Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 18. září 2013 v 17:06® jepice-zruseno

feederman> Chrostík má tzv. proměnu dokonalou (narozdíl třeba od jepice). Protože si určitě už někdy chytal na červy (larvy masařky), určitě víš, že je larva, pak kukla a když je někde zapomeneš, tak pak zažiješ bzukot dospělých much. Chrostíci to mají podobné, ale komplikovanější. Mají o něco více „svlíkacích“ fází. Celá ta kukla se může většinou hejbat a tuším že i ta kukla má několik fází, kdy v té poslední se dostává k hladině. Buďto i s tou „slupkou“ z kukly, nebo z ní vyleze a jde ven bez ní. Pak se z toho musí vyklubat dospělec, napumpovat si křidýlka, oschnout a letět se rozmnožovat. Dále je důležité poznamenat, že né všichni chrostíci dělají schránku. Zjednodušeně se dá říci, že ti draví jí nemají, aby se mohli lépe pohybovat a lovit. Bez schránky je např. Hydropsyche, neboli česká nymfa.

foto/diskuze/muskareni/2013/th-img101731.jpg
Středa 18. září 2013 v 17:05® bubu
bubu

feederman> larva a kukla(pupa) není totéž,jsou to různá vývojová stádia chrostíků. Mirek sem dal pupu

foto/diskuze/muskareni/2013/th-img101729.jpg
Středa 18. září 2013 v 16:43® jepice-zruseno

Draky> Buko není „jeden z nás“. Nevím, jestli ho to muškaření plně živí nebo jak to má (to nám poví sám), ale je jakýsi muškařský profík – jeho značku nesou i některé vázací nitě a jiný věci. Má zřejmě i mnohaleté zkušenosti ze závodů, kde se ty nymfovací techniky v minulosti vyvinuly.

Středa 18. září 2013 v 15:52® feederman
feederman

perch> Jdu juknout, kde ji mají :-)

Středa 18. září 2013 ve 14:42® Draky
Draky

Buko> Byl to muj prvni lepsi musak a nechal jsem si poradit v rybarstvi a taky tak to dopadlo. :-) Ted bych si rozhodne koupil mekci, ale musim si zas na to nasetrit penize a jakozto student to uplne nedokazu ze dne na den a navic si zadnej superdrahej nemuzu koupit. :-)

Jinak mikrokrouzek zustal pokazde uvazan, jestli si to prerezani myslis v uzlu, ktery je na nem. Rupalo to asi 4–8 cm nad nim.

Netusil jsem, ze je vyrabis. :-) Myslel jsem, ze si jich par za rok udelas pro sebe a tim to hasne. :-)

Nedas me aspon doporuceni od koho je nakupovat? :-) Jakoze znacku. :-)

Jinak dekuju za nabidnu, ale 10K mikrokrouzku bych asi nevyuzil. :-D

Středa 18. září 2013 ve 14:29® perch
perch

feederman> vím že ti to tady, resp na konkurenčním serveru, psali, ale nejlepší je, tedy pokud tomu chceš „jakž takž“ rozumět, koupit si literaturu. Například Entomologie pro muškaře, kde je všechno dopodrobna vysvětleno je skvělá a moc mi pomohla jak v určování hmyzu kolem vody, tak i lepší imitaci nabízených mušek.

Středa 18. září 2013 ve 12:57® feederman
feederman

jepice> No jak to myslíš to myslím i já, ale zase na druhou stranu se ty celá dřívka i s larvou odplavují na břeh, kde vysychají a následně se z nich líhne suchej chrostík tedy ten lítací. Proto jsem to nazval larvou, protože larva může opustit i schránku, přičemž občas může být proudem unesena a poté ji také ryby žerou stejně tak jako celé larvy i s kuklama. Nechápu pouze to co mi psal buko a to že to není larva, ale je to pupa a vložil mi odkaz?? Když já bych řek, že to larva je alespoň to co má na fotce u komentů dole a to konkrétně na spodním levém obrázku… Ale nevím a rád se přiučím. Jo a k tomu pupa je právě to co by mělo stoupat k hladině a jak jsi to popsal ty. I s tím způsobem lovu. Ale jak říkám a připojuji se počkáme na Buka. :-)

Tento příspěvek byl editován 18.9.2013 12:58:16 uživatelem feederman.
Středa 18. září 2013 ve 12:15® jepice-zruseno

feederman> jestli se nemýlím, tak to má být zakuklená larva chrostíka, ze který pak vyleze hotovej dospělec s křidýlkama. V této podobě se dostává larva ze dna vody k hladině, aby se mohla vylíhnout. Jestli se tedy nemýlím, tak je to účinná muška v době, kdy ty ryby jakoby sbíraj, ale ne uplně z hladiny. Často pak začnou lítat nad vodou dospělí chrostíci. Podobný mušky proto často dobře fungujou, když se nechaj klesnout a pak se přibrzdí nebo lehce potáhne šňůra, alespoň při normálním nefrancouzském chytání, a ta muška vlivem působením síly proudu na vlasec vyjíždí pomalu k hladině. Já sleduju konec šňůry jako splávek a když popojede, tak sekám. Když chytám na hitlera, tak po vyklesání mušky brzdim, čímž lezou nahoru a sleduju konec šňůry, kterej se chová jako brko při chytání na houpačku a když se zhoupne, tak zaseknu – teda když to ta ryba nenakouří a nesekne se sama. V každým případě se mi zdá, že účinost toho lovu není ani tak dána použitou muškou, jako spíš tím, že správně pomalu stoupá k hladině. Když používám více mušek, tak to dávám jako horní přívěs a dolu něco o malinko těžšího. Počkej si ale na Buka, kterej ti poví, jak se to má dělat správně. Přeci jen k tý rybařině mám takovej trošku křováckej přístup.

Středa 18. září 2013 v 11:51® jepice-zruseno

Buko> Já pstruhovou povolenku taky nemám. Už jsem to párkrát zvažoval, měl jsem jí jako kluk, kdy jsme si jí s tatínkem na jeden rok pořídili. V našem okolí nejsou pstruhové vody, které by pro mě byly čímkoli lepší, než ty MP. Abych se skutečně dostal na lepší vody, musel bych vyjíždět do značných vzdáleností. A to už snadno najdu pěkné řeky, které jsou součástí vod MP. Stěžuješ si, že jsou v Čechách malý ryby (asi myslíš hlavně pstruhy). Ono když si vezmeme třeba talířovou velikost 30cm, tak je to už docela velký pstruh. Né tak na zdolávání a na naše ambice, ale na ty naše potoky určitě. Pstruh pokud vím není příliš dlouhověká ryba, dokonce jsem ve starší literatuře četl (tuším), že dorůstá velikostí přes 30cm, zřídkakdy více. Už tomu, že máme ty třicítky, vděčíme podle mě vysazování krmených kusů, kteří mají už po prvním roce života „náskok“. Z pohledu ekologa to není zcela šťastné řešení – naším cílem by mělo být udržovat životaschopná rozmanitá společenstva vod. To, že přistane každé jaro do revírů velké množství pstruhů kolem 20 nebo 30 cm přímo v období tření většiny ryb, není určitě žádnou výhrou. Možná, že z některých revírů se pstruzi rychle odstěhují do mrazáků, ale jinde přežívají a sežerou všechno, co potkaji. Na pstruhy chodím cíleně naprosto minimálně a přesto jsem loni chytil pstruha 47cm a dva cca 38cm (z asi 15 ks obecňáků za celý rok). Letos jsem chytl asi jenom 6 obecňáků a největší měl 58 cm. Já si tedy rozhodně na velikost pstruhů nestěžuji a pokud ano, tak opačným způsobem.

Středa 18. září 2013 v 11:43® feederman
feederman

Buko> Asi jsem zmatenej a jak se tedy jmenuje to co máš na spodním levém obrázku. To pochází z toho dřívka, či schránky a je to larva chrostíka ne?? :-)

Tento příspěvek byl editován 18.9.2013 11:49:26 uživatelem feederman.
Středa 18. září 2013 v 9:16® Buko

feederman> Pupa není larva.Ať se Ti u vody daří. http://cs.wikipedia.org/…rost%C3%ADci

Středa 18. září 2013 v 8:08® feederman
feederman

Buko> Hodně pěkná práce :-) Na larvy chrostíků však rovněž nemám moc úspěch moje první ryba na tento vzor byla minulý týden malej PP a to byl ten chrostě růžovej..

Středa 18. září 2013 v 7:25® Piranha
Piranha

Buko> Pupy jsou krásný ale nikdy jsem na to neuměl chytat, nevím kdy a jak.Myslím období, nebo čas.Vím že se nějak nechá unášet a pomalu klesat.Ale je to pěkný.

Středa 18. září 2013 v 6:58® Buko

feederman> tady máš inspiraci.

foto/diskuze/muskareni/2013/th-img101716.jpgfoto/diskuze/muskareni/2013/th-img101717.jpgfoto/diskuze/muskareni/2013/th-img101718.jpgfoto/diskuze/muskareni/2013/th-img101719.jpg
Středa 18. září 2013 v 6:49® Buko

Draky> Ve vší pokoře, přemýšlej. Nerupnul Ti silon, ale mikrokroužek Ti jej prořeral. Mám jich doma asi 10 tis.Jsou k ničemu.Klidně Ti je věnuji.Někteří jedinci je stále prodávají.K ná­vazci:mne ta výroba živí.Myslíš si že , když jsem investoval do vývoje peníze a ne malé, tak ten výrobní postup napíšu na web?Vyrábím je pro různé firmy asi šest roků a věř mi, že to byla trnitá cesta plná nezdarů a omylů.Hodně lidí se mne pokoušelo neúspěšně kopírovat. napsal jsi Mates(původní)> aftma 5 a 9 stop.Krátký prut velká AFTMA.  Testoval jsem profirmu Hardy prut na FRN 11" aftma 3 v domění, že mi ten prut zůstane.Nezůs­tal.Začali jej vyrábět pod firmou Greys. Dostal jsem jej za výrobní náklady. V loni mne pozval ing.Miloš Zeman vázat na muškařskou školu na Labskou pstruhovou. Předváděl jsem účastníkům lov na FRN.S Milošem se znám asi 35 let.Moc si jej vážím.Je to pan muškař.Přesto jsme se dostali do sporu, že FRN je plavačka. Vzal jsem něčí prut bez signalizátoru, přivázal své mouchy a opět chytal lipany téměř na hod.A náš spor skončil.Za tři měsíce jsem byl s Milošem na Ohři a Miloš vytáhl #2 360 cm – neskutečný prut.S nadšením mi říkal, že na něj v pohodě tahal duháky kolem 55 cm.Bohužel je pro mne cenově nedostupný.Jinak na tu trojku jsem tahal hodinu Pp asi 75 cm.Vypnul se mi.Někdo napsal, že na FRN se chytají malé ryby.Ano chytají, protože větší ve vodě nejsou. jepice:Buko asi neporadí, protože se bojí, že bys mu to někde vychytal, nebo že by si to přečetl nějaký masař.Představ si že nemám letos povolenku na Pstruhové vody, takže se nebojím.Mne nebaví chytat ryby kolem 30 cm.Kdysi jsem mluvil do duše ZN o masařích.Zdeněk to nějak nechápal.Ryby nezabíjí.Psal na web, dal fotky a pod.Dnes je Vsetínská Bečva bez ryb a nejen ona. Monitorující masaři jsou svině.ZN mi po čase dal zapravdu. A tož tak Jepice: v pohodě, taky se nechci hádat.

Středa 18. září 2013 v 6:03® Buko

Mates(původní)> vázal jsem na předváděčkách a veletrzích doma a v zahraničí.Po loňských zkušenostech s organizátory pražského veletrhu, tak v Praze už nikdy více.Tam mne nedostanou ani párem volů.

Středa 18. září 2013 v 0:45® Draky
Draky

jepice> No jeden rupnul vpodstave uplne sam (privazoval jsem na mikrokrouzek silon a sotva jsem zacal dotahovat, tak rupnul – vydrzel silu asi 250g) a druhej rupnul, kdyz jsem chytnul za dno a chtel jsem to urvat ( od mikrokrouzku sel silon, kterej mel asi o 2 kila mensi nosnost). Navazec jsem o dno neuriznul, protoze trcel z vody a proste prask, nereknu v uzlu, ale on prd nekde u tech indikatotu (pokazdy).

Středa 18. září 2013 v 0:15® jepice-zruseno

Draky> To fakt až takhle rupalo jo ten návazec? Buko asi neporadí, protože se bojí, že bys mu to někde vychytal, nebo že by si to přečetl nějaký masař. A masařům je souzeno aby chytali špatně a nedokonale a tudíž jim braly jenom blbý ryby a těch chytrejch se ani nedotkli. Tím se udržuje kvalitní genofond našich vod. Přesně podle úsloví „Nešikovné maso musí pryč“.

Úterý 17. září 2013 ve 23:47® ZN
ZN

jepice>

vždycky jsi byl sebevědomý, ale ještě jsi kapánek posílil:-)

Úterý 17. září 2013 ve 23:19® jepice-zruseno

Buko> Někdo možná pochopil, že je to nadsazený. Zbytek je věc názoru a pravda může být dvojí. Hádat se z tebou nebudu, ale moje názory se nezměnily, ba naopak některé věci, o kterých jsem váhal, se začínají utvrzovat.

Úterý 17. září 2013 ve 23:09® ZN
ZN

Mates(původní)> vyretušuj mouchy a nech tam jen ten text. Pak to bude jahodové.

Úterý 17. září 2013 ve 22:17® feederman
feederman

Mates(původní)> Šikovná

Úterý 17. září 2013 ve 22:12® Mates(původní)
Mates(původní)

feederman> Ne, moje přítelkyně, já tohle neumím.

Úterý 17. září 2013 ve 22:10® feederman
feederman

Mates(původní)> Prosímtě tu potvoru na MRKu co je u toho pravítka jsi motal ty ju? :-x

Úterý 17. září 2013 ve 22:09® Mates(původní)
Mates(původní)

brčal> jj :-)

Úterý 17. září 2013 ve 22:08® Mates(původní)
Mates(původní)

feederman> suchou?

foto/diskuze/muskareni/2013/th-img101714.jpg
Úterý 17. září 2013 ve 22:03® brčal
brčal

Mates(původní)> todle je supr na francouze :-D

foto/diskuze/muskareni/2013/th-img101713.jpg
Úterý 17. září 2013 ve 22:00® feederman
feederman

A něco na co já chytám nějakou teď Lipaní, tedy asi suchou? Děkuji :-)

Úterý 17. září 2013 ve 21:52® Mates(původní)
Mates(původní)

feederman> Dobrá, klasický francouzký nymfy středního doletu.

Tento příspěvek byl editován 17.9.2013 21:52:56 uživatelem Mates(původní).
foto/diskuze/muskareni/2013/th-img101712.jpg
Úterý 17. září 2013 ve 21:49® Mates(původní)
Mates(původní)

feederman> A jakou mouchu?