Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 3. května 2012 v 7:15® Mates(původní)
Mates(původní)

Mrknato> Prosim tě napiš mi kde ty bereš svoje vědomosti, nemusíš přesně, stačí přibližně – škola, kolik let a jak zakončená. Obor rybníkářství, nebo pstruhařina?

Čtvrtek 3. května 2012 v 6:27® Mrknato

Salmo1> Můj děda, zahrádkář, každoročně ze svých okurek vylupoval semínka, ty sušil a další rok z nich pěstoval nové okurky. Z hybridy F1, co si koupíš v obchodě to udělat ale nejde. Zahrádkáři to vědí. Otázkou je, proč to tedy neví ohledně forem a druhů, nejen pstruhů, rybáři?

Tento příspěvek byl editován 3.5.2012 06:31:45 uživatelem Mrknato.
Čtvrtek 3. května 2012 v 6:13® Mrknato

osprey> Problém je v tom, zda věřit někomu o kom se říká, že je kvalifikovaný, aby mohl psát kvalifikované studie … viz třeba poslední žádost o studii počtu lodí, které mohou plout po Vltavě od Soumarského mostu. Studie musí kvalifikovaně souznět se záměrem. Pak je kvalifikovaná…

S tím, co jsi o přirozeném výtěru napsal, souhlasím, ale podle mě se stavem řek a potoků rybáři nemohou dělat skoro nic. Dokonce ani „studie“ se tím nezabývají…protože chybí záměr.

Středa 2. května 2012 ve 23:59® Salmo1

Níže se někdo ptal, zda li se sejde linie Kolowrat a m.fario při přirozeném výtěru.No nesejde se a ten rozdíl je i až několik měsíců a to je to, co celou populaci rozhodí pokud je uděláte dohromady na líhních.Další záležitost je ta, že u linie Kolowrat dochází ve třetí generaci ke značnému snížení plodnosti.Přesněji by se dalo napsat, že tato linie je ve třetí generaci neplodná.Můžete si to tedy vyhodnotit sami, jaký vliv to má.

Středa 2. května 2012 ve 23:24® Salmo1

Piranha> Potočáci se snaží dostat do proudné vody, nejraději mají rýhy na dně a do skrumáží se nehrnou.Jednotlivě je lze pozorovat v hejnech stejně velkých tloušťů, která jsou svojí početností pro ně ochranou.Do mělčin, tam kde se rychle prohřívá voda, se snaží dostat hejna střevlí, přece jenom je to kaprovitá rybka a teplá, na pstruhovky až moc teplá voda jim velmi vyhovuje.Jsou docela fotogenické a při rozumném zoomu se dají dobře fotografovat i pod vodou a v compu pak jednotlivě prohlédnout.Ne jednou jsem fotil malé potočáky a až v compu jsem zjistil že to jsou duháci.

Středa 2. května 2012 ve 22:27® Piranha
Piranha

Salmo1> Bylo jich tam mraky a rybek mezi 5–10cm taky, asi potočci.No potočák je krásná ryba a je jí škoda i pro fotku.Dycky mě to pak sere, že to nakonec trápím před aparátem.

Středa 2. května 2012 ve 22:03® osprey
osprey

Mrknato> Kvalifikovaná bude, když ji udělá někdo o dost kvalifikovanější než já a neojebe to.

A řeči o přirozeném výtěru vedu z jednoduchého důvodu. Pokud se to v té řece nebude vytírat a trvale udržovat něco, co by se dalo označit slovy „přirozená obsádka“, tak je úplně a zcela a naprosto jedno, co se tam nasype.

Středa 2. května 2012 v 18:45® Mrknato

osprey> Jen malý dotaz. Jak poznat, která studie je kvalifikovaná a která ne? Řeči o samovýtěru jsou fakt zajímavé, ale zajímavější je pozorovat, kdo a proč je vede.

Středa 2. května 2012 v 18:27® Salmo1

Piranha> Je to hodně obecný popis, ale podle lokality bych si tipl na loňská střevlátka.Svého času jsem si brával malou akvaristickou síťku, jednou hrábneš a máš jasno, ničemu to neublíží.Přirozený výtěr lipanů teprve začíná a vykulené lipany z líhně si hospodář bral ve čtvrtek(26.4.).

Středa 2. května 2012 ve 12:12® Kazan

Piranha> no když vezmu tu velikost, byl to nějaký z aussig revírů? Chodíval jsem na ně docela rád i když velikostně to bylo poslabší. Pokud nechceš veřějně tak do osobky.

Středa 2. května 2012 v 8:02® Piranha
Piranha

Včera jsme si byly zachytat na jedné SČ vodě.Bylo to moc super a chytali jsme krásný zdravý potočáky a nic jiného.Všiml jsem si že v písčitých mělčinách bylo mraky malinkých rybiček.Je možné že by to byly malí lipani?Vysazují se tam taky.Potírek byl velkej okolo 1cm.Potočáci byli jako z obrázků.

Tento příspěvek byl editován 2.5.2012 08:04:26 uživatelem Piranha.
foto/diskuze/muskareni/2012/th-img48745.jpg
Středa 2. května 2012 v 7:40® Mates(původní)
Mates(původní)

sunet> Moje námitka byla asi v tomto levelu: Pstruh obecný – forma potoční u nás neexistuje, tudíž kdejaký kříženec roste daleko rychleji, bo je tak šlechtěný. Mnou uvedené ryby jsem deklaroval jako chované v uzavřeném prostoru a dá se říci vykrmené. Ano lze uznat, že za pět let takto nevyroste ale zároveň nelze říci, že na to potřebuje 20 let jak tu zaznělo. Bereš to?

Pondělí 30. dubna 2012 v 6:18® jehla

Venik2> pak je to v pohodě, klidně celoročně…

Neděle 29. dubna 2012 ve 21:30® ladamaj
ladamaj

Venik2>jasně také jezdím mušit takže v pohodě.

Neděle 29. dubna 2012 ve 21:17® Venik2
Venik2

ok díky moc, mně to spíš zajímalo co můžu a co ne, rozhodně se nechystám honit po řece třecí se štiky.

Neděle 29. dubna 2012 ve 21:07® ladamaj
ladamaj

Venik2>jehla má pravdu mušit mužeš ale bacha na ty stýmry pokud budeš používat muškařský prut není problém.V žádném případě nástraha nesmí mít na sobě žádný plech jinak přijdeš o papíry je to potom považováno za vláčení takže pozor.

Neděle 29. dubna 2012 ve 20:08® jehla

Venik2> s tím strímrem trochu bacha, záleží na provedení nástrahy a způsobu lovu (vedení nástrahy), občas to totiž je spíš přívlač, tak abys nenarazil, jinak no problem…:-))

Neděle 29. dubna 2012 v 19:03® Piranha
Piranha

Venik2> nekonečný tohle.Můžeš si tam dát co chceš ,,dle r.ř.,, ale zda ti to tvoje svědomí dovolí honit hájený ryby před třením to je na tobě.Myslím před 16.6.

Neděle 29. dubna 2012 v 18:46® Venik2
Venik2

Zdravím, Mám dotaz chtěl bych se zeptat, jak je to s muškařením na MP, nikdy jsem to nezkoušel a jde mi o to jestli můžu navázat jakoukoliv mouchu, streamer a nebudu nic porušovat. Děkuji

Neděle 29. dubna 2012 v 18:29® Ig

No ale ono to není růžové ani v tak vyspělých zemích jako je Rakousko. Byli jsem tam na zahájenou na jednom potoce a správce revíru nám říkal, že týden před zahájenou nasadili potočáky 40+ a do zahájené je místní vytahali na šňůry. Více než 200 ryb z úseku, který vedl přes vesnici.

Neděle 29. dubna 2012 ve 13:08® jehla

Buko> jo, tohle je právě ten problém, že to není v předpisech, řádech a místních úpravách, kontrolách a cedulích, ale jaksi…bohužel…v li­dech…:-( (

Neděle 29. dubna 2012 ve 13:03® Piranha
Piranha

Buko> jasně vím že se dají v Evropě koupit povolenky v každý knajpě, ale oni nemají aspoň takovou historii rybářství jako my.A navíc mají sportovní revíry s pravidly a chraň bůh je porušit, našinec by to splácej několik let.

Neděle 29. dubna 2012 v 11:50® osprey
osprey

Buko> Vidím to jinak. Povolenky jsou dostupné kdekomu a na mnoha místech jsou požadavky kladené na jejich získání skutečně brány jako formalita. Kdyby se to prodávalo na benzínkách, o moc horší už to nebude.

Takový Orlík, to je už roky ukázka dokonalého bezvládí (a to tam RS jakýmsi způsobem funguje). Přesto tam pořád plavou ryby.

Neděle 29. dubna 2012 v 11:31® Buko

Piranha>.Nedokážu si představit že by si lidi kupovali povolenky na benzínce, nebo v hotelu… To o čem píšeš funguje minimálně v půlce Evropy.Je na tobě, zda jsi přečteš podmínky lovu.Pokud ne a porušíš je,tak je to tvůj problém, kolim zaplatíš třeba za ???? Koupit u nás povolenku na benzince, tak do půl roku není ve vodě ani řasa.

Neděle 29. dubna 2012 v 10:01® ladamaj
ladamaj

Piranha>tomu nevěř rybářský lístek dostane až po absolvování písemných zkoušek které se evidují ostatní je podvod,v Jirkově se přeba daj koupit papíry v hospodě u piva ale dotyčnej nezná vůbec nic.Takže vše je na chodu Mo.

Neděle 29. dubna 2012 v 8:53® Piranha
Piranha

Nedávno mi někdo říkal, že již někde existuje možnost získat rybářský lístek bez zkoušek.Prý je to jen nějakou formou poznání pár základních ryb a lístek je na světě a legálně prý.Nedokážu si představit že by si lidi kupovali povolenky na benzínce, nebo v hotelu.České rybářství a rybníkářství má tradici několik set let a byla by škoda kdyby zaniklo.Postupem času zjišťuji, že tomu tak zatím je.Nevadí mi revíry místního významu, který zpravuje daná Mo, ale jen pokud patří pod črs.Chápu záměr soukromých rybníků a respektuji svobodné podnikání, ale myslím si že jich je tu už dost a nechtěl bych se jednou dočkat soukromých toků.

Sobota 28. dubna 2012 ve 23:13® osprey
osprey

mildas> No jistěže jo. Bohužel, tuna duháka je levnější než kvalifikovaná studie, která by zjistila úspěšnost přirozeného výtěru na nějakém toku a odhalila příčiny případných problémů.

Navíc vysazování je byznys, zatímco přirozený výtěr je ze strany ryb svévolná anarchie.

Sobota 28. dubna 2012 ve 23:00® mildas

osprey> No a jsme u jadra pudla. ..........prirozeny vyter.........

Sobota 28. dubna 2012 ve 21:52® osprey
osprey

jehla> No, rozkydaný už to je. Proto si myslím, že teď by to hlavně chtělo přestat s tím čachrováním s násadama. Před pár desítkami tisíc let byl ledovec až do Ostravy, takže například veškeré skandinávské řeky a jezera si vytvořily kompletní zarybnění až poté.

Takže neberu zánik lokálních populací pstruha jako absolutní tragédii. Pokud v těch řekách dokáže přežít pstruh a dostane se tam, srovná se to. Ale měla by tam být nějaká kontinuita a přirozený výtěr. Pokud to bude zaručeno, tak selekce prostředí pracuje rychle a tvrdě.

Sobota 28. dubna 2012 ve 12:55® jehla

osprey> možná srovná, ale to by jí do toho lidi nesměli zasahovat…a taky ne za dvě generace…vždyť co je pro Přírodu nějakejch pár stovek nebo tisíc let…a lidi to zmáknou zdevastovat za pár desetiletí…:-( ((