Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 10. září 2010 ve 13:12® kubas
kubas

osprey> no já to myslel trošku jinak ;-) . Nenapsal jsem to nejšťastněji uznávám :-D

Čtvrtek 9. září 2010 ve 22:17® regulus
regulus

zelenáč> k té tvojí první otázce, chovej se tak, aby ses za to nemusel stydět a abys co nejméně škodil, srovnat si to musíš sám se sebou. Vůbec to není o tom si vůbec nevzít rybu, je to o tom vzít jen to co tý vodě neuškodí, každej extrém je špatně. Někdy si člověk prostě udělá radost a vezme si čerstvou rybišku, to někdy ovšem musí být tak nějak rozumně.

Čtvrtek 9. září 2010 ve 21:56® osprey
osprey

kubas> Opačná reakce? Dobrá.

Já Romana neznám:-)

Čtvrtek 9. září 2010 ve 20:22® kubas
kubas

Koudy> hodně by mě překvapila opačná reakce, tahle nikoli, zkrátka máš pravdu :-D

Čtvrtek 9. září 2010 ve 20:20® Koudy
Koudy

Sander, kubas> Souhlasím, Romana znám osobně a moc mu to přeju!

Čtvrtek 9. září 2010 ve 14:16® kerob
kerob

osprey> njn, to je smutny, ale podobne je to vsude. :-/

Středa 8. září 2010 ve 21:37® kubas
kubas

Sander> to máš naprostou pravdu, měl vždycky smůlu jak hrom ať už na nominačkách nebo se zdravím. Není snad člověk(po všech stránkách), kterýmu bych to přál víc, než je on ;-) …

Středa 8. září 2010 ve 21:32® Sander
Sander

kubas > Roman je kapacita, a co hlavně, strašně fajn kluk. Přeji mu ať si tuhle příčku udrží. Zaslouží si ji.

Středa 8. září 2010 ve 21:25® kubas
kubas

http://www.srsbih.com/web/ Vše o probíhajícím ME v Bosně… zatím pokud umít trošku číst tak ČR není po prvním kole na „bedně“, ale co není může být . V jednotlivcích zatím kamarád Roman Heimlich 1. :-) Tak snad to ještě dotáhnou hoši na bednu …

Středa 8. září 2010 ve 13:36® osprey
osprey

zelenáč> Táhnout by měli určitě. Jde jen o to kolik se jich toho dožilo.

Mě už teď táhne na P vodu jen kroužkování lipanů. Takové tři vycházky, dám pokoj i jim a budu se věnovat dravcům.

Středa 8. září 2010 ve 13:29® Padis
Padis

zelenáč>taky si myslím,že táhli k trdlištím.Mám stejnou zkušenost na mé oblíbené říčce.Kde PO chytám tak maximálně do konce srpna.Potom se už jen velmi zřídka.

Středa 8. září 2010 ve 13:22® zelenáč
zelenáč

osprey> pokud vytáhli směrem k trdlištím, je to scénář který mě nenapadnul a mám z něj radost. Hledat je nebudu a přeji jim nerušený intenzivní sex. Předtím mě napadaly spíše ty černé scénáře.

Středa 8. září 2010 ve 13:15® osprey
osprey

hraji> Tahle věc se na tom určitě podílí.

Na ty malé existuje jediný recept – snažit se jim vyhýbat.

Středa 8. září 2010 ve 13:10® hraji
hraji

zelenáč> duhák potočáka nevytlačuje, pamatuji doby, kdy tyto ryby žily spolu i v relativně malých tocích a chytali jsme jak potočáky tak duháky. Proč v létě ubylo chycených potočáků je těžko říct bez znalosti místních poměrů, ale jedním z důvodů může být tlak rybářů. Od dubna do června vybrali a odnesli ty větší a ty malé několikrát chytili a vypustili a tím je poškodili, takže uhynuli. I to je jeden z možných scénářů.

Středa 8. září 2010 ve 13:05® osprey
osprey

zelenáč> Potočáci jdou do tření. Pokud se z úseku vytratili, pravděpodobně je to tím, že vytáhli směrem k trdlištím. Nehledal bych je a nechal je být. Když se nějaký chytí, tak se chytí, ale hledat, kde se koncentrují, je eklhaft. Proto už je taky zakázaná přívlač na P vodě a já s tím souhlasím.

Duhák se vysazuje proto, že je možné ho v krátké době odchovat do lovné velikosti a za rozumný peníz dát do řeky větší ryby. Pokud by se v řece udržela silná přirozená obsádka potočáka, bylo by vysazování duháka bezpředmětné, ale za současného stavu je to asi jediná možnost, jak nabídnout rybářům větší počet slušnějších ryb.

Masové vysazení Pd je ale z pohledu ekologie toku a potravních záležitostí dost problém, takže v době po nasazení, kdy je tam duháků hodně, tyto ryby bez výčitek v rozumném množství beru. Těch pár, co přežijí sezónu a dorostou jim ploutve mám spíš snahu pouštět.

Hlavně mě ale neber jako zářný příklad toho, jak se to má dělat. Základ je šetrné zacházení s rybou a nechytání ryb po desítkách (většinou to odsírají nejmladší ročníky). Dál už je to na každém z nás.

Středa 8. září 2010 ve 12:43® zelenáč
zelenáč

dobrá, chápu to tak, že si v tom najdu sám pro sebe co mě zajímá. Ještě jeden dotaz začátečníka, který také souvisí s etikou na pstruhovce.

Revír Ostravice III. Na začátku léta jsem tam chytal samé potočáky. Později tam byl vysazen duhák a já je chytqal s potočáky půl napůl. Poslední 3–5 návštěv revíru jsem nechytl žádného potočáka, zato hodně duháků. Chci se zeptat zda si myslíš že je to normální, nebo zda prostě ti duháci ty potočáky vytlačili. Podotýkám že navštěvuji stále stejný úsek cca 500m. A pokud si myslíš, že je vytlačili, myslíš si že je to rozumné je vysazovat proto aby si rybáři dobře zachytali a občas si něco odnesli?

Středa 8. září 2010 ve 12:00® osprey
osprey

zelenáč> Výběr fleku, velikost nástrahy, suchou mouchu nehodíš malé rybě, když ti malá vyjede a nezabere, tak už na ni nenahodíš.

Ale jak říkám, nejde to absolutně.

Navíc já na pstruhovce hlavně vláčím. Chytám gumy a peří na 1 g jigovce (v podstatě je to nástraha ve stejné kategorii jako větší goldík nebo streamer).

Mouchu chytám hlavně suchou.

Pokud jde o ryby tzv. „škodlivé“, je otázka, co je to za pstruhovku. Tam, kde chodím nejčastěji, je obsádka pestrá se zastoupením všech druhů a jsou tam i úseky, kde pstruzi nejsou a udrží se tam spousta jiných ryb včetně kapra. Obvykle to proto dopadá tak, že mi ty slizké potvory z těch bezprotihrotových háčků padají, vyvlékají se, občas mi ryba vyklouzne při focení a tak. Takže já „škodlivé“ ryby v žádném případě nepouštím:-D

Středa 8. září 2010 v 11:20® zelenáč
zelenáč

jak to jde vyhýbat se malým rybám? Jiná velikost mušky? Nebo se snažíš lovit jen ryby které vidíš?

A jaký je tvůj postoj když chytneš jelce na pstruhovce? Pustíš nebo zabiješ? Nevím, jestli to u Vás platí také, ale u nás správně tloušť nesmí zpět do vody – a tloušťů není málo. Patří podle tebe do vody nebo zabít?

Středa 8. září 2010 v 11:06® osprey
osprey

kerob> Jistěže je. Ale když jsem vedl kroužek a měl na děcka jisté, ne sice přemrštěné, ale přece jen nekompromisní nároky (o nutnosti znát dobu hájení nebudu s nikým diskutovat), tak se některá děcka přeregistrovala do sousední MO a měla papíry do týdne.

Po mém odchodu z funkce naše MO už několik let žádný kroužek nemá.

Středa 8. září 2010 v 11:04® osprey
osprey

zelenáč> Já chytám tak jak píšeš ty. Podle mě to už o moc lepší být nemůže – snad se ještě snažím vyhýbat malým rybám. Nejde to absolutně, ale chytám opravdu poměrně málo ryb s relativně slušným podílem těch větších.

Ale bohužel potkávám dost lidí, co měří potočáka, jestli má míru. A na malém potoce stačí dva takoví.

Míru lipana 40 cm u nás máme, hodnotím to velmi pozitivně. Na malých vodách bych prostě z původních druhů nebral nic. Stačí co sežerou vydry, které jsou ze zákona nedotknutelné a tady u nás jsou od Šumavy až do centra Českých Budějovic.

A – to už čistě podle mě – lidi, co chytají na určitém revíru by měli mít zájem na tom, aby měl slušnou obsádku pokud možno původních ryb. Jak toho dosáhnout je revír od revíru jiné, ale je to běh na dlouhou trať.

Tento příspěvek byl editován 8.9.2010 11:08:50 uživatelem osprey.
Středa 8. září 2010 v 11:02® kerob
kerob

osprey> a neni to tak trochu chyba CRS, ze rybare nevychovava, ze papiry ma kazdej, ze jsou moc levny, ze pravidla a limity lovu jsou nesmyslne vysoko a naopak jina omezeni jsou naprosto nesmyslna?

Středa 8. září 2010 v 10:54® zelenáč
zelenáč

co je podle tebe rabování vody? Jak se mám podle tebe jako rybář za těch pár tisícovek ročně chovat na pstruhovce? letos je moje 1. sezona, tak mě pouč.

Já osobně PO nebo Lipana nikdy neberu, duháka někdy, doby a četnost lovu dodržuji, vše vždy bez protihrotu apod.

Když se s kýmkoliv bavím, málokdo přizná že bere ryby. Hodně lidí argumentuje podobně jako ty, že by to mělo být dražší – tak ať to je, nebo ať je PO a LIPAN omezen třeba nad 40cm,. to mi vůbec nevadí. Ale co ještě dělat nad rámec ryb. řádu? Jaký je podle tebe ten správný etický kodex?

Středa 8. září 2010 v 10:35® osprey
osprey

hraji> U tebe jsem až tak radikální názor nečekal (to je spíš parketa Miloše Kotrby), ale tohle je přesně ono.

Dáš pár stovek (dnes už spíš tisíc), ale pak se můžeš u tě vody chovat skoro jak chceš.

Speciálně u pstruhovek je to tragédie. Produkce menšího revíru je pár desítek kilo, často stlačených predací na hodnoty limitně se blížící nule. Cena toho, že si na takové vodě může člověk zachytat je obrovská, ale většina lidí ji vymění za těch pár kousků masa a během měsíce je obsádka v troskách a čeka se, co tam nějací „oni“ vysadí.

Malé MP řeky (což je můj případ) jsou na tom podobně. Akorát tam se dá dvakrát ročně nasypat kapr…

Středa 8. září 2010 v 8:07® hraji
hraji

osprey> má poznámka mířila k tomu, že na ryby chodilo málo rybářů, a ti neměli zapotřebí tu vodu rabovat za každou cenu. Prostě chytali pro radost i když si určitě nějakou rybu odnesli. A o revír se starali, věděli o něm a věděli, že kdyby se dopustili nějaké levárny, bude jim to neodpuštěno. Dneska chytá kdejaký vandrák s jediným cílem, chytit co nejvíc a největší rybu aniž by musel jakkoliv pohnout prstem aby bylo co lovit.

Úterý 7. září 2010 v 19:14® osprey
osprey

hraji> Ony to teoreticky nebyly špatné časy. Ti ostatní vyráželi taky, ale jindy a jinak…

Nevím, jakým směrem přesně směřuje tvá poznámka. Ale fakt je, že za cenu povolenky se dá vysadit právě tak těch šest kaprů na chlapa, co se v průměru loví.

Jinak se pamatuju na rok, kdy jsem dřel jak blbec, celý rok vedl kroužek, devět sobot strávil na výlovech a tak. Jiné roky to bylo o něco slabší, ale vydržel jsem to deset let. Výsledek? Lidi, co nehnuli prstem si mohli díky mé práci (a samozřejmě práci všech dalších) sežrat o pár ryb víc, což taky udělali. Nějaký posun k lepšímu žádný.

Úterý 7. září 2010 ve 12:25® rarach

hraji> Od nahlášení 2 hod. čekání na hlídku, další 3 hod. sepisování protokolu. Druhý den opět nějaké upřesňování. Viník zcela evidentní, vše od jeho podniku dolu otráveno, přesto nenalezen. Vyčíslit škodu? Seberte si ryby – zvažte a pak se uvidí. Šlo o kapiláru s nasazeným váčkovým plůdkem před cca 2 měsíci. Nemlich to samé jsem už psal, když jsem nahlásil nedodržení sanačních průtoků u MVE, to dokonce ani nikdo nepřijel, dostal jsem od orgánů důvěru to nafotit sám. Takže jeď si kam chceš, ale v Pelhřimově se alespoń dovíš do čeho jdeš.

Úterý 7. září 2010 v 11:52® ladamaj
ladamaj

osprey>vím spoustu ale vše je jak píšeš no nakonec jsme v Česku venku to je opak.

Úterý 7. září 2010 v 11:47® hraji
hraji

osprey> přesně tak, schází tomu ta atmosféra, když na ryby vyrazil pouze pan továrník, pan řídící, pan farář, lékárník a pan doktor. A ještě možná správce velkostatku.

Úterý 7. září 2010 v 10:56® osprey
osprey

hraji> Jistěže ano. Ostatně o tom,že je cosi shnilého na současném stavu rybařiny, se hádá internetová komunita, co pamatuju.

Hlavní problém je ten, že ti, co je jim to buřt, se těch debat neúčastní.

A kdyby lidi měli skutečně zaplatit to, co si myslí, že zaplatili, museli by zaplatit pětkrát tolik.

Úterý 7. září 2010 v 10:08® hraji
hraji

osprey> v tom je právě ten problém, že většina si myslí, že tím, že zaplatili členský příspěvek a brigádu a koupili si povolenku, je z jejich strany vše splněno a víc je nezajímá.