Vyhledávání
Muškaření
V diskuzi je 54.567 příspěvků, z toho 54567 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Úterý 24. dubna 2012 v 16:41® osprey
-
sunet> S tím by se dalo souhlasit. Problém je v tom, co ty líhně berou za generační materiál.
Tady by možná bylo reálnější nějaké organizované sponzorování. Já bych byl ochoten sponzorovat echt jihočeskou parmu, podoustev, lipana a potočáka – pokud bych viděl kvalitní průhledný projekt (tj. ne, že někde někdo shrábne peníze a pak tam snad i něco vysype).
- Úterý 24. dubna 2012 v 16:38® sunet
-
Segoves> Tohle není jednoduchá otázka. Pomineme-li právní náležitosti, vysazovaní ryb z jiné řeky způsobuje stírání genetických rozdílů mezi jednotlivými populacemi z různých míst. Nejenže se tím potlačí místní forma na úkor vysazené, ale při následném křížení dojde k dalšímu poškození genofondu rybí osádky, která je pak méně adaptovaná na daný typ vody a následkem toho její stavy dál klesají.
Je to fakt jen v kostce, tento problém se zde dlouhodobě neřeší a může být i jedním z významných faktorů celkového snižování početnosti salmonoidů v tocích.
Jestli jde o pstruha ze místní líhně, kdy mateční ryby pocházely z téhož toku, není proti tomu v zásadě žádných námitek. V opačném případě může dobrý úmysl vést do pekel.
- Úterý 24. dubna 2012 v 16:35® osprey
-
Segoves> Když ti napíšu, že je to dobře, posvětím tím všechny pokusy podobných nadšenců.
Já se tu v článku přiznal, že u nás dávám do řeky okounky z výlovů. Fakt je, že stoky stejně končí v řece a část těch ryb se tam tak jako tak dostane a já jen zvyšuju jejich počet. Ale nevím, jak dalece je to dobře.
- Úterý 24. dubna 2012 v 16:29® sunet
-
Mates(původní)> Máš-li na mysli původní formy, tak ty se budou hledat těžko. Pár nepřístupných horských potoků bez možnosti slovení agregátem je jediná šance.
A jestli ti jde o jeho biotop? Každý tok v naší republice, který splňuje kritéria jim požadované, tj. dostatečně chladnou vodu, dostatečný obsah rozpuštěného kyslíku, něco přirozené potravy, pH v rozmezí od cca 5 do 8, absence vysoké koncentrace rozpuštěných kovů, voda bez vysokého obsahu ropných látek či jemného sedimentu. Možná jsem na něco zapomněl, ale to víš, nikdo není dokonalý, že?
- Úterý 24. dubna 2012 v 16:28® Segoves
-
zdravím je tu dost lidí co se vyzná zajímal by mě váš názor na to když soukromá osoba chce za vlastní peníze vysadit do části MP revíru ročka potočáka v hodnotě cca 2000kč (nemám přesnou představu kolik kusů to může být)pstruh se v řece přirozeně vyskytuje ale nejsem si jistej nakolik se populace dokáže sama obnovovat a kolik se ročně vysazuje každopádně jde o úsek na kterém rok od roku ubývají ryby a nebál bych se ho označit za zdecimovaný…vím že takovéhle zarybňování je v rozporu z řádem ale i tak si myslím že to není nic proti ničemu řece to neublíží ani jí to nijak nepomůže akorát se nakrmí člověk vydra a pokud to stihne tak kormorán…co si o tom myslíte vy?
- Úterý 24. dubna 2012 v 15:21® osprey
-
Mates(původní)> A ještě jsem koukal do atlasu, tam jsem uvedl u dvou ryb 80+ stáří 12 a 15 let. Velmi pravděpodobně opsáno z Olivovy dvoudílné knihy z roku 95.
Tím to asi uzavřu. Doufám, že se v příštích dnech dokážu urvat, abych si chytil jednoho 30+
- Úterý 24. dubna 2012 v 15:17® osprey
-
Mates(původní)> Ten můj nástřel o dvaceti letech se zakládá jen asi na dvou rybách, o kterých jsem někde četl. Chytily se na menších řekách, u jedné si pamatuju, že to byl nějaký sever Moravy. Ono takhle velkých ryb zas moc není.
Zajímavé je (to jsem zjistil, když jsem dělal tabulky do atlasu), že v mnoha případech ryby, co rostou rychle, nežijou dost dlouho a takové ty extrémně velké kusy se na ty rozměry většinou vydrápaly pozvolna.
Ale jenom teoretizuju. Vlastně je škoda, že se kvalitní informace tohoto typu musí tak složitě dohledávat. No a v umělých podmínkách je růst fakt rychlý. Až mě to překvapilo, jak rychle rostou třeba některé linie duháka.
- Úterý 24. dubna 2012 ve 14:10® Mates(původní)
-
sunet> Díky za upozornění na překlep a za osvětu, tedy opravím svou otázku: Pstruh obecný – forma potoční se vyskytuje kde? Nemusíš přesně, stačí přibližně.
- Úterý 24. dubna 2012 ve 13:32® Padis
-
Chose>jasně budu s tím tak nějak počítat
- Úterý 24. dubna 2012 v 11:45® Chose
-
Padis – posledních 14 dní v červenci budu u našich, tak něco podniknem
- Úterý 24. dubna 2012 v 11:40® sunet
-
Mates(původní)> Je to slovíčkaření nutné? Tak si přisadím také, neznám žádného pstruha, který chodí, vím že plave, skáče a někdy jen tak bezvládně leží.
Jinak pstruh obecný (forma potoční) je běžný odborný výraz, používaný v literatuře. Latinsky zní Salmo trutta morpha fario.
Ale zpět k tématu. Oceňuji, když se dozvím nové poznatky o naších rybách. Jen když mám pochybnosti, nebo moje informace jsou jiného rázu, pokouším se právě tak argumentovat. A očekávám, že druhá strana bude reagovat stejně. Věcnou argumentaci, údaji atd. Jen tak se můžeme posunout dál. Cokoliv jiného je jen plýtváním času a energii a obojího nemá každý nazbyt.
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 21:10® mvincik
-
Salmo1> Jasan. Dík za zdroj, rád si počtu!
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:47® Salmo1
-
mvincik> O těch údajích jsem psal před šesti lety na Mrku a tak jsem si to jenom okopíroval.Nebudu to datlovat dvakrát když si pamatuji kde co mám.
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:44® Salmo1
-
mvincik> Zadej si do google „Barus, Oliva et al“ a můžeš číst.Níže psané údaje jsou ze Pstruhařství nakl.Informatorium.
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:40® mvincik
-
Mates(původní)> Tak to určitě. Přeci jen toto ale člověk nevypátrá z paměti raz dva. A já osobně neznám či nemám přístup k takovým datům. Je dobré mít přehled a vědět více, než jen na co berou…
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:24® Mates(původní)
-
mvincik> Kolem vody a nejen kolem vody se potlouká spousta lidí co prostě ví a znají a když na nějakýho natrefíš, dozvíš se kolikrát spoustu zajímavých věcí.
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:23® Mates(původní)
-
Salmo1> Děkuji.
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:12® mvincik
-
Salmo1> Kam na tyto informace chodíš?
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 20:01® Salmo1
-
Po1– 52–119mm Po2– 97–213mm Po3–159–233mm Po4–178–435mm Po5–197–500mm To jsou statistická čísla podle autorů Baruše a Olivy,jedná se shrnuté údaje ze cca.40 lokalit v ČR v růstu Po.
- Pondělí 23. dubna 2012 v 19:46® mvincik
-
osprey> O závist nejde. My je tu máme, ale poloviční velikosti. A po pár dnech si je zasloužit musíš taky. Dnes jsem prošel úsek o dost výš, poprvé v životě, ale asi jsem si nezasloužil (velikostně)…
- Pondělí 23. dubna 2012 v 19:40® Mates(původní)
-
sunet> dovolím si oponovat – pstruh obecný forma potoční se vyskytuje jde?
- Pondělí 23. dubna 2012 v 16:21® Chose
-
jehla> No snad jo, pokud se mi do toho nic nevleze
Byly to parádní 2 dny, teď už balím kufry a kolem 5 mizím směr Praha. A nechce se mi
- Pondělí 23. dubna 2012 v 16:15® jehla
-
sunet> i na průměrný vodě mívá těch 25–27 už zpravidla tříletá ryba, pokud má co žrát a nikdo ji nesežere..
- Pondělí 23. dubna 2012 v 16:13® jehla
-
Chose> hezký, moc hezký…chystám se tam konečně 4.-5. kvetna, přidáš se?
- Pondělí 23. dubna 2012 v 16:05® Chose
-
osprey> Ono i na tý Labský si tu rybu občas musíš tvrdě vydřít, pozitivní ale je, že vím, že tam jsou
A těch ryb si nevážím o nic míň.
- Pondělí 23. dubna 2012 v 15:37® sunet
-
Mates(původní)> Dovoluji si oponovat. Pstruh obecný, forma potoční (nezaměňovat s formou jezerní, mořskou, kolowratem, mramorovým), tj. náš původní pstruh doroste za 5 let na středně úživné vodě cca 27 cm. Uvážíme-li varaibilitu růstu mezi stejně starými jedinci, můžeme uvažovat o rozmezí 20–45 cm.
Aby ryby překročily horní hranici o dalčích 35 cm, chce to mimořádné podmínky, tj. stálou teplotu vody po celý rok, ne příliš nízkou ani vysokou, bohatě okysličenou s nadbytkem potravy. Takových revírů moc v ČR není, snad kromě Dyje pod Vranovem nebo možná Ohře. Ale ani tam ryby za 5 let nebude atakovat 80 cm.
Tento příspěvek byl editován 23.4.2012 15:39:31 uživatelem sunet. - Pondělí 23. dubna 2012 ve 14:40® Mates(původní)
-
osprey> Taková voda u nás je, nicméně mnou uvedené ryby jsou vyrostlé v uzavřených podmínkách.
Tento příspěvek byl editován 23.4.2012 14:41:35 uživatelem Mates(původní). - Pondělí 23. dubna 2012 ve 13:41® Libor
-
Chose> pěknej
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 13:39® Padis
-
Chose>hele neprovokuj a mazej do práce
.Jinak se těším až tam spolu vyrazíme na ryby
.
- Pondělí 23. dubna 2012 ve 13:17® osprey
-
mvincik> Nezáviď, taky vám tam plavou.
A velká ryba je buď věcí toho, že jedeš někam, kde jsou anebo toho, že si ji těžce zasloužíš. Mám radši druhou variantu a zatím jsem si jich nezasloužil až tak moc. Ale zas si jich o to víc vážím