Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 30. března 2011 v 9:45® ladamaj
ladamaj

lejboj>s tvím názorem na háčky naprosto souhlasím včetně skušeností mouchu vodit atd..

Středa 30. března 2011 v 9:06@ lejboj

Hacky jsou tema na dlohou diskusi, clanky na webu je potreba overit v praxi, protoze styl lovu, prut, konstrukce navazce, to vse ovlivni nazor na pouzity hacek. Prosel jsem si za posledni dva tri roky snad vsechny znacky na nasem trhu, pri 60–70 vychazkach rocne uz lze udelat selekci. Clanky na webu mohou byt jen voditko. Osobne pouzivam na ruzne styly ruzne hacky, Skalka, Knapek, TMC, Maruto, Hanak, Varivas. Pravda, vlastni testovani neco stoji, ale neni nad vlastni zkusenost. Prutohodiny a ulovky nejlepe proveri kazdy hacek.

Úterý 29. března 2011 ve 21:29® mildas

Fischer> já bych to s tím přenosem síly do hrotu neviděl tak jednoznačně. Ta je totiž důležitá pouze v případě záseku a ten je sám o sobě tak razantní, že to vlastně není až tak důležitý moment pro úspěšné zdolání.

Ta piranhova příšera je vlastně i dle Tvé teorie naprosto ideálním háčkem, ale platí to pouze v případě, že háček projde skrz tlamku. Pak se ryba zavěsí do toho ďolíčku, který tvoří rovinu s očkem. Ve chvíli, kdy zatne velikou rybu, u které je pravděpodobné, že háček skrz neprojde, je naopak na nejlepší cestě ho zlomit nebo ohnout. (dle míry vykalenosti) U velkých ryb je to problém vůbec. Tam těžce ztrácí svou výhodu háček s dlouhým hrotem, který je u „běžného“ chytání lepší a naopak nejlepší je háček s hrotem čím kratším, tím lépe. Ty já zase nemám rád, bo z nich padají ryby.

No a pak se v tom vyznej.

P.S. chytám G pouze knápky, ale nové se mi nelíbí a už asi dva roky hledám a nenacházím náhradu.

Neděle 27. března 2011 ve 21:55® Fischer

ZN> Dobře, dohodli jsme se. Příští pátek,nebo sobotu, pojedu do Brna via Bumbálka, tak ti to můžu kdesi na Valaších nechat. Třeba ve VM na pumpě, nebo podobně. Ale psal jsem,že to chce opravu, že? Já si budu opravovat ještě i vláčák a takovou tyčku do plotu, co se používala na hlavaňu.

Neděle 27. března 2011 ve 20:11® flyfox

Fischer> Tak já druhej,.

Neděle 27. března 2011 v 19:39® ZN
ZN

Fischer> jsem první zájemce.

Neděle 27. března 2011 v 19:31® Fischer

Pokud by chtěl někdo starý mušák ze štípaného bambusu, stačí říct. Ale chce to mírnou opravu (kousek vyvázat, přelakovat, myslím že i jedna spojka není OK). Gratis.

Neděle 27. března 2011 v 19:27® Fischer

Šnek> Latinsky: De gustibus non est disputandum.

Lidově: proti gustu, žádnej dišputát.

Neděle 27. března 2011 v 17:58® Šnek

bubu> tyhle věci o úhlech zahnutí mi jsou úplně někde..tohle až tak neřeším :-) mám klasiku na kterou váži a to mi stačí..

Neděle 27. března 2011 v 16:37® bubu
bubu

Šnek> ty si je přečti alespoň třikrát, příjde ti to vhod

Neděle 27. března 2011 v 16:24® Šnek

To jsou ale slohy :-)

Neděle 27. března 2011 ve 14:59® Fischer

ZN> Myslím, že ta teorie o úhlech je logická a funguje i v praxi. Ale nic neplatí absolutně. Napasal jsem také, že pokud potřebuji háček podobného tvaru, tak používám Tiemco 2499.Tyto háčky se mi osvědčily a používám je všude, kde to jde (nymfa, pupa, parašutka, gamarus…) a v celé škále velikostí od 16 po 8. Jsou sice relativně drahé, ale já zas tak velkou spotřebu nemám. I tobě zdar.

Neděle 27. března 2011 ve 14:50® Fischer

ZN> Já reagoval na tvoje vyjádření, že tomu, co píšu, nerozumíš. Dost jsem se této reakci od značky ZN divil. Tuto značku znám v souvislosti s debatami dlouho. Nepsal jsem, ale četl jsem dávno diskuze muškařů. Asi jsi nepochopil, že to bylo určené kolegovi, který „objevil“ háček inkriminovaného typu (dokonce kapřák) a ptal se, co si o tom myslíme. Já jsem to nevysvětloval starému kozákovi, jako jsi např. ty. Ale ty jsi se ozval takovým stylem, že jsem zapochyboval a strčil sem odkazy na staré články o problematice (snad jsi si všiml, že jsem napsal, že to není určeno jen tob).

Neděle 27. března 2011 ve 12:34® ZN
ZN

Fischer> a ještě k těm článkům, abych byl konkrétnější.

Martinův článek je starý jak metuzalém, dnes je to přece jen jinde a plavačka není muškařina.

Tomuchův článek o háčcích respektuji, nicméně háčky VMT nepoužívám. Koupil jsem je, zkusil, dál nepoužívám. I když nemohu říct, že byly špatné. V každém případě je snad z nějakých subjektivních, a co se koupě týče i objektivních důvodů nepoužívám.

Křivancův článek je napsaný úplně z jiných důvodů a je potřeba ho dát do spojitosti s dobou, kdy byl napsán a s muškařskou reprezentací. V každém případě, Knápky znám velice dobře, letitou selekcí už používám jen gamarové, i když málo. Tím nechci říct, že Knápek je špatný, např. kamarád na nic jiného nechytá, nedá na ně dopustit. Mi velice vadí (možná subjektivní dojem)dlouhá špička, která nedává moc místa mezi koncem špičky a očkem. Přičítal jsem tomu docela dost popadaných ryb. Ale jak píši, problém mohl být v něčem jiném, nicméně jsem je používat prakticky přestal, i když jich doma nějakou stovku určitě ještě mám.

Takže asi tak. Teoreticky nabytým informacím z webu prostě nějak moc nevěřím. Zdar.

Tento příspěvek byl editován 27.3.2011 12:35:00 uživatelem ZN.
Neděle 27. března 2011 ve 12:19® ZN
ZN

Fischer> ale já tomu rozumím. Čemu nerozumím, to jsou ty tvé teorie, opírající se o kdoví co. Krom toho, všechny tyto háčky znám, některé používám docela dlouho.

Btw., s těmi články, to jsem se skutečně zasmál. Bez ironie, bez postranních myšlenek, prostě zasmál. Dávno nevěřím podivným článkům, napsaných ať už s tím nebo oním úmyslem, věřím tomu, co se mi osvědčilo v praxi, nebo zkouším to, co se osvědčilo kamarádům, o kterých vím, že žádné postranní úmysly nemají a hodnotí realitu. Stejně se stává ( a docela běžně), že mi vyhovuje něco jinýho :-)

Neděle 27. března 2011 ve 12:04® Fischer

Pro ZN (i ostatní, co neznají):

Tady je ta geometrie, které nerozumíš: http://www.mrk.cz/clanek.php3?…

http://vazani-musek.cz/…ke_hacky.php ¨Koukni na VMT 15.

I tu si můžeš číst o orlím drápku: http://www.cesky-muskar.eu/…n_hacky.html

Neděle 27. března 2011 v 1:38® ladamaj
ladamaj

Cudla>aproč tak malé větší sou lepší či ne.Já už sem ztoho jelen ale srst nebude.:-D

Sobota 26. března 2011 ve 21:33® Cudla
Cudla

ladamaj> Ládínku víš že zbožňuju „kramle“12–18 to je moje parketa.

Pátek 25. března 2011 ve 23:47® ZN
ZN

Fischer> necháme toho, je to planá debata.

Dle tvého výpisu konzumace, i když se mi líbí, skutečně chlastáš třikrát víc než já:-)

Pátek 25. března 2011 ve 23:42® ladamaj
ladamaj

Cudla>vím moc dobře očem je řeč to jen aby stoho nevylezla kramle dědečku.:-))

Pátek 25. března 2011 ve 23:28® Fischer

ZN> Nehádám se. Dnes jsem vypil (zatím) 2 piva plzeňská a 2 deci suchého červeného merlotu ( ne dohromady). Tak si to poděl 3 a zamysli se. Málem jsem zapomněl – vyjímečně jsem snídal deci moravské slivovice, bo jsem nesedal za knipl.

Pátek 25. března 2011 ve 23:00® ZN
ZN

Fischer> směšný argument, taky argument. Ty chlastáš třikrát víc jak já.

Pátek 25. března 2011 ve 22:40® Fischer

ZN> Možná musíš míň chlastat. Znám to podle sebe. A to nejsou mé teorie. 30 let se o tom píše. Asi čteš něco jiné.

Pátek 25. března 2011 ve 22:39® ZN
ZN

ježíšikriste, králíci s tvrdý Y. No toto, omlouvám se :-)

Pátek 25. března 2011 ve 22:29® Cudla
Cudla

Fischer>

ladamaj> Chlapcí já vím Ládínku možná že ho najdeš v mé krabičce mezi nymfama,nyní naháním něco podobného v BL vel.10–12.Fungovali fajn a dokonce bych řekl,že při stejných barvách byl ten křivák účinější.Seženou se pouze protihroťáky a když ho zrušíš není to to pravé ořechové.

Pátek 25. března 2011 ve 22:23® ZN
ZN

Fischer> popravdě, my jde z těch tvých teorií hlava kolem dokola.

Pátek 25. března 2011 ve 21:19® Piranha
Piranha

Fischer> jak rikam,uvidim po zahajeni.Stejne tomu dam max. 30 hodu a pak dam jinou.

Pátek 25. března 2011 ve 21:12® Fischer

Piranha> Podle mne je tá špička na mušku už příliš přehnutá. Z jednoduché geometrie vyplývá, že ideální přenos síly z vlasce na hrot háčku je tehdy, pokud jsou v jedné línii, tedy pokud hrot míří do očka. Tolik suchá teorie. Všechno ostatní je „zelený strom života“.

Pátek 25. března 2011 v 18:48® ladamaj
ladamaj

Piranha>nechci se dohadovat ale o síle těch háčků moc pochybuji.Dej na Fischera je to skušený vazač a já se tím zabívám léta také ale z mého hlediska bych na takovou kramli nedovolil vázat ani vasekmaj ve 13letech vázal už zakázky.Takže něco málo o tom vím jinak je to tvoje volba a muj názor vše.OK

Pátek 25. března 2011 v 18:32® Piranha
Piranha

Fischer> proto, ze byl tenkej, tak jsem to vyzkousel.Rikam je to stejne tlusty jako Hanak Bl jen vetsi nepatrne nez osmiska.Hrotek z toho ubrousim a rybe to neuskodi, porad lepsi nez trojhak od vlackarek :-) Ale proto jsem to sem dal, aby se kazdy vyjadril.Diky za odpoved.

PS:stejne z 99% vazu na originalni muskarsky hacky, proste to byla jen zkouska hlavne pro ten zahlej hrotek. No uvidim zda budu uspesny.