Vyhledávání
Muškaření
V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Úterý 24. dubna 2012 v 16:43® Segoves
-
osprey> no právě taky si kladu podobnou otázku můžu si říct že rybáři tam stejně každej rok pstruhy dávaj tak já bych jen zvyšoval jejich počet nadruhou stranu sem tomu člověkovi říkal že pokud už tam chce něco sypat tak by možná bylo lepší dát tam bílou rybu protože ta tam výrazně chybí a kde není kořist není ani dravec…ale jestli je takovíhle zasahování do řeky správný tim si tak jistej nejsem proto se ptám ikdyž výsledek stejně nedokážu ovlivnit
- Úterý 24. dubna 2012 v 16:41® osprey
-
sunet> S tím by se dalo souhlasit. Problém je v tom, co ty líhně berou za generační materiál.
Tady by možná bylo reálnější nějaké organizované sponzorování. Já bych byl ochoten sponzorovat echt jihočeskou parmu, podoustev, lipana a potočáka – pokud bych viděl kvalitní průhledný projekt (tj. ne, že někde někdo shrábne peníze a pak tam snad i něco vysype).
- Úterý 24. dubna 2012 v 16:38® sunet
-
Segoves> Tohle není jednoduchá otázka. Pomineme-li právní náležitosti, vysazovaní ryb z jiné řeky způsobuje stírání genetických rozdílů mezi jednotlivými populacemi z různých míst. Nejenže se tím potlačí místní forma na úkor vysazené, ale při následném křížení dojde k dalšímu poškození genofondu rybí osádky, která je pak méně adaptovaná na daný typ vody a následkem toho její stavy dál klesají.
Je to fakt jen v kostce, tento problém se zde dlouhodobě neřeší a může být i jedním z významných faktorů celkového snižování početnosti salmonoidů v tocích.
Jestli jde o pstruha ze místní líhně, kdy mateční ryby pocházely z téhož toku, není proti tomu v zásadě žádných námitek. V opačném případě může dobrý úmysl vést do pekel.
- Úterý 24. dubna 2012 v 16:35® osprey
-
Segoves> Když ti napíšu, že je to dobře, posvětím tím všechny pokusy podobných nadšenců.
Já se tu v článku přiznal, že u nás dávám do řeky okounky z výlovů. Fakt je, že stoky stejně končí v řece a část těch ryb se tam tak jako tak dostane a já jen zvyšuju jejich počet. Ale nevím, jak dalece je to dobře.
- Úterý 24. dubna 2012 v 16:29® sunet
-
Mates(původní)> Máš-li na mysli původní formy, tak ty se budou hledat těžko. Pár nepřístupných horských potoků bez možnosti slovení agregátem je jediná šance.
A jestli ti jde o jeho biotop? Každý tok v naší republice, který splňuje kritéria jim požadované, tj. dostatečně chladnou vodu, dostatečný obsah rozpuštěného kyslíku, něco přirozené potravy, pH v rozmezí od cca 5 do 8, absence vysoké koncentrace rozpuštěných kovů, voda bez vysokého obsahu ropných látek či jemného sedimentu. Možná jsem na něco zapomněl, ale to víš, nikdo není dokonalý, že?
- Úterý 24. dubna 2012 v 16:28® Segoves
-
zdravím je tu dost lidí co se vyzná zajímal by mě váš názor na to když soukromá osoba chce za vlastní peníze vysadit do části MP revíru ročka potočáka v hodnotě cca 2000kč (nemám přesnou představu kolik kusů to může být)pstruh se v řece přirozeně vyskytuje ale nejsem si jistej nakolik se populace dokáže sama obnovovat a kolik se ročně vysazuje každopádně jde o úsek na kterém rok od roku ubývají ryby a nebál bych se ho označit za zdecimovaný…vím že takovéhle zarybňování je v rozporu z řádem ale i tak si myslím že to není nic proti ničemu řece to neublíží ani jí to nijak nepomůže akorát se nakrmí člověk vydra a pokud to stihne tak kormorán…co si o tom myslíte vy?
- Úterý 24. dubna 2012 v 15:21® osprey
-
Mates(původní)> A ještě jsem koukal do atlasu, tam jsem uvedl u dvou ryb 80+ stáří 12 a 15 let. Velmi pravděpodobně opsáno z Olivovy dvoudílné knihy z roku 95.
Tím to asi uzavřu. Doufám, že se v příštích dnech dokážu urvat, abych si chytil jednoho 30+
- Úterý 24. dubna 2012 v 15:17® osprey
-
Mates(původní)> Ten můj nástřel o dvaceti letech se zakládá jen asi na dvou rybách, o kterých jsem někde četl. Chytily se na menších řekách, u jedné si pamatuju, že to byl nějaký sever Moravy. Ono takhle velkých ryb zas moc není.
Zajímavé je (to jsem zjistil, když jsem dělal tabulky do atlasu), že v mnoha případech ryby, co rostou rychle, nežijou dost dlouho a takové ty extrémně velké kusy se na ty rozměry většinou vydrápaly pozvolna.
Ale jenom teoretizuju. Vlastně je škoda, že se kvalitní informace tohoto typu musí tak složitě dohledávat. No a v umělých podmínkách je růst fakt rychlý. Až mě to překvapilo, jak rychle rostou třeba některé linie duháka.
- Úterý 24. dubna 2012 ve 14:10® Mates(původní)
-
sunet> Díky za upozornění na překlep a za osvětu, tedy opravím svou otázku: Pstruh obecný – forma potoční se vyskytuje kde? Nemusíš přesně, stačí přibližně.
- Úterý 24. dubna 2012 ve 13:32® Padis
-
Chose>jasně budu s tím tak nějak počítat
- Úterý 24. dubna 2012 v 11:45® Chose
-
Padis – posledních 14 dní v červenci budu u našich, tak něco podniknem
- Úterý 24. dubna 2012 v 11:40® sunet
-
Mates(původní)> Je to slovíčkaření nutné? Tak si přisadím také, neznám žádného pstruha, který chodí, vím že plave, skáče a někdy jen tak bezvládně leží.
Jinak pstruh obecný (forma potoční) je běžný odborný výraz, používaný v literatuře. Latinsky zní Salmo trutta morpha fario.
Ale zpět k tématu. Oceňuji, když se dozvím nové poznatky o naších rybách. Jen když mám pochybnosti, nebo moje informace jsou jiného rázu, pokouším se právě tak argumentovat. A očekávám, že druhá strana bude reagovat stejně. Věcnou argumentaci, údaji atd. Jen tak se můžeme posunout dál. Cokoliv jiného je jen plýtváním času a energii a obojího nemá každý nazbyt.
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 21:10® mvincik
-
Salmo1> Jasan. Dík za zdroj, rád si počtu!
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:47® Salmo1
-
mvincik> O těch údajích jsem psal před šesti lety na Mrku a tak jsem si to jenom okopíroval.Nebudu to datlovat dvakrát když si pamatuji kde co mám.
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:44® Salmo1
-
mvincik> Zadej si do google „Barus, Oliva et al“ a můžeš číst.Níže psané údaje jsou ze Pstruhařství nakl.Informatorium.
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:40® mvincik
-
Mates(původní)> Tak to určitě. Přeci jen toto ale člověk nevypátrá z paměti raz dva. A já osobně neznám či nemám přístup k takovým datům. Je dobré mít přehled a vědět více, než jen na co berou…
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:24® Mates(původní)
-
mvincik> Kolem vody a nejen kolem vody se potlouká spousta lidí co prostě ví a znají a když na nějakýho natrefíš, dozvíš se kolikrát spoustu zajímavých věcí.
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:23® Mates(původní)
-
Salmo1> Děkuji.
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:12® mvincik
-
Salmo1> Kam na tyto informace chodíš?
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:01® Salmo1
-
Po1– 52–119mm Po2– 97–213mm Po3–159–233mm Po4–178–435mm Po5–197–500mm To jsou statistická čísla podle autorů Baruše a Olivy,jedná se shrnuté údaje ze cca.40 lokalit v ČR v růstu Po.
- Pondělí 23. dubna 2012 v 19:46® mvincik
-
osprey> O závist nejde. My je tu máme, ale poloviční velikosti. A po pár dnech si je zasloužit musíš taky. Dnes jsem prošel úsek o dost výš, poprvé v životě, ale asi jsem si nezasloužil (velikostně)…
- Pondělí 23. dubna 2012 v 19:40® Mates(původní)
-
sunet> dovolím si oponovat – pstruh obecný forma potoční se vyskytuje jde?
- Pondělí 23. dubna 2012 v 16:21® Chose
-
jehla> No snad jo, pokud se mi do toho nic nevleze
Byly to parádní 2 dny, teď už balím kufry a kolem 5 mizím směr Praha. A nechce se mi
- Pondělí 23. dubna 2012 v 16:15® jehla
-
sunet> i na průměrný vodě mívá těch 25–27 už zpravidla tříletá ryba, pokud má co žrát a nikdo ji nesežere..
- Pondělí 23. dubna 2012 v 16:13® jehla
-
Chose> hezký, moc hezký…chystám se tam konečně 4.-5. kvetna, přidáš se?
- Pondělí 23. dubna 2012 v 16:05® Chose
-
osprey> Ono i na tý Labský si tu rybu občas musíš tvrdě vydřít, pozitivní ale je, že vím, že tam jsou
A těch ryb si nevážím o nic míň.
- Pondělí 23. dubna 2012 v 15:37® sunet
-
Mates(původní)> Dovoluji si oponovat. Pstruh obecný, forma potoční (nezaměňovat s formou jezerní, mořskou, kolowratem, mramorovým), tj. náš původní pstruh doroste za 5 let na středně úživné vodě cca 27 cm. Uvážíme-li varaibilitu růstu mezi stejně starými jedinci, můžeme uvažovat o rozmezí 20–45 cm.
Aby ryby překročily horní hranici o dalčích 35 cm, chce to mimořádné podmínky, tj. stálou teplotu vody po celý rok, ne příliš nízkou ani vysokou, bohatě okysličenou s nadbytkem potravy. Takových revírů moc v ČR není, snad kromě Dyje pod Vranovem nebo možná Ohře. Ale ani tam ryby za 5 let nebude atakovat 80 cm.
Tento příspěvek byl editován 23.4.2012 15:39:31 uživatelem sunet. - Pondělí 23. dubna 2012 ve 14:40® Mates(původní)
-
osprey> Taková voda u nás je, nicméně mnou uvedené ryby jsou vyrostlé v uzavřených podmínkách.
Tento příspěvek byl editován 23.4.2012 14:41:35 uživatelem Mates(původní). - Pondělí 23. dubna 2012 ve 13:41® Libor
-
Chose> pěknej
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 13:39® Padis
-
Chose>hele neprovokuj a mazej do práce
.Jinak se těším až tam spolu vyrazíme na ryby
.