Vyhledávání
Muškaření
V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Středa 15. ledna 2014 v 9:49@ PALIVEC
-
Ještě jedno foto z Belej (autor Ján Dubeň). Je to focené někde nad Pribilinou (v pozadí Kriváň)při vyšším stavu vody. Normálně je tam vody méně.
- Středa 15. ledna 2014 v 9:08@ PALIVEC
-
Chorchus> Bartko je tenhle:
- Úterý 14. ledna 2014 ve 22:44@ PALIVEC
-
Chorchus> Rádo se stalo.
- Úterý 14. ledna 2014 ve 22:36® Chorchus
-
PALIVEC> Dík za ochotu.
- Úterý 14. ledna 2014 ve 22:17@ PALIVEC
-
Je tam chyba, Janko Bartko už nepůsobí v Riverlandu, ale ve firmě Esox (vedoucí prodejny u Tesca kousek od sjezdu z dálnice do LM), ale telefon platí. Bartko byl ještě nedávno reprezentant v mušce a já říkám, že on je současný „král Belej“. Několikrát byl mistrem Slovenska. Funguje i jako průvodce a dá se s ním dohodnout. Je to mistr muškař i vazač a dobrý chlap.http://www.ephemera.sk/top-muskary/ Belá.....lipne z Belej
- Úterý 14. ledna 2014 ve 22:10@ PALIVEC
-
Chorchus> O Belej tady dobře psal Osprey. http://www.chytej.cz/…a-reka-bela/
Povolenka na Belú? Je to pstruhová voda ve správě organizace v Liptovském Hrádku, ale hosťovačky se dají koupit i v RK, či LM. Tu máš info s telefony, stačí zavolat a dohodnout, kdy si můžeš povolenku vyzvednout a kolik to bude stát. http://www.mosrzlh.sk/…sky-poriadok
http://www.mosrzlh.sk/povolenky
Členy SRZ mimo domácí oraganizace stojí cca : Cena hosťovacie povolenky: členovia SRZ – denná 10 € /vody pstruhové, lipňové, kaprové/ členovia SRZ – týždenná /3 dni lovu/ 25 € /vody pstruhové/ členovia SRZ – týždenná /5 dní lovu/ 30 € /vody lipňové/ Nečlenovia SRZ a cudzinci: denná 17 €
- Úterý 14. ledna 2014 ve 21:31® Chorchus
-
PALIVEC> o vzdálenosti to není, z Ovy to dojdu pěšky, letos plánuji trošku vzdálenější výpravu. Ale máš pravdu, féékend by tam nebyl špatný, brouk už se zavrtal. Jak je to s povolenkou?
- Úterý 14. ledna 2014 ve 21:18@ PALIVEC
- Ještě jedno demovideo pro zájemce o tenkaru:
- Úterý 14. ledna 2014 ve 21:16@ PALIVEC
-
Chorchus> Ještě k té výmluvě o čase: jistě, třeba na Dunajec je daleko, ale čeští rybáři tam jezdí. A není problém se tam ubytovat na soukromí a strávit tam pár dní… Já tam vegetuji několik dní i s manželkou a se psem. Pronajmu si ve vesničce nedaleko od Dunajce domeček a relaxuji prskajíc, že je horko a ryba nejde…¨ Ale z Ostravy není daleko na Oravu, či na Váh…Na Belú (spodní tok) je ze Žiliny cca 120 km.
- Úterý 14. ledna 2014 ve 20:59@ PALIVEC
- tady váže „tenkara mušky“ mistr Ishigaki Kebari:
- Úterý 14. ledna 2014 ve 20:57@ PALIVEC
-
Spayline> Praktizuji, ale za znalce se nevydávám. já jsem skromný. Ony se ty originální mušky dokonce váží tak, že se na háček naváže nejdřív ouško… Jak má pracovat „tenkara muška“ nožičkami, ti ukáže obrázek. Já chytám i goldkopfy. Ono je v e stylu tenkara mnoho tradičního. Třeba mušky se uchovávají ve skleničkách. Já nejsem tak ortodoxní.Dokonce nemám ani čepici s nápisem „tenkara“, ale jen Simms.Je to nějaká garážnická firma… Sem se podívej, je to česky a polopatě:http://tenkara.mrk.cz/
- Úterý 14. ledna 2014 ve 20:48@ PALIVEC
-
Chorchus> Taky nemá rád lov ve městě. Těch keců okolojdoucích jsem vždy rychle přesycen. Ale krajně nepříjemní jsou i idioti plavící se na vorech po Dunajci. Lhostejno, či slovenští, čeští či polští: „pane dejte nám rybu…on ji zase pustil…“. Nehledě k tomu, že Dunajec je díky šikmým kamenným tabulím na dně, fungujícím jako klouzačka, extrémně těžký na brodění (brodící hůl používá hodně rybářů, mi to zavazí a proto se občas vykoupu) je nepříjemné stále uhýbat vorům. Ale je to krásná voda, škoda že se nemůže chytat i pod vtokem lesnice v Červeném klášteře. Je to vedené jako Národní park Pieniny, ale Poláci hned za čárou vesele loví a domácí mi radili, jít na ryby tam, že oni tam chodí… Jistě by bylo zajímavé brodit se v místě zvaném „Jánošíkov skok“, je tam údajně hloubka 12 m. Je to zúžení s pomalým tokem. http://www.severovychod.sk/…skok-pieniny. Bernouliho rovnice platí (přibližně:součin protékaného množství a rychlosti je konstatní – http://fyzika.jreichl.com/…i-kontinuity).
- Úterý 14. ledna 2014 v 19:38® Chorchus
-
PALIVEC> ne, ne, myslel jsem to tak, že asi nebudeš chtít muškařit mezi vysokou pecí a ocelárnou. A ten první úsek pstruhový je překrásný. Já to mám nastaveno v šišce tak, že mi nevadí plaváčkovat či feedrovat uprostřed Ostravy, za prdelí Mittal steel přede mnou šachta. Muškařinu mám vždy spojenou s krásnou přírodou a proto je lepčí vyrazit do Beskyd či Jeseníků. No v podstatě ten úchvatný obrázek z Belé, to je vončo. To Slovensko mě láká převelice, jen toho času, kdyby bylo trochu více.
- Úterý 14. ledna 2014 v 18:54® Spayline
-
Zdar, nevím komu adresovat dotaz kolem tenkary, jaksi jsem totiš neodhadnul kdo je zde na to osobou zkušenou. Projel jsem net a překvapilo mě, že mouchy na tenhle lov jsou vázané s nožičkama dopředu přes očko. Počpak tomu tak je? Ví to někdo? Díky všem povolaným za odpověď.
- Úterý 14. ledna 2014 v 16:12® satan666
-
Chorchus> diky za podporu..nene-nenecham se jen tak odradit.i kdyz se nikdo nenajde,budu to delat formou pokus-omyl a verim tomu,ze to pujde.
- Úterý 14. ledna 2014 ve 12:33® gavlos
-
PALIVEC> uz koukam po necem ojetem
- Úterý 14. ledna 2014 ve 12:11@ PALIVEC
-
PALIVEC> Belá pod Tatrami je i taková, i horší. Ale hodím radši na klidnější úsek od Dovalova po soutok s Váhem v Hrádku.
- Úterý 14. ledna 2014 ve 12:06@ PALIVEC
-
gavlos> Tak se ji nauč. Nikdy není pozdě a výchozí vybavení se dá koupit za relativně dobré peníze. A mouchy létají stále, i v zimě…
- Úterý 14. ledna 2014 ve 12:03@ PALIVEC
-
Chorchus> A na nepstruhovém úseku se muškařit nedá? Tak jak jsi to napsal, by to tak vypadalo, ale asi jsi to tak nemyslel. Já jsem si prohlížel vodu nad TŽ, v nich i pod nimi a i kdesi po cestě, neboť jsem nedispilnovaně telefonujíc kdesi špatně odbočil a motal jsem se chvíli okolo Třince. Já tam ale nepojedu, jsem orientován východněji a letos mám v osobním plánu důchodce Hron, Hornád, Belú, Poprad a aspoň 5× úžasný Dunajec. Chtěl bych také na „polský“ Dunajec a na opěvovaný San. Na obrázku hlavatka z Dunajce (ne moje) před Třemi korunami v Červeném klášteře.
- Úterý 14. ledna 2014 v 10:56® gavlos
-
Chorchus> vsak jsem na to upozornil ze az na mp.jinak voda je tam krasna.byl jsem tak cca 2 km nad soutokem s p sadovy.myslim ze se tam da krasne musit i na te mp.bohuzel tuto krasnou rybolovnou techniku neovladam.
- Pondělí 13. ledna 2014 ve 22:34® Chorchus
-
satan666> nenech se odradit a važ, já mám takovou zkušenost, že na ty nejméně povedené až hnusné, nejlíp berou.
- Pondělí 13. ledna 2014 ve 22:33® Chorchus
-
PALIVEC> o čem píše Gavlos je mimopstruhovka, pstruhový úsek začíná v Třinci a táhne se až k hranicím. Je to překrásný úsek řeky v malebné přírodě. Už jsem tam tři roky nebyl, ale letos tam určitě zajdu. Pro tu Tenkaru by byl vhodný ten úsek hned za Třincem (myslím, že to je Olše 5P), kde je řeka ještě dostatečně široká.
- Pondělí 13. ledna 2014 v 18:33® satan666
-
ahoj kuci..muskarine se venuji 2 rokem,ale vazat jsem zacal az nyni"takze Zacatecnik"..mam takovej dotaz ci prosbu..jsem z Liberce a pokud se zde ci v okoli nachazi nejaky Vazac,ktery by byl ochoten se treba nekdy sejit a neco spolecne uvazat,byl bych moc rad..procitam ruzne publikace,sleduji videa s vazanim,ale nazivo je nazivo.tento vikend jsem uvazal sve prvni mouchy v zivote..rudoritku a nymfu,,fotky sem radeji nedaval,aby jste me nesezraly.mejte se.St
- Pondělí 13. ledna 2014 ve 12:10® gavlos
-
PALIVEC> urco mas pravdu..ja muskareni vubec neovladam.a na potocaky s cervem jsem nesel cilene..spise nahoda..byl jsem tam poprve…tak jsem zkusil klasiku na rece
- Pondělí 13. ledna 2014 v 11:56@ PALIVEC
-
gavlos> No, pokud se tam dá chytat na plavanou a jsou tam ryby, tak je to chytatelné i muškařením. I tou tenkarou. Pstruhové potoky jsou často chytatelné muškou jen tak, že ji pustíš na vodu a necháš, ať ji bere voda. Žádné velké házení. Ba ani malé. Ani šňůra není třeba. Já to rád nemám, ale funguje to. I tak mi to přijde lepší, jako chytat pstruhy na červíka na plavanou.
- Pondělí 13. ledna 2014 v 11:48® gavlos
-
PALIVEC> rybky tam plavou urcite..znamy tam vytahnul nejake pekne parmy a mi se podarilo par potocaku..ale ne profi na musak ale na brcko s cervikama..ale kousek niz az v mp..blize k tesinu…
- Pondělí 13. ledna 2014 v 10:09@ PALIVEC
-
PALIVEC> Podíval jsem se a dočetl, že: Charakterem celkově patří Olše k beskydským tokům s vyšším sklonem dna, se strmými povodňovými vlnami a s méně stabilními směrovými poměry. Tyto vlastnosti jsou příznačné jak pro horní trať (nad soutokem s Lomnou), tak i pro spodní úsek pod Českým Těšínem směrem k ústí. Civilizační vlivy, které se řeky dotýkají, jsou spojeny s celkovým osídlením nivy, s těsným sousedstvím měst, průmyslu, komunikačních tahů a na určité délce i s vlivy poddolování. Především je nutno se zmínit o městu Třinec, jímž a průmyslovým areálem Třineckých železáren, řeka přímo protéká. Organickou součástí areálu železáren je řeka prakticky na délce cca 4,2 km. Je to úsek mezi dvěma jezovými objekty (dolní jez s pohyblivým válcovým hrazením v km 43,7 a horní pevný jez v km 47,9), které byly zřízeny jako odběrné uzly pro zásobení tohoto železárenského komplexu. Olše protékající mezi jezy sevřeným profilem vesměs v opěrných zdech fungovala zde – spolu s řadou odlehčení, výustí a odpadů – až do poloviny 90. let minulého století jako jakási přímá součást železáren a součást jejich násobného užívání vody, když voda odebraná od horního jezu, se po vypuštění ze vzdutí dolního jezu zčásti opět čerpáním vracela zpět do závodu. Situace se však racionalizací vodního hospodářství železáren po roce 1995 výrazně změnila, železárny jsou z Olše dnes zásobovány výhradně od horního jezu a ten spodní jim slouží jen jako havarijní zdroj.
- Pondělí 13. ledna 2014 v 10:08@ PALIVEC
-
Chorchus> Jasně, „udělat si radost“ je jedna z mála radostí, co znají stará kolena. No ten tenkarovský podběrák je třeba. S krátkým podběrákem rybu na biči nedosáhneš. Už jsem o pár pěkných přišel, než jsem začal používat hliníkový teleskopický podběrák. Mám ho na zádech vysunutý asi na metr, možná trochu míň a to stačí.I když mám rád pěkné věci, nejsem ortodoxní případ a nemusím mít všechno v originálním stylu. Věc nestojí tak, či je tenkara békovina a či není lepší mušák. Tenkara je také dělání si radosti ze zkoušení něčeho jiného a jak jsem napsal, není asi vhodná na každou vodu. Nedávno jsem byl v Třinci, v Moravia steel a vedle jsem viděl říčku, tuším Olše se jmenuje. Ta je velikostí a charakterem asi vhodná. Ale či v ní neplavou jen zrzavé kusy kolejnic, nevím.
- Neděle 12. ledna 2014 ve 21:26® Chorchus
-
PALIVEC> jestli sis udělal radost, neudělals blbost. S tím zákonem máš pravdu, ale přesto mě láká vždycky něco, co jsem neodzkoušel. Jednou si tu radost taky udělám
Tento příspěvek byl editován 12.1.2014 20:27:27 uživatelem Chorchus.. Už druhým rokem suším Tatranskou jedli na tenkarovský podběrák. Byť to má dlouhou tradici, možná zjistíme, že to je békovina a mušák je mušák.
- Neděle 12. ledna 2014 ve 21:13@ PALIVEC
-
Chorchus> Ještě je na poště. Neměl jsem kdy ho vyzvednout. Má to čas. I tak jsem asi udělal blbost. Zase jsem si udělal radost a bude vyvětraný zřídka. Na potoky, kam chodím, je dlouhý, na velké řeky je asi vhodnější mušák s navijákem. A smrdí to, zákon definuje muškaření, jako lov muškařským prutem s navijákem a šňůrou, což je pěkná blbost, ale platí. Porušení je trestným činem. Už se vidím v pruhovaném pyjama s koulí u nohy…