Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Sobota 18. září 2010 v 15:05® Šnek

prosím vás zkušenější o radu,dá se použít při nymfování plovoucí šňůra?

Sobota 18. září 2010 ve 12:39® Šnek

Buko> takže to zas není až takový retro,když to používají i muškaři v jedna dvacátém století,zrovna nedávno jsem četl v nějakém časopise,že to používá nějaký vazač,a že se mu to osvědčilo více něž kupované hřbítky..

Sobota 18. září 2010 v 11:48® Buko

redtag34> S těma slupkama od Vysočiny bych se Šnekovi až tak nesmál.Tak jsme opravdu začínali.Nejlepší byly z Vysočiny co dělal masokombinát Levice.Přišel na to Milan Janus. Dnes se tomu směju.Stále je to jenom Cutisin…ale ten barevný odstín.Ten tam byl. Měl jsem zásobu, protože jsem jezdil každý týden služebně na SK. Co jsem se já nakupoval všelijakých salámů. A teď z jiného soudku.Výborný hřbítek je z kůže úhoře,ale ne z každého.Na dotazy odpovím pouze přes SZ.

Tento příspěvek byl editován 18.9.2010 11:50:06 uživatelem Buko.
Sobota 18. září 2010 v 8:15® redtag34
redtag34

osprey> maiba-fly to používám laky od téhle firmy a jsem s nima nadmíru spokojen :-)

Pátek 17. září 2010 ve 22:07® Šnek

osprey> chápu tě,zatím díky..

Pátek 17. září 2010 ve 21:37® osprey
osprey

Šnek> Znám jeho značku Maiba-fly, to by ti mělo stačit pro hledání na Googlu.

Jinak si myslím, že se ti tu Buko ještě ozve anebo mu můžeš poslat osobku. Nerad bych mluvil za něj.

Pátek 17. září 2010 ve 21:29® Šnek

osprey> a on má nějaký e-shop?či nějakou internetovou stránku?

Pátek 17. září 2010 ve 21:28® Šnek

osprey> já jen abych vůbec věděl ským mám tu čest,tušil jsem že má určitě něco málo víc za sebou,a když jsi napsal,že je to muškařská legenda,můžu stebou jen souhlasit,i když o bukovi zatím nic moc nevím :-)

Pátek 17. září 2010 ve 21:07® osprey
osprey

Šnek> Buko je profivazač, má i firmu s vázacími materiály. On mě sice za tohle prohlášení nebude mít rád, ale já ho považuju za jednu z legend naší muškařiny.

Pátek 17. září 2010 ve 20:27® Šnek

redtag34> no musel jsem nějak nahradit to co jsem zatím nesehnal :-D a lovečák pěkně ladí k oranžovému blešuvci :-D

Pátek 17. září 2010 ve 20:26® redtag34
redtag34

Šnek> :-D no jen tak dál :-D jinak ta vysočina je opravdu originální :-D to mi rozesmálo :-D

Pátek 17. září 2010 v 16:28® Šnek

Buko> ty máš nějakou prodejnu či e-shop?

Pátek 17. září 2010 v 16:27® Šnek

Buko> no,neni to tak zlé,ste jen 4× tak starší než jeá,ale nedovedu si předtavit mého dědu,či babičku v 60 letech někde u pc,a ještě posílat nějakému úúplně cizímu klukovy nějaké materiál na výrobu mušek :-)

Pátek 17. září 2010 v 16:06® Buko

Šnek> Stmívá se, skoro šedesát jedna.

Pátek 17. září 2010 v 15:40® Šnek

Buko> chvála je důležitá :-) douchám že až budu v tvých letech,že tě budu následovat,a kolik že ti přesně je?

Pátek 17. září 2010 v 15:33® Buko

Šnek> Kašli na tu chválu. Jsi asi pátý mladík kterému jsem něco dal.Vzpomeň si na mne až budeš v mém věku, že je potřeba mladým pomoc.Pokud to bude v Tvých silách, tak pomáhej. Pevné nitě a suchý vzduch.

Tento příspěvek byl editován 17.9.2010 15:38:40 uživatelem Buko.
Pátek 17. září 2010 v 15:25® Šnek

Chválím „buka“ za jeho solidárnost,a chuť pomoci mladším a méně skušeným kolegům :-) díky

Pátek 17. září 2010 v 15:22® Buko

redtag34> Dávam Ti za pravdu.Nejhorší je ořezat prvních tisíc much.

Pátek 17. září 2010 v 15:13® Šnek

redtag34> právě,jsem uvázal s rad a vlastních skušeností 7 blešivců,jsou to mé úplně první nymfy,malí svěráček z dílny,slaboučká nit ze šití,doma udělé dabingy,slupka od vysočiny,a blešivci jsou na světě,jen první 2 jsou málo dabované,proto jsem trochu přidal a ostatní jsou od originálu skoro stejné,četl jsem že u blešivců se v inspiraci meze nekladů,já to vzal do slova,mám blešivce,olivo­vé,bílé,oranžo­vé a taky červené,snad se budou rybám líbyt :-)

Pátek 17. září 2010 ve 14:47® zelenáč
zelenáč

osprey> díky, tohle mi stačí. prostě tam nechci být jako slon v porcelánu.

Pátek 17. září 2010 ve 13:53® redtag34
redtag34

Šnek> to já když jsem začínal tak jsem měl svěráček vyrobený z kombinaček, bobina to vypadalo jako cosi drátěného ale i přesto jsem s tím vázal a materiálu taky moc nebylo trocha srti s kočky co jsem chytil a vyčesal na ulici a pár pavých per z pávů na blázinci tady u nás :-D a nějaká ta bavlnka. a první co jsem uvázal byla uplně rozhašená rudořitka kterou mi ale brali jako bláznivý dokud mi jí asi pátej pstruh neseškrábl z háčku :-D pak jsem si našetřil pár korunek a vyrazil do rybářství s muškařským sortimentem a nakoupil vše potřebné náčiní o trochu modernější než to moje :-D a už to jelo.. a asi tak za tři měsíce už jsem střihal jednu rudořitku za druhou. Strávil jsem u svěráčku dost dlouhou chvíli, protože jsem se to prostě chtěl naučit a neplatit za ty mušky z krámů ranec když stejně po pár rybách jsou na vyhození (jak která).Takže trocha snahy, sezení u internetových portálů s inspirací a okoukávání různých fíglů mě přivedlo k tomu že ted si vážu skoro cokoli :-) Přeju hodně zdarů a ať ti to jde Měj se ;-)

Pátek 17. září 2010 ve 13:16® Šnek

kerob> díky za raDY

Pátek 17. září 2010 ve 13:11® osprey
osprey

kerob> Ani mi nemluv…

No ale blíží se mi to. Povinné tři každoroční vycházky na lipany se suchou mouchou jsou za dveřmi. Bude třeba udělat tu suchou mouchu. Přirozeně v několika exemplářích a aspoň ve dvou velikostech:-))

Pátek 17. září 2010 ve 12:57® kerob
kerob

osprey> :-) muhahaha, uplne to vazani nozicek vidim

Tento příspěvek byl editován 17.9.2010 12:57:34 uživatelem kerob.
Pátek 17. září 2010 ve 12:54® kerob
kerob

Šnek> imho blesoun je jedna z jednodussich musek (aspon pro me), naucis se na ni dabovat i praci s niti. Nicmene pokud zacinas, tak to neni uplne idealni muska na chytani, lepsi budou suche. RedTag taky neni slozity a zachytas si, staci nit, bavlnka, hacek, pav a neco na nozicky… a uprimne receno, bobinu bych doporucil – s ni je to o 1000% jednodussi a presnejsi, stoji par kacek a staci ta nejobycejnejsi. Pak bych zkusil jakoukoliv variant chrostika – jsou varianty, na ktere staci jen jeden material – polypropylen i varianty relativne slozity. Super je varianta s olivovym dabingem na telicko a kridlem z CDC pripadne z jelena, nekdy delam kombinovany. Velice jednoducha a ucinna moucha. Drzim palce.

Pátek 17. září 2010 ve 12:24® osprey
osprey

Šnek> Všechno je o kvalitě finálního produktu. Potřebuješ háček, nit, srst nebo peří (případně další materiály) a lak.

Úroveň finálního produktu závisí na kvalitě použitého materiálu a umění vazače. Jakous takous mouchu schopnou chytat ryby uváže i úplný začátečník z toho, co posbírá doma po baráku. Časem začne něco umět a používat stále kvalitnější materiál a pomůcky – protože už ví, čeho a jak chce dosáhnout.

Na začátky je cokoli dobré – ale člověk musí počítat s tím, že výsledek třeba nebude úplně ideální.

Na druhou stranu zejména neochytané ryby v době, kdy jsou potravně aktivní, odpustí člověku hodně a sežerou kdejaký chlupatý háček.

Pátek 17. září 2010 ve 12:17® Šnek

osprey> četl jsem,že prí se dá vázal i bez speciální nitě,prí stačí nějaká tenká ze šití uplně v poho je to pravda?

Pátek 17. září 2010 ve 12:13® osprey
osprey

Šnek> Bobinu jsem neměl 15 let. Při mé produkci menší než 20 much za sezónu jsem to zvládal bez ní. Muškařina pro mě byla vždy okrajová záležitost. Ale krásná záležitost.

Pátek 17. září 2010 ve 12:09® Šnek

osprey> to je pěkné,aspoň jsem se nestrapnil,když jsem napsal,že zatím nemám bobinu,asi takhle začínal každý,podle mě málokdo začínal vázat hned s profi svěráčkem a 5 bobinama,10 druhy dabingu a 15 druhů srsti a peří :-)

Pátek 17. září 2010 ve 12:05® osprey
osprey

Šnek> Já vázal první mouchu tak, že jsem háček držel v levé ruce a pravou vázal nožičky jednu po druhé. Když jsem zjistil, v čem je ten fígl, myslel jsem, že mě trefí.

Muškařit jsem se učil na perlínech.