Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Úterý 25. února 2014 ve 23:27® jepice-zruseno

Palivec> Tenhle model dělám úplně jinak. Požívám na to vidle a materiálu je plnej kompost na zahrádce :-D

Úterý 25. února 2014 ve 23:21® Chorchus
Chorchus

Palivec> a propos, my mlaďoši co ještě neměli „páďo“, takové problémy nemáme.:-))

Úterý 25. února 2014 ve 23:18® Chorchus
Chorchus

Palivec> :-D ; jo,jo, tu mouchu používám na stojáku, dělám ji také, ale neodvážil bych si ji tady ukázat, v mém provedení jde o speciálního mutanta. Chodím teď plaváčkovat ostroretky a jelce na dolní tok, ale je mi smutno po muškařině a tak jsem přemýšlel, že vyměním prut a co nabídnout jalečkovi v tomto období – máš nějakej typ na poprubování?

Úterý 25. února 2014 ve 22:51@ Palivec

Chorchus> To o tvém kolegovi mi připomnělo vtip, co jsem kdysi slyšel na Sibiři. Ptali se novináři Sibiřana, co udělá, když dorazí domů po týdnu, kdy běhal na lyžích po lesích a lovil soboly. Říká nooo, protáhnu ženu. A potom? Ještě jednou protáhnu ženu. A potom? Dám si dole lyže…

Úterý 25. února 2014 ve 22:45@ Palivec

Chorchus> A k tomu pasívnímu držení: mnozí Poláci chytají na Dunajci jen tak. Vlezou do vody, hodí do proudu před jamkou glajchu a čekají. A kupodivu je to dost účinné, i když mne by to nebavilo.Pokud nevíš, jaká krásná „muška“ je glajcha, tak přiložím obrázek.

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img105132.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img105133.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img105134.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img105135.jpg
Úterý 25. února 2014 ve 22:37@ Palivec

Chorchus> Kdysi dávno jsem byl gratulovat staršímu kolegovi k 50. A ten řekl „my po 50, když se ráno probudíme a nic nás nebolí, tak jsme mrtví“. To mne ráno zatím vždy něco bolí, většinou krk.A ani se neštěžuju, aspoň vím, že nejsem mrtvý…

Úterý 25. února 2014 v 19:29® Chorchus
Chorchus

Palivec> :-D , to já též, když jsem před ďurkou tak držíííííííím a najednou pustím. S tím požehnaným věkem, je to relativní, každý je tak starý, na kolik se cítí. Např. mě někdy připadá, že je mi 130. Můj starší kolega říká „ráno vstanu, vykonám potřebu, … pak se probudím“, no a pokud ještě stačíš určit správné pořadí – je to dobré. :-)

Úterý 25. února 2014 ve 13:28@ Palivec

caddis> A ešte dodám, že občas muškárim aj pasívne. Stanem si do prúdu pred jamu a držíííííííííí­ííííííííííííí­íííííííííím…

Úterý 25. února 2014 ve 13:26@ Palivec

caddis> Možná, že už zajtra nebudem. Len kadáver zostane pre spaľovňu… Niekedy je mi ľúto, čo som všetko nestihol, ale čo už. Stihol som kadečo. Idem niečo naviazať…

Úterý 25. února 2014 ve 12:01® caddis

Palivec> tak to potom gratulujem, v takom vysokom požehnanom veku aktívne muškáriť je už veľmi zriedkavé …

Úterý 25. února 2014 v 11:43@ Palivec

caddis> Zázrak isto nie, ja chytám na muchu možno dlhšie, ako ty žiješ.A rovnako dlho viažem mušky. A zázrak som stretol len prvýkrát, keď som ako absolútny novic naviazal otrasné veľké muchy a pochytal som na ne otrasne veľké pstruhy. Potom som nechytil 2 mesiace nič. Prosto bol to deň, kedy ryba brala všetko, čo vyzeralo, že je jedlé.

Pondělí 24. února 2014 ve 23:11® caddis

Palivec> flydk si môže doporučiť čo len chce… zbytočne komplikované označenie veľkostí, ale každy si aspoň môže vybrať tú „svoju“, ktorá mu vyhovuje…mucha s catgutu nie je žiadny superchytací zázrak, je to len daľší krok k tomu,aby sme sme sa potešili z pekného úlovku a pekného dňa pri vode…

Pondělí 24. února 2014 ve 22:47@ Palivec

caddis> fly DK doporučujú toto" Veľkosť L je odporúčaná pre háčiky # 8 a # 10 Veľkosť M je odporúčaná pre háčiky # 12 a # 14 Veľkosť S je odporúčaná pre háčiky # 14 a # 16 Veľkosť XS je odporúčaná pre háčiky # 16 a # 20 Priemer v nenamočenom,suchum stave L = 0,7 mm M = 0,5 mm S = 0,3 mm XS = 0,2 mm

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img105116.jpg
Pondělí 24. února 2014 ve 22:32® caddis

Palivec> nie , vlastné zdroje…v liehu vydrží velmi dlho, kolko presne neviem, zatial ho mám tam vyše roka…skúšal som rôzne priemery, nakoniec som niektoré vyradil, da sa viazať rovnako efektívne z iných,dostup­nejších a lacnejších matrošov…

Pondělí 24. února 2014 v 19:57@ Palivec

caddis> S liehom je to dobrý nápad.Vyskúšam. Máš ho od chlapcov z DaK? Tí majú v ponuke rôzne farby aj hrúbky (podla veľkosti háčika).

Pondělí 24. února 2014 v 16:15® caddis

catgut – skladujem ho v tech.liehu, po vybratí je ihned suchý, ale mäkký a pripravený na viazanie. dobrá hrúbka na pupu je okolo 0,5 mm,vtedy vynikne prirodzené článkovanie. dobre sa znáša s farbením, proste matroš , ktorý si zaslúži miesto na viaz. stole…

Neděle 23. února 2014 ve 23:22@ Palivec

Pěkná žába.

https://umpqua.com/…/freaky-frog

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img105098.jpg
Sobota 22. února 2014 ve 14:42@ Palivec

Tady jsou ještě ty s „chamois“ (jelenice) – ty dole jsou obě ze strun.

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img105039.jpg
Pátek 21. února 2014 ve 21:09® drozďák

Palivec> velmi zajímavej námět na pupu, velmi, velmi, velmi. Líbí se mi to.

Úterý 18. února 2014 ve 22:34@ Palivec

ZN> Zdeno, to není moje práce, i když jsem si už navázal stejné. Snad jsem dal jasně vědět, že je to ze stránky toho Rumuna.

Úterý 18. února 2014 ve 20:37® Chorchus
Chorchus

Palivec> nádhera, přenádhera, já na to nemám trpělivost, motám svoje hnusáky. :-)

Úterý 18. února 2014 v 19:00® ZN
ZN

Palivec> moc pěkné mouchy. Moc.

Úterý 18. února 2014 v 8:51@ Palivec

jepice> No, už je dělám. Jsou samozřejmě focené v „mokrém“ stavu,jen tak vynikne materiál tělíčka. Z tenkých proužků jelenice motám tělíčka a dělám jakési „plandavky“ snad 20 let. Ale motat tělíčka mušek ze strun (CATGUT v ingliš, prakticky jde o stočené ovčí střevo, třeba na houslích jsou různě tlusté)mne nenapadlo. Pro „fly tying“ se ty catguty dělají v různých tloušťkách a barvách.Od přírodní, po olivovou. Tělíčko se motá z řádně namočené struny. Tehdy je jako bláto a dá se to namotat na háček. Hmm, překvapilo mne, že se o to nikdo nezajímá. Asi z toho motaj fšeci, LOL.

Pondělí 17. února 2014 ve 12:14® jepice-zruseno

Palivec> Fuj ty jsou hezký :-))

Pondělí 17. února 2014 v 10:33@ Palivec

Pokud neznáte, tak se podívejte. Pěkné. Možná ani neznáte mušky ze struna proužků jelenice… http://www.flyfisher.ro/

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img104935.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img104936.jpg
Sobota 15. února 2014 v 11:33® jepice-zruseno

Palivec> No podle popisu přivlači v RŘ naviják potřeba není, pouze je třeba nástrahou aktivně pohybovat. Já jenom uvádím příklady, jak jsou ty zákazy, definice a škatulkování úplně zbytečný, prostě kdyby člověk chtěl, tak si dle těch předpisů může dělat prakticky co chce. Pro mne je to jenom akademickej hovor, páč P povolenku jsem měl jen jednou ve 12ti letech.

Sobota 15. února 2014 v 8:53@ Palivec

jepice> Přívlač prutem bez navijáku – tak takovou píčovinu slyším poprve v životě. No pobrobujte jak se dá přijít o papíry.

A halucinovat, že tenkara je lov přívlačí se dá akorát u piva a fernetu, protože „i chlapi mají své dny“. Asi to platí i pro blboun nejapné.

Dronte mauricijský (neboli blboun nejapný, někdy též jen dodo, Raphus cucullatus) byl asi metr vysoký nelétavý pták z ostrova Mauricius. Tento dnes již vyhynulý pták se živil ovocem a hnízdil na zemi (obrázek).

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img104882.jpg
Sobota 15. února 2014 v 8:47® Segoves
Segoves

na blogu http://tenkara.mrk.cz/ se píše tohle: Není tenkara v rozporu s českou legislativou a rybářským řádem? Není – přikládám odpověď, kterou jsem na stejný dotaz dostal od rybářského svazu.

"Vámi popsaná metoda byla dříve v rybářském řádu (namátkou jsem vytáhnul rybářský řád z roku 1994) uváděna jako lov na třepanou. Metoda je běžně popisována starší rybářskou literaturou, například jí popisuje Šimek v 1000 + 1 radě pro rybáře. Vzhledem k tomu, že je tato metoda v principu stejná jako lov na umělou mušku s použitím klasické sestavy (jediným rozdílem je, že nepoužíváte muškařskou šňůru a naviják), došlo v rámci rybářského řádu ke sloučení těchto pojmů do jediné kategorie povolených způsobů lovu – tím je tzv. lov na umělou mušku v rybářských revírech mimopstruhových i pstruhových. Čteme-li definici daného způsobu lovu:

Lov na 1 udici – splňujete Nástraha je nahazována pomocí šňůry či vlasce – ve vašem případě vlasec, splňujete Nosnou funkci zabezpečuje kulové nebo jiné plovátko, popř. jiná zátěž – ve vašem případě jiná zátěž – tělíčko mušky, splňujete Nástraha – umělá muška – splňujete

Závěr: Vámi popisovaný způsob lovu splňuje definici lovu na umělou mušku a je povolen

Výjimky: Ačkoliv je tento způsob lovu na obecné rovině povolen, existují i výjimky, na které jsem nucen upozornit. Tyto výjimky vyplývají z bližších podmínek výkonu rybářského práva dle § 13 odstavce 9 zákona č. 99/2004 Sb. a těmito tzv. bližšími podmínkami upravuje uživatel revíru lov na svých revírech. Na základě bližších podmínek výkonu rybářského práva:

1. na pstruhových revírech Jihočeského ÚS ČRS nemůžete Vámi popsaným způsobem lovit vůbec
  2. na pstruhových revírech Západočeského ÚS ČRS můžete Vámi popsaným způsobem lovit, jen přitom nesmíte používat splávky, dřívka a jiné nosné prvky a používat zátěže mimo tělíčko mušky.
  3. na pstruhových revírech Severočeského ÚS ČRS můžete Vámi popsaným způsobem lovit, jen přitom nesmíte používat kulová plovátka, splávky, dřívka a jiné nosné prvky a používat zátěže mimo tělíčko mušky.
  4. na revírech Východočeského ÚS ČRS můžete Vámi popsaný způsob použít, s výjimkou míst, kde je vyhlášeno tzv. MUŠKAŘSKÉ PÁSMO" – o vyhlášení muškařského pásma na některém z revírů či části revíru se dočtete v soupisech revírů.

Je možné, že lokálně platí ještě některá další omezení u jednotlivých revírů, proto si před zahájením lovu vždy prostudujte soupis revírů a podmínky lovu na daném revíru. "

Sobota 15. února 2014 ve 3:15® jepice-zruseno

Palivec> Pokud vím, tak na P vodách se smí navíc vláčet. Vláčecí nástraha není nikterak definována přesně. Takže je možno provozovat přívlač prutem bez navijáku, omezení je pouze takové, že je povolena pouze jedna nástraha. Proto jsem psal kolegovi, že když při chytání na mušku musí používat naviják se šňůrou, tak může pomocí tenkary „lovit přívlačí“. Kolega se vyskytuje v JČ, kde maj na pstruhovce ony bližší podmínky.

Tento příspěvek byl editován 15.2.2014 02:17:24 uživatelem jepice-zruseno.
Sobota 15. února 2014 v 1:03@ Palivec

jepice> Asi to není tak, jak píšeš. Možná tomu nerozumím, ale Rybářský řád praví toto )opakuji): C. Lov na umělou mušku

1. Lov na umělou mušku v rybářských revírech mimopstruhových i pstruhových Při lovu na umělou mušku se použije 1 udice, která je při lovu držena v ruce; jiná udice není nastražena. Na udici jsou nejvýše 3 návazce s jednoduchými háčky. Nástraha je nahazována pomocí muškařské šňůry nebo vlasce, kdy nosnou funkci zabezpečuje kulové nebo jiné plovátko, popřípadě jiná zátěž. Za umělou mušku se považuje nástraha imitující hmyz nebo jiné organizmy. Nástraha se nevybavuje doplňky, které svým pohybem zvyšují dráždivost pro ryby, například rotující plíšek nebo vrtulka. Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 20 m, pokud se nedohodnou na menší. D. Lov muškařením

1. Lov muškařením v rybářských revírech mimopstruhových Při lovu muškařením se použije 1 udice, která je při lovu držena v ruce; jiná udice není nastražena. Na udici jsou nejvýše 2 návazce s jednoduchými háčky nebo 1 návazec s dvojháčkem nebo trojháčkem. Nástraha je nahazována pomocí muškařské šňůry nebo vlasce, kdy nosnou funkci zabezpečuje kulové nebo jiné plovátko, popřípadě jiná zátěž. Za nástrahu se použije i živý nebo mrtvý hmyz. Nástraha se nevybavuje doplňky, které svým pohybem zvyšují dráždivost pro ryby, například rotující plíšek nebo vrtulka. Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 20 m, pokud se nedohodnou na menší.