Vyhledávání
Plavaná
V diskuzi je 6.886 příspěvků, z toho 6886 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 15:17® Sander
-
hraji > my tu máme tohle všechno i v létě, akorát není milion pod nulou. Proto zásadně nesouhlasím s tím, že zima je nejkrásnější část roku v plavané.
- Čtvrtek 25. listopadu 2010 v 8:46® hraji
-
Krásné dobré ráno. Tak nám začala ta nejkrásnější část roku v plavané, čistá voda, nízký průtok a těžké chytání
- Pondělí 22. listopadu 2010 ve 21:38® osprey
-
LuboO> To nikdo neví, ale všichni se budou hádat. V době mého dětství panoval v české přírodě stav, že byla téměř zbavena prdátorů a na jejich místo se pasoval člověk. Teď se vrátili a dělají, co umí.
- Pondělí 22. listopadu 2010 ve 21:20® LuboO
-
osprey> ano, v pripade vydry je regulacia predsa o nieco jednoduchsia, ale skus sa o tom bavit s nejakym ochranarom.:)
Skor som hovoril o tom, ze terajsi stav je nejaky nasledok nejakej priciny, a ta pricina je asi stala, nezvratna. Prisposobili sme si prostredie pre seba a zvierata sa prisposobili nam. A co dalej?
- Pondělí 22. listopadu 2010 ve 21:03® osprey
-
LuboO> Střelba má za následek větší pohyb ptáků i jejich úmrtnost během zimy a vytěsní je z některých lokalit. Určitý výsledek to má.
Regulace predátorů bude nezbytná – podívej u nás na vydru. Přes léto mají havaj – pokud mají na řece málo, nakapsují se na chovných rybnících. No a v zimě je bída – jsou slezlé na řece a sežerou na co přijdou, aby vydržely do jara. Nejhůř jsou na tom tohoroční mláďata. Když přijde hlad, matka je zapudí a ona se pak motají kde se dá, loví jak o život (ono to je o život), nebojí se lidí (mě mále sebrala rybu z prutu) a pokud přežijí, upalují se zjara dokrmit na chovné rybníky. A jede to dokolečka. V reálu jsou všechny malé toky v mém okolí těžce bity vydrou a velké kormoránem. No a Orlík, kam teď díky autu dosahnu, ten rubou masaři, pytláci a podobné entity
- Pondělí 22. listopadu 2010 ve 20:52® LuboO
-
Ciffik> v podstate s tebou suhlasim, doslova sme prestreli mnohym druhom stol, a nejde len o kormorany, u nas su to napr. medvede, u vas aj vydra, a mnoho inych synantropizovanych druhov. A okrem zmeny prostredia, castokrat nezvratnej, sme ich aj dost radikalne chranili. Teraz znasame nasledky. Ono ten rozmach druhov, ktore boli v minulosti ohrozene a teraz sa krasne rozsiruju, je niekedy kontraproduktivny. Otazka vsak znie, ako to upravit do normalu? Na to my neprideme, mozme len skonstatovat, ze to bude velmi tazke. A este jeden dovetok, u nas je jedna radikalna ochranarska skupina, ktora vsak obcas pusta do eteru dost tazke bludy, ako napr. pri kalamite lykozruta, ze lykozrut predsa nie je taky hlupy, aby si zozral vsetky smreky. No bohuzial je a az potom bude jeho stav klesat. A tak to bude asi aj s kormoranom. Inak neviem, ako ich zastavit. Vystrielat ich je dost nemozne a nezmyselne.
- Pondělí 22. listopadu 2010 ve 20:47® osprey
-
hraji> Já našel po kormoránech dosekané dvě ostroretky 43 a 47 cm. Záseky šikmo zezadu a drápanec šikmo vzhůru – typická kormorání práce. Občas taky chytím rybu, která má tahle zranění vyhojená.
- Pondělí 22. listopadu 2010 v 11:46® Ciffik
-
mé zkušenosti jsou takové, že po vyplašení kormíci vyvrhnou ryby (aby byli vůbec schopni letu) přesunou se o 500m, kde musí vše dohnat…
mimochodem kormík za to, že jsme mu prostřeli stůl nemůže, taky dáte přednost nacpané ledniččce před obchodem…člověk je ten co do vod vypouští teplou vodu z průmyslu – nezamrzne voda, člověk je ten co narovnal břehy a zlikvidoval překážky a z řek udělal vany…
teď aby to nebylo moc ,,zelený,, je to problém, ale myslím si, že ani odstřel (kdyby byl neomezený) by nepomohl…max. k dobrému vnitřnímu pocitu…možná si nědo ochrání rybníček, tůň ale z celkovýho hlediska určo nee…
co s tím? netuším
- Pondělí 22. listopadu 2010 v 11:05® LuboO
-
hraji> a co sokolnici? dohodnut sa s nejakymi a trochu to tam poplasit, ako BOL na letiskach. Je to riziko, ale robili sme to v Poprade kedysi kvoli premnozenym havranom.
- Pondělí 22. listopadu 2010 v 10:59® inspo
-
hraji> Už se otrkali. Takže dokud jim nebudou jejich kabátky děrovat broky, tak to lepší nebude.
- Pondělí 22. listopadu 2010 v 10:56® hraji
-
LuboO> mimo obce je u nás na výjimku z hájení také odstřel povolen. Ale zkušenost mého kolegy je taková, že zatímco dříve byl kormorán velmi plachý, ve městě se mu je moc plašit nedařilo, i když byl přímo pod nimi
- Pondělí 22. listopadu 2010 v 9:45® LuboO
-
hraji> mam podobnu skusenost s velkostou ryb, a co sa tyka tej strelby v Brne, aspon u nas plati zakon zakaz polovat minimalne 200 m os poslednej trvalo obyvanej budovy. ale neviem, ako je to s intravilanom. Samozrejme, ze ani u nas kormorany nik nestriela v meste, ale oni tahaju, tak si na ne pockaju mimo mesta, a bumbac, ratatata.
- Pondělí 22. listopadu 2010 v 9:08® hraji
-
Moje osobní zkušenost s útokem kormoránů na populaci ryb v řece (v únoru jsem myslím dokonce zveřejnil nějaké fotografie) je taková, že se jednalo o ryby kolem 30 cm, ostroretky, parmy, tlouště, ale žádné nebyla 40 cm a větší. Kormoráni útočili přímo v městě Brně, prostě tam, kde byla rozmrzlá hladina řeky. Plašit a střílet kormorány ve městě je prostě vyloučeno, nenajdete myslivce, který by si dovolil vystřelit v zástavbě.
- Pondělí 22. listopadu 2010 v 0:04® osprey
-
Stroft> Já to mám 25 km na Orlík nebo 100 na Liptovské Lipno.
Vyzkoušel jsem, něco se potahat nechá. Budu se ale muset dostat do obrazu, zatím jsem jen průzkumník, i když provádím průzkum bojem.
- Neděle 21. listopadu 2010 ve 23:49® Stroft
-
osprey> To tedy netuším. Já to mám na hranice Slovenska cca.50km, tak zaháknu loď a za 3hod jsem v L.Mikuláši už na vodě.
Tento příspěvek byl editován 21.11.2010 22:51:12 uživatelem Stroft. - Neděle 21. listopadu 2010 ve 21:23® osprey
-
Stroft> Taky bych jezdil. Mám rád Slovensko i Slováky. Ale já to mám blíž do Rakous.
Možná by stálo za to zjistit, jaké je Rakousko a Rakušáci…
- Neděle 21. listopadu 2010 ve 21:21® Stroft
-
LuboO> u Vás je rybařina a řád daleko před náma a myslím, že vitězí zdravý rozum.Když si chci suprově a bez stresu zachytat, tak jezdím k Vám.
Tento příspěvek byl editován 21.11.2010 20:21:51 uživatelem Stroft. - Neděle 21. listopadu 2010 ve 21:09® osprey
-
LuboO> Ony tam jsou i malé. Ale jsou v mělčích proudech, kde není větší ryba, takže se s nimi nepotkám – nechytám tam. Ty velké se prozradí a pokud jsou fakt pěkné, někdy se na ně dojdu podívat. Ale ubylo jich.
Dnes, když chci ostroretku, jedu na Vltavu. Tam ji chytím skoro určitě, ale bude mít obvykle do 40 cm nebo jen kousíček přes. Já jak jsem jednou viděl tu šedesátku, tak bych chtěl takovou rybu vyndat. Uvidíme příští jaro.
- Neděle 21. listopadu 2010 ve 20:28® LuboO
-
inak, u nas kormorany riesime takto…
- Neděle 21. listopadu 2010 ve 20:24® LuboO
-
osprey> to som ti chcel aj povodne napisat k tomu, ze mas tam u vas na malom toku len velke kusky. Ci tam nesmejdi duo Kormodra alebo Vydroran. Lebo viem, ze u vas take nieco je, co si spominal.
- Neděle 21. listopadu 2010 ve 20:11® osprey
-
LuboO> Na menší řece je těch ryb méně a je daleko snadnější tu populaci poškodit. Pokud v té tůni, kde zimují, rajtují kormoráni celou zimu a sekají je zobáky do hřbetu, na jaře tam najednou nejsou. Navíc pokud je tam vydra, tak všechno pomlácené dobere. A třeba u nás je vydra kontinuálně po celém toku. Zatímco na velké řece to skoro nevadí, na malé je to průšvih a na potocích je horší než agregát.
- Neděle 21. listopadu 2010 v 19:32® LuboO
-
Stroft> u nas robia tiez nalety a chytam ostre od 40 do 50 cm. Mensie nie. Ale asi to nebude kormoranmi, lebo ine druhy sa vyskytuju aj v mensich velkostiach, napr. nosal (podoustev) pausalnych 27 cm, mreny (parmy) aj 15 – 20 cm, lipne od 20 do 45 cm. Takze asi tie mensie ostre dorastaju niekde inde a potom vacsie tahaju hore, kde ich zastavi jez bez rybovodu. Tu potom aj zimuju. A su tam aj pekne brvna, chytili aj 57 – 58 cm kusky.
- Neděle 21. listopadu 2010 v 19:19® Jak.novi
-
LuboO> S velikostí si opravdu hlavu nedělá.
- Neděle 21. listopadu 2010 v 19:13® Stroft
-
LuboO> Těžko říct, kormorán si s velikosti nedělá hlavu,pokud ji nezvedne tak klovne a ryba pojde.Každopádně po těchto náletech, velké Ostré zmizly.
- Neděle 21. listopadu 2010 v 19:08® LuboO
-
Stroft> no ja neviem, pokial tymi piranami myslis kormorany, skor by som si myslel, ze vymiznu tie 25 – 30 cm a tie 50 – 60 cm ostanu, nie?
- Neděle 21. listopadu 2010 v 11:47® Stroft
-
Na naší domácí říčce, která má šířku cca 8 metrů se Ostrým výborně dařilo v hejnu byly i kusy 60+ ale pak přiletěly černé „pyraně“ a průměrná velikost spadla na cca 25cm.Proto si nemyslím, že velikost je zavislá, na šířce toku.
Tento příspěvek byl editován 21.11.2010 10:48:16 uživatelem Stroft. - Pátek 19. listopadu 2010 ve 20:12® osprey
-
hraji> U nás jsou ty velké na malé říčce s průtokem dva kubíky za sekundu. Ale je jich hodně málo a tak vyrostou. Hejno tady má obvykle jednociferný počet ryb a po velké povodni některá hejna úplně zaniknou. Jak jsem změnil zaměstnání, ztratil jsem s tou vodou kontakt, ale moc jich tam není.
Naopak na velké řece Vltavě se ostré v některých úsecích vyskytují relativně hojně a převládají ryby 30 – 40 cm. Těch větších je velmi málo a setkávám se s nimi výjimečně. Udělal jsem dva nájezdy s masivním krmením a chytila se spousta ryb střední velikosti. Takže se vrátím k osvědčené šoulačce v předjaří. To se chytí sem tam ryba, ale většinou velká. Nevím proč, asi je to dáno velikostí sousta (je velké).
- Pátek 19. listopadu 2010 v 9:15® hraji
-
Velikost ryb zcela evidentně koresponduje s velikostí toku, na Svratce jsou větší jak ostroretky, podoustve tak i parmy. Prostě je to větší voda, více místa více potravy. Proto jsou u vás zřejmě větší ostré. U nás není problém chytit jich několik desítek kusů, ale k padesátce se dostaneš vyjímečně.
- Pátek 19. listopadu 2010 v 9:09® hraji
-
osprey> u nás se ostroretky bohužel dost často objevovaly v úlovkových listinách, a proto jsme zvedli tu míru. Prostě jsem posunuli hranici konzumace. Co se týče krmení a lovu ostrých, krmím zcela běžně a lovím ty ryby, které chci. Abych to vysvětlil. Když zakrmím, tak potom záleží na tom jak seřídím sestavu a hlavně jak ji vedu vodou. Když seřídím sestavu tak, že se háček s nástrahou při zadržení splávku zvedne do sloupce, je nejčastěji lovená ryba plotice, perlín, tloušť a jesen. Když přidám hloubky a vodím sestavu tak, že háček jde těsně nade dnem, jsou hlavním úlovkem podoustve a cejnci malí. Pokud ještě přidám pár centimetrů a vodím sestavu hodně pomalu a nástraha leží na dně, bere to cejn a ostroretky. Funguje to krásně, jen to chce si pohrát s nastavením. Důležitý je samozřejmě i způsob, jakým je krmení namícháno a připraveno a taky předloženo rybám. Často vidím u řeky, jak lovící nahází do vody nějakou směs a myslí si, jak si krásně navnadil. Nikdo mu nevysvětlí, že než dokouřil cigaretu, bylo krmení asi tak 20 metrůpod místem lovu.
- Čtvrtek 18. listopadu 2010 ve 23:42® ladamaj
-
osprey>s tím stebou souhlasím také se nám to při kaprařině stalo to synátor na 18 kouli ploťu 15cm.