Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Sobota 13. října 2012 v 1:19® siri

LaMa> Kazdopadne se snaz jako prvni krok nastavit vyvazeni bile na pouzity svetelny zdroj – hledej v menu nejakou polozku ‚custom white balance‘, u kompaktu by tam melo fungovat poloautomaticke vyvazeni na danou scenu, nejsvetlejsi plochu by to melo vzit jako bilou a prip. barev. odchylky odfiltrovat, tak koukej, abys tam neco bileho mel. :-) A taky neco cerneho… Jako ‚zarucene bile‘ pozadi pro vysledny snimek az pak muzes dat dozadu neco presvicenyho, treba monitor se zobrazenou bilou plochou a event. i zvednutym jasem.

Pátek 12. října 2012 ve 23:38® LaMa
LaMa

nnnap> neco malo se v nastaveni fotaku vyznam, ale nejak je pro me rychlejsi a pohodlnejsi fotit na auto ;-) Ale jak zjistuji tak si budu muset s fotakem pohrat, navic jsem dostal tolik rad ze neni mozne aby fotky nevypadali lip ;-) Jinak fotim FujiFilm S2950 a tam si teda nejsem jisty jestli jde fotit do RAWu…

Pátek 12. října 2012 v 19:56® nnnap
nnnap

LaMa> tak s automatem se ti to podaří těžko. Ten totiž scénu počítá do střední šedé. Klidně to může být třeba žlutá barva. A protože se neorientuješ v základech digitální fotografie, je nám těžko ti poradit. Přitom v rawu a se zrcadlovkou, to není nic těžkýho. Běžně používám postup, kdy chcí mít bílé plochy kolem fotografovaného předmětu a to je třeba most nebo architektura pro text v redakcích bez následného zpracování ve fotošopu. A to je trošku více bíle, jak potřebuješ ty. Základem je vysoký světelný kontrast scén. U tebe bych zkusil, ale nevím, co tvá krabička umí a neumí, nastavit expozici na mouchu na nějaké neutrální podložce, nejlépe nějaký šedivý kartón a potom podložku vyměnit za třeba ten alobal. Vznikne ti celoplošný přepal Ovšem chce to s rozumem, může se ti to projevit v domrvení mouchy. Nevím, co tvůj chip zvládne.

Čtvrtek 11. října 2012 ve 23:15® LaMa
LaMa

siri> ted bohuzel nemam cas fotit, spis dovazuji mouchy… nejak mi to v krabickach proridlo :-(( ale s tim pomackanym alobalem super napad… urco vyzkousim az budu mit naladu vzit fotak misto bobiny do ruky a hlavne az dorazi novy upgradovany sveracek :-) vyvazeni bile tam mam… to mam dat nejak naplo nebo zkouset? a co se tyce RAWu tak to je na me uz moc slozite :-) fotak ma plno funkci a ja fotim stejne skoro vse automatem :-D

Čtvrtek 11. října 2012 ve 23:01® mvincik
mvincik

Cudla> Jojo, v tom to bude. Ale když mě by se více líbilo, kdyby záběr přicházel při propadávíní a splouvání s proudem a ne až po narovnání šňůry… :-)

Čtvrtek 11. října 2012 ve 22:46® siri

LaMa> Jinak RAW je format, ve kterym se data ukladaji tak, jak je ‚nabere‘ snimac digitaku, totalne bez in camera processingu, tj. i bez toho vyrovnani bile. U nej pak zalezi skutecne na tom, co s temi daty dal podnikne software na kompu – jakoze ‚sam od sebe‘ v ramci nejakych polo/automatickych funkci – a pak konecne i jeho uzivatel…

Tento příspěvek byl editován 11.10.2012 22:50:23 uživatelem siri.
Čtvrtek 11. října 2012 ve 22:38® siri

LaMa> Zrcadlo je nesmysl, pouziva se odrazna deska (nebo neco podobneho…), bila ci jeste lepe ‚mackana‘ stribrna, lze nahradit pomackanym a posleze do plocha vyrovnanym alobalem. Fotostan je nouzovka. Lampa/y nemusi mit ausgerechnet teplotu denniho svetla, kdyz fotis digitakem (nejspis bude mit nekde v menu u vyrovnani bile i funkci ‚autokalibrace‘ na konkretni scenu – nemyslim AWB, default automaticke vyrovnani bile kdekoli…), v pripade vice lamp je ovsem dobre, aby mely stejnou barvu svetla, krom efektoveho sviceni. ;-)

Úterý 9. října 2012 ve 20:47® Cudla
Cudla

mvincik> ano ,záběr přichází přesně v tom okamžiku,jak muška začne po zastavení návazce stoupak k hladině.Veme to většina ryb.......

Úterý 9. října 2012 v 17:14® Zauwi
Zauwi

Ahoj:-) , není vůbec čas…moc práce, na mouše jsem byl letos asi 3×…ale tedka už to snad půjde.

Úterý 9. října 2012 ve 12:04® Padis
Padis

Zauwi>čau Ty ještě žiješ.

Úterý 9. října 2012 v 11:47® Zauwi
Zauwi

Ahoj, pokud chytám na nymfy nebo mokré mušky, tak ryby velmi často takto berou…on když se líhne hmyz, tak taky stoupá ode dna k hladině, aby se tam vylíhnul, ryby vlastně kolikrát ani nesbírají z hladiny, ale těsně pod ní a jen tak lehne přitom prorazí hladinu…

Úterý 9. října 2012 v 9:42® mvincik
mvincik

Dnes bych rád vznesl jeden dotaz začínajícího muškaře. Včera jsem se, ne poprvé, potýkal s problémem přesvědčit ryby k záběru mnou nabízených much. Když jsem je prezentoval klasicky mokrým způsobem či dlouhou nymfou, záběry nepřicházely, dočkal jsem se až při jejich stahování proti proudu. U PO by mě to ani nijak nepřekvapilo, ale stejné to bylo i s lipany. Když jsem převázal na sucho a zkoušel sušit, byla to obdobná bída, i když ryby poměrně sbíraly. Mouchy jsem zkoušel měnit dosti.

Najde se někdo s nějakými postřehy či popřípadě radami? Díky.

Pátek 5. října 2012 v 15:41® osprey
osprey

Mates(původní)> Mám pocit, že ten automat bude komprimovat za každou cenu.

Čtvrtek 4. října 2012 ve 22:37® Mates(původní)
Mates(původní)

zkouška č.2 – ne není to ono

Tento příspěvek byl editován 4.10.2012 22:39:07 uživatelem Mates(původní).
Čtvrtek 4. října 2012 v 19:35® fikus
fikus

tak mě napadá, víte proč je Baník na konci tabulky Gambrinus ligy?

.......Bo maji kratke přihravky.....

Tento příspěvek byl editován 4.10.2012 19:40:48 uživatelem fikus.
Čtvrtek 4. října 2012 v 16:21® osprey
osprey

Libor> Poslední dobou máš nějaký strohý způsob vyjadřování. Jak Ostravaci. :-D

Čtvrtek 4. října 2012 v 10:21® Mates(původní)
Mates(původní)

Já už asi tuším, kde bude zakopanej pes, zkusím ještě něco.

Čtvrtek 4. října 2012 v 10:17® Libor
Libor

Mates(původní)> fajnovko

Čtvrtek 4. října 2012 v 9:57® mvincik
mvincik

Mates(původní)> Nevadí! :-D

Čtvrtek 4. října 2012 v 0:07® Mates(původní)
Mates(původní)

Zkouška – tak ne.

Tento příspěvek byl editován 4.10.2012 00:08:32 uživatelem Mates(původní).
Středa 3. října 2012 v 16:52® osprey
osprey

Mates(původní)> Ano.

Středa 3. října 2012 ve 14:37® Mates(původní)
Mates(původní)

osprey> 800 bodů delší strana? Chápu to dobře?

Středa 3. října 2012 ve 14:35® osprey
osprey

Mates(původní)> Ta velikost je 800 bodů.

Ale stydím se za to, jak za naši vládu, že to nejde líp.

Středa 3. října 2012 ve 14:33® Mates(původní)
Mates(původní)

osprey> Ono asi jde o to, odladit jen velikost kterou nechá ta komprese a následné zvětšování na pokoji.

Tento příspěvek byl editován 3.10.2012 14:33:28 uživatelem Mates(původní).
Středa 3. října 2012 ve 14:31® osprey
osprey

Mates(původní)> Takže to není fuk. Ale bohužel já to zas tak moc neovlivním.

Zkusím napsat Radimovi.

Středa 3. října 2012 ve 14:29® Mates(původní)
Mates(původní)

LaMa> Zkusím to včer nafotit, ale musím nejdřív dovázat jednu objednávku, tu pak budu fotit, tak snad při tom to zvládnu.:-))

Středa 3. října 2012 ve 14:28® Mates(původní)
Mates(původní)

osprey> Je to asi fuk i když faktem je, že mě to odrazuje dávat sem fotky.

Středa 3. října 2012 ve 14:26® osprey
osprey

Piranha> Orange Quill, to je snad jasný.

Anebo ho použiješ jako takovej větší tungstenovej korálek. :-D

Středa 3. října 2012 ve 14:21® Piranha
Piranha

LaMa> co se dá vázat z toho pomeranče :-))

Středa 3. října 2012 v 11:48® osprey
osprey

Mates(původní)> Ono to těch 700 – 750 podle mě přepočítá na 800 a ještě zkomprimuje.

Tam je zárodek všeho.

I když díval jsem se a ten tvůj má 796×600. Tak nevím. Jediný, kdo ví, je Radim (revoke) – programátor.

Tento příspěvek byl editován 3.10.2012 11:50:18 uživatelem osprey.