Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Neděle 12. ledna 2014 v 19:39® Chorchus
Chorchus

PALIVEC> pěkné, no zjistil jsem, že na tom se svojí dílničkou 4×4 m nejsem až tak moc špatně. Jsou na tom hůř. Já udělal koncepční chybu v mém baráku, některé místnosti, jako třeba ložnice, jsou úplně zbytečné :-D . „Odpůrkyně“ má na to jiný názor. A co tvůj Tenkarovskej speciál?

Neděle 12. ledna 2014 v 16:20@ PALIVEC

Něco pro Chorchuse. http://www.internationalhobbyist.com/

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img104280.jpg
Neděle 12. ledna 2014 v 16:20@ PALIVEC

Něco pro Chorchuse. http://www.internationalhobbyist.com/

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img104279.jpg
Neděle 12. ledna 2014 v 15:55@ PALIVEC

jepice> Ten žlutý Scott „žuvačkový“ je, mám ho.Nikde jsem nenapsal, že bambusáky jsou extrémně měkké, či že nejsou odolné. Akorát jsou jistě náročnější na starostlivost, i když dnes jsou k dispozici jiné niti, laky a lepidla, jako ty, které mám na „troníčcích“.

Neděle 12. ledna 2014 v 15:47® jepice-zruseno

PALIVEC> Bambusák je ale celkem odolnej. O moc levnější varianta visí na půdě, zřejmě rousek a rozdělaný 3díl aftma 4 mám na skříni. Ale že by to ve srovnání s druchemáčem bylo nějaký extra živý žuvačkový se říct nedá. Ty scotty jsem na netu viděl, jako bambusák ale nevypadaj, vypadaj normálně laminátově. V ruce jsem měl ze skelnýho laminátu takovýho toho Hardyho (prej 10% uhlíku, zbytek sklo) asi před 4ma rokama na fofrfišingu a celkem by mi štimoval, kdyby nestál sedum litrů. Ty pruty jsou ale mnohem lehčí než druchemáče nebo sony a asi i trochu lehčí než ty pěkný šejkspírky, co mívali ještě tu kovovou spojku (mám po tátovi, ten ho měl taky po někom předchozím).

Tento příspěvek byl editován 12.1.2014 14:49:08 uživatelem jepice-zruseno.
Neděle 12. ledna 2014 v 15:33@ PALIVEC

jepice> Takové ohebné měkké pruty ze skelného laminátu s parabolickou akcí vyrábí třeba Scott. Můžeš se s ní i omotat. A vypadá jako bamboo. http://www.scottflyrod.com/…g/details/f2

Samozřejmě, že v nabídce je i bambus. Ale je mírně dražší: http://www.scottflyrod.com/…g/details/sc Před několika lety mi známý vnutil u vody na vyzkoušení bambusák za 100 tisíc korun, ale jaksi jsem si to moc neužíval. Zakopneš a škoda trochu velká. I kdy se na to myslím vztahovala ta celoživotní záruka i na takové počkození.

Neděle 12. ledna 2014 v 15:15@ PALIVEC

Chorchus> Skutečně zajímavý časopis.Pěkné, jak si bambusáci radí. The Rodmaking Myths…

Sobota 11. ledna 2014 v 0:30® jepice-zruseno

Chorchus> No my řikáme s kámošem třeba, že ty nový mušáky neuměj takový ty náhozy zároháky a závrbáky, jako třeba uměl druchemáč :-D Pak taky že se s tim nedaj klestit mušky z větví, ale to už je jiná kapitola :-D Prostě jak mi konec prutu sleduje šňůru je v mým případě na nějaký předposlední koleji … Taky možná kdybych chytal nějaký normální ryby v půlce nějaký normální řeky, ale já to akorát rvu na sázavě tloušťům pod ty kudlibabky a nebo u nás na potoce stylem „Kočafilm“.

Sobota 11. ledna 2014 v 0:16® Chorchus
Chorchus

jepice> jasně a chytnout se pořád dají i na klacek. :-D Já tu akci zase pocitově vnímám trošku jinak, jakým způsobem se mi klacík chová při náhozech, jak je schopen kopírovat gabel v luftě a pochopitelně jak reaguje špička, resp. celý prut při záběru a zdolávání.

Pátek 10. ledna 2014 ve 23:56® jepice-zruseno

Chorchus> Já tu rychlost vnímám jako schopnost vrátit se, nebo spíš ustálit se co nejdřív do původního stavu. Laminátovýmu vláčecímu prutu s akcí A to trvá dýl, než lipanovýmu grafitovýmu mušáku s akcí B nebo C nebo jak to nazvat. Ještě jinak: rychlost mi vyjadřuje spíš jak rychle se přenese impuls ruky při nahazování či při záseku až na šňůru nebo zátěž, zatímco akce je prostě tvar prutu při tažení ryby z vody. Třeba když dám na prut těžká očka, tak ho „zpomalím“, ale zdolávací akce bude stejná. Prostě to tak nějak vnímám já, netvrdím, že je to správné. Jen jsem popsal svůj subjektivní pohled na věc, tak snad tím tady nikoho nijak neklamu.

Jak říkám, prutům nerozumím, mám je jenom na ryby. :-D

Tento příspěvek byl editován 10.1.2014 22:58:11 uživatelem jepice-zruseno.
Pátek 10. ledna 2014 ve 23:40® Chorchus
Chorchus

jepice> ono je možné si pod pojmem rychlý prut představit cokoli, ale ve spojitosti s akcí, jak ukazují obrázky Palivce, rozhodně nemůžeš říci akci typu C, že to je prut s rychlou akcí. Výborný článek na toto téma je čl. od Marca O. Giardina odkaz: www.rodmakers.eu, číslo 6, April 2011, str. 40. Je tam základní členění i souvislosti mezi ohybovým napětím, délkou a souvisejícím průměrem blanku.

Pátek 10. ledna 2014 v 16:56@ PALIVEC

jepice> Je to jedno…Nechejme to už tak. Ten Tenkara speciál mi už přišel, zatím je na poště.

Pátek 10. ledna 2014 v 16:55® jepice-zruseno

PALIVEC> No tak ono se možná ujalo označení fást atp. ale já si pořád pod slovem rychlej prut dokážu představit i akci C. Tak nějak se v mém okolí spojuje rychlost prutu s tím, jak dlouho po náhozu se ještě vlní, nebo jakej má výkmit při zastavení pohybu, prostě něco jako setrvačnost nebo jak to nazvat.

Pátek 10. ledna 2014 v 16:23@ PALIVEC

jepice> Vždyť jsem napsal, že je to historie. Bývaly tak klasifikovány třeba přívlačové pruty z Druchemy, jak jsi napsal, ale i jiné domácích výrobců.

foto/diskuze/muskareni/2014/th-img104235.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img104236.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img104237.jpgfoto/diskuze/muskareni/2014/th-img104238.jpg
Pátek 10. ledna 2014 v 15:37® jepice-zruseno

PALIVEC> Nevim, na druchemáčích to bylo vždycky napsaný. Jiný značení ohybu neznám.

Pátek 10. ledna 2014 ve 14:36® Sintrix
Sintrix

PALIVEC> Prošel jsem 2. Jenže ten správný jsem nějak minul. :-(( Bohužel.

Čtvrtek 9. ledna 2014 ve 22:24@ PALIVEC

jepice> Ono se to A,B,C snad už ani nepoužívá. Jen v starších knihách to najdeš a pamětníci to pamatují.

Čtvrtek 9. ledna 2014 ve 22:23@ PALIVEC

Sintrix> Už ti to bylo vysvětlené. Proč se nepodíváš na linky, které jsem dřív doporučil Jepicemu?

Úterý 7. ledna 2014 v 16:47® Sintrix
Sintrix

jepice> mnohokrát děkuji. Skělý obrázek. Hned jsem si jej přeuložil k sobě. :-D

Pondělí 6. ledna 2014 v 17:46® jepice-zruseno

Sintrix> Snad mohu nastínit odpověď i já. 6:4 znamená, že od špičky budou 4 díly hodně ohebné a 6 dílů včetně rukojeti naopak spíše tužší. Samozřejmě je ten přechod poměrně plynulý, ale přibližně tem poměr bývá vypovídající o akci prutu. U nás se tuším používá akce A, B a C pro běžný pruty. Obrázek napoví, zdroj obrázku: http://www.allfishingbuy.com/…ara-Rods.htm

Tento příspěvek byl editován 6.1.2014 16:47:42 uživatelem jepice-zruseno.
foto/diskuze/muskareni/2014/th-img104160.jpg
Pondělí 6. ledna 2014 v 16:56® Sintrix
Sintrix

PALIVEC> Mám prosbu. Nejsem vůbec moudrý z akcí prutu Tenkara. 6:4, 7:3. Můžeš mi prosím toto vysvětlit. Předem děkuji. Zdeněk H.

Neděle 5. ledna 2014 ve 21:24® Mirek Porthos

Ahoj kamarádi, začal jsem muškařit, ale je mi jasné, že dělám spoustu chyb (i když házení mi po konzultaci s internetem a youtube jakžtakž jde…). Chtěl bych se zeptat, jestli neznáte nějakou dobrou duši z Olomouce a okolí, kdo by se mi chvilku věnoval a poradil do začátku. Samozřejmě dle možností se náležitě odměním, i když vím, že rady jsou k nezaplacení :-) .

Pátek 27. prosince 2013 ve 21:18® Mates(původní)
Mates(původní)

brčal> Díky ozvu se.

Pondělí 23. prosince 2013 ve 12:32® Piranha
Piranha

jepice> v pořádku, pokud to někoho baví, tak není co řešit.Jen jsem vyjádřil svůj názor, mně by to nebralo.Nic víc.

Tento příspěvek byl editován 23.12.2013 11:37:31 uživatelem Piranha.
Pondělí 23. prosince 2013 v 11:44® jepice-zruseno

Piranha> Je to věc názoru. Byl u mě kamarád, který vyslechnul můj záměr s těma prutama a prohlídl si jedno z videí na youtubu. „Stejně to normálně na mouchu dál nenahazuju,“ prohlásil, popadl ten kratší prut a šel domů. :-D

Pondělí 23. prosince 2013 v 8:55® Piranha
Piranha

PALIVEC> pouze můj názor, prostě se mi to nelíbí, příčí a pro mně je to pí…a.Že ty neuneseš reakci jiného to je už tvůj psychický problém.Já se nepotřebuji vyjadřovat rozsáhlým románem na diskuzi :-D Idioty si nech prosím domů, já ti také nenadávám příteli, přeji poklidné vánoce.

Pondělí 23. prosince 2013 ve 2:20® regulus
regulus

PALIVEC> se ti divím, že mu to žereš …

Pondělí 23. prosince 2013 v 1:46@ PALIVEC

Piranha> Ježiš, no ty seš chytrej, až mi je tě líto. Tenkara-kebari je starý japonský styl lovu s muškou. Přirovnat to k lovu s boilies, může jen zatemněný idiot. Lov na umělé mušky má v Japonsku tradici 2000 let. To byli tví předkové zahrabaní v dírách v zemi kdesi za Volhou. Na západě v té souvislosti píší o „učení se od starých mistrů“. The use of flies for fishing in Japan is believed to have originated about 2 000 years ago. However, it was not until the relatively peaceful Edo period in Japan (1603–1868) that a rapid development of tenkara techniques and equipment occurred. During this period, craftsmen made beautiful flies using exotic materials like snakeskin and gold foil for the noble and rich, as well as itinerant Samurai. These craftsmen took fly-tying to a new level which eventually evolved into miniature high art. http://www.africanangler.com/fly_article.asp?…

Díky bohu, že se to nedostane do tvé chatrče. http://www.hi-ho.ne.jp/…tenkara.html

Pondělí 23. prosince 2013 v 0:21® mvincik
mvincik

PALIVEC> No, skoro jsi mi vyrazil dech. Ještě, že jsem to dočetl do konce. Zmátl jsi mě, pravda jest, bod pro tebe. :-D

Neděle 22. prosince 2013 ve 20:24® Piranha
Piranha

Ježiš Tenkara.To by mi nemohlo páchnout do baráku :-)) To je jako mít na biči 80g olovo a boilies, stejná kravina.