Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:50® Zauwi
Zauwi

to Bubu:třeba se toho někdo chytne:), mě se tohle líbí čím dál víc..

Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:48® bubu
bubu

ZN>

iceman> kde mám pořád chyby?

Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:46® ZN
ZN

ICE: co za sklo?

Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:44® iceman
iceman

Tak mě dorazilo nové sklo, sice to nemám na mouchy ale jak bude čas tak ho testnu a rád se podělím ;-)

Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:42® LojzaRybka
LojzaRybka

Tomucha>zejtra beru prut,kůrku a jdu na kachny,ty pujdou:-D

Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:36® Shadowhunter
Shadowhunter

bubu: vypadato opravdu moc hezky…ale mam pocit ze zadna MO tohle to jen tak neudela coz je celkem skoda, ale mozna se mylim a jedno toto projde… bo pak by byla snace chytat ryby vetsi nez 30+ bezne tak jako ted chytame ryby 15cm+ bezne

Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:27® bubu
bubu

Návrh hospodaření na P revírech

Na níže uvedeném obrázku je ilustrován návrh možného hospodaření na pstruhových revírech. Na daném nákresu vidíme zakreslenu třikrát jednu a tu samou řeku, vždy rozdělenou na tři úseky, každý s jiným režimem rybolovu. Nejdříve objasním režimy rybolovu:

Ch. a P. – rybolov stylem chyť a pusť, samozřejmě za upravených pravidel: žádné batohy, košíky, používat mušky bez protihrotu, pokud povolena přívlač tak nástraha s jedním jednoháčkem, také samozřejmě bez protihrotu; součástí pravidel by mohlo být, že tomu, kdo v daný den rybaří pouze v úseku ch. a p., by se tento den rybolovu nezapočítával do povolených tří dnů v týdnu.

X – oblast zákazu rybolovu; to myslím nepotřebuje objasnění.

Běžný lov – oblast rybolovu dle běžných pravidel jak jsou zapsána v Bližších podmínkách k rybolovu, ale i zde bych se přikláněl k omezení: ne 3 ale 2 lososovité ryby, pouze 1 ryba nad 50 cm povolena (zní jako sci-fi, ale je to reálné).

Princip tohoto návrhu je, že na dané řece by se tato pásma pravidelně prostřídávala a tím by vznikl jakýsi tříroční cyklus během kterého by ryby měly možnost růst, v klidu se přirozeně vytřít a také by se zvýšil jejich počet v řece.

Princip hospodaření

Do úseků Ch. a P., a X (zákaz rybolovu), by se každý rok nasadila polovina ryb dle zarybňovacího plánu, tedy do každého úseku čtvrtina: tak, že by v té čtvrtině převažovaly více původní druhy: potočák a lipan, duhák by se dával okrajově.
Do úseku běžného lovu by se každoročně nasadila také polovina ryb dle zarybňovacího plánu: s tím, že zde by převažoval duhák nad potočákem a lipanem.
Už v druhém roce vidíme, dle nákresu, že po dosazení jsou počty v úsecích s povoleným rybolovem vyšší a že tím pádem v řece není 100% běžného zarybnění, ale 125% v úsecích s povoleným rybolovem a dalších 25% v úseku zákazu rybolovu. Dalším pokrokem je, že ryby nasazené v prvním roce do úseků Ch.a P. a  zákaz lovu jsou už nyní řádově o 8 až 10 cm větší, což při vysazování ryb v lovné velikosti znamená ryby o velikosti 35–45 cm – ne občas, ale výrazné procento: úsek Ch. a P. – 50%; úsek běžného lovu 33%.
Třetím rokem vidíme, že po dosazení jsou počty v úsecích s povoleným rybolovem na 150% běžného zarybnění a stále zůstává oněch 25% v záloze na příští rok. A teď oblast přírůstků:
Úsek běžného lovu: tam je teď tolik ryb co za běžného hospodaření v celé řece. Tady je velikostní rozložení: 25% jsou z předloňského vysazení: 40–50 cm (pododhad, závisí na úživnosti řeky); 25% z loňského vysazení: 35–45 cm; 50 % letošní vysazení – běžné ryby co znáte. Ostatní úseky zde nebudu rozebírat, protože bych se opakoval.
Dalším aspektem zde nerozebraným je přirozený výtěr: v úseku zákaz lovu, a i v úseku Ch. a P. budou mít jak potočáci, tak i lipani možnost přirozeného výtěru a nejen, že budou mít možnost výtěru, ale budou se vytírat ryby větší, než obvykle, což také přispěje k lepšímu zarybnění řeky.

Na závěr jen malou poznámku, možná vám tento plán připadá nereálný: existuje jedna řeka v USA, kde podobný styl hospodaření funguje. Možná vám připadá jako nesplnitelný sen, či pohádka. Vím jedno, stačí jedna organizace, která se odváží do toho jít a věřím, že dané výsledky budou mluvit za sebe. Je jasné, že u nás, v ČR vyžaduje takovéto hospodaření pevný dozor a přísné kontrolování, ale stojí to za to.
S tímto nápadem se mi svěřil můj kamarád Míša,tak ho zde s jeho svolením uveřejňuji.

foto/diskuze/muskareni/2007/th-img14657.jpg
Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:24® Tomucha
Tomucha

LojzaRybka – přesně tak, vodní ptáci a u zadku u mazové žlázy. :-'

Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:18® ZN
ZN

regulus: tak to mě mrzí, že jsi to nepochopil. Je patrné, že to pozadí je příliš blízko a je vidět struktura. To, že je dle mého nevhodné, je jen můj názor. V každém případě si myslím, že pozadí by mělo být takové, aby v žádném případě focený objekt nenarušovalo, naopak ho zvýraznilo a pomohlo focenému objektu vyniknout. Což se v tomto případě rozhodně nestalo. Je to zaostřený nějak na špatnou vzdálenost, špatně zvolená ohnisková vzdálenost objektivu. Ale třeba se pletu, je to můj pohled.

Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:18® LojzaRybka
LojzaRybka

Shadowhunter>no,dnes kámoš donesl kachnu i kačera,střelil to v sobotu,něco jsem oškubal,ale né u prdýlky,sakra:-((

Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:15® Shadowhunter
Shadowhunter

LojzaRybka: CDC najdes na kacene nekde u zadku…bylo to tu i vyfocene kde to presne je tak bud zkus pohledat

Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:14® LojzaRybka
LojzaRybka

Tomucha>prosim tě,na jakym ptákovy najdu CDC peří a na jaký šásti těla? :-x

Úterý 13. listopadu 2007 ve 21:12® Tomucha
Tomucha

MOK, Zauwi – hoši nechci vás zklamat ale Tvrdek ty vázací pomůcky už nedělá a dělat nebude. Zeman tam pár podleních skřipců má. Teda viděl jsem je když jsem se tam byl dívat 14 dní z5. O prázdninách měl skřipce i Rachač v chomutově na krámě. Narazil jsem na ně náhodu a hned jsem si jedne koupil pro radost… Budu mít vánoční akci rotační svěráček a k němu sada s příslušensvím zdarma. Musím to hodit na web. Ta pružinka se nechá dát klidně k sadě navíc. Myslím že to problém nebude.

Úterý 13. listopadu 2007 ve 20:58® bubu
bubu

ještě jsem zničil jedny montérky,vystřih kus na pozadí,nic

foto/diskuze/muskareni/2007/th-img14656.jpg
Úterý 13. listopadu 2007 ve 20:46® bubu
bubu

čtyři hodiny nastavování,změna pozadí,focení na makro,na prior. clony,manuál atd atd. Třikrát vybytej zdroj a výsledek zero!!! Jantar zůstane jantarem.

foto/diskuze/muskareni/2007/th-img14654.jpgfoto/diskuze/muskareni/2007/th-img14655.jpg
Úterý 13. listopadu 2007 v 19:45® regulus
regulus

Shadowhunter> ten Tomuchůj VMT bo jak se to jmenuje, sem si pár vzal na zkoušku. Velikost ale po mě nechcé vědět, tuším, že to byla 15 nebo 16.

Úterý 13. listopadu 2007 v 19:15® Zauwi
Zauwi

to MOK: ok díky za info

Úterý 13. listopadu 2007 v 19:06® Shadowhunter
Shadowhunter

regulus: co to mas za hacek na tom goldiku???

Úterý 13. listopadu 2007 v 18:55® MOK

Zauwi> Potesim te – nemusis se s tim mordovat. Tvrdek se asi nechal ukecat a zacal je zase delat. Pred mesicem jsem ho u Zemana kupoval.

Úterý 13. listopadu 2007 v 18:36® regulus
regulus

ZN> nějak sem nepochopil, co to jako mělo udělat. To pozadí sem tam dal tak schválně.

Úterý 13. listopadu 2007 v 18:33® ZN
ZN

Pike: jasně že jo. Asi jsem se blbě vyjádřil.

Úterý 13. listopadu 2007 v 18:23® Zauwi
Zauwi

to Tomucha: sry za blbou otázku ,tedka jsem si to přečetl ještě jednou a vidím to,díky za info…pivo

Úterý 13. listopadu 2007 v 18:21® Zauwi
Zauwi

to Tomucha: chci si objednat u Tvrdka to příslušenství ke svěráku, myslíš, že kdybych o to napsal poslal by mi to?Samozřejmě za prachy..

Úterý 13. listopadu 2007 v 18:13® Tomucha
Tomucha

Zauwi – pokud chceš originální pružinku, můžeš použít Tu kterou dodává Tvrdek ke skřipci na parašutky v sadě. Nebo si tu pružinku s něčím dodobjednat. Pokud chceš originál, pokud ne, pružinka nebo pěna se zářezy. Fantazii se meze nekladou. :-|

Úterý 13. listopadu 2007 v 18:00® Pike007

zn: Jak pises o tom zoomovani a auto rezimu pri foceni musek. Takze nedoporucujes fotit na makro?

Úterý 13. listopadu 2007 v 17:49® Zauwi
Zauwi

jsem o ní uvažoval,ale řikal jsem si, že by asi nic nevydržela…přece jen ty oviny to chce malinko utahovat,aby ot nebylo úplně volný…

Úterý 13. listopadu 2007 v 17:47® modrak
modrak

Zauwi> No jasně klipsnu s kloubem i rukojeď, akorát mezi to prdneš pružinku z propisovačky. :-D

Úterý 13. listopadu 2007 v 17:40® Zauwi
Zauwi

díky, a ten skřipec mám vykuchat z toho normálního nebo se to někde dá sehnat jen tak ? To jsou zase otázky…:-D

Úterý 13. listopadu 2007 v 17:33® modrak
modrak

Zauwi> www.vazani-musek.cz

Úterý 13. listopadu 2007 v 17:29® Zauwi
Zauwi

to modrák: dobrej nápad a jak jsi tu pružinku pak přidělal?..ne­máš foto?