Vyhledávání
Muškaření
V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Čtvrtek 31. března 2011 ve 20:58® bubu
-
osprey> nic v tom nehledej,bylo to napsáno s nadsázkou.
Tento příspěvek byl editován 31.3.2011 21:03:57 uživatelem bubu. - Čtvrtek 31. března 2011 ve 20:14® osprey
-
bubu> Třeba je to snaha, aby se někdo přidal. Možná dokonce vedená ušlechtilým zájmem o rozvoj tohoto webu.
Já se přidat nemůžu. Můj pohled na muškařinu je příliš specifický. Mám-li být upřímný, v minulosti jsem byl prominentními muškaři několikrát označen za hovado
- Čtvrtek 31. března 2011 v 19:19® bubu
-
one man show
- Čtvrtek 31. března 2011 v 19:06® Fischer
-
Muška MUDr. Mazury (Brno), 1988.
- Čtvrtek 31. března 2011 v 19:05® Fischer
-
Trčkův (Vsetín) „přístroj“ na výrobu knotů. Šiman počítá s rotačním dabovačem. 1988
- Čtvrtek 31. března 2011 v 18:52® Fischer
-
Vzpomenul jsem muškařské sněmování… Mám před sebou sborníky z let 1986 (ČB) a 1988 (Ivančice u Brna). Kdo přednášel? Zdeněk Šimek, Jaromír Kudlák,Miloš Zelinka, Vitlich, Pípal, Trčka (např sersám na výrobu dabovaných knotů, co nabízí Šiman),Hynčica,Bohuš Sláma (psycholog z Brna), Václav Mazura z Brna (měl slavné „mazurky“-taky křivák, trochu horší jako ten Vrablecův, ale s plochým tělíčkem), Lojza Šebek, Karel Křivanec Eichler, profesor Dyk, Milóšek Zemanů,Lacko (nitě ze Svitu),Milan Pohunek, Bohuš Šumský,Peťo Vrablec,ňákej Jirka Klíma, Hynčica, Cipr… Říkají vám ty jména něco? Jo , a Liška už nežil…
- Čtvrtek 31. března 2011 v 11:36® Pawell
-
Fischer> Blešivce rád vážu i rád na ně chytám. Nikdy je extrémně nezatěžuji a v případě potřeby použiji k nim nějakou zátěžovku. Dělával jsem jim nožičky z koroptve, teď na to prdím a už jenom vyčesávám dubing. Hlavně si hlídám, aby tělíčko bylo sice vysoké ale tenké (ploché) a dobře propadalo vodou.
Tento příspěvek byl editován 31.3.2011 11:38:24 uživatelem Pawell. - Čtvrtek 31. března 2011 v 11:25® Fischer
-
Pawell> Rozumím. Já do plytší vody křiváky vůbec nezatěžuji a dělám je mírně větší a podobají se někdy možná spíš na berušku. Nožičky dělám ze strakatého peří. Není to věrná napodobenina, ale vypadá to jako něco dobrého na sežrání. Ty nožičky jsou jako živé. Když jsem začal vázat křiváky, byl průkopníkem můj známý Peter Vrablec z Prievidze (přednášel o tom na konferenci muškařů v Ivančicích v roce 1988). Ohýbal rovné háčky do obloučku. Já si nosil od vody gamarusy a zaléval je lakem na papíru a studoval…
- Čtvrtek 31. března 2011 v 11:13® Pawell
-
Fischer> Měl jsem na mysli tvarově než hmotnostně.
- Čtvrtek 31. března 2011 v 6:57® Fischer
-
Pawell> Jště poznamenám, že tvrzení, že dosáhneš s olověným drátky do samé, jako s wolframovým hřbítkem silně kulhá. Olovo má specifickou hmotnost 11,34 a wolfram 19,25. Rozdíl je markantní. A z drátu nikdy neuděláš tak kompaktní tělísko, jako je odlitek. Zvlášť u malých křiváčků nemáš šanci nahradit litá zádíčka z wolframu drátkem z olova, pokud má být křivák dost těžký, či co nejtěžší. Ty to jistě víš. To jsem psal spíš pro ty méně zkušené.
- Čtvrtek 31. března 2011 v 6:49® Fischer
-
Pawell> Protihrot se dá přece zalomit. Já používam křivákové háčky s nálitkem buď koupené Hayabusha, ale většinou mi naleje tílko, či hřbítek na kvalitní háček kamarád. Já těžké háčky nepoužívam jako primární mušku. Ale do hluboké jámy s proudnou vodou je těžké se dostat ke dnu na krátkém úseku s malými nymfami. A můžou být i s 2 wolframovými kuličkami. I když rád suším, musím nerád konstatovat, že největší lipany jsem chytil právě v takových podmínkách a na návazci jsem měl 2 velké (6 resp. 8) olověné nymfy (bomby) – jen olovo potřené sekundáčem a posypané zaječím uchem a jakási hlavička se strakatými nožičkami.
- Čtvrtek 31. března 2011 v 0:23® mildas
-
Pawell> díky moc, to jsem vůbec netušil.
Černá taky není ideál, ale lepší než bronz. Ten mi nějak nejde do oka.
- Středa 30. března 2011 ve 22:52® Pawell
-
Fischer> Jedu pouze v BL háčcích a ty s nálitkem jsou, mám dojem, pouze s protihroty. Kdysi jsem něco podobného od Klímy vyzkoušel, byl to šmejd a nebyl jsem s tím vůbec spokojen.
- Středa 30. března 2011 ve 22:44® Fischer
-
Pawell> Nakonec jsou i křivákové háčky s předlitým hřbítkem.
- Středa 30. března 2011 ve 22:08® Pawell
-
Fischer> Jo znám, ale nijak zvlášť mne to tenkrát, když se s tím začlo, nezaujalo a nenadchlo. Ono to také bylo tehdy dost drahé, teď to má nějaké zlevněné. V podstatě jsem schopen si udělat to samé z z olov.drátu 0,8 – 1,5 mm (až na ty záhyby).
- Středa 30. března 2011 ve 21:36® Fischer
-
Pawell> Pavle, znáš toto? http://shop.siman.cz/index.html?… Kdysi to měl Šiman jako video (vázal Málek), ale už to zmizelo, ale fotky stačí. Šiman má na webu i ty wolframové (tungstenové) hřbítky. Je to dražší, ale perfektní. Používám to.
- Středa 30. března 2011 ve 20:13® Pawell
-
Fischer> V malých velikostech většinou nymfy, malé goldíky, občas blešivce (tam dělám takový hrb z 1 nebo 2 silných šikmo stříhnutých pb drátků vázaných podél ramínka). Ve větších velikostech rybičkové streamery (takové ty z furabu).
Tento příspěvek byl editován 30.3.2011 20:13:37 uživatelem Pawell. - Středa 30. března 2011 ve 20:01® Fischer
-
Pawell> Co na ně vážeš?
- Středa 30. března 2011 ve 20:00® Fischer
-
Pawell> Vždyř jsem napsal, že mají na webu japončíci asi chybu, nač by uváděli stejný háček 2×, že? Asi tam má být místo bronzové barvy, ta černá. podívám se po nich, taky bych je možná koupil, i když mi bronz zásadně nevadil. Rybám možná taky ne.
- Středa 30. března 2011 v 18:59® Pawell
-
Fischer> Tady máš foto, že nekecám. (v předch.příspěvku mi vypadla 4-takže 2499 je správně)
Tento příspěvek byl editován 30.3.2011 19:04:29 uživatelem Pawell. - Středa 30. března 2011 v 18:45® Pawell
-
Fischer> Hele prostě je dělají i v černém a basta. Mají označení TMC299SP-BL B. Vím, co jsem si snad koupil.
- Středa 30. března 2011 v 18:43® Fischer
-
Pawell> Sakra, že by Tiemco nevědělo, co prodává?
http://english.tiemco.co.jp/…log/show_fly?…
Je ale podezřelé, že tam mají 2× stejný TMC 2499 SP BL. I Japonec se může utnout.
Taky Pavel.
- Středa 30. března 2011 v 18:40® Fischer
-
Pawell> Black Nickel jsem našel jen u vzorů 600 a 777. Možná, že jsem slepý, jsem starší jako ty.
- Středa 30. března 2011 v 18:38® Pawell
-
Fischer> Proč bych kecal? Kupoval jsem TMC 2499 SP BL Black.
- Středa 30. března 2011 v 18:35® Fischer
-
Pawell> Asi kecáš, příteli. Výrobce na webu píše jen o provedení „bronze“ ty tomu říkáš zlatá. http://english.tiemco.co.jp/…log/info_fly?… Nerad bych ti křivdil, ale asi si pleteš Dalmácii s decimálkou.
- Středa 30. března 2011 v 17:54® Pawell
-
mildas> Pokud ti vadí u 2499 hlavně barva, tak už se prodávají vedle zlatých i černé.
Tento příspěvek byl editován 30.3.2011 17:55:02 uživatelem Pawell. - Středa 30. března 2011 ve 14:40® mildas
-
Fischer> já taky nic nehájím, diskutujeme.
Co se píše v časopisech a na netu, na to kašlu totálně. Miloš nikdy nevychválí z pochopitelných důvodů háčky Hanák, i kdyby byly nakrásně lepší. (což netvrdím) Internet je plný radilů, kteří loni nerozeznali blešivce od jepky.
2499 je nejkvalitnější hák, jaký znám. Jen mi vadí tvar a hlavně barva.
S těmi úhly si, myslím, nerozumíme a myslíme to samé. Necháme to někdy k vodě nebo pivu.
- Středa 30. března 2011 ve 13:34® drozďák
-
Fischer> souhlasím, že SP BL hrot je ideální řešení na všechny typy muškařských háčků. Kdyby výrobce nebyl debil, nemuseli bychom se bavit o fyzice a škodlivých úhlech…
- Středa 30. března 2011 v 11:06® Fischer
-
lejboj> Když jsem začal šlehat vodu s opeřenými háčky, muškařské háčky byly prakticky nedostupné. Kupovali jsme hotové mušky (snad Znak je vyráběl) a ořezávali mušky a vázali vlastní. Vozil jsem ze země Sovětů, jak se tehdy říkalo, krjučky kupované na váhu a doma jsme je selektovali. 1/3 byla překalených, 1/3 nedokalených, zbytek byl jakž takž použitelný. A ryby jsme chytali.
- Středa 30. března 2011 v 11:00® Fischer
-
mildas> Jen jsem popsal teorii a ta je pravdivá. Geometrie ani fyzika nepustí. Ale ani já to neberu jako dogma. Nevím, či jsi si všiml,ale psal jsem, že používám i háčky s obráceně vyhnuté háčky (Tiemco 811S, tedy s velkým škodlivým úhlem) a že jsou publikovány mušky či strímry na háčku Justice Keel, což je teoreticky špatný háček, ale funguje. Háčky s velkým škodlivým úhlem (je to v odkazu na web MRK, kam ty chodíš)jsou chytavější,což je logické – lehčeji se „kousnou“ ale působení síly je ideální u orlího drápu. O těchto věcech se píše desítky let a já se ani náhodou nehodlám s někým „bít“ o to, co je lepší. Nevím to. Já mám jen praktickou zkušenost, že pro mne nejlepší jsou háčky Tiemco Spearpoint 2499 BL. Ale jsou i z nabízených ty nejdražší. To ostří je unikátní. Používám je od momemntu, co o nich napsal Miloš Zeman v časopise, který vydával.