Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.570 příspěvků, z toho 54570 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 4. dubna 2007 v 9:41® Moolis

Buko: žádnej Red Quill tam nevidím. Mezi tou spoustou zabitejch zvířátek vidím larvy jepic(Rhithrogena sp. vzhledem k lokalitě asi semicolorata, pak je tam Baetis rhodani, a jeden Ecdyonurus (vzhledem k době a lokalitě pravděpodobně torrentis), jedna velká pošvatka (Perla, nebo Dinocras), Hydropsyche sp. a Rhyacophila snad (možná blbě vidím). To je asi tak vše. Příště až si vyrazím na kole v neděli, nazvu to Tour de France.

Středa 4. dubna 2007 v 0:44® parmenides

Tomucha: je to neuveritelné, ale byl jsem letos jiz 7 x na rybach

Středa 4. dubna 2007 v 0:02® parmenides
Uživatel nenapsal žádný text, pouze vložil následující fotografie.
foto/diskuze/muskareni/2007/th-img11663.jpg
Středa 4. dubna 2007 v 0:00® parmenides

Malem jsem se stal majitelem tohohle povedeneho 80 let stareho tisku s muskarskou tematikou. Nemel jsem ale bohuzel to stesti. Zustalo mi jenom toto foto. Tak se s Vami rad o nej podelim. Autor a nazev dila: A. Lassell Ripley, A Strike at Noon, signed print cca 1930, USA

Úterý 3. dubna 2007 ve 21:59® bubu
bubu

Převzato z webu Mo Jeseník:

Domů Alarmující zjištění !

Rybí populace v tocích na Jesenicku musí být omezena !

Alespoň takový je názor úředníků Ministerstva životního prostředí. Proti němu stojí názor rybářů, kteří se snaží rybí společenství i ostatní vodní živočichy zachovat. Jde o spor o způsob řešení oprav toků po povodních v roce 1997, tedy již 10 let starý.

Jaký je vlastně stav toků dnes? Na příklad na úseku cca 30 km délky Bělé bylo odstraněno přes 50 nízkých stupňů – jezů. Podobně i na potocích. Objem vody – a tím i životní prostor pro vodní biotu klesl asi na 50%. Vodní sloupec je nižší, voda proudí rychleji, je chladnější a v zimě snadno promrzá. Téměř neustálým přeoráváním koryta je dno pokryto neúživným kalem.

O co se vlastně opírají Ti, kteří to způsobili? Vyjímáme z textu „Rozhodnutí“ Ministerstva životního prostředí z 25.dubna 2002: „Náhrada stupňů skluzy spočívá v potřebě omezit fragmentaci toku pro vodní biotu na minimum a zajistit pro co nejdelší úseky toku biologickou kontinuitu“. Tento názor snad nepotřebuje komentář, jak je ve svém důsledku otřesný. Nebo z dalšího odstavce: „…příčné stupně jsou však i s vývarovými tůněmi z hlediska geomorfologického typu toku prvky cizorodými, vytvářející odlišné podmínky pro biocenózu, s riziky negativních změn…“ atd. A ještě ze závěru elaborátu: „…zájmy rybářství se … musejí přizpůsobit podmínkám toku, které znamenají návrat k přirozenému, či přírodě blízkému stavu“. Tedy návrat do kterého století? Do dob, kdy řeka klikatě meandrovala, protékala pustou krajinou a neměla pevné břehy?

A co tomu říkají ryby? Ty jsou bohužel odsouzeny k mlčení, a tak se snaží za ně mluvit alespoň rybáři. Původní rybí obsádka – pstruh potoční – strádá tak, že jeho výskyt je minimální, přes veškerou snahu pstruží líhně. Generační jedinci, kteří jsou zdrojem zachování populace, jsou dnes vzácností. Lipan podhorní se zdržuje již jen v nižších polohách a to výhradně zásluhou umělého vysazování. Chráněná vranka pruhoploutvá, kterou se také zdůvodňuje potřeba kontinuity toků, vymizela téměř úplně. 8-(

Úterý 3. dubna 2007 ve 21:36® Shadowhunter
Shadowhunter

na co pouzivate peri z kacera? popr kdyby byl nekdo tak hodny a hodil tu i musky uvazanou kde je kacer…predem dikes 9-)

Úterý 3. dubna 2007 ve 21:24® Firetiger
Firetiger

Parmeníde, kolego, nevíš koho ten mladík nazývá „hochem“? Pravděpodobně někoho ukecanýho :-93;

Úterý 3. dubna 2007 ve 21:21® jiris
jiris
:-))
Úterý 3. dubna 2007 ve 21:08® Tomucha
Tomucha

Hoši – speciálně Vy dva by jste měli přejít od teorie k praxi … za chvilku si tu ty celozimní rozmluvy můžete ověřit jak to bude nakonec fungovat v praxi. :-D

Úterý 3. dubna 2007 ve 14:49® parmenides

Fire: ano – znam to, mas pravdu, akorat mam jine hračky :-)

Úterý 3. dubna 2007 ve 12:23® Firetiger
Firetiger

Viděls někdy malý dítě, když dostane novou hračku? To jí pak neodloží ani ve spánku. :-D

Úterý 3. dubna 2007 v 11:08® parmenides

Fire: jak muzes jit na Lahovice s bambusakem?

Úterý 3. dubna 2007 v 10:04® Firetiger
Firetiger

Parmič, to je krásná historka. Řeknu Ti jinou: vyšel jsem si zarybařit na Lahovice, vzal jsem si svůj krátký žvejkovitý bambus, abych si ho jako užil když ho mám nový. Ryby vcelku žraly, několik muškařů kolem mě tahalo rybu za rybou a já prd, protože jsem prostě nedostal mouchu k rybě, neboť žraly až kousek od břehu. Už dlouho jsem si nepřipadal jako takovej kretén jako tehdá. Takže si dovolím ocitovat jiného angličana, který prohlásil že raději vyhraje válku způsobem, který situace vyžaduje, nežli aby jí prohrál podle Queensbury Rules.

Úterý 3. dubna 2007 v 9:35® parmenides

Fire: dobrá, dobrá. Znám pana profesora, muškaří na Střele s prutem a navijačkem Hardy. Kdyz videl moje zatizene blesouny a goldheady, tak rekl, ze je to nesportovni – chyta jenom klasickou mokrou a maximalne dela nezatizene pupy chrostika, ktere by mohli velmi vzdalene pripominat nase napodobeniny na haccich gammaroveho tvaru. No a suchou. Pry jenom klasicky anglicky styl. Je mi to celkem sympaticke, akorat tvrdim, ze chytani „from the bottom to the top“ ma take anglickou tradici – viz Sawyer a Skues. Tak ti nevim … kazdy to bere po svém… Radil jsem Te s tim bambusakem spise k priznivcum vylozene imitativnich vzoru typu Halforda – i kdyz, jak jiste vis, ten byl vylozenej suchař :-))

Úterý 3. dubna 2007 v 9:26® Firetiger
Firetiger

Parmeníde, člověk tak muškařsky sečtělý jako ty by již měl vědět, že zlatá hlavička u nymfy je určena k napodobení bublinky vzduchu, která se hmyzákovi tvoří za hlavičkou v procesu svlékání poslední nymfové kožky. Čili je to prvek klasické imitativní muškařiny a šmydra.

Jinak na té ošklivé velké nepovedené pochvatce jsou štěty z kohouta a nožičky ze slepice, bláhově se domnívám že takhle to bude mít živější akci. Ne že by to nebylo jedno, při mé šikovnosti jí urvu o první strom a vůbec se nedostane do vody, natož rybě do chřtánu.

Pondělí 2. dubna 2007 ve 23:16® parmenides

Fire: ta sally jsem myslel SMALL yellow sally – vim o jednom potoku – take pritok Berounky – a tam se toho roji fakt hodne (teda rojilo loni v cervnu a cervenci) – takze proto menší ty nymfy, jinak na ni koukam a je fakt povedena. Ty nožičky nakonec udelam jak je dalas Ty – je to kohout?

Pondělí 2. dubna 2007 ve 23:12® parmenides

Tomucha: mel jsem na chate spoluzaka. Denny spal zase s nim v posteli, 4× ho pry vyhodil a rano jsem je opet nasel v posteli… proste ma rad navstevy :-) Fire: jak muze pure muskar jako Ty chytat na goldheady? Mne fakt prekvapujes :-)

Pondělí 2. dubna 2007 ve 22:47® Firetiger
Firetiger

Tomucha> Ha! Tyhle háky znám ;-) Hrot co chytne a nepustí, široký oblouček… Ty Ti schvaluju ;-)

foto/diskuze/muskareni/2007/th-img11659.jpg
Pondělí 2. dubna 2007 ve 22:31® Tomucha
Tomucha

Parmenides – tak to je chalpec v pohodě. Muj Rusty se pokusil o loupeživý výpad na olivového whitinga, rozvněž jsem ho stihnul zpacifikovat. Bohužel jsem to nestihl u dvou oblíbených kšiltovek, polarizačních brýlí, špulky s lametkou a můj oblíbený fluo žlutý skalp z kohouta jsem taky vahodil 8-( Taky djou ty moje jepice na který poslední dobou chytám jak jsi se na ně ptal.

foto/diskuze/muskareni/2007/th-img11657.jpgfoto/diskuze/muskareni/2007/th-img11658.jpg
Pondělí 2. dubna 2007 ve 22:14® Firetiger
Firetiger

Ah so, tak to mám problém v identifikaci, říkal jsem si Perla = desítka háček, yellow sally je o něčem jiném… inu, musím se více snažit.:-|

Pondělí 2. dubna 2007 ve 22:07® parmenides

Fire: samo sebou, je to velice „catchable fly“, i kdyz ja bych ji vazal o dost svetlejsi a yellow sally nymph az zlutou a daleko mensi

Pondělí 2. dubna 2007 ve 22:02® Firetiger
Firetiger

Parmeníde, má fousatá můzo, myslíš že by se takovouhle pochvatku na Tvém přítoku od Berounky něco chytlo? :-D

foto/diskuze/muskareni/2007/th-img11656.jpg
Pondělí 2. dubna 2007 ve 21:25® Zauwi
Zauwi

to brčal: tak tim vápnem jsi mě dodělal..jsem totálně leknej jako ryba …

Pondělí 2. dubna 2007 ve 20:54® bubu
bubu

Tomucha-Tome, díky za nabídku,budu o ní (s Dominikem) přemýšlet :-))

Pondělí 2. dubna 2007 ve 20:40® parmenides

vanuz: mal som tam byt minuly tyzden, ale bohuzial som mal nejake povinnosti. Ty si zachytal dobre?

Pondělí 2. dubna 2007 ve 20:33® vanuz
vanuz

parmenides> a co to ma spolocne so mnou? :-D vsak si mal v plane dansko, nie?

Pondělí 2. dubna 2007 ve 20:26® parmenides

vanuz: nechame to na buduci rok … neviem kam skor

Pondělí 2. dubna 2007 ve 20:25® parmenides

Firetiger: dnes mi prisla z UK kniha – myslim, ze je to neco take pro Tebe

foto/diskuze/muskareni/2007/th-img11653.jpgfoto/diskuze/muskareni/2007/th-img11654.jpg
Pondělí 2. dubna 2007 ve 20:14® vanuz
vanuz

najlepsie zajtra:-D . Ja som bohuzial od nedele 2 tyzdne na slovensku :-(( takze si toho tiez tento rok neuzijem, ale momentalne idu, su sice vychudnute, ale idu. caf

Pondělí 2. dubna 2007 ve 20:04® iceman
iceman

Pánové děkuji za pomoc. :-)