Vyhledávání
Pěst na oko
V diskuzi je 4.948 příspěvků, z toho 4948 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Středa 19. prosince 2012 v 16:19® OBr
-
nnnap> s pocitem, že škola není třeba a život sám naučí děti to nejlepší, tak s ním celkem dobře funguje jedna menšina(část z nich, ať se některých nedotknu) v ČR. Jenže fungujou jenom díky většině, která v systému žije a aktivně se podílí na jeho funkčnosti. Pokud by stejnou filosofii přebrala většina, pak se systém stane neudržitelným, rozpadne se a významné procento účastníků tohoto systému nepřežije, protože zdrojů k obživě je pro neorganizovaný systém velmi málo.
- Středa 19. prosince 2012 ve 14:47® nnnap
-
ty děti jsou příliš malé na to,abys cokoliv individuálního rozvíjel. První se musí,obrazně řečeno, naučit jíst lžící. Socializovat v kolektivu. To jsou důležité věci. Takové to psaní a počítání, čtení, to je jenom omáčka. Nedůležitá. Škola jako taková je přežitek a zbytečnost. Většina dětí se naučí číst, počítat a psát na klávesnici všemi deseti sama ještě v prenatálním věku. Tedy v předškolním určitě. Ostatní omáčka, bitva na bílé hoře, výmyk, rychlost světla… to jsou nepodstatné pičoviny, odsouvané mozkem uchem ven přesně týden po nabiflování. Příroda je trochu chytřejší jak člověk. No a když se tedy vrátím k psanému písmu- zde vůbec nejde o to, děti naučit jednotnou platformu k dorozumívání, protože, upřímně, kdo jí používá? Nikdo. Je to pouze motorické cvičení. Úměrné věku, inteligenci, mají v tom estetiku, geometrii, matematiku, opakování, motoriku… Je trošku anachronismus, tyto předměty rozvíjet na holé zbytečnosti, jako rukou psaný spojitý text, zatím žádného pedagoga nenapadlo cvičit tyto zručnosti na jiných obrázcích, jak písmo. Ale je jednodušší napsat čtyři písmena a mít cejn než ho namalovat. To by už každý nezvládl reprodukovat jako jasný obrázek. Písmo je tedy v podstatě berličkou pro negramotné, pro naprosto netalentované hromady masa, kterým to jako povinnost zavedla marie terázkysom majorová. Je dobré, když si stádo umí přečíst pokyny, nepotřebuješ pasteveckého psa.
- Středa 19. prosince 2012 ve 14:27® sunet
-
nnnap>Plně souhlasím s tvým postřehem, naše země je malá, nemůže si dovolit plýtvat lidským potenciálem. A k jeho rozvoji je potřeba i vytrénovaný mozek. A psací písmo je jedním z velmi vhodných způsobů, jak jej trénovat. Je nutné totiž spojit jemnou motoriku s abstraktním myšlením a to znamená zapojit různé části mozku tak, aby spolupracovaly.
V Americe či Anglii si to mohou dovolit. Tam nepotřebují zástupy vzdělaných lidí, a pro vyvolené mají úzký okruh privátních škol, kde vládnou úplně jiná měřítka, než ve školách státní.
Takže ano, je to další krok k tomu, aby se z nás stal stát sloužících, bez vlastních názorů ale s přesvědčením, že umíme vše nejlépe.
- Středa 19. prosince 2012 ve 13:27® OBr
-
nnnap> né každej je tolik nadanej, aby mohl trávit čas ve škole „malbou“ psacího písma. Mnohem užitečnější pro něj je, když čas, ušetřený díky psaní novým písmem, využije pro další rozvoj v oblasti, která jej zajímá. Dnešní školy už dávno nejsou tak šedě stejnorodé, jako byly dříve. Vše se přizpůsobuje individuálním potřebám žáků a proč? Co je lepší, poskytnout základní úroveň vzdělání širšímu spektru žáků, nebo je už od první třídy třídit na ty přizpůsobivé a nepřizpůsobivé?
- Středa 19. prosince 2012 ve 12:42® nnnap
-
já nevím jiří ale dávat za vzor 3 generaci negramotných pákistánců v londnu nebo negrů v bronxu, kteří jedinné, co jsou ochotni třímat v ruce je vocas nebo kvér, mi nepřijde zrovna rozumné. Následování hodné už vůbec ne. Přece na psané písmo je zapotřebí nemalá zručnost, koordinace, estetika… Jak to maj dát zvířata, kerá znaj klacík akorát na vydloubání žížaly ?
Tedy logicky vyvozuji, že je to ústupek blbosti, tuposti, lenosti. Ale nevadí. Na papíry na lopatu stačí i tiskacím. Na práva taky. Protože normální lidé používají ruce na práci, ne na psaní.
- Středa 19. prosince 2012 v 10:30® peta128
-
džigit>Já jdu na Sněžku,takže jsem v klidu
- Středa 19. prosince 2012 v 10:29® peta128
- Středa 19. prosince 2012 v 10:12® hraji
-
Já si myslím, že situaci kolem používání nového typu písma jednak zbytečně hrotíte, jednak se k ní vyjadřují lidé, kteří nemají skoro žádné zkušenosti s pedagogikou. Kdo byl v zahraničí a měl možnost se setkat s rukou psanými texty, tak ví, že například v Anglii a i v USA se používá při psaní, hlavně u mladších lidí, právě tato tiskací podoba písma. Je snazší. Takže Komenius skript, či jak se to jmenuje, není nic nového pod sluncem.
- Středa 19. prosince 2012 v 10:08® džigit
- Středa 19. prosince 2012 v 1:38® regulus
-
Fryw> podpis nebude potřeba, budeš mít čip …
- Středa 19. prosince 2012 v 0:35® Fryw
-
Jestli se ten Comenia script chytne, bude se pak používat i na podpis, nebo budou nově stačit tři křížky?
- Středa 19. prosince 2012 v 0:01® OBr
-
regulus> tchýně má prvňáky, ale momentálně nejsem moc naladěn na nějakou konverzaci s ní. Dneska jsem šel kolem kádě s kapry, měli tam moooc fajnovej ceník:
zbavení života: 10,–
odříznutí hlavy: 20,–
tak jsem chvíli přemýšlel, jestli se to nedá využít i na něco jinýho, než jen na kapra, za tři pětky, to bych do toho šel!
Tento příspěvek byl editován 18.12.2012 23:01:59 uživatelem OBr. - Úterý 18. prosince 2012 ve 23:05® regulus
-
OBr> no moje děti už ne, ty jsou skoro stejně starý jako ty.
Mě by zase docela zajímal názor učitelky (učitelek) co ty prvňáky už nějakej čas učí, myslím tím nějakou rozumnou. Třeba by ta moje teorie vzala za své nebo by ji potvrdila, případně by to bylo úplně jinak.
Každopádně si myslím, že její(ch) názor by byl asi nejblíž k pravdě.
- Úterý 18. prosince 2012 ve 22:01® OBr
-
regulus> jasně, člověk je omezený svým poznáním, takže moje izolovaná zkušenost může ve srovnáním s realitou těžce padnout na hubu. O tom písmu jsem už četl dřív, zajímalo mě to právě díky mému „prasopisu“, tak jsem zvědav, jak to dopadne. Je pravda, že dobré PR udělá i z ho*** výbornou klobásku a lidi za to budou ještě děkovat, tak uvidíme, co na to naše děti.
Tento příspěvek byl editován 18.12.2012 21:01:55 uživatelem OBr. - Úterý 18. prosince 2012 ve 21:53® regulus
-
OBr> nemyslím, že bych byl ten, kdo by to měl rozebírat, prd tomu rozumím, ale pokud si dobře pamatuju děcka když začínaly psát, už je to taky pár let, tak si docela živě vybavuju, jak s tím perem zápasily. Je třeba si uvědomit, že všecny malý písmenka kromě X a naprostá většina velkých písmen se psala jedním tahem, písmenka byla spojitá, slovo jsi napsal jedním tahem vyjma diakritiky, prostě si nemyslím, že by bylo dobře pro děcka zaměnit psací písmo za tohle, alespoň v první třídě. Ona soudružka co to „vymyslela“ si z toho akorát snaží udělat business.
Pokud se týká dřívějšího krasopisu, tak to je zase jiná válka, psací stroje ještě moc nebyly a byly lidi co se živili psaním, myšleno, že zapisovali různý úřední dokumenty ručně a to prostě muselo mít štábní kulturu, tohle je dneska fakt pasé. Moji rodiče měli oba úhlednej i když vypsanej rukopis, nevím po kom tak škrabu.
Tento příspěvek byl editován 18.12.2012 20:55:06 uživatelem regulus. - Úterý 18. prosince 2012 ve 21:33® Alov
-
OBr> Vím, co net dokáže. Taky proto to beru s rezervou..
- Úterý 18. prosince 2012 ve 21:26® OBr
-
Alov> ano, řada těch zpráv může mít něco do sebe, ale díky anonymitě webu to může napsat kdokoliv, stačí když k tomu připíše „ze života“, „tohle se opravdu stalo!“ a sdílením se z polopravdy velmi rychle stane pravdivý výrok a to je strašně nebezpečné. Z webu je pak podobný pravdomluvný „démon“ ve stylu „vždyť to říkali v televizi, tak to musí být pravda“…ale ani bych se nedivil, kdyby si něco podobného Barroso myslel, nicméně oficiálně tohle říct, to by se rovnalo politcké sebevraždě. To si může dovolit Haider, Lukašenko, Klaus…
Tento příspěvek byl editován 18.12.2012 20:28:24 uživatelem OBr. - Úterý 18. prosince 2012 ve 21:05® Alov
-
nnnap> Dle pana Jiřičky to je moderní. Takže to je v cajku. Jinak já osobně bych klasiku neodsunoval. Co takhle potom zrušit povinnou četbu a děckám to tlačit do hlav přes empétrojkyčtverkypětky. Je to taky jednodušší pro všechny…
- Úterý 18. prosince 2012 ve 21:00® Alov
-
David Havlíček> Aha. Takže viz já v 19:50
- Úterý 18. prosince 2012 ve 20:58® HaD
-
Alov> měl jsem na mysli to, co Obr.
- Úterý 18. prosince 2012 ve 20:56® peta128
-
Alov>Pro pár talířků se vždycky důvod najde že
- Úterý 18. prosince 2012 ve 20:50® Alov
-
OBr> Zdroj nemám. Jen jsem to někde skopčil. Taky se mi to moc nezdá. Na druhou stranu s tím nelze jinak než souhlasit. I když si o té Nobelovce EU za mír myslím taky své.
Mimochodem zrovna si páni zákonodárci odklepli polepšení o pár talířků - Úterý 18. prosince 2012 ve 20:47® Alov
-
David Havlíček> Který příspěvek máš na mysli?
- Úterý 18. prosince 2012 ve 20:40® OBr
-
regulus> když se koukám na dědovo skicy ze školy, kde se ještě učil krasopis, tak to vypadá krásně, ale některá písmena jsou pro mě nečitelná, když kouknu na tátovo rukopis, je krásně úhlednej, ale nečitelnej, sám píšu radši tiskace, protože to po sobě jinak nepřečtu.. když si to tahle sesumíruju, vzal bych to opačně. Naučit je psát čitelně a kdo bude chtít, naučí se „starý“ styl… doba je rychlá a i to psaní se asi bude muset přizpůsobit.
- Úterý 18. prosince 2012 ve 20:24® regulus
-
nnnap> popravdě tomu moc nerozumím. Pokud je to myšleno tak, že se děti budou učit místo psacích písmen tiskací (ten název je jen zástěrka), tak to asi moc dobře nebude, tím nechci říct, že je to úplně blbě. Asi bych viděl jako rozumný naučit děcka psací a třeba i tohle, v rámci dalšího vzdělávání bych pak už nebazíroval na tom, jestli děcka píšou psacím nebo tiskacím, nechal bych to na nich. Beru to z vlastní zkušenosti, děsně hrabu a abych to sám po sobě přečetl a nemusel furt lítat do lékárny aby mi to přeložili, tak jsem se naučil už na devítiletce psát rychle tiskacím a žádnej problém s tím nebyl.
Dle mýho absence výuky klasického psacího písma bude znamenat, že děti co se to už nebudou učit možná nebudou schopny psací písmo číst.
Tento příspěvek byl editován 18.12.2012 19:25:25 uživatelem regulus. - Úterý 18. prosince 2012 ve 20:06® OBr
-
Alov> existuje zdroj pro ověření? Poslouchám tu úvodní řeč a nic takového tam neříká: http://www.telegraph.co.uk/…l-prize.html ..trochu mi to zavání nějakým dalším rádobyvtipným textem, který si někdo sesmolil doma na koleni..
- Úterý 18. prosince 2012 ve 20:05® nnnap
-
hele a co si myslíte o tomdle? Je to vývoj nebo ústupek? http://zpravy.idnes.cz/…/domaci.aspx?…
- Úterý 18. prosince 2012 v 19:54® HaD
-
Alov> vtip?
- Úterý 18. prosince 2012 v 19:52® peta128
-
David Havlíček>Takže takovej obrovskej grupáč říkáš
- Úterý 18. prosince 2012 v 19:49® HaD
-
peta128> plácáš hlouposti. Víš kolik různých prcinek si můžeš na takovém těle uhníst?
DD