Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Sobota 2. dubna 2011 ve 20:39® osprey
osprey

redtag34> No to je právě to důležité. Jsou potřeba vody s lipanama.

Jestli lipanovití budou čeleď nebo podčeleď mi ve srovnání s tím přijde jako dost druhořadé.

Sobota 2. dubna 2011 ve 20:30® redtag34
redtag34

osprey> aby vůbec v tej vodě mělo co kroužkovat, krom plotiček.. :-))

Sobota 2. dubna 2011 ve 20:02® osprey
osprey

ZN> Takže bys pak mohl zrobit nějaké pěkné zátiší v příjemných hnědavých tónech, exponovat několik snímků a trochu nás tu navnadit. :-)

Sobota 2. dubna 2011 v 19:52® ZN
ZN

chtěl bych veřejně poděkovat Fischerovi, nejen že splnil to, co tady napsal ohledně bambusáku, dokonce to předčilo všechno očekávání. Takže, díky, nádhera.

Sobota 2. dubna 2011 v 19:30® osprey
osprey

Salmo1> Nevím, jestli si to díky zasloužím. Radši bych, kdyby mým přičiněním plavalo v řece pár lipanů navíc.

Systematikové ať si bádají. Důležité je, aby to kroužkovalo…

Sobota 2. dubna 2011 v 15:41® Salmo1

osprey> dnes v 15:00 SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI Škatulka je věc jedna a je naším pomocníkem, ale jenom tuková ploutvička z lipana lososa neudělá:-)

Sobota 2. dubna 2011 v 15:00® osprey
osprey

fikus> Ono je o některých věcech těžké rozhodovat a systém organismů je umělá věc mající postihnout přepestrou realitu světa, kde se organismy vyvíjejí a na nějaké škatulky dlabou.

Zajímavá je například celá záležitost kolem sekavců a solidní psina je i třeba to, když nahlédneš do systematiky druhu skokan zelený.

Fischer> Pokud ti je jedno, kdo to psal, pak se musíš smířit i s tím, že to třeba psal blb, který vůbec neměl pravdu. Občas sis u mě mohl všimnout, že mám sklony se podceňovat, ale je to právě proto, že se prdím do věcí, kde si nabyli hubu i mnohem lepší borci. Konec konců výraz „ryby lososovité a lipan“ nebo „ryby lososovité včetně lipana“ je často použit i v rybářském řádu (on se ten papír jmenuje jinak, ale víme, co je to zač).

Sobota 2. dubna 2011 v 11:41® HugoLampa
HugoLampa

Fischer:Já bych k tomu třeba i něco řekl, ale první bych dostal tvojí odpověd ve stylu „Obávám se, že nemáš pravdu, protože z geometrického hlediska…“ podpořenou několika odkazy na články z minulého století :-) ..No a pak by sis najel na můj profil a řekl bys mi, že lipan je lososovitá ryba a že jsem mamlas.. Když někdo moc píše, nemusí být vždycky hnidopich..A k té návštěvnosti: Myslím, že svou přechytralostí odradíš tolik lidí, že je svou vlastní návštěvností nedokážeš vykompenzovat :-)

Sobota 2. dubna 2011 v 11:04profil byl smazán

fikus:a ja chodím na pstruhové a lipňové vody:)

Sobota 2. dubna 2011 v 10:27® fikus
fikus

bubu> taky chodím na lososovité a lipana…

Sobota 2. dubna 2011 v 10:24® fikus
fikus

osprey> jednou jsem se vsadil, tvrdil jsem, že lipanovití jsou samastatná čeleď a že nepatří k čeledi lososovitých, nakonec jsem výhru vyplatil, ale s přesvědčením, že pravda je na mé straně :-) :-) Teď už je mi přibližně jasné jak to je…

Sobota 2. dubna 2011 v 8:38® kerob
kerob

Fischer> A vazne si myslis, ze kdyz budes ostatni diskutujici nazyvat idiotama a curakama, ze tohle forum nejak pozvednes? Myslim, ze vic lidi svym pristupem a formulacema prispevku odradis. Ja osobne se snazim diskuzi s tebou vyhnout, ale tohle uz neslo

Sobota 2. dubna 2011 v 8:09® Fischer

osprey> Je mi putna, kdo to psal. Je myslím dost jasné, že napsat „lososovité a lipana“ je stejně „logické“, jako napsat „kaprovité a kapra“. Ale je mi to fuk, jen jsem to poznamenal. Lidé žijí v omylech v důležitějších věcech, než to, či je tuková ploutvička typickým znakem lososovitých. Už se teď budu věnovat rybaření, ne diskutování o rybaření. Krásné je, když je tu mrtvo a někdo něco napíše a hned je napadnut nějakým idiotem,že moc píše. Třeba takovej Hugo jak lampa. Jistě, nemá k věci co říct, tak rýpe. Ten vám jistě prospěje v návštevnosti a příjmu za reklamu, che che che.

Sobota 2. dubna 2011 v 1:12® HugoLampa
HugoLampa

Fischer: Koukám,že ty seš asi slušnej hnidopich..Ale obdivuju tvůj elán :-)

Pátek 1. dubna 2011 ve 22:00® osprey
osprey

Fischer> Ono je to jedno. Oboje jsem to psal já. Ten zdejší je větší, novější a navíc ho v případě nutnosti aktualizuju.

Lipani měli chvilku samostatnou čeleď v 90. letech, pak to stáhli zase zpátky na podčeleď a tak je to dodnes. Dneska o těchhle systematických otázkách rozhodují genetické analýzy a podobné věci. A to je už dost komplikované na to, aby se v tom našinec vrtal. Vzato z genetického hlediska u nás žije možná až 8 druhů hrouzků, přičemž očima rozeznáš 3 a podobně.

Takže jestli lipani mají svoji čeleď nebo jen podčeleď, to je čistě v teoretické rovině. Někdo musí sumarizovat všechny rozdíly a rozhodnout, ale nám to může bát šumák.

Pátek 1. dubna 2011 ve 20:27® Fischer

olda> Co mi prvé google nabídl, to jsem vzal.

Pátek 1. dubna 2011 ve 20:26® Fischer

bubu> Promiň, nějak mi to ušlo.

Pátek 1. dubna 2011 v 19:47® bubu
bubu

Fischer>ale nedotknul, já jen,že jsi se chyt hned toho lipana a nazval mě mamlasem. Jestli se nepletu,tak svého času byl lipan samostatná čeleď. Kašlem na to,nejsme přeci teenageři.

Pátek 1. dubna 2011 v 19:45® olda
olda

Fischer> http://www.chytej.cz/…an_podhorni/ nemusíš ke konkurenci,my máme také.

Pátek 1. dubna 2011 v 19:10® Fischer

bubu> Proboha, čím jsem se tě dotknul?

Pátek 1. dubna 2011 v 17:25® bubu
bubu

Fischer> a ty víš,co je žert? Jasně jsem napsal,že to byla nadsázka a ty hned hledáš,kde kousnout.

Pátek 1. dubna 2011 v 11:43® Fischer

brčal> Ještě doplním, že pro změnu na Hronu pod Breznom funguje dobře klasika „kočiš“ (já ale dělám křidýlka buď z bílého dutého vlákna-uměliny od Tiemca, nebo z bílého CDC), nebo malá (16) gold-black nymph (ta popoledni na podzim).

Pátek 1. dubna 2011 v 11:38® Fischer

siri> Nejsme v sporu.

Pátek 1. dubna 2011 v 11:34® Fischer

brčal>Příteli, myslím, že už je. A někde se ani nevyskytuje. Já chodím na lipany do Podbielu, na Oravu. Je to takový repre revír. Spíš byl. Když jsem začak muškařit, stačily červenořitka, či žlutořitka (spíš oranžřitka – já používám tradiční anglické názvy, ale už mne tu jakýsi negramota zjebal, že chci být cool) na háčku 14, či 12. Teď to chce mikronymfu s woframem, nebo jakousi zakřivenou, celou z wolframu (prodávané jako marmiška), nebo suchou zelenou (takovou tyrkysově-šedo-stříbřitou s červenýma naožkama a šedivejma křidýlkama) od 16 výš. Váže mi je kamarád, nemám na to oči ani ruce. Je to vyžrané od kormoránů. V listopadu jsem tam chytil s mimořádným úsilím 18 lipanú nad 40. Až jsem se divil. Předloni jednoho. Vzal jsem domů ženě na talíř dva. Největší úspěch mělo toto (je to celé lité,vážu tomu proforma mininožičky-fotka není moje, ale z časopisu Oeche mouche):

Tento příspěvek byl editován 1.4.2011 11:39:31 uživatelem Fischer.
foto/diskuze/muskareni/2011/th-img41631.jpg
Pátek 1. dubna 2011 v 10:28® siri

Fischer> na muchy Znak ja nedam dopustit. :-) Byly vazane na spolehlivych hackach, nerozvazovaly se samy od sebe, atd. Ja jsem si zacal vazat sam beztak hlavne proto, ze takhle mam vetsi kontrolu a vim, co od te muchy muzu cekat…

Pátek 1. dubna 2011 v 10:05® brčal
brčal

Fischer> Lipan bude za chvilku ohrožený druh.

Pátek 1. dubna 2011 v 7:31® Fischer

bubu> Děkuji za uznání za mou naivní snahu rozhýbat smradlavé stojaté vody na Chytej.cz. Zdá se, že jsem se spletl. Marnost, vše marnost… Když už si takový zkušený mamlas, nepiš o sobě, že máš rád lososovité a lipana. Lipan není mimo čeledi lososovitých. Rád ti to vysvětlení podávám a těším se na setkání při lovu losovitých. I lipanů.

http://www.mrk.cz/…an_podhorni/

Pátek 1. dubna 2011 v 7:24® Fischer

bubu> Damned… A Two Person Show.

Čtvrtek 31. března 2011 ve 21:05® bubu
bubu

osprey> na tom se shodnem

Čtvrtek 31. března 2011 ve 21:02® osprey
osprey

bubu> Já v tom nic nehledám a konec konců taky jsem odpověděl s nadsázkou.

Samozřejmě že bych rád, aby to tu frčelo, byla tu sranda a mezitím i něco té mouchařiny. Ale člověk musí brát co je.