Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Sobota 15. února 2014 v 0:59@ Palivec

PetrZ> No mi nevadí z takových zákazů nic, krom té tenkary, co jsi uvedl. Praktizuji rád tuto techniku s dlouhým prutem a porušuji předpis požadující i naviják a šnůru. Zvlášť proto, že krom zahraničí chytám nejvíc na Slovensku a tam je lov s jiným než předepsaným vybavením považován za pytláctví a v kategorii trestných činů, což není vůbec sranda. Běžně stojí i takoví provinilci před soudem a nemusí to končit jen podmínkou. V případě tenkary by to bylo směšné, kdyby to nebylo vážné. Při lovu stylem tenkara, tedy de facto na bič, nemá lovící výhodu vedoucí k nějakým enormním úlovkům, které jsou nakonec i tak omezené a já ke všemu většinu ryb pouštím. Kdo chce a umí, může pytlačit i s kompletní muškařskou výbavou a je vystaven menšímu riziku, protože to nemusí být vidět. Nebudu to popisovat, ať nedávám někomu návod.

Sobota 15. února 2014 v 0:47® jepice-zruseno

PetrZ> Do přívlače se tenkara podle mě s přehledem vleze.

Tento příspěvek byl editován 14.2.2014 23:47:48 uživatelem jepice-zruseno.
Sobota 15. února 2014 v 0:23® PetrZ

jepice> Jo, máš pravdu, ale jak píšu, francouze neumím a nechytám tak je to šumák. Spíš jsem koukal na ten tenkara styl a přivedlo mě to na myšlenku zkusit vodit mouchy na jemném biči. Pokud to zkusím tak musím jen na mimopstruhovce jinak porušuju řád – na druhou stranu na pstruhovce mi to stejně přijde jak barbařina:-)

Pátek 14. února 2014 ve 23:31® jepice-zruseno

PetrZ> Tak on je asi hlavní problém v tom, že ty tři nymfy tam můžu švihnout klidně na boloňézce. Taky bych teoreticky mohl vzít vláčák, na konec dát strýmra na wolověný nebo wolframový hlavičce a nad to na návazce dva strýmry bez zátěže a jít si „zamuškařit“… Lidi si nakonec k těm rybám stejně cestu nějak najdou, když chtěj. Všechny tydle pravidla budou vždycky nakonec platit jenom pro někoho.

Tento příspěvek byl editován 14.2.2014 22:33:04 uživatelem jepice-zruseno.
Pátek 14. února 2014 ve 23:16® PetrZ

Palivec, Segoves, jepice> Jak čtu tak ten zákaz zátěže mimo tělíčko není jen u nás na jihu na pstruhovce. Já osobně s tím nemám problém, ale spíš se podivuju nad povinností použít šňůru a muškařský naviják. Sice francouze nechytám a neumím, ale některý porybný s ním prý mají problém, protože není použítá šňůra, jen návazec. A co teprve něco na způsob tenkary…

Pátek 14. února 2014 ve 20:20@ Palivec

Draky> Cíl je jasný, maličká a těžká, aby šla rychle ke dnu. Já ty nejmenší mušky nemám rád, mám i „saze“ menší jako 24. O dost. Rozpětí háčku je něco okolo 1 mm. Mám problém to přivázat a padají z toho ryby i když po tom někdy jsou jako divé.

Pátek 14. února 2014 v 19:29® Draky
Draky

Palivec> Ja jsem si rikal, ze to asi tak strasnej zazrak nebude, ale je na tom fascinujici ta netradicnost. Kdyz se rekne muska, tak si ihned predstavuju jak ji nekdo vaze a dava na ni ruzny srsti a pericka, ale nikdy by me nenapadlo, ze se da i odlivat. :-)

No a Tonda blesivec je proste paradni. Toho budu muset vyzkouset. :-)

Pátek 14. února 2014 v 18:14@ Palivec

Draky> Asi tě zaujmou i jiné archivní články z Povltavského muškaře: http://www.cesky-muskar.eu/…y/index.html

I ty novější:http://www.cesky-muskar.eu/

Odlévané mušky jsme zkoušeli s kamarádem vyrábět před lety, když se článek objevil.

Ony jsou ty nymfičky dost titěrné, 18 a menší. Po různých pokusech jsme dospěli k 3D modelování tělíčka, obrobení dutin pro klešťovou formu na CNC. Začali jsme velikostí 16 (větší, jako píše autor) a 18. S formou byla neadekvátní piplačka, ale odlitky byly pěkné. Potom jsme tělíčka upravovali elektrolyticky (měď a jiné odstíny). Při testování na frantíka (Poprad) i na krátkou a dlouhou nymfu, nebyl zaregistrovaný rozdíl v účinnosti v porovnání s nymfami kuličkami z wolframu a mosazi. Podobné výsledky byly dosažené i s nymfičkami na které byly použité jen mírně upravené háčky J.Klímy (http://www.musky-muskareni.cz/…e-hacky.html). Ona se dá na zkoušku udělat taková nymfička i z wolframové kuličky a zlatého (mosazného) drátku, to celé zafixované na háčku lepidlem, či lakem. Podobnou zajímavou muškou je Tonda blešivec: http://www.cesky-muskar.eu/…lesivec.html http://www.cesky-muskar.eu/index.php?…

Na mušku této konstrukce, na háčku velikosti 6, (zlatá hlava, namotaný jen měděný drát průměru 1 mm s mezerami mezi závity, pokrytý epoxi a upečený do mírně medové barvy) jsem chytil svého největšího potočáka. Velký trofejní kus, fotku nemám.

Závěr: nebyl zjištěn efekt litých mušek a vzhledem k nákladům na výrobu při malém počtu vyrobených nymf, to byla skutečně jen zábava z hecu. Zlatohlavé nymfičky s wolframovou kuličkou, případně s tělíčkem podmotaným wolframovým drátem udělají stejnou službu. Hmm, to testování nebylo nijak rozsáhlé a v tom období ryby moc nechtěly brát na nic. A možná to ani neumím.

Pátek 14. února 2014 ve 14:38® Draky
Draky

Palivec> Ted jsem si precet ten clanek. http://www.cesky-muskar.eu/…e_nymfy.html

Mas nejaky zkusenosti s odlevanyma nymfama? Ne, ze bych nutne musel bezet do obchodu a vsechno na to nakoupit, ale spis me to zaujalo. :-)

Čtvrtek 13. února 2014 ve 20:07@ Palivec

jepice> Nějak zvlášť mne to neprápí, ale oni ib třeba západočeši (Západočeský ÚS (433))si dali do místní upravy toto:

„Při lovu na umělou mušku je na pstruhových revírech zakázáno používat splávků, dřívek a jiných nosných prvků a používat zátěže umístěné mimo tělíčko mušky.“

Na pstruhových vodách je to asi běžné.

Toto je třeba úprava pro Moravskoslezský ÚS (473): „Při lovu na umělou mušku nesmí být muškařská šňůra nahrazena vlascem a nesmí být na šňůře ani návazci použito žádné nosné zařízení. Jakákoliv zátěž mimo vlastní tělíčko mušky je zakázána (pokud v popisu konkrétního revíru není uvedeno "lov na umělou mušku bez omezení“)".

Čtvrtek 13. února 2014 v 19:49® jepice-zruseno

Palivec> No tak když si to někde na pstruhovce napíšou do bližších podmínek, tak proč ne. Chytám pouze na MP, navíc JČ se trhly a maj tam svoje „manýry“.

Čtvrtek 13. února 2014 v 19:05® satan666
satan666

jepice> ahoj.jo tak to je urcite velka vyhoda,kdyz mas nekoho kdo ti takto poradi..ja zacal rybarit zhruba pred 29 lety s tatou kdyz jsem byl prcek,od zacatku je mou Vasni Privlac,at Ultra-lehka,tak i tezsi privlac.k muskareni sem se dostal az loni a jsem samouk..krom par Dobrych lidi,kteri jsou ochotni poradit,jedu formou Pokus-Omyl.nemam v okoli kamarada Muskare,takze mi ani nic jineho nezbyva..ale covece nejak mi to nevadi..aspon si to poradne vozkousim..jasne,ze to nejde tak rychle,ale Trpelivost a zkouseni prinesi sve ovoce a tak i ja verim,ze to je otazka casu a pujde to lepe a lepe..

Čtvrtek 13. února 2014 v 19:01® Segoves
Segoves

Palivec> jj znam text a mam ho vzitej ale myslel sem ze plati i na mimopstruhovce a to v nekterych bodech neplati (jsem jihocech)

Čtvrtek 13. února 2014 v 18:46@ Palivec

jepice> No, vidím, že by jsi si to měl dostudovat…

Čtvrtek 13. února 2014 v 18:44@ Palivec

Segoves> Rybářský řád neplatí všeobecně, třeba jihočeši mají spřísněné předpisy. Teď jsem to sem vložil.

Čtvrtek 13. února 2014 v 18:43@ Palivec

Ale třeba Jihočeský ÚS (423) má dodatek (http://www.rybsvaz.cz/?…), kde se píše: 6. Při lovu na umělou mušku je zakázáno používat zátěže umístěné mimo tělíčko mušky, stejně tak je zakázáno použití plovoucích zařízení, jako je kulové plovátko, splávek apod. Je zakázáno lovit pomocí „dřívka“ a metodou „bagr“ (včetně dvou a více rybářů lovících těsně vedle sebe). Dále je při lovu na umělou mušku zakázáno lovit na jakékoliv gumové nástrahy typu twister, riper, banjo apod. Lov na tyto nástrahy je považován za přívlač při použití jakékoliv výbavy. V revírech nebo částech revírů, kde je povoleno lovit pouze na umělou mušku, je povoleno lovit pouze s klasickou muškařskou výbavou skládající se z muškařského prutu, muškařského navijáku, muškařské šňůry a návazce libovolné délky.

TOŽ TAK, NELOVÍŠ TY PŘITELI JEPICE PRÁVĚ TAM?

Čtvrtek 13. února 2014 v 18:38® Segoves
Segoves

Palivec> jj dik za info

PetrZ> jasny mas pravdu ted na to koukam na pstruhovce je to tak jak pises. Na mimopstruhovce se o zatezi nic nerika ale nove je tam ze od1.1. Do 15.6. Se smeji pouzivat streamery o delce max 5cm

Čtvrtek 13. února 2014 v 18:36@ Palivec

PetrZ> Neznám všechny předpisy územních organizací a druhů vod v ČR, ale myslím, že zatěžování mimo mušek není obvyklé. Zdá se mi, že to bylo zakázané už když existovalo Československo, kdy platily jednotné celostátní předpisy. Teď jsem se podíval do Rybářského řádu a zakázané zatížení mimo mušek tam nevidím: C. Lov na umělou mušku

1. Lov na umělou mušku v rybářských revírech mimopstruhových i pstruhových

Při lovu na umělou mušku se použije 1 udice, která je při lovu držena v ruce; jiná udice není nastražena. Na udici jsou nejvýše 3 návazce s jednoduchými háčky. Nástraha je nahazována pomocí muškařské šňůry nebo vlasce, kdy nosnou funkci zabezpečuje kulové nebo jiné plovátko, popřípadě jiná zátěž. Za umělou mušku se považuje nástraha imitující hmyz nebo jiné organizmy. Nástraha se nevybavuje doplňky, které svým pohybem zvyšují dráždivost pro ryby, například rotující plíšek nebo vrtulka. Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 20 m, pokud se nedohodnou na menší.

D. Lov muškařením

1. Lov muškařením v rybářských revírech mimopstruhových

Při lovu muškařením se použije 1 udice, která je při lovu držena v ruce; jiná udice není nastražena. Na udici jsou nejvýše 2 návazce s jednoduchými háčky nebo 1 návazec s dvojháčkem nebo trojháčkem. Nástraha je nahazována pomocí muškařské šňůry nebo vlasce, kdy nosnou funkci zabezpečuje kulové nebo jiné plovátko, popřípadě jiná zátěž. Za nástrahu se použije i živý nebo mrtvý hmyz. Nástraha se nevybavuje doplňky, které svým pohybem zvyšují dráždivost pro ryby, například rotující plíšek nebo vrtulka. Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 20 m, pokud se nedohodnou na menší.

Čtvrtek 13. února 2014 v 18:26@ Palivec

Segoves> nevyjádřil jsem se přesně, ono to platí striktně asi jen pro závodní činnost, ale rybářské organizace to většinou přebírají, proč asi netřeba vysvětlovat.

Čtvrtek 13. února 2014 v 18:20® PetrZ

Papíry mám v autě a jsem líný jako… se tam hnát, ale na pstruhovkách tady na jihu Čech loni bylo něco jako: zátěž nesmí být mimo tělíčko mušky a taky musí být použitá muškařská šňůra a určitě nesmí být použito kulové plovátko, tyrolské dřívko a podobně

Čtvrtek 13. února 2014 v 18:08® Segoves
Segoves

Palivec> o existenci mezinarodnich radu, ani o tom ze by se jimy cizi svazy ridily sem nevedel.

Čtvrtek 13. února 2014 ve 14:18@ Palivec

jepice> Všude?

http://www.cesky-muskar.eu/…e_nymfy.html

Čtvrtek 13. února 2014 ve 14:01® jepice-zruseno

Palivec> No, ale v ČR je brok před mouchou povolenej, takže to nemá cenu řešit.

Čtvrtek 13. února 2014 ve 14:00@ Palivec

jepice> A dodám, že není problém před strímr umístit na krátký přívěs jinou mušku, celou z wolframu, která tu roli přídavné zátěže sehraje a ještě může tvořit známý tandem „lovený a lovící“. Jsou ovšem v Evropě vody,kde se může jen na jednu mušku a háček barbless. Takové revíry ani nejsou daleko… A ty revíry jsou atraktivní a jsou v nich ryby a kdo nemá dutou hlavu a volšové ruky, zachytá si k plné spokojenosti.

Čtvrtek 13. února 2014 ve 13:56@ Palivec

jepice> Tu nejde o zevláky, to slovo jsi si napasoval sám na svou hlavu. A zbytečně. Já se držím zákonů a předpisů a dělám, jen to co je dovolené. Na Slovensku i jinde, je lov mimo zákona v kategorii trestného činy „pytláctví“. Sazby jsou vcelku zajímavé. Nepmám zájem, abych byl na super staré kolena poprve v životě před trestním soudem a odsouzen. Zajeď si k jižním sousedům a zkus něco, co není dovolené. Ukřižují tě direkt na břehu a před tím stáhnou z kůže.

Čtvrtek 13. února 2014 ve 12:16® jepice-zruseno

Palivec> Jo, ale zase pro nás zevláky neni blbá alternativa udělat si jeden typ mouchy nebo třeba střímříka a podle hloubky a proudu dát těsně před uzlík náležitě velký brok. Ve výsledku je to uplně stejný, jako tam mít tu volframovou 3mm kouli.

Čtvrtek 13. února 2014 v 11:47@ Palivec

ZN> LOL, jak se to vezme. O malé dírce začal David. Možná má problém. Na něj jsem reagoval.

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img104833.jpg
Čtvrtek 13. února 2014 v 11:45@ Palivec

Segoves> Mezinárodní řády jsou takové, jak jsem napsal. Bročky nad muškami nejsou dovolené. Kdo chce, naváže si těžkou mušku…

Čtvrtek 13. února 2014 v 10:34® bubu
bubu

Některé ÚS to mají stále,např.SM: Při lovu na umělou mušku nesmí být muškařská šňůra nahrazena vlascem a nesmí být na šňůře ani návazci použito žádné nosné zařízení. Jakákoliv zátěž mimo vlastní tělíčko mušky je zakázána (pokud v popisu konkrétního revíru není uvedeno „lov na umělou mušku bez omezení“).

Čtvrtek 13. února 2014 v 10:16@ Palivec

jepice> Tvoje otázka mne zaskočila. Chytám tak z 60% na Slovensku (zbytek jiné země) a tam je takový zákon. V ČR jsem nemuškařil pár let (letos vymetu Slezsko a vrchní Vltavu – mám takové chtíče). Platí to snad i v ČR. Mezinárodní organizace CIPS-FIPS (http://www.cips-fips.com/…ndex_en.html)myslím také jinou možnost nepřipouští a národní organizace se snaží předpisy FIPS respektovat. Členské snad i musí. Bádat v tom nebudu. Držím se toho + barblessy a mám svatý pokoj všude…I na Slovensku, i ve Slovinsku, i v Rakousku, i v Polsku, i ve Švédsku…