Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 7. listopadu 2012 ve 14:15® osprey
osprey

Mates(původní)> Já ji ještě koupil za malý peníz. Ale nějak jsem si s ní moc nepomohl. Mých pár muškařských vycházek ročně asi žádná kniha nepořeší.

Středa 7. listopadu 2012 ve 14:14® Kazan

Mates(původní)> řeč je o této knize?

foto/diskuze/muskareni/2012/th-img51473.jpg
Středa 7. listopadu 2012 ve 14:07® Mates(původní)
Mates(původní)

Entomoligie pro muškaře je moje nejneoblíbenější knížka co mám. Nejraději mám Encyklopedii muškaření od pana Kurnocika, dlouho jsem jí sháněl a koupil za nemalý peníz, kterého nelituji.

Středa 7. listopadu 2012 ve 14:02® Kazan

sunet> znalosti nejsou nikdy na škodu. Na dnešní době je skvělé že se nechá sehnat dostatek kvalitní literatury. Občas louskám Entomologii pro muškaře, poměrně zajímavé čtení.

Středa 7. listopadu 2012 ve 13:32® sunet

Kazan> Možná se to trochu opomíjí, ale vřele doporučuji každému ať už začínajícímu, nebo ostřílenému muškaři trochu nahlédnout do tajů matky přírody a naučit se rozeznávat některé řády hmyzu a jejich zástupce. To minimum vědomostí o vhodném prostředí, vývoji a aktivitě pak pomůže se lépe orientovat na jednotlivých revírech v každou roční dobu.

Třeba na toku, který se line pod hustou korunou vzrostlých olší budou úspěšné mušky napodobující brouky (Coleoptera), což je např. dobře známá rudořitka či kočí.

A jen tak pro zajímavost, jistě každý ví, jak vypadá jepice (jako jediný z hmyzu skládá křídla kolmo nahoru), dokonce i to, že nežijí moc dlouho (hodiny až týdny), že larvy (najády) žijí ve vodě i několik let. Ale co říkáte tomu, že samice kladou vajíčka jen na jeden druh kamene, či rostliny a v případě, že rostlina zmizí, zmizí i jepice? Nebo tomu, že se jedná o nejstarší hmyzí řád na zemi?

Tento příspěvek byl editován 7.11.2012 12:34:08 uživatelem sunet.
Středa 7. listopadu 2012 ve 12:37® Kazan

Mates(původní)> jo, chápu, prakticky něco podobného přívlači, jen v menším. Ne všechno všude funguje, některé záležitosti se okoukají a pak i maličkost nebo barva udělá své. Prezentaci nástrahy považuji za velmi důležitou věc u všech rybolovných technik.
Já jsem začátečník, a to ještě je to pro mne doplňková záležitost. Obdivuji schopnosti a šikovnost vazačů, vlastně některá dílka jsou takové malé klenoty, klobouk dolů před jejich trpělivostí.

Středa 7. listopadu 2012 v 9:28® Mates(původní)
Mates(původní)

Kazan> Já moc dlouho nemuškařím a moc dlouho nevážu, ale za ten čas co se tomu věnuju tak jsem poznal, že jsou věci na kterých záleží. Zpočátku jsem chytal většinou MP vody a tam to bylo celkem jednoduché, bílá ryba byla moje nejoblíbenější sorta :-) . Pak jsem začal jezdit na pstruhovky, naučil jsem se laborovat a chytal jsem ( například duháka jsem nechytil dva roky) Zjistil jsem, že prostě na některých vodách detail, nebo barva hraje svou roli. Když jsem se přestěhoval asi před rokem a půl a nastoupil na nové revíry se svými „osvědčenými“ muškami a bez pokory, hořce jsem zaplakal a všechno jsem si musel znovu odladit, jak proporce, tak barvy. Momentálně mám 6–7 vzorů které jsou pro mě osvědčené + letos na podzim jsem odladil dva které letos chytali, ovšem to neznamená, že příští rok to bude taky šlágr. Výše uvedené nemá dělat z muškaření matematickou olympiádu. Jen jsem napsal jak to vnímám já, dle toho co jsem zatím vyzkoušel. Moucha je jedna věc, ale myslím si, že daleko důležitější je její prezentace.

Středa 7. listopadu 2012 v 9:16® Mates(původní)
Mates(původní)

mvincik> Budu tam v sobotu po obědě.

Středa 7. listopadu 2012 v 7:51® Kazan

Ještě jeden dotaz na muškaře, stále mi vrtá hlavou, spouta mušek se nehorázným způsobem tuní, dbá se na spráný odstín, barvu a v neposlední řadě se na ní dohání kdejaký detail. Ale co háček? Na každé mušce je to významný a velikostí dost zásadní prvek. Není mi jasné že se na mušce dohaní kdejaký detail když nakonec stejně z každé kouká dost slušně hák. Není to přece jen trochu přehnané, myslím ta honba za detaily, nejde jen o radost z vázání jako takovou a uspokojení z dobře odvedené práce? Setkal jsem se s názorem, že stačí pár základních vzorů ve třech velikostech.

Středa 7. listopadu 2012 v 7:44® Kazan

Mates(původní)> já vím možná ti to připadne směšné ale když nevím, tak se zeptám, hlavu mi za to prý neutrhnou.

Středa 7. listopadu 2012 v 5:46@ hexenšus

test

foto/diskuze/muskareni/2012/th-img51469.jpg
Středa 7. listopadu 2012 v 0:39® mvincik
mvincik

Mates(původní)> Kdyby jsi byl v pátek, rád bych se s tebou potkal, pokud by jsi se nezdráhal. :-)

Jinak díky, jen mi ten odlesk barevných teček prostě blbne k mixu, možná to dělá to foto. O číslo dubbingu nejde, to už je drobnost.

Tento příspěvek byl editován 6.11.2012 23:40:39 uživatelem mvincik.
Úterý 6. listopadu 2012 ve 23:31® Mates(původní)
Mates(původní)

brčal>To je kohoutek listopadový, z českého dvorku. lepší je lednový.

Tento příspěvek byl editován 6.11.2012 22:31:53 uživatelem Mates(původní).
Úterý 6. listopadu 2012 ve 23:25® brčal
brčal

Mates(původní)> taky :-) , ještě ty pavoučky c tam máš , vážeš ze slepice? Výzal jsem to kdysi z koroptve. Teď už jsem na tu mušku zapomněl i když je to velice dobrá muška na lipany. Tady na SM skoro nikde nejsou :-((

Úterý 6. listopadu 2012 ve 22:56® Mates(původní)
Mates(původní)

brčal> Jako mám všechno co si jmenoval, stejně tak vedoucí vazárny, já to nerozporuju, jen to nevím. Na moderním rybářovi budu.

Úterý 6. listopadu 2012 ve 22:54® brčal
brčal

Mates(původní)> nn Šiman ho má jiný. Tak samo jak Fine dabbing od Sybai je barevně jiný :-) Je to 45 nebo 46 :-) na Moderním rybáři nebo na BVV v Brně můžeš posoudit :-)

Úterý 6. listopadu 2012 ve 22:46® ladamaj
ladamaj

Mates(původní)>taky bych řekl že to je od Hendse mámtoho zde spoustu ale teď nevážu tak sem línej v tom hrabat mám to popsané.

Úterý 6. listopadu 2012 ve 22:25® Mates(původní)
Mates(původní)

brčal> Ano je to od hendse a, nebo možná od šimana?

Úterý 6. listopadu 2012 ve 22:23® brčal
brčal

Mates(původní)> 45 bronz nebo 46 do zelena – páv :-)

mvincik> pokud myslíš to co já. Výrobce HENDS

Úterý 6. listopadu 2012 ve 21:10® Mates(původní)
Mates(původní)

smetí

Tento příspěvek byl editován 6.11.2012 20:11:11 uživatelem Mates(původní).
foto/diskuze/muskareni/2012/th-img51464.jpg
Úterý 6. listopadu 2012 ve 20:23® Mates(původní)
Mates(původní)

mvincik> obyč spektra dubing, číslo nevím.

Úterý 6. listopadu 2012 v 17:17® mvincik
mvincik

Mates(původní)> Tomu věřím, já měl na mysli, že je tak dobře neumím uvázat.

Jo a dotaz, na té druhé foto v 23:16, ta hlavička, to je něco smíchaného, nebo koupený hotový matroš?? Nějaký vylepšený tmavý spectra, nebo jsem vedle?

Úterý 6. listopadu 2012 v 10:02® Mates(původní)
Mates(původní)

Cudla> Pěkná ryba.

Úterý 6. listopadu 2012 v 9:53® Cudla
Cudla

Sice „sokolí oko“ stárne,ale nejradši mam suchou,na nymfy chytam taky ,ale jak se ukáže na hladině kolečko už převazuju.Ten je taky na to smetíčko (asi ,tu už byl)

foto/diskuze/muskareni/2012/th-img51455.jpg
Úterý 6. listopadu 2012 v 9:45® Mates(původní)
Mates(původní)

Cudla> Hmm, mrňky budu zkoušet taky vázat, sem tam mě to chytne, ale věrnej zůstanu nymfě. Já ty malý mouchy nevidím na vodě. U tý nymfy mě to alespoň zatahá za ruku.

Úterý 6. listopadu 2012 v 9:41® Cudla
Cudla

Mates(původní)> fotky nejdou publikovat vydíš sám.Hlavně že jsou chytací(to jsem dělal dřív pětadvacet let kovařinu,ale i na to si troufnu)

Tento příspěvek byl editován 6.11.2012 08:42:35 uživatelem Cudla.
foto/diskuze/muskareni/2012/th-img51454.jpg
Úterý 6. listopadu 2012 v 9:33® Mates(původní)
Mates(původní)

Cudla> To nevadí, ne?

Úterý 6. listopadu 2012 v 9:30® Cudla
Cudla

Mates(původní)> ale váže ,jen neumí takhle hezky fotit aby to lahodilo oku.Perfekt je ten schránkovej chrosťa,ta napálená hlavička ta nemá chybu bez ní téměř nefunkční…

Tento příspěvek byl editován 6.11.2012 08:34:59 uživatelem Cudla.
Úterý 6. listopadu 2012 v 9:23® Mates(původní)
Mates(původní)

mvincik> Vše tuzemské matroše, žádné zahraniční.

Úterý 6. listopadu 2012 v 9:14® mvincik
mvincik

Mates(původní)> Nádhera. Jeden dva vzory z toho také vážu, ale takhle nikdy nevypadají… :-D