já tvé výhrady k závodní rybařině chápu a beru.

Pátek 21. ledna 2011 ve 14:16® hraji
hraji

Noodling> nepamatuji, vůbec netuším, odkud je ta fotka a kdo je na ní. Prozradíš mi to prosím?

Pátek 21. ledna 2011 ve 2:02® osprey
osprey

Noodling> Psal jsem, že pro tento den.:-D

Teď už je sice nový, ale nechci to tu zamořit výpady proti soutěživým kolegům.

Pátek 21. ledna 2011 v 0:31® Noodling
Noodling

osprey> Na celý život? :-)) Neblbni. Vsadím se, že tě někdo určitě ještě vyhecuje :-)

Pátek 21. ledna 2011 v 0:15® osprey
osprey

Noodling> Psal jsem, že už mám příděl vybraný, nedám se vyprovokovat:-))

Pátek 21. ledna 2011 v 0:13® Noodling
Noodling

osprey> To každopádně, ale stejně obdivuji na závodnících (hlavně v plavané) tu koncentraci a boj o každý gram.

Pátek 21. ledna 2011 v 0:09® osprey
osprey

Noodling> Tohle je individuální.

Pátek 21. ledna 2011 v 0:03® Noodling
Noodling

osprey> Do toho já bych zase šel, ale to je ze závodů asi tak všechno. Pak nějaké gulášovky v okolí, tam jezdím kvůli kamarádům, ale zážitky z nich mám taky zajímavé :-)

Tento příspěvek byl editován 20.1.2011 23:05:19 uživatelem Noodling.
Čtvrtek 20. ledna 2011 ve 23:34® osprey
osprey

Noodling> Ne.

Dvakrát mě k závodění vyprovokovali kamarádi (takovej srandamač). Je to něco šíleného – honíš se za rybami, které bys normálně nechal na pokoji. Chtěl jsem si dokázat, že na to mám a oba závody jsem vyhrál. Ale doufám, že už nikdy víc.

A kapry nad 10 kg? V životě jsem chytil jednoho. A abych pravdu řekl, závodit s bandou natěšenců kdo jich vytáhne víc, k tomu mě živýho nedostanou.

Čtvrtek 20. ledna 2011 ve 23:25® Noodling
Noodling

osprey> A co třeba kaprařské závody, kde se hodnotí pouze kapři těžší než 10 kg, do toho by jsi šel? :-))

Čtvrtek 20. ledna 2011 ve 23:22® osprey
osprey

hraji> Já vím. Ale ty zas určitě víš, jak nahlížím na závodění.

Jen mé slušné vychování, vědomí toho, že nemusím mít pravdu a přátelství s lidmi jako jsi ty mě udržuje ve stavu, kdy jen mírně deklaruju svou nelibost:-))

Já nevidím 10 kg, ale 120 plotic, z nichž vlastně žádnou jako takovou chytit nechci a musel bych to dělat jen z tebou uvedených důvodů.

Tím jsem si dnes vyčerpal svůj příděl antizávodnických slintů a přeju všem přítomným hezký zbytek večera:-D

Čtvrtek 20. ledna 2011 ve 23:16® Noodling
Noodling

hraji> Pamatuješ na tohle? :-)

foto/diskuze/plavana/2011/th-img40387.jpg
Čtvrtek 20. ledna 2011 ve 22:54® hraji
hraji

osprey> když to máš tak, když si nalosuješ místo, musíš lovit to, co tam v té vodě je, a to v množství co největším, samozřejmě každá větší ryba je bonus, mě to zrovna v tomto závodě vzal mezi těmi plotioemi kapr, s udicí na 5ce biči udělal rychlý konec. Kdyby se zdolal, bylo by to perfektní, bonus kilo, ale v plavané kdyby nic neváží.

Čtvrtek 20. ledna 2011 ve 22:35® osprey
osprey

hraji> Au… 120 plotic, to mám na půl roku, ale budu mít podstatně lepší velikostní průměr. Když to půjde, budu na těch 10 kg potřebovat maximálně 30 ryb. To je to věčné dilema mezi závoděním a nezávoděním:-))

LuboO> Dneska mám podoustev 45 cm. Sice jsem se na ni dost načekal, ale fakt potěšila.

Čtvrtek 20. ledna 2011 ve 20:42® LuboO
LuboO

hraji> som sice radsej, ked chytim 45-ku cejna ako 45-ku kapra, ale u nas ich vela nieje, skor su tu cejnci. Ostre bezne chytam medzi 40 – 45 cm, 50-ka sa mi este nepodarila, na parmy nemam nejak stastie, ale ved ono sa to podda. Mam uz vyhliadnute nejake miesta, skusim tomu venovat viac pozornosti. Tiez ma mrzia u nas podoustve, su tu standardne sablonovito 27 cm dlhe. Neviem, ci mam nejaku na 35. Ale lipne, lipne mame krasne, bezne sa chytaju okolo 45 cm, uz sa aj mne nechtiac zadarilo na kostacika, viem, je to ruhanie a barbarstvo, ale ja som mu to nekazal. Prikladam fotku „rybo, zelo“, knedlo som nechytil. Ale myslel som, ze je tam parma 70-ka, tak ta rastlinozivocisna zostava bojovala.

foto/diskuze/plavana/2011/th-img40382.jpg
Čtvrtek 20. ledna 2011 v 19:42® hraji
hraji

LuboO> no to víš, my jako potrefení záááávodníci musíme chytat plotice (naposledy za 3 hodiny 124 kusů a deset kilo) a občas i nebezpečné perlíny. Pokud si mohu vybrat, taky raději větší ryby, i když zrovna ryba domácí to být nemusí. U nás spíš parma a nebo ostroretka či cejn.

Čtvrtek 20. ledna 2011 v 18:16® LuboO
LuboO

hraji> ved ja si to takto chystam tiez na kapry, a obcas sa pripletie nejaka biela. Poviem uprimne, ucelovo na ploticu nechodim, mame ich dost a zachytam si ich aj tak. Obcas sa pripletie aj perlin, ale to uz musim davat lanko a kevlarove rukavice, predsa len sa mam rad…

Čtvrtek 20. ledna 2011 v 10:29® hraji
hraji

LuboO> řepku vařím když se chystám konkrétně na kapry, pokud jdu na bílou rybu, používám tu praženou a mletou. U konopí stejně tak, na kapry nechám naklíčit a uvařím, na ostatní ryby upražím a pomelu. Celého konopí se totiž v létě malé ryby rychle nažerou, protože ho vyzobou z krmení

Středa 19. ledna 2011 v 18:07® CeP
CeP

hraji> k bici mam vzdy dve az tri kostricky vyvazene. kdyz to nedej boze utrham, usoudim ze ten den mi neni prano a sbalim se dom.
anglany a bolonku vazu vetsinou az u vody. taky mne to hrube nebavi, ale doma by mne to nebavilo vubec. a vzdycky sebou mam dostatecne zasobenej forpasovnik protoze bez brejli bych to u vody uz asi nenamotal. :-((

Středa 19. ledna 2011 v 15:56® LuboO
LuboO

hraji> ja repku zvyknem varit, nasypem do vody a varim, kym nie je makka, aby som ju rozmliazdil medzi prstami. Necham ju vo vode a pridavam do krmiva, ked ho uz vlhcim do finalnej podoby. Nestava sa mi, zeby mi vyplavala. Prazim a melem konope, niekedy aj predtym na 2–3 dni do vody, ono malicko naklici, potom uprazim a pomeliem na masomlynku. Neskutocna drina. Ale to robim tak 5 – 6× do roka, inak si kupujem predvarene, nechce sa mi s tym paprat a zena tiez protestuje proti zapachu. Jej to smrdi, mnen ie.

Středa 19. ledna 2011 ve 13:55® kerob
kerob

hraji> nemam ani tu na prutu, navazuju vse az u vody. Do rezervy si nic nedelam. Kdyz urvu nebo zamotam, tak to proste navazu znova. Ale samozrejme mam nekde oznacenou hloubku, abych to nemusel i znova merit.