Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Čtvrtek 6. října 2011 ve 13:29® Bigpista
Bigpista

Alldorado> V pohodě, já jsem opravdu nedotčenej muškařinou a jinou rybařinou jen lehce šmrncnutej. Takže to, že nevim, kterým koncem to vzít do ruky je sice nadsázka, ale ne moc velká :-D

Čtvrtek 6. října 2011 ve 12:36® drozďák

Alldorado> proč to hrotíš? Dostal tip. Od tebe také. Je v nich rozdíl, těžko to může být jinak – sto lidí, sto názorů. Dokud neupřesní místo, preference, typ vody, styl, těžko se pohnout dále. Balon je na jeho hřišti, proto píši, že bych to dále nechal na něm.

Čtvrtek 6. října 2011 ve 12:31@ Alldorado

Bigpista> Toto jsi nenapsal ty? „Co přesně znamená to číslo #4 nebo #7 atd? Ptám se jak blbeček, ale fakt o muškařině skoro nic nevím…“

Čtvrtek 6. října 2011 ve 12:28@ Alldorado

Bigpista> Tak jsem to nemyslel. Ale když se ptáš na elementaritu, jako je AFTMA třída, tak se nediv. To jsou věci, o kterých se píše v každém slabikáři pro rybáře. Nemusí to být speciál pro vyspělé muškaře.

Čtvrtek 6. října 2011 ve 12:26@ Alldorado

drozďák> Vždyť to na něm i necháváme, ne? Ale kdyby věděl sám, tak se neptá.

Čtvrtek 6. října 2011 ve 12:15® sunet

Bigpista> Myslím, že teď je vhodná doba si vyzkoušet, který styl ti bude sedět, dokonce přímo na Vltavě. Po Orvis cupu je teď Střelecký ostrov doslova v obležení žravých duháků, sivenů a sem tam i potočáků. Místa na házení dost, panorama též :-) .

Čtvrtek 6. října 2011 v 11:26® JHolc

Bigpista> Ano, na některé nástrahy patří, ale ty nástrahy nepatří na pstruhovku!

Čtvrtek 6. října 2011 v 11:23® drozďák

Alldorado> nechal bych to na něm…

Bigpista – proč potočák ne a jiné ano je na dlouhou diskusi, promiň, ale dnes ji nedám.

Čtvrtek 6. října 2011 v 11:15® Bigpista
Bigpista

Alldorado> Myslím, že jsi mě odhadnul přesně. Sotva vím, kterým koncem to patří do ruky…

Čtvrtek 6. října 2011 v 11:13® Bigpista
Bigpista

drozďák> Uklidním tě, potočák nebyl ani jeden. Na přívlač šli okouni, na mouchu lipani a proudníci. Navíc jsem vláčel smáčky a banja, takže jednohák ;-) A trojhák? Proč potočák ne a jiná ryba jo? Trojhák je mrcha ve všech případech, ale na některé nástrahy prostě patří.

Čtvrtek 6. října 2011 v 10:09@ Alldorado

drozďák> Ale je dost zřejmé, že je to v podstatě začátečník a chytání na francouze a podobné srandičky mu v nejbližší době nehrozí. Já bych mu doporučil prut okolo 270 cm, cca v AFTMA 5,možná 4.

Čtvrtek 6. října 2011 v 10:02@ Alldorado

Mates(původní)> Ty jsi mne pro změnu přesvědčil, že buď lžeš, nebo že máš paměť v prdeli.

Čtvrtek 6. října 2011 v 9:52® drozďák

Bigpista> můj názor je, že potočák si zaslouží mušku, ne trojhák. Nehledě na to, že muška je prostě účinnější, vyjma pár dnů na začátku sezony.

Udělej si jasnou představu kde budeš NEJČASTĚJI lovit, pak si srovnat co chci hlavně lovit a ve finále preferovanou metodu (mokrá, nymfa). Přesto výběr prutu bude kompromis a počítej s tím. Pakliže by to měly být převážně řeky typu Vltava nad Lipnem + občas větší řeka (jak si jmenoval) a nechceš cílit na lov se streamrem, pak by nebylo špatnou volbou jít do nějaké „skládačky“. Na trhu existují pruty, které mají buď výměnnou špičku, anebo různé prodlužovací díly. Výsledkem je hra s délkou, která je nejdůležitěší a částečně i s akcí prutu. Nečekej zázrak, ale dá se relativně snadno vykouzlit z jednoho klacku prut na krátkou nymfu, francouzský návazec, dá se s tím i sušit. Většinou to bývají AFTMA 3–4.

Čtvrtek 6. října 2011 v 8:44® Bigpista
Bigpista

Díky chlapi. Budu to muset trochu vstřebat a promyslet, jak moc to vlastně budu používat. Do letošní dovolené na konci září jsem o muškaření ani nepřemýšlel, ale kamarád mě vytáhl na Vltavu nad Lipno a předvedl mi, jakej to umí být koncert. Čert vem, že mě s mým vláčákem pobil na počet ryb, každý jsme chytali něco jiného, ale moc se mi líbilo sledovat suchou mouchu a dívat se, jestli se za ní ten stín ve vodě zvedne. Poezie svého druhu, abych si vypůjčil jeden reklamní slogan jistého železničního přepravce :-D

Čtvrtek 6. října 2011 v 8:04® Sintrix
Sintrix

sunet> nedávno v návalu nostalgické nálady jsem Wonderoda znovu osedlal. Sice ruka naříkala, ale ryby chytal. Mám i přívlačový i na položenou. Na přívlačák nedám dopustit doposud.

Čtvrtek 6. října 2011 v 7:16® Shrek
Shrek

Asi takhle, několikrát jsem měl možnost si během lovu půjčit kolegovo delší prut a je to tak jak píše Drozďák – na nymfu mi také vyhovuje delší. I proto jsem dole psal, že z té osmistopy chci během zimy přesedlat na delší.

Středa 5. října 2011 ve 23:41® sunet

hecht> A muškaření, přívlači i plavačce vládl prut jménem Wonderod :-)

Středa 5. října 2011 ve 23:28® drozďák

Bigpista> nechci to tu obracet do polemiky, každý ať si chytá na co chce. Jestli budeš ale opravdu nymfovat, tak 270cm je málo, 9 stop (275cm) ta úplně nejkratší možná délka, 9,6 mnohem lepších – a to mluvím o krátké nymfě a spíše menší vodě. Když se dostaneme k francouzskému návazci, tak akorát je 11 stop a i k 12-ti si dovedu představit. Sám ho chytám 10,6 stopy a dovedl bych si představit delší – už s touto délkou se ale v pohodě dá. Při vší úctě ke kolegovi – když jsem chytal na svou první 244cm a pak 268cm pětku, taky jsem si myslel, že je to prut na všechno. Pak osedlal 9,6 stop a poupravil notně názor. Neboj se, že bys délku nezvládl, či tě unavovala.

Středa 5. října 2011 ve 23:19® hecht
hecht

osprey> sakra, já zapoměl, že grafit byl v těch dobách ještě sprosté slovo a Šemík ještě hříbě :-))

Středa 5. října 2011 ve 23:04® osprey
osprey

hecht> Ospreye naučilo mušit jiné bidlo, tohle byl jeho druhý mušák.:-))

Středa 5. října 2011 ve 22:37® hecht
hecht

Bigpista> sem muškařský embrio, který se k tomu dostalo po letech vláčení. Začínal jsem s půjčeným legendárním ráhnem, které naučilo mušit Ospreye a Sandera. Bylo to tuším třímetrové #7–8. Dneska mám už svoje, 240 #3 / 270 # 4–5, oboje ve čtyřdílu a oboje koupeno jako nové přes bazar zdejší a u sousedů. Dle mého, jde o to, jak budeš chytat. Na ,,hitlera'' by stačilo i to bidlo, se kterým jsem začínal, já ale téměř jenom suším, takže jsem chtěl něco lehčího a kratšího. Ta moje 270ka je pro mě dnes nejuniverzálnější. Je to jako se vším, pokud tě to pohltí, jeden klacek Ti stačit nebude…

Středa 5. října 2011 ve 21:12® osprey
osprey

Mám trojdíl a čtyřdíl, zásadní rozdíl vnímám jen při transportu.

Zajímavý je, že u vláčáku vnímám rozdíl mezi jednodílem a dvoudílem mnohem výrazněji.

Středa 5. října 2011 v 18:07® JHolc

Bigpista> Jen k tomu trojdílu, dneska se dělá hromada kvalitních prutů ve čtyřdílu, trojdíl je spíš rarita, nebo jde o kratší pruty. Já mám jako univerzál pětku 9,6 stop. Dle mého na Vltavu pod lipnem na větší ryby je akorát.

Středa 5. října 2011 v 17:12® Shrek
Shrek

Bigpista> Já jsem si pořídil sedmičku a trojku a teď chci místo tý čtyřky pětku. S tim pokreju většinu svých potřeb.

Středa 5. října 2011 v 16:49® Bigpista
Bigpista

drozďák> OK, primární je asi ta Vltava na Šumavě. Ten zbytek beru tak, že kdybych mušák měl, tak bych s ním asi zašel i tam. Takže kouknu asi po té #4 a uvidíme, jestli mě to chytí a donutí přikoupit něco silnějšího. Dík za radu.

Středa 5. října 2011 v 16:16® drozďák

Bigpista> ten výčet revírů je na dva pruty minimálně. Takže opět nezbude než „univerzál“ Volil bych určitě AFTMA 4 (jako min), protože dolní Berounka i Otava je dle mě na pětku, délku 9,6 stop Přesto to bude veliký kompromis.

Středa 5. října 2011 v 15:34® Bigpista
Bigpista

Alivio> Díky moc, už to aspoň trochu chápu :-)

Středa 5. října 2011 v 15:20® Shrek
Shrek

Bigpista> je to AFTMA – označení hmotnostní kategorie šňůry/prutu..... http://cs.wikipedia.org/…5%88%C5%AFra

Středa 5. října 2011 ve 14:56® Bigpista
Bigpista

Alivio> Co přesně znamená to číslo #4 nebo #7 atd? Ptám se jak blbeček, ale fakt o muškařině skoro nic nevím…

Středa 5. října 2011 ve 14:36® Shrek
Shrek

Bigpista> Měl jsem (stále ještě mám, byť je již KO) Cormoran Speciland 8mi stopu #4 ve dvoudílu. Celkem mi vyhovoval, chytal jsem s nim krátkou nymfu, sem tam sušinu na menší vodě, ale skřípl jsem mu konec spojkového trnu do dveří a to mu dobře neudělalo. Bral bych ho zase znovu, ale nemůžu ho sehnat. Navíc jsem si zvykl na trojdíl – kvůli transportu.