Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Sobota 1. března 2014 v 15:01® Buko

Palivec> Pokud mohu poradit, vykašli se na slepici a vem do smyčky špičky(konce) marabou peří, které se vyhazují.Na Streamera se to nehodí a tady Ti to udělá službu.Třeba.Každý má na to jiný názor.Co já vím.

Sobota 1. března 2014 ve 14:35® fikus
fikus

Plně souhlasím, po dlouhé době to tady vypadá, jak na muškařském fóru. Zkušenosti kolegů jsou inspirující.

Sobota 1. března 2014 v 8:26® ZN
ZN

Buko> Palivec:

Fajn čtení. Měli by jste takto psát častěji.

Pátek 28. února 2014 ve 13:06@ Palivec

Buko> Teď stále čumím, že jsem psal o tom samém, bez toho, že bych se čtením dopracoval k tomu, co jsi napsal o 11:11. Je to až podezřelé. I ta Chvála muškaření…

Pátek 28. února 2014 ve 13:04@ Palivec

Buko> To o Kudlákovi jsem napsal dřív, než jsem si přečetl, že jsi ho také vzpomněl… Stejně tak ty „partridge“ mušky. Hmm, že by telepatie, či stejné myšlenkové procesy, jako v tom pěkném vtipu o Pepíčkovi, co zse zabývá myšlenkovými pochody?

Pátek 28. února 2014 ve 13:01@ Palivec

Buko> Nemám co dodat, taky to tak vidím.I s tou slepicí máš opravdu a právě jsem si uvědomil, že musím nějaké měkké peří koupit. Mám všelijakých skalpů amerických s peřím až skelně tvrdým,do smrti to pro sebe nespotřebuji,ale to není na mokré. Není to dost živé. Já v posledních letech pochytal na podzim nejvíc lipanů na mušky typu „partridge“. Předpokládám, že tvůj dobrý známý, možná kamarád, Jaromír Kudlák z Rožnova (Chvála muškaření)psal o tom, že ty mušky se nenapodobují žádný hmyz, ale že je lipani asi berou coby pakoše, co se ve velkém líhnou v usazeném listí padajícím na podzim do vody. Pro mladé přidávám obrázek té „partridge“. Já je mám nejradši s tílkem z růžově opalizujícího materiálu, či broskvovým (taková růžová do červena).

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img105184.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img105185.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img105186.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img105187.jpg
Pátek 28. února 2014 ve 12:44® jepice-zruseno

Buko> Já si záznamy nedělám, ale tlouště jsem nachytal letos u nás na potoce jak na housku, tak na zulu a dokonce několik i z hladiny na žlutou jepici. Když jsme ale byli zafídrovat na sázavě, tak jsme nechytli žádnýho a ani sebrání vidět nebylo. Bude to asi i něčím jiným, než teplotou vody…

Tento příspěvek byl editován 28.2.2014 11:45:34 uživatelem jepice-zruseno.
Pátek 28. února 2014 ve 12:11® Buko

Palivec> s těma muškama Miloše Kopice jsi ve mně vyvolal vzpomínku. Asi před 40-ti léty jsem byl,s žijící legendou české muškařiny, ing.Mirkem Kudlákem na rybách.Chytal lipany na mokrou,křídlatou Orange Partidge. Čuměl jsem na to jak puk.Je to víc jak vzácný člověk.Mladším kolegům doporučuji hledat inspiraci na jeho webu. http://www.chvalamuskareni.xf.cz/

Tento příspěvek byl editován 28.2.2014 11:12:03 uživatelem Buko.
Pátek 28. února 2014 ve 12:00® Buko

Palivec> jsem rád, že jsi to tak napsal.To Tě ctí.Já jen reagoval, abychom těm mladším kolegům nemotali hlavy.Nepřesnost se vloudí a já to chápu.Vážu mušky 42 let a na tlouštích jsem vyrostl.S tou zlatou kuličkou naprosto souhlasím.Použil bych na takového palmera peří ze slepice.Nevím, zda by bylo dobré jít nyní na tlouště.Kdysi jsem si vedl záznamy.Ryba je aktivní až od 8°C, mám na mysli teplotu vody.Je to jen a jen můj názor a mohu se mýlit. Muškařina je o pokoře k přírodě a ryby mají vždy navrch.

Pátek 28. února 2014 v 9:14@ Palivec

Buko> Mirku vím, ale uznávám, vyjádřil jsem se nesprávně, ale myslím, že tá palmerová varianta se zlatou hlavičkou bude teď lepší. Možná se mýlím. Asi půjdu sám výzkoušet. Letos jsem ještě nebrodil. Nakonec je jarní počasí, i když dnes má být u nás jen 5C a má pršet.

Pátek 28. února 2014 v 9:09@ Palivec

jepice>Já sám používám zulu i palmerovou (je to varianta klasiky i „nepalmerovou“. Buko mi to připomíná, ale já to vím možná tak dlouho, jako on. Možná dýl.I když jsem se tím nikdy neživil. Ono se hodně much motá dnes jinak, jako před 100 léty. A některé nejsou snad už ani tak účinné, jako bývaly. Mám stejnou zkušenost třeba s „vrbovkou“, jako Kopic, co se před časem stěžoval, že na ni ryby kašlou. Ono to možná souvisí se změnou sortimentu či množství hmyzu. I vody jsou hodně eutrofizované, co má vliv i na životní podmínky hmyzu.

http://www.cesky-muskar.eu/index.php?…

Pátek 28. února 2014 v 8:51@ Palivec

Buko> Vím.

Pátek 28. února 2014 v 6:59® Buko
Palivec>
Pátek 28. února 2014 v 6:54® Buko

Palivec>podívej se prosím do staré literatury.Klasická Black Zulu není palmer. Pokud ji někdo váže jako palmer, tak je to jen varianta na Zulu.Ať se Ti daří.

Čtvrtek 27. února 2014 ve 22:48® jepice-zruseno

Palivec> Já teda nevím, ale u nás se vždycky zulu řikalo „nepalmerovému“ provedení – černý nožičky, černý tělíčko omotaný stříbrnou a buď jako suchá nebo jako mokrá. Teď jsem to švihnul na gůgl a ona je v tom většina palmerů, to jsem z toho jelen. No ale myslím, že tomu tloušťovi to je jedno, kde všude z tohou čouhaj nožičky. Takhle to chodí, když se to člověk učí místo z knížek od tatínka, kterýho to naučil kdysi dávno p. Kovář z Hostivaře. Je to jako tichá pošta, ke mě se to doneslo už bez nožiček na tělíčku :-))

Čtvrtek 27. února 2014 ve 22:45® timbab
timbab

Chorchus> Já už jsem je sušil před 14-ti dny.Celkem to šlo ale je pravda že na Hardyovku šli líp :-)

Čtvrtek 27. února 2014 ve 22:30® Chorchus
Chorchus

timbab> ještě je brzo, až se více oteplí.

Čtvrtek 27. února 2014 ve 22:27® Chorchus
Chorchus

Palivec> uh motám.

Čtvrtek 27. února 2014 ve 21:13® timbab
timbab

Chorchus> Nevím jak u vás ale tady není problém tlouště „vysušit“ :-)

Čtvrtek 27. února 2014 ve 21:03@ Palivec

Chorchus> Klasická Zulu je palmer, ty jsem už vzpomněl. Charakterem je to dráždidlo podobné, jako ty Fuzzy Wuzzy, nebo Bibio, kterou jsem už vzpomněl . V tomto období bych volil radši variantu s kuličkou.

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img105170.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img105171.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img105172.jpg
Čtvrtek 27. února 2014 ve 20:20® Chorchus
Chorchus

Palivec> :-93; , děkuju moc, jepice radil ještě zulu s různobarevnýma prdélkama. Vyzkouším a poreferuju.

Čtvrtek 27. února 2014 v 9:31@ Palivec

Chorchus> Tak jim udělej rohlík. Ale vážně, pokud svítí sluníčko a je teploučko a oni jsou rozjetí, tak ty „chlpaně“. Toto období je už dost jarní. Začátkem sezóny jsem chytal jelce spíš na jigové mušky a strímry typu „Mudler Minnow“ a „Fuzzy Wuzzy“ různých barev (fantazii se meze nekladou, i celý černý je dobrý, nebo černý se srdíčkem oranžovým, zeleným či červeným, jako bibio – to mají rádi i potočáci). Hmm, víš, že na jaře mají jelci rádi jako nástru vrbové listí? Takové ty mladé zelené lístečky, malý trs na háčku. Za chvíli to vyraší. Je to stejně atypické jako třešně, švestky a pod.

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img105149.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img105150.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img105151.jpg
Středa 26. února 2014 ve 20:58® Chorchus
Chorchus

Palivec> jj, děkuju, v létě je to jasné, já měl na mysli toto období, kdy hlavně papají rohlíky. Šak já něco zkusím, uvidíme.

Středa 26. února 2014 v 10:59@ Palivec

Chorchus> Jelec měl vždy rád hodně chlupaté mušky (třeba palmer), v létě berou dobře na „osičku“ (žluté tělíčko černě kroužkované), loni jsem šel na pstruhy a stále se mi na jigové mušky věšeli jalci. Těmito rybami se už nezabývám, chytím je většinou náhodně.Stejně tak je to s jinou bílou rybou…

Středa 26. února 2014 v 10:48@ Palivec

Poláci váží také pěkné pupy z catgutu.

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img105136.jpg
Středa 26. února 2014 v 10:43@ Palivec

jepice> Proto jsem napsal, co jsem napsal.

Středa 26. února 2014 v 10:30® jepice-zruseno

Palivec> Na mimopstruhovce to nevadí nikomu, až na pár revírů.

Středa 26. února 2014 v 10:29@ Palivec

jepice> Toto si přečti: http://www.namuche.pl/sprzet.php?…

Středa 26. února 2014 v 10:28@ Palivec

jepice> Tuto mouchu můžeš použít i tam, kde ty tvoje kopané jen s průserem. Možná, že ti to nevadí…

regulus> Na polských webových stránkách zaměřených „wędkarstwo muchowe“ je návodů mnoho, tam je tato nymfa, kam ji zařazují, velmi populární. I navodů je jako máku: http://www.flyfishing.pl/web/article.php?… Často se používá háček s velmi dlouhým raménkem, které se všelijak dokřiví. Ve vodě taková glajcha většinou rotuje. A samozřejmě, některé vzory jsou plné olova a náležitě těžké, některé mají kovovou kuličku u očka, jiné v polovině tělíčka. Poláci na Dunajci nemají často nic jiného, jen glajchu.

Glajcha je nejúčinnější do přikalené vody. Tehdy nakonec plavou ve vodě často i dešďovky spláchnuté ze břehů a ryby se jimi krmí ve velkém.

Dost podrobně je „glajcha“ popsaná na známé polské stránce www.namuche.pl.

http://www.namuche.pl/muchy.php?…

Úterý 25. února 2014 ve 23:33® regulus
regulus

Palivec> tuhle mouchu vázal v luxusním provedení Danek, dokonce byl na jednom zaniklém a dnes opět vzkříšeném webu sqělej videonávod. Přiznám se, že byť jsem si jich pár navázal, nikdy jsem je nepoužil, tak nějak jsem nenašel důvod ji tam hodit, což ovšem neznamená, že by byla nechytací.