Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 27. dubna 2012 ve 13:08® osprey
osprey

Libor> Tam najdeš jen nekvalitní obrazový doprovod. Ono je to jedno. Ale snažil bych se do budoucna prostě pracovat s chovným materiálem v rámci regionů, příroda si to během let srovná sama.

Pátek 27. dubna 2012 ve 13:06® osprey
osprey

Mates(původní)> Tak to jsme ho neviděli oba.:-))

Pátek 27. dubna 2012 ve 12:26® Libor
Libor

Mates(původní)> tak pak snad jedině nějaká stara literatura..

Pátek 27. dubna 2012 ve 12:04® ladamaj
ladamaj

sunet>žeby se unás dožil pstruh 5 let a dorost do80cm tak tomu nevěřím,Když se nasadí tak jsou stoho jatka takže kolik jich tam zbude!

Pátek 27. dubna 2012 v 11:43® sunet

Mates(původní)> Děkuji za zajímavé fotografie, člověk si rád prohlédne něco nového, co se jen tak nevidí. Bohužel bez genetické studie nepozná ani největší ichtyolog se zaměřením na salmonoidy, jestli se jedná o pstruha obecného, nebo jinou jeho formu (např. kolowrat).

A teď zpět k mé původní námitce. Dovolil jsem si nesouhlasit s tvrzením, že u nás pstruh obecný, forma potoční doroste během 5 let do cca 80 cm. Zatím jsem nedostal žádnou relevantní odpověď, která by moji námitku vyvrátila a zase přinesla trochu poznání do tajů života pstruha.

Pátek 27. dubna 2012 v 8:43® Mates(původní)
Mates(původní)

osprey> Chytil jsem „potočáky“ na mnoha místech republiky. Nejhubenější asi ve Vyšáku, nejtlustější na Ohři a nejkrásnější na Labi. Mám těch ryb nafocených tuny, jediná není stejná, u některý by si řekl ze startu že je to divnej potočák u jiný, že to je jisto jistě Kolowrat.........a tak dále a tak dále. Já nevím jak vypadá původní potočák. Možná jsem ho ani nikdy neviděl.

Pátek 27. dubna 2012 ve 2:05® Chose
Chose

osprey> Mám pocit, že se o to snaží v líhních v Borové Ladě, moc pěkně o tom vyprávěl p. Šperl na jednom z minulých KMF.

Pátek 27. dubna 2012 v 1:00® osprey
osprey

Chose> Malí, štíhlí, víc červených teček.

S takovouhle figurou tu nic nevyrostlo.

Ale začíná se tu chovat něco, co se vydává za původní šumavskou formu pstruha. Snad prý je to opravdu blízko – viděl jsem jednou nějaký článek s genetickými testy. Asi bych se měl dojet podívat.

Pátek 27. dubna 2012 v 0:53® Chose
Chose

osprey> Něco takovýho?

foto/diskuze/muskareni/2012/th-img48673.jpg
Pátek 27. dubna 2012 v 0:50® osprey
osprey

Mates(původní)> Takovéhle ryby jsem viděl jednou. Asi před 10 lety vysadili do Vltavy 30 vyřazených generaček tohohle typu. Prý nějaká italská linie. Druhý den večer jich bylo 27 venku:-)) Z velké části chytali ti, co je vysadili a jejich známí.

Tak trochu jsem pomýšlel na jednu z těch zbylých tří ryb, ale byl jsem tenkrát ještě mnohem větší dřevo než teď.

Od té doby jsem takovou rybu neviděl. Zato jsem viděl, jak se během let mění potočáci, co chytám tady v okolí – asi podle toho, co se zrovna sadí. Nevím, jak vlastně má vypadat zdejší potočák. Kdoví, jestli jsem nějakého rádoby původního potkal. Ale ti první, co pamatuju, byli dost žlutí a hustě tečkovaní.

Pátek 27. dubna 2012 v 0:17® ZN
ZN

LaMa> tyto fialové zonkery vážu s bílou, do smyčky nadabovanou hlavou z králíka. Když to nebere na nic, tak tímto se ryba občas vyprovokovat dá.

Čtvrtek 26. dubna 2012 ve 14:23® ladamaj
ladamaj

LaMa>Těžko radit variant je spousta.Mrkni na Yotube vázání steamerů je tam spousta věcí okolo toho v tomto také laboruji někde je úspěch jinde ne.

Čtvrtek 26. dubna 2012 ve 13:49® LaMa
LaMa

ladamaj> jde mi spis o to jak to mam berevne zkombinovat? jakou mudlerovou hlavičku mam tomu zonkrovi uvazat? jestli z bileho, ruzoveho, cerneho… jelena? nechce se mi to vazat pokus/omyl :-) nebo hot pink jen par dlouhych stětu jelena a bilou hlavicku mudlerovou hlavicku…

Čtvrtek 26. dubna 2012 ve 12:12® ladamaj
ladamaj

ladamaj>LaMa moc se omlouvám navázané zonkry už zde nemám jsou prodaný ale mám zde podobné jigi jestli budeš chtít pro inspiraci moc se omlouvám.

Čtvrtek 26. dubna 2012 v 10:07® Mates(původní)
Mates(původní)

sunet> Nešlo mi o žádný biotop, šlo mi o to, že si mi začal vysvětlovat jak u nás rychle roste pstruh obecný – forma potoční, což je nesmyslné v souvislosti s tím, že tato původní liniie se u nás takřka nevyskytuje, jistě ne na frekventovaných pstruhových revírech, které jsou zásobovány různými kříženci, kteří jsou laděni již od mala granulemi. Na fotkách jsou ryby kterým se u nás říká potočáci, ale.. myslíš, že to jsou opravdový potočáci?

Tento příspěvek byl editován 26.4.2012 10:08:59 uživatelem Mates(původní).
foto/diskuze/muskareni/2012/th-img48639.jpgfoto/diskuze/muskareni/2012/th-img48640.jpgfoto/diskuze/muskareni/2012/th-img48641.jpgfoto/diskuze/muskareni/2012/th-img48642.jpg
Středa 25. dubna 2012 ve 23:27® ZN
ZN

LaMa> četl jsi dobře, to je moje pořekadlo :-)

Středa 25. dubna 2012 ve 22:33® LaMa
LaMa

Jeste jedna technicka ohldne zonkru… mam ho zatizit na hacku dratkem? kdyz budu vazat hlavicku z jelena… na videich na youtubku to snad vsude zatezujou ale nekde sem snad cetl ze zatizeny zonker je mrtvy zonker… tak ted nevim???

Úterý 24. dubna 2012 ve 22:44® LaMa
LaMa

ladamaj> predem diky…

Úterý 24. dubna 2012 ve 20:55® ladamaj
ladamaj

LaMa>něco podobného zde mám ale mám spustu práce zítra skusím nafotit tak to sem hodim.

Úterý 24. dubna 2012 ve 20:50® LaMa
LaMa

Nemate nekdo navazaneho zonkra z teto barevne kombinace? Nevim jakou barvu hlavicky k teto kombinaci? Jestli bileho nebo ruzoveho jelena na hlavu? A na googlu jsem nic nanasel…

foto/diskuze/muskareni/2012/th-img48631.jpg
Úterý 24. dubna 2012 ve 20:25® osprey
osprey

OndruchM> Těžko říct. Co jsem ale slyšel, tak na mnoha místech se z tisíců ryb odchovaných na těch kapilárách staly stovky.

Jeden Slovák na kormorání konferenci vyprávěl, jak u nich se vydry z řek vyžraných kormoránem stáhly na tyhle potůčky a že mají problém tam něco slovit. Fakt je, že i u nás nacházím vydří trus na každé strouze.

Osobně se ale tomu vašemu hospodáři nedivím. Být na jeho místě, asi bych měl podobný názor.

Úterý 24. dubna 2012 v 19:55® OndruchM
OndruchM

osprey> u nás to tak děláme – odchov potočáka na kapilárách a VUS nám říká poslední mohykáni a tlačí do moderních progresivnějších metod. Náš hospodář říká, že dokud u toho bude, tak to bude dělat starým dobrým způsobem

Úterý 24. dubna 2012 v 19:50® mvincik
mvincik

osprey> Z jedním z těch, co si na tom plní brigádu občas mohu promluvit, tak pozjistím více. Jinak jsem to včera i poznal, že to nese své ovoce. Zbytečně to tedy rozhodně nedělají a patří jim za to dík.

Úterý 24. dubna 2012 v 19:09® osprey
osprey

mvincik> Dělá to víc organizací. Je to to nejlepší, co se dá dělat. Ale produkce těch kapilár v posledních letech strašně klesla. Pstruhaři, co se o to starají, by ti asi příčiny popsali přesněji než já.

Úterý 24. dubna 2012 v 19:00® mvincik
mvincik

osprey> Zrovna odlovu jednoho takového jsem byl letos svědkem. Volyňáci v tom ještě pokračují.

Úterý 24. dubna 2012 v 18:58® osprey
osprey

Segoves> Ber to tak, že uměle odchovaný černoch na tom bude v rovníkové Africe pořád líp než běloch. Tak nějak o tom to je.

Navíc potočák se donedávna odchovával na chovných kapilárách (malé potoky). Bohužel z mnoha důvodů jde dnes tato praxe do kytek.

Úterý 24. dubna 2012 v 17:02® Segoves
Segoves

osprey> já si ani nedokážu představit jak lze původní rybu odchovávat to se přece musí generační ryby slovit a uměle vytřít a vylíhnutý potěr se tak vychová v nepřirozenejch podmínkách a po navrácení do řeky musí mít taky problém se přizpůsobit ne?

Úterý 24. dubna 2012 v 16:56® osprey
osprey

Segoves> Ono dneska obecně hospodaření jen málo bere v potaz stav obsádky řeky. Spíš se reaguje na poptávku ze strany rybářů.

A kdo by odchovával něco původního za kdovíjakou cenu. Neviditelná ruka trhu vede lidi k tomu, aby nakoupili, co se dá a co nejlevněji.

Úterý 24. dubna 2012 v 16:51® sunet

osprey> Tohle je právě to, co může naše řeky zachránit. Obnova původních druhů s původním genetickým zákledem. Někde už utopie, na některých místech za pět minut dvanáct.

A ty informace je nutné přenést hlavně do praxe. Určitě se najdou lidí, kteří pro ryby udělejí to poslední, ale zatím jim chybí jen vhodný informační zdroj. Vždyť je podležené i odbornými pracemi, že nepůvodní násada salmonoidů ma návratnost cca 5–10 procent, u původní násady je to až 20%, tj. až 4× více. A to už je sakra rozdíl!

Úterý 24. dubna 2012 v 16:51® Segoves
Segoves

sunet> chápu a souhlasím…i s tím co psal osprey to mi příde hodně rozumný…pokud jde o tenhle konkrétní případ tak ten chlapík má známýho na sádkách kterej mu udělá na ty ročky cenu a to jestli sou to shodný ryby s těma co kupuje svaz to nikdo neví ani neřeší