Chytej.cz

Plavaná

V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pondělí 13. prosince 2010 ve 21:56® hraji
hraji

osprey> no a pak si stěžuješ, že budeš na vánoce jíst suchý chleba :-) . Musíš ty tlouště prohnat karbenátkama a na suchý chleba můžeš zapomenout. Ano, vlézt si do řeky, to je v tomto případě značka ideál. Protože můžeš vodit splávek tam kde přesně chceš.

Pondělí 13. prosince 2010 ve 21:33® osprey
osprey

hraji> Ono je to možná o něco víc na takovou tu „moji“ plavanou. Stoupneš si do řeky a pouštíš splávek s proudem. Zakrmit přirozeně možno, i když já, jsa zparchantělý z vláčky, to dělám, jen když musím.

Pondělí 13. prosince 2010 v 8:25® hraji
hraji

No zajímám se o lov s centrepinem jen z toho důvodu, že Angličani jsou v lovu na plavanou a hodně mil před námi Čechy a tohle mi připadá jako zajímavá metoda. Ale určitě to neskončí tím, že pod stromečkem budu rozbalovat svého prvního centrepina. Dám si načas. Pořádně prozkoumám trh, nabídku, načerpám informace z anglických webů a pak se uvidí. Spíš to vidím jako dárek k ukončení své závodní kariéry, protože pak už budu mít na chytání na centrepin čas. V průběhu roku je díky závodům toho času hodně, hodně málo.

Neděle 12. prosince 2010 ve 12:54® olda
olda

mihy.san> prosím,a to video dost dlouhé.

Neděle 12. prosince 2010 ve 12:46® mihy.san
mihy.san

osprey> Ano, napsat článek mám v úmyslu, doplněný i videonahravkou …

Neděle 12. prosince 2010 v 9:27® Koudy
Koudy

hraji> pokud vím má ho Ivo Uličný z pražské prodejny Kajmana a nemohl si ho vynachválit…

Sobota 11. prosince 2010 ve 23:19® Hora
Hora

hraji> jak to tak sleduji,tak to u Tebe zapustilo drápky a za nějakou dobu ho budeš mít na vyzkoušení doma.:-)

Tento příspěvek byl editován 11.12.2010 22:19:55 uživatelem Hora.
Pátek 10. prosince 2010 ve 23:15® osprey
osprey

mihy.san> Kdybys pak čistě náhodou měl psavou náladu, možná by bylo zajímavé podělit se o zkušenosti formou článku. Přece jen je to něco nového.

Pátek 10. prosince 2010 ve 23:07® mihy.san
mihy.san

Na zkousku pro zacatek staci poridit treba toto: http://cgi.ebay.co.uk/…370465201996?…

Je za par kacek, ale kupodivu funguje. Mam ho uz doma. Rozbehne ho i zatez o vaze 1,5 g.

Ted se chystam rozsoupnout a koupit Ikonix, na nekolika zahr. forech na nej pejou samou chvalu, tak uvidime … http://cgi.ebay.co.uk/…310264995930?…

Tento příspěvek byl editován 10.12.2010 22:08:01 uživatelem mihy.san.
Pátek 10. prosince 2010 ve 22:28® osprey
osprey

hraji> Pár lidí to má a nedávno tohle zkoušel Radek Diviš z redakce Českého rybáře. Je to nezvyklé, velmi tradiční a velmi o pocitu.

Víc ryb se s tím nechytí. Takže u nás si to opravdu pořídí jen pár nadšenců nebo zvědavců.

Pátek 10. prosince 2010 ve 20:36® hraji
hraji

Je tu někdo takový fanda do plavaná a zároveň takový fajnšmekr, že si pořídil tohle? http://www.chrislythe-centrepins.co.uk/index.html

Pátek 10. prosince 2010 v 9:29® hraji
hraji

LuboO> když se na to podíváme z anglického pohledu, tak pokud není na udici krmítko, není to feeder, ale položená (chytání s olůvkem).

Čtvrtek 9. prosince 2010 ve 23:30® osprey
osprey

LuboO> Já tu řeším spíš zimní chytání. V létě ta jemnost není až tak nutná.

A jestli to je nebo není feeder, to je podle mě závislé na tom, jestli využíváš přednosti feederového prutu – tj. měl by ses koukat na špičku.

Čtvrtek 9. prosince 2010 ve 23:11® LuboO
LuboO

osprey> feeder nemusi byt len staticky, ved to mas sam vo filme. U nas na Hrone pouzivam techniku „splavovany feeder z ruky“ dost uspesne, 25g kvapka, 70 cm nadvazec 0,12, kmen 0,18 a odim to k naprotivnemu brehu, prud mi to postupne zamiernej aktivnej pomoci splavi vo vejari na moju stranu. Potom nahodim o meter dalej a takto pokracujem, kym neprechytam cely usek. Nekrmim. Ale otazka znie, je to este feeder?

Čtvrtek 9. prosince 2010 ve 22:55® osprey
osprey

hraji> Tak jest. Jen některé zimní feedrovačky potřebují slabý vlasec – u plavané stačí, když hne ryba prvním brokem, u feederu musí napnout návazec. Požadavek na důvěru v sousto na háčku je tak vyšší. U té plavané to zjemnění taky funguje, chytí se víc. Ale u toho feederu je to někdy úplně limitující.

I když ony se ty situace najdou u obou technik a asi bych se v tom zamotal. Na plavanou prostě prochytám daleko větší plochu a prostě chytám takové ty hloupější a aktivnější ryby. I na zakrmeném fleku proplavává člověk několikametrovou stopu. U toho feederu je to statické a pak se člověk potýká s tím, co se na tom fleku sleze.

Čtvrtek 9. prosince 2010 ve 22:48® hraji
hraji

osprey> na běžném revíru je takový vlasec potřeba jen opravdu velmi vyjímečně. Možná tak v zimě, při nizkém průtoku, ale většinou i v zimě plně vyhovuje 0,10.

Čtvrtek 9. prosince 2010 ve 22:44® osprey
osprey

hraji> Jo jo. Ale musím se přiznat, že ačkoli se u mě doma osmička najde (výrobce kecá, je to devítka), moc velkou spotřebu nemám:-)

Čtvrtek 9. prosince 2010 v 8:55® hraji
hraji

osprey> ano, já s tebou zcela a plně souhlasím. Proto jsem také psal, že to není prut na kapry. Lovit na takový prut cíleně kapry je zhovadilost. Jak se můžeš opřít do prutu vždy záleží na celé sestavě, jak píšeš. Je zbytečné lovit na návazce 0,08, pokud ryba bere i na 0,11, ale na druhou stranu, když nebere, je potřeba mít šanci na zjemnění. A to tento prut umožňuje.

Středa 8. prosince 2010 ve 23:01® osprey
osprey

hraji> Já se snažím přesvědčovat lidi, že dlouhá zdolávačka není krásná a vůbec ne teď v zimě. Ryba se hrozně vyšťáví.

Takhle jsem si zlikvidoval jeden flek – dvě hodiny po mě tam chodila vydra a dlouho mi trvalo přijít na to, proč zrovna tady má tak vysokou úspěšnost lovu. Tahala ty utahaný ryby.

A když u nás přijde na jaře po dlouhé zimě tání, voda nese ryby, které dodělávají – už jim nestačí síly na to, aby to ustály.

Ale s delším parabolickým prutem se dá ryba vytáhnout i docela rychle – vytlumí to výpady a člověk se opře i do slabšího vlasce.

Středa 8. prosince 2010 ve 22:56® timbab
timbab

hraji> To je dobře.Na plavanou mám radši měkké pruty než násadu na koště :-)

Středa 8. prosince 2010 ve 22:54® hraji
hraji

timbab> pro tento účel bude určitě výborný. Jak jsem psal, kapra taky dá, ale nebude to surfování po hladině k podběráku, ale krásná dlouhá zdolávačka

Středa 8. prosince 2010 ve 22:48® timbab
timbab

hraji> Na kapry bych to samozřejmě nebral ale splést se může.Pravě se mi dost zamlouvá ta jemnost na lov plotic a tak.

Středa 8. prosince 2010 ve 22:44® hraji
hraji

timbab> to je matchka, ale hodně jemná, je stavěná na chytání pstruhů na splávek (italové to tak dělají). U nás by se hodila na chytání bílé ryby,samozřejmě by se s ní dal zdolat i kapr, ale stavěná na to není. Ohýbala by se ti asi už od navijáku. Vynikající je na chytání s tenoučkými návazci. Zvláštností je upevnění navijáku pouze dvěma objímkami, u nás už se to dlouho nepoužívá. Ale umožňuje to měnit těžiště celé sestavy prut naviják.

Středa 8. prosince 2010 ve 22:27® timbab
timbab

hraji> Zdravím,nemáš zkušenost s tímto prutem? http://www.milorybarskepotreby.cz/…-9-m-0-5-3-g

Neděle 5. prosince 2010 v 11:30® hraji
hraji

mihy.san> už ne, už mám nakoupeno. Na dost dlouho nic nového nepotřebuji. Zaplať pánbůh nemusím otázku ceny řešit a jak píše opsrey, sny je potřeba si splnit za života

Neděle 5. prosince 2010 v 0:09® mihy.san
mihy.san

hraji> Jirko, snad ještě pořád nekupuješ pruty značky Shimano? Myslím, že min. 5 let zpátky jde v jejich katalozích (ve srovnání s cenou) o výborně realizované PR …

Sobota 4. prosince 2010 ve 22:10® osprey
osprey

hraji> Žijeme mimo jiné i kvůli tomu, abychom si splnili své sny. Tak proč to řešit:-)

Sobota 4. prosince 2010 ve 21:55® hraji
hraji

osprey> já mám většinu věcí na závody, asi bych nikdy za normálních okolností neměl 10 matchových prutů. Prostě úchylka.

Sobota 4. prosince 2010 ve 21:54® osprey
osprey

hraji> Tak to to mám oproti tobě poloviční:-) Nezávodím. Zato mám strašné sklony vyzkoušet kdeco.

Sobota 4. prosince 2010 ve 21:39® hraji
hraji

osprey> já si udělal rozpis, co „potřebuji“ na závodění a co bych chtěl mít na to ostatní chytání. A rozpis jsem naplnil, a tak už jen udržuji, letos jsem koupil jeden bič, jinak nic. A dost prutů jsem dal pryč. Taky už mě přešlo nakupovat novinky.