Vyhledávání
Muškaření
V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Úterý 3. září 2013 ve 12:27® feederman
-
Chlapi, tak dnes konečně dorazil krasavec
. Honzíku (Brčál) děkuji.
- Úterý 3. září 2013 v 11:45® HaD
-
Mates(původní)> četl jsem i ty předchozí.
- Úterý 3. září 2013 v 11:12® regulus
-
Pánové já bych to už dál nerozmazával, kluci se trochu kočkovali, vypadalo to že se to zvrhne, ale nezvrhlo, takže bych tohle téma už dál nerozváděl …
- Úterý 3. září 2013 v 10:45® Mates(původní)
-
David H.> Četl jsi moje příspěvky pořádně? ČETL SI MŮJ POSLEDNÍ PŘÍSPĚVEK? Poradil jsem mu koupi knihy (což nakonec daný člověk uznal, že to byl dobrý nápad) a navíc tu propaguju DVD z edice Chytej a za to mě tu budeš prcat a stavět do latě? No ty bláho parádní.
Tento příspěvek byl editován 3.9.2013 10:45:46 uživatelem Mates(původní).))
- Úterý 3. září 2013 v 7:11® feederman
-
jepice> Jo jo to je pravda
Jinak je právě dobré, že už si někoho měl, kdo tě trochu vedl. já i můj otec jsme začínali stejně, ale nakonec toho taťulda nechal a pokračuji v tom pouze já. Je škoda, že u nás v okolí není nikdo, kdo by měl v tomto směru stejný zájem jako já. Kamarádi rybáři tu jsou, ale nikdo se nevěnuje mouše a většinou co se potkám u vody s lidmi jsem jeden z nejmladších, který ji dělá. Jsem rád, že existuje tento server, kde jsou takový lidé jako jste Vy a zejména ty co jsem již zmiňoval v předchozích příspěvcích a budu velice rád, když se s Vámi budu moc setkat na nějakém srazu nebo výstavě
- Úterý 3. září 2013 v 0:32® jepice-zruseno
-
feederman> Můj tatínek mouchy vázal, takže nějakej základ v rodině byl. svěráček byl taky, vyrobil ho v práci už dávno. Muškaření se jeden čas hodně věnoval strejda, v podstatě skoro jinak nechytal, a tak mi hodně pomohl i s vázáním. Pak jsem ale šel trošku jiným vázacím stylem než on (dá-li se to tak říct) a u toho jsem nějak zaostal. Když ale občas vidím nějaký ten skanzen co zbyl ještě z tátových mladých let, tak jsem rád, že žijeme v jiné době – přeci jen ty mušky na plavačkových krystalkách s kusem vlasce a jiné improvizace asi byly běžnou realitou. Dokonce i o tzv. evropských nymfovacích technikách se říká, že vznikly tak, že v Polsku nebyly šňůry.
- Úterý 3. září 2013 v 0:01® feederman
-
jepice> Hezky napsané opravdu.
A je pravda, že mě to baví ryby domu netahám, ale opravdu je to moje srdcovka a kord ta muškařina spojená s vázáním. A úplně si vzpomínám na moje první mouchy, které jsem vázal na tlustý malý háčky s očkem upevněnýma do malýho hasáku s nítěma do šicího stroje a pouze s jedním křidélkem ze srpku kohouta, kdy mi tyto neplavaly a ani mi na ně snad nikdy nic nezabralo bylo mi kolem 12 roků, když kolem mě chodili muškaři a já tam v tátovo atomkeckách brouzdal a nic nechytil. Jednou jsem od jednoho muškaře, který tam jezdil a asi mě pozoroval jsem dostal plastovou krabičku, která měla ulomená dvířka s několika ochytanýma mouchama a strašně jsem si toho vážil. Později jsem si koupil nebo mi táta koupil základní svěráček, nítě bobinu a stáhnul nějaké peří a skalpy z kohouta, tyto věci mám dodnes a sám na sobě pozoruji, že prostě vážu od srdce a ryby mi na to celkem berou. Proto se snažím stále zdokonalovat a baví mě to čím dál více.
- Pondělí 2. září 2013 ve 22:38® jepice-zruseno
-
regulus> Problém je v tom, že feederman váže takový mouchy, že by mu mohl leckdo závidět
Moje „vlastní“ dva vzory jsem ale vyvinul úplně sám někdy mezi 8 a 12 roky věku. Co na tom, že možná to samý vážou jiný lidi na celým světě, já jsem to tak udělal tenkrát sám, a když na ně teď chytám, tak je to úplně lepší pocit. Je to geniálně primitivní chrostík ze dvou srpků klasického českého hnědého kohouta a streemer z téhož materiálu, jehož bříško bylo později vylepšeno bílým krocanem.
Ideální je dle mne trochu číst (a dnes sledovat videa), trochu experimentovat a hodně chodit na ryby a koukat se kolem sebe co lítá… Doporučuji někdy otočit kameny a ještě lepší je vzít cedník a narvat ho mezi ty šutráky do vody do proudu. To, co se tam nachytá je hlavní potrava ryb. Obyčejně se tam nachytají hydropsyche (česká nymfa), a spoustu jinejch larev, na zásaditým podloží často blešivci (maj na sobě někdy i oranžový fleky ala barevný „srdíčko“ u bobšů. Kromě jinejch „hmyzáků“ se občas chytne do cedníku vranka nebo mřenka nebo jiná rybka – na to je třeba taky myslet a občas zkusit strýmříka … No a když vykucháte pstruha a má v sobě myš, tak se neubráníte a jdete jí navázat ze srsti ještě druhej den. Čili doporučuju nejdřív zjistit co chci vázat, pak zjistit jak to vázat. A mít v zásobě některou ztzv. fantastických mušek, které sice nenapodobují nic, ale ryby je berou. Alespoň rudořitku snad každý v krabici máme. Protože i dokonalá napodobenina může selhat. Třeba tatínek říkal, že starý pan Kovář vždycky na Sázavu dělal nějaký žlutý mušky (před cca 35 lety). Tomu jsem nikdy nepřikládal nějakou důležitost, ale pak jsem si všiml, že tam lítávají dost často žluté jepice. Inu – udělal jsem jich spoustu, zjistil jsem, že na to ryby berou moc dobře u nás na potoce i jinde, ale sázavští tloušti nic moc. Až dalším pozorováním jsem zjistil, že ty žlutý potvory lítaj zejména nad proudem, tedy kolem prostředka řeky nebo v rychlejších úsecích a ti větší tloušti v zátočinách a pod břehama na to prdívaj … Nakonec jsem se od místních dozvěděl, že vlastně vůbec nezáleží na vzoru („stačí cokoliv tmavýho“), ale na tom, jak se to vodí v tej řece…
- Pondělí 2. září 2013 v 18:10® feederman
-
regulus> Děkuji moc
- Pondělí 2. září 2013 v 17:11® regulus
-
feederman> původně jsem ti sem chtěl dát odkaz na Tomuchův web, tam bylo v podstatě vše co je od něj tady, jen to měl pěkně pohromadě. Jeho web je ovšem bohužel nefunkční, možná ho předělává na web o vaření
, což je dle mého trochu škoda. Tady je asi skoro vše co měl na svým webu http://www.chytej.cz/…/635/clanky/ , myslím si, že to jsou velice dobrý podklady pro pochopení principu. Pokud sis to už našel sám, tak su hold stříbrnej.
Není úplně třeba se držet přesně postupů, jedna a ta samá moucha se dá uvázat více jak jedním způsobem a trocha vlastní invence často rybám nevadí, někdy je to naškodu, jindy k užitku. Bohužel chvíli trvá než to člověk dostane do ruky, někomu to trvá kratší dobu, někomu delší a někteří se to nikdy nenaučí. Vázat vzory přesně podle předlohy je sice pěkný, ale ryby to úsilí většinou neocení. Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že ryby berou i na takový mouchy, který se tímto slovem dají označit jen velkou nadsázkou, tím ti nechci říct, že by ses měl na preciznost vysrat, ale není třeba to tahat za nohu za každou cenu. - Pondělí 2. září 2013 ve 14:47® HaD
-
Mates(původní)> Co takhle trocha tolerance? Tahle diskuze je tu proto, aby si mohli muškaři vyměňovat své názory a když někdo něco neví, tak aby se mohl zeptat. A když se někdo zeptá na věc, která Ti přijde triviální, máš v rámci slušnosti dvě možnosti: buď nereagovat, nebo poradit. Zesměšňovat či dokonce urážet je sice další možností, ale to sem opravdu nepatří! Zkus si to tedy pamatovat a podle toho se chovat. Děkuji.
Tento příspěvek byl editován 2.9.2013 14:48:58 uživatelem HaD. - Pondělí 2. září 2013 ve 12:56® feederman
-
Mates(původní)> Vím, že teď jsou zde snad vázání mušek od a-z a vázaní mušek II s Tomášem Vítkem. Asi bych je chtěl no. Knihu mám Mistrovské vázání mušek Oliver Edwans nebo tak nějak. S tím jsem začínal, ale mouchy jsou tam takové jako by pro mě málo použitelné. Třeba ta parašutka je dobrá, ale jsou tam snad vzory, které se u nás ani nevyskytují. To však neznamená, že by na ně nešli. Ono je i hodně videí na you tube, ale vše je většinou v angličtině a kolikrát to peří a další materiály nejdou rozeznat. Já právě kolikrát narazím na netu na hotovou mouchu třeba jako to bylo posledně. Byla to rozenec jepice vázaný do smyčky. Já jsem vázal smyčku pouze jako křídla do smyčky a to tak, že jsem upevnil konec pírka a poté druhý konec k háčku, ale ta muška vypadala úplně jinak a proto jsem sem hodil dotaz víš. Nemohl jsem tušit, že Tě můj dotaz tolik rozčílí, ale zase na druhou stranu jsi měl asi pravdu s knihou, i když zase takováto fora jsou zejména k těmto účelům, pokecu, novinkám a tak dále krom toho jsou tu opravdu dobří lidi jako je LaMa, Jepice, Draky, Brčal, Ladamaj a další, kteří poradí, rozumění tomu a hlavně už mají něco navázáno a tak znají různé fígle a další. Proto jsem i rád, že se mi a nejen mě věnují.
- Pondělí 2. září 2013 v 7:24® Mates(původní)
-
feederman> Kniha je základ, můžeš se k ní kdykoliv vracet když si nebudeš moct na něco vzpomenout, dobrá věc je taky instruktážní DVD, tady na chytej byly k dostání dvě s jedním ne moc slavným kuchařem – ale býval to vazač excelentní a když jsem začal vázat tak mi ta DVD dost pomohla.
- Neděle 1. září 2013 ve 20:52® Draky
-
feederman> Tam byla jasna obloha a 7 stupnu…este ted je me z toho zima.
- Neděle 1. září 2013 ve 20:51® feederman
-
Draky> no jo už je po létě a u nás celou noc pršelo jinak hlásí že září má být teplé tak uvidíme. Aspoň že jsi si zachytal
- Neděle 1. září 2013 ve 20:35® Draky
-
feederman> Jeden ouhor a asi 15 kapriku, ale zadnej obr – v patek v 9 vecer jsem mel nahozeno a zabalil jsem to az druhej den ve ctvrt na 6 odpo.
Rozhodne to bylo zabavny, takze hezkej odpocinek u vody, ale pres tu noc byla zima jak debil.
- Neděle 1. září 2013 ve 20:13® feederman
-
All : tak už jste doma ze srazu? Dlouho se tu neukazal jepice…
Tento příspěvek byl editován 1.9.2013 20:16:01 uživatelem feederman. - Neděle 1. září 2013 ve 20:12® feederman
-
Draky> a bylo něco nebo taky zero? Já jsem ve špitále a vázat budu doufám že zítra odpoledne až mě doufám pustí ráno v 6 začínají a prý je to tak na 2, 5 hod. A když bude vše ok tak mě pustí domů. Pak to vše dovazu a bude snad i chuť.
- Neděle 1. září 2013 ve 20:09® feederman
-
Mates(původní)> ne ještě jsem si ji nekoupil pokusím se napsat jeziskovi. Nějaké knihy mám ale tu smyčku tam nemám. Nakonec jsem se k ní ale dopracoval.
- Neděle 1. září 2013 v 19:48® Draky
-
feederman> Ja byl o vikendu na Hnevkovicke prehrade, takze jsem se nedostal ani sem ani ke sveracku.
- Neděle 1. září 2013 v 18:47® Mates(původní)
-
feederman> A co tu knížku, tu knížku jsi už koupil?
Jinak věta: Přestaň otravovat je jasná rozkazovací věta, takže znovu, nepiš mi co mám a nemám děkat.
Tento příspěvek byl editován 1.9.2013 18:49:26 uživatelem Mates(původní). - Neděle 1. září 2013 ve 12:40® feederman
-
Mates(původní)> Nevím, zda-li jsi v poho nebo ne, ale být tebou zaměřím se na to. Do soukromé zprávy jsem ti napsal pouze tyto slova a to: Přestaň otravovat. Nikde nevidím napsané, že Ti říkám co můžeš a co ne, ani tě nestavím do latě. Tak buď tak laskav a nevšímej si mě, mých komentů, a dalších věcí, pokud se ti to nelíbí. Děkuji
- Neděle 1. září 2013 ve 12:30® feederman
-
Mates(původní)> Již jednou jsem Ti psal, aby jsi se mě vůbec nevšímal, tak to prosím respektuj a přestaň urážet. Já se Tě také nevšímám a pokud vím chovám se slušně. :-/
- Neděle 1. září 2013 ve 12:06® Mates(původní)
-
feederman> nepíš mi soukromé zprávy o tom co můžu a co ne . Ty mě nemáš co stavět do latě, nymande.
- Neděle 1. září 2013 v 11:31® feederman
-
LaMa> No jo děkuji, letos jsem si užil dost doktorů a ještě jak to tak vypadá, tak ještě chvilku po doktorech lítat budu, ale snad to nejhorší mám za sebou uvidím v pátek 6, kdy jdu na kontrolu a řeknou mi co a jak. Jinak na ryby, když to dobře dopadne bych chtěl jet v úterý a čtvrtek. V úterý by mi měl přijít ten naviják a nějaké drobnosti háčky, hlavičky atd. Tak budu vázat. zjistil jsem, že již nechci vůbec chytat na háčky s protihrotem..
A budu muset předělat krabičku na mušky mám tu s tím plátkem uprostřed a mačká mi to křidýlka a ty mušky vypadají jako při vybuchnutí bomby
Mám tuhle http://www.ubrcala.com/…CKA-na-musky.
- Sobota 31. srpna 2013 ve 23:43® LaMa
-
feederman> tak at ti to dobre dopadne ve spitale at muzes na podzim jim dat co proto
ja budu vazat zitra nejake potvory na jigove hacky at mam pak na co chytat az zaprsi… Ted uz ficim spat…
- Sobota 31. srpna 2013 ve 23:26® feederman
-
LaMa> No ahoj, ještě že aspoň Ty jsi mě tu nenechal samotného. Dnes jsem chtěl taky vyrazit, ale nakonec se výlet za rybami nekonal. Už, aby jsem měl zpět řidičák, protože se pořád někoho prosit mě nebaví. Zítra navečer nastupuji zase do špitálu na nějaké vyšetření a v pondělí by mě měli zase pustit. Tak uvidím. Jinak mě ani vázat dnes nebavilo. Jestli jsem udělal 2 mušky… Hrůza. Jinak neboj ještě zachytáme. Nakonec jsem si všiml, že jsou všichni na srazu. Já se těším na výstavu do Prahy. Snad tam něco pořídím..
- Sobota 31. srpna 2013 ve 23:16® LaMa
-
feederman> Vsichni jsou na chytej.cz srazu
Ja to byl dneska zkusit na prehrade u Macesku na Becve a ciste ZERO
Hladina o metr dole, voda tepla ja kafe
vizualni aktivita ryb nulova
Pritoky co tecou do prehrady skoro netecou, bude trebas pockat az poradne zaprsi…
- Sobota 31. srpna 2013 ve 14:47® feederman
-
Zdravím, to všichni honíte ještě potočáky před hájením??
Nějak mrtvo je tu
- Pátek 30. srpna 2013 v 0:06® Draky
-
brčal> No ses pekna hracka.
Jsem zvedavej kolik ryb to vydrzi.