Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 10. února 2006 ve 14:36® toulovec
toulovec

XAXAP> u tebe to Had nastaví že hned jak se přihlásíš, celý chytej se okamžitě přepne do IFF modu, lepší ochrana není :o))

Pátek 10. února 2006 ve 14:36® XAXAP
XAXAP

ZN: chvilku neni pod kontrolou a uz machruje! :-) ta tvoje clonova rada je prima, ale vzhledem k tomu, ze vetsina rybaru pouziva fotostrouhatka, ktera umoznuji tak F8, je vlastne uplne na picu :-) a pokud nekdo jede z 5ti centimetru vetsi mouchu, F16 na cool zaber nestaci

Pátek 10. února 2006 ve 14:34® toulovec
toulovec

XAXAP> potěš nás alois kurňa – tož vitaj ne? :o))

Pátek 10. února 2006 ve 14:32® XAXAP
XAXAP

ha! tak jsem se rozhodl okupovat i tenhle server! :-) vas XAXAP alias H7N9

apropos, neda se nastavit to okynko pro pouziti neslusnych vyrazu na trvalo? :-)

Pátek 10. února 2006 ve 13:16® toulovec
toulovec

ZN> zdeňku nevyšpatnil bys někdy trošku času a nenapsal článek pro jantary? jen tento tvůj poslední příspěvek by byl solidním základem

Pátek 10. února 2006 ve 12:25® ZB

marsip> www.czechfly.com

Pátek 10. února 2006 ve 12:17@ marsip

Kurňa zapomněl jsem adresu na www stránky mistra Diakritického/Di­abetického. Můžete mi pls pomoci? ď

Pátek 10. února 2006 ve 12:09® ZN
ZN

Rendy: krom toho si myslím, že ty tvoje fotky uvedené níže jsou hodně dobré, je zbytečné něco dál vymýšlet. Snad jen hloubka ostrosti a pozadí :-)

Pátek 10. února 2006 ve 12:07® ZN
ZN

Rendy: je několik zásad. Rozhodující je expozice. Nejlépe ji změříš na světle šedou, což je středová hodnota barevného spektra. Pokud exponuješ dobře středně šedou, logicky máš dobře exponované i oba krajní body spektra. K měření se dá použít např.první list ze školního sešitu, ten šedý. Zhruba odpovídá požadované barvě šedi. Nikdy, pododotýkám NIKDY, neměř expozici na bílou barvu. Taky bílá barva je to nejnevhodnější pozadí, jaké existuje, i když tu jsou vyjímky. Nejlépe zvolit nějakou neutrální barvu, která moc neodráží světlo a zbytečně nerozptyluje zrak a pohled na focený objekt. Dají se použít papírové složky na dokumenty, mají je v různých barvách. Barvu zvolit dle foceného objektu tak, aby focený objekt proti barvě pozadí vynikl. Také je dobré dát pozadí dál za focený objekt, a to z více důvodů, např.úbytek světla se vzdáleností, rozmazání pozadí atd. Další věc je clona, doporučuji co nejvíce zaclonit, 11–16. Jednak kvůli hloubce ostrosti, jednak kvůli kresbě objektivu v rozích. Je to ale hodně na kvalitě objektivu. Další důležitý bod je světlo. Musí být rozptýlené a několika bodové. Rozhodně lepší je normální lampa jak zářivka. Dá se použít několik způsobů rozptýlení, nejjednodušší a nejlevnější je pauzovací papír ( bacha na požár). Ovšem, nejlepší je denní, rozptýlené světlo, všechno ostatní se mu snaží přiblížit. Další důležitá věc je stativ, bez kterého je to při nízké intenzitě světla nemožné. A fotit na samospoušť, poněvač i foťák na stativu při dlouhém držení spouště roztřepeš. Taky je dobré nestavit na foťáku max.rozlišení. Snažil jsem se to co nejvíce shrnout, je to jinak na půl roku studia fotografie. Při dodržení těchto zásad dojdeš určitě k solidnímu výsledku. PS: zodpovědně prohlašuji, že je to prcačka a fotím mušky při jedné zářivce, bez rozptýlení. Nestojí to kvůli pár muškám za to :-)

Pátek 10. února 2006 v 11:28® muskar

Rendy, já fotím fotky na super makro ze cca dvou cm. Vyvážím si bílou (pokud tam tu funkci máš), a to tak, že si nastavím světlo jako bych chtěl fotit už mušku, ale před objektiv, do míst, kde bude muška, strčím bílý papír a nakalibruju si na něj to vyvážení bílé barvy. Pozadí mám taky bílé (stačí obyčejný list papíru cca 25–30cm za muškou). Fotím to tak, že foták mi stojí na nějaké pevné podložce nebo na stativu (ten tedy nemám). A při focení se dotýkám jen spouště, protože je tam nastavená clona cca 9 – 10 a čas je pak (bez blesku cca 1/15 vteřiny).Takže aby se to nerozmazalo, tak to mám takhle vychytané.Pak fotku ještě upravuju ve Photodrawu. Ale jen dolaďuju její ostrost, která stejně není stoprocentní. No a pak stačí jen fotku oříznout a upravit pro web na cca 20–30 kB. Jukni se kdyžtak na sweb.cz/umelemusky a uvit¨díš. Nehodnoť kvalitu mušek, nebo mě Buko zabije, ale jen ty fotky. zatím se měj. Martin

Pátek 10. února 2006 v 7:00@ Buko

Rendy> Horní fotka.Máš tam u hřítku přichyceny nožky. Na dřík od nanuku si nalep suchý zip. Tím to vyčešeš, nebo to jehlou vytahej.

Pátek 10. února 2006 v 0:21® Rendy

Možná by mohl někdo poradit i jak správně fotit v makru , nějaké zásady co dodžovat , má někdo nějaké zkušenosti ?

foto/diskuze/muskareni/2006/th-img5733.jpg
Pátek 10. února 2006 v 0:18® Rendy

ještě jeden, přivítám kritiku co dělám špatně

foto/diskuze/muskareni/2006/th-img5732.jpg
Pátek 10. února 2006 v 0:16® Rendy

Nevím jestli si můžu vůbec dovolit poslat nějakou tu mojí motanici , zkoušel jsem blešivce na letošek , ve svěráčku byla vcelku spokojenost , jak jsem to nafotil a vylítlo to veliké na monitor , tak jsem se zhrozil , aspoň člověk vidí co dělá špatně .

foto/diskuze/muskareni/2006/th-img5731.jpg
Čtvrtek 9. února 2006 v 18:19® ladamaj
ladamaj

fikus> u nás to bylo povolené Košatecký p. byl obrostlí křovím 2,5–3 široký tak to nijak jinak nejde.Nevím jak to tam vypadá tet´ sem na vozíku tak tam nejezdím.

Čtvrtek 9. února 2006 v 18:03® fikus
fikus

ladamaj> zkušenosti mizivé, neb jsem začátečník, rybky ale nějaké pochytám skoro vždy, U vody je hezky, ale když natrefím na oukleje které považuji za nejdravější a nejdrzejší ryby u nás v řece, tak to je lepši zabalit a dát si u vody raději svačinu:-) Potvůrky malinkaté zobou mušky už „v letu“ :-) P.S.: U nás na SM je dřívko navíc zakázané.

Čtvrtek 9. února 2006 v 15:52® Marcel

Toulovec: Tomu spentu chybí štěty, má tam nožičky co tam nemají být a ty křídla bych dělal z CDC. Mrkni tady, je to docela jednoduché (oproti prvnímu postupu) web.quick.cz

Čtvrtek 9. února 2006 v 15:15® muskar

Omlouvám se LojzoviRybkovi, ale nějakým nedopatřením se mi pod jeho nickem objevil můj příspěvek. nechápu, ale je to tam. Takže Lojzo, promiň.

Čtvrtek 9. února 2006 v 15:12® ladamaj
ladamaj

Muškaření jsem provozova a provozuji pouze ze člunu z vozíku to moc nejde.Mám skušenost házet ke břehu nebo spouštět nástrahu na dřívku stím mám celkem dobré skušenosti.A co vy.

Čtvrtek 9. února 2006 v 15:11® LojzaRybka
LojzaRybka

Kdybyjste někdo potřeboval nějakou mušku, tak se na mě můžete obrátit. S pozdravem, Martin, 602226210. sweb­.cz/umelemusky

Čtvrtek 9. února 2006 v 11:50® fikus
fikus

toulovec> tak víš co? Pokusím se tě rozveselit. Když jsem na podzim vázal ty spenty podle Radima a pak mu je před zimou ukazoval, dostal jsem usměvnou radu. „Příště tam navaž i štěty“ Všechny spenty jsem měl bez štětů. Čekají na žiletku:-))

Čtvrtek 9. února 2006 v 11:39® fikus
fikus

toulovec> já se přidám

Čtvrtek 9. února 2006 v 11:38® HaD
HaD

toulovec> já tě klidně zmlátim :-)) )

Čtvrtek 9. února 2006 v 11:37® toulovec
toulovec

pupak> nevymýšlím, já to takhle někde viděl,
S CDC neumím zatím moc dělat, tak jsem to zkoušel jinak, ale díky za rady. Zjišťuju že potřebuju učitele kterej mě bude mlátit :o)))

Čtvrtek 9. února 2006 v 11:31® pupak

toulovec> nesrovnavam jen ti rikam delej to podle nej a nevymejslej picoviny

Čtvrtek 9. února 2006 v 11:28® toulovec
toulovec

pupak> no snad nechceš někomu kdo uvázal 20 much srovnávat muchy s Holátkem proboha.

HaD: kvůli mě nelži, jsi hodnej, ale je to hřích :o)))

Čtvrtek 9. února 2006 v 11:28® Dědek
Dědek

Ivo nechtěj mě přesvědčit, že jsi to vázal sám. Jestli jo, tak hážu všechno z okna a kupuju mouchy od tebe.

Čtvrtek 9. února 2006 v 11:22® HaD
HaD

toulovec> mě se líbí

Čtvrtek 9. února 2006 v 11:19® pupak

toulovec> tady to mas vod HOLATKA

www.mrk.cz

Čtvrtek 9. února 2006 v 11:18® fikus
fikus

musím se pochválit. Pesimismus jak vyšitý..