Vyhledávání
Muškaření
V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Úterý 7. září 2010 v 9:28® osprey
-
hraji> No jasně. V naší MO by zavolalo tak 5 lidí z 260 co jich máme. Většina ani neví, že tam ten odstavec je.
Fakt je, že několik desítek dalších by se asi snažilo kontaktovat někoho z výboru.
- Úterý 7. září 2010 v 9:13® hraji
-
osprey> stačí když pochopí, že mají zavolat na jedno z těch čísel. Zbytek již jede více méně samospádem.
- Úterý 7. září 2010 v 9:12® hraji
-
osprey> jako z důvodu, že přečíst tolik písmenek a pochopit, co se po nich chce?
- Úterý 7. září 2010 v 9:11® osprey
-
hraji> Myslím, že tam máme něco podobného. Ale řeknu ti – znám f§ru lidí, kterým by se při pohledu na ten text rozklepala kolena
- Úterý 7. září 2010 v 9:09® hraji
-
zelenáč> u nás máme v knížečce s popisem revírů takový text:
Metodický návod pro postup členů MRS při zjištění havárie jakosti vody Havárie jakosti vody je náhlé, nepředvídané zhoršení jakosti vody, které má následující projevy:
závadné zbarvení zápach tvoření usazenin povlak nebo pěna na hladině mimořádné hynutí ryb (nahromadění čerstvě uhynulých ryb, hynoucí a nepřirozeně se chovající ryby) Hlášení havárie Havárii na rybářském revíru nebo rybochovném zařízení je povinen okamžitě hlásit každý člen MRS.
Havárii je nutné bez odkladu nahlásit:
hasičům Policii ČR podnikům Povodí, ve většině kraje je to podnik Povodí Moravy s. p. Brno, se sídlem v Brně, telefonní číslo 541 637 111 – havarijní služba 541 211 737, 541 211 250 České inspekci životního prostředí, oddělení ochrany vod. Pro většinu kraje je sídlo inspekce v Brně, telefonní číslo 545 545 111, havarijní služba 731 405 100, pro povodí Sázavy je sídlo inspekce v Havlíčkově Brodě, telefonní číslo 569 496 111, havarijní služby 731 405 166 a pro část povodí řeky Moravy je sídlo v Olomouci, telefonní číslo 585 243 410, havarijní služba 731 405 262 příslušnému referátu životního prostředí funkcionářům příslušné místní organizace MRS (předseda, hospodář, referent pro čistotu vod, rybářská stráž). Funkcionář MO, který je informován o havárii, tuto skutečnost neprodleně oznámí na sekretariát Moravského rybářského svazu Brno, telefonní č. 545 223 838. Zde je služba v pracovní dny, v mimopracovní dny je nutné nechat vzkaz na záznamníku. V případě, že ten, kdo zjistil havárii, ji neoznámil příslušným orgánům podle bodu 2 odst. a, b, c, d, e, provede funkcionář MO MRS neprodleně hlášení na alespoň jeden z těchto orgánů a institucí.
Postup při odběru vzorků O odběru vzorků vody a ryb, případně jiných vzorků se sepíše protokol na předtištěný formulář minimálně v pěti vyhotoveních. Protokol se přikládá ke vzorkům zaslaným na vyšetření. MO MRS je povinna zaslat jednu kopii na sekretariát MRS, a to neprodleně nejpozději do tří pracovních dnů jako podklad k dalšímu řízení. Odběr vzorků je nutné provádět za přítomnosti úřední osoby, tj. např. policie, zástupce obecního úřadu, rybářské stráže, apod. Není-li přítomna úřední osoba, je možné využít minimálně tří svědků se zapsáním čísel jejich občanských průkazů. Tito svědkové potvrdí podpisem pravdivost uvedených skutečností v protokolu. Je vhodné přizvat osobu nebo zástupce firmy, která havárii pravděpodobně způsobila.
Odběr vzorků vody Odběry se provádí na těchto místech:
nad zdrojem znečištění z předpokládaného zdroje pod zdrojem znečištění z místa největšího hynutí ryb z dalších míst, vyžadují-li to okolnosti Je-li v ohroženém úseku více možných znečišťovatelů, jejichž účinky se mohou kombinovat, je třeba odebrat vzorky ze všech zdrojů a nad těmito zdroji znečištění. Zvláštní pozornost je nutné věnovat odpadům od jednotlivých znečišťovatelů tam, kde jejich odpady ústí do společného recipientu (odtoku) a z něho teprve do vodoteče vlastního poškozeného toku.
Vzorky vody se odebírají do plastikových lahví s minimálním objemem 1 litr (v případě ropných havárií do celoskleněných lahví), které jsou před odběrem řádně vypláchnuté odebíranou vodou (minimálně třikrát). Lahve je nutné naplnit až po okraj bez vzduchové bubliny. Láhve musí být řádně označené, označení musí být shodné s označením uvedeném v protokolu. Vzorky se označí a zabezpečí, aby nedošlo k pochybnostem o jejich záměně (přelepení zátky lepicí páskou a její orazítkování či podepsání v místě spojení).
U jednotlivých odebraných vzorků se určí kvalita vody na místě (pH, kyslík, teplota, barva, zápach, pěna, skvrny na hladině atd.) a zaznamenává se do protokolu. Odebrané vzorky vody je nutné urychleně (poslem) dopravit do autorizovaných laboratoří. Nelze-li dopravu uskutečnit okamžitě, je potřeba vzorky uložit do chladničky (4 stupně Celsia) a doručit je nejpozději druhý den.
Laboratoře pro rozbor vzorků vody se nachází na těchto adresách:
Povodí Moravy a.s. Brno, Dřevařská 11, 602 00 Brno Povodí Moravy a.s. Brno, Z dětského domova 263, 772 11 Olomouc Povodí Moravy a.s. Brno, Moravní nábřeží 766, 686 11 Uherské Hradiště MO MRS ke vzorkům vody přiloží protokol z místního šetření s popisem odběrů vzorků vody, popřípadě nákresem odběrových míst.
Odběr vzorků ryb U jednodruhové obsádky se odebírá 5 až 20 kusů ryb, u vícedruhové obsádky 3 až 5 kusů od nejčastěji se vyskytujících druhů s příznaky otravy. Ryby nelze balit do novin, pilin apod. Vzorky ryb se nekonzervují. V případě potřeby lze ryby uchovat v chladničce. Ryby zásadně nezamrazujeme. Odběr vzorků ryb se zaznamenává do protokolu (viz dále). Vzorky ryb je nutné doručit na Veterinární a farmaceutickou univerzitu v Brně, Ústav veterinární ekologie a ochrany životního prostředí, Palackého 1–3, 602 00 Brno, budova č. 25, telefon 541 562 654 nebo na příslušný Státní veterinární ústav. Ke vzorkům ryb se přiloží protokol z místního šetření.
Státní veterinární ústavy pro vyšetření vzorků ryb se nacházejí na těchto adresách:
SVÚ Brno, Palackého 174, 612 00 Brno SVÚ Jihlava, Rantířovská 93, 586 05 Jihlava SVÚ Olomouc, Jakoubka ze Stříbra 1, 779 00 Olomouc Příčinu, rozsah a náhradu škody při vzniklé havárii řeší Sekretariát MRS v součinnosti s MO MRS pověřenou hospodařením na zasaženém revíru.
Likvidaci uhynulých ryb je potřeba provádět v souladu s hygienickými a veterinárními předpisy.
Protokol z místního šetření havarijního úhynu ryb Protokol musí obsahovat:
Název a sídlo poškozené organizace Den, hodinu a místo zjištěné havárie Rozlohu a upřesnění lokality Druh a věk ryb, vyskytujících se v postižené lokalitě Druh, věk, počet a hmotnost uhynulých ryb Klinické příznaky, makroskopické změny a změny chování ryb Stav zooplanktonu, bentosu a vodních rostlin Možné zdroje znečištění Plánek se zakreslením odběrových míst Popis odběrů vzorků vody u každého vzorku musí být uvedeno:
místo a čas odběru vzorků přesný popis odběrových míst popis označení odběrových nádob určení kvality vody – pH, kyslík, teplota, barva, zápach, skvrny na hladině atd.
Popis odběrů vzorků ryb u každého vzorku musí být uvedeno:
místo a čas odběru vzorků druh, stáří a počet odebraných ryb popis makroskopických změn
Datum, jména a podpisy zúčastněných osob místního šetření V případě podezření na aplikaci chemických látek je nutné uvědomit orgán Státní veterinární správy. V těchto případech musí být v protokolu dále uvedeno: den a hodina aplikace chemických látek metoda aplikace popis ošetřené lokality, vzdálenost charakteristika látky kdo aplikaci prováděl počasí
- Úterý 7. září 2010 v 9:00® zelenáč
-
možná máš pravdu – zkusím prostudovat příručku soupisu revírů, zda tam takové číslo najdu a dám vědět
- Úterý 7. září 2010 v 8:53® hraji
-
Buko> ano, nějaké malé procento podobných deformací může vzniknout jako následek úrazu, ale naprostá většina je dána (bohužel) genetickou vadou.
- Úterý 7. září 2010 v 8:45® hraji
-
zelenáč> v soupisu revírů jsou uvedeny instituce a orgány rybářského svazu, kterým se mají havárie na toku hlásit. Nemám sice po ruce váš soupis revírů, ale tipnul bych si, že to je ve všech v celé republice. Pak už stačí telefon a ochota. Hlásit to členu RS a expost je opravdu k ničemu.
- Úterý 7. září 2010 v 8:39® Deivi
-
Velmi mě pobavila odpověď Marcela, neboť jeho vysvětlení má logiku. Nicméně teď vážně: 90% takových a podobných defektů vzniká již ve fázi zrání jiker (zpravidla v inkubátorech) a je způsobena výkyvy v kvalitě protékající vody (teplota, obsah kyslíku, PH atd.)Jestli je tento defekt dědičný? Pravděpodobnost = asi 50% na 50% ano, ale vzhledem k tomu, že ve vodách Severní Moravy žije tak možná 1% lososovitých ryb z přirozeného výtěru (na řece Moravici vzhledem k nepochopitelnému šachování s vodou ještě méně) tak myslím, že se nemusíme obávat toho, že by puštění tohoto žebráčka zpět do vody mělo nějaký vliv na genetiku rybí populace.
- Úterý 7. září 2010 v 8:35® zelenáč
-
hraji> uhyn jsem hlasil expost členovi rybářské stráže. abych pravdu řek, nevěděl jsem kam se o víkendu obrátit, pokud víš – poraď. stejně bylo pozdě, na dně se váleli uhynulí pstruzi, ale spousta dalších ryb již vesele lovila z hladiny hmyz. dodnes nevim co mohlo byt za tim uhynem – zda vedro a nedostatek kysliku, nebo neco jineho. člen rybarske straze mi rikal ze obcas maji problemy s chatari, kteri do vody tu a tam vypusti neco co tam byt nema. Je pravda ze uhyn jsem zaznamenal pouze v chatove oblasti.
- Úterý 7. září 2010 v 8:31® hraji
-
rarach> poděl se, prosím, o svoji negativní zkušenost ať víme do čeho jdeme a nemusíme kvůli tomu jezdit do Pelhřimova. Nějak mě nenapadá žádná katastrofa, která se může snést na hlavu oznamovatele úhynu.
- Úterý 7. září 2010 v 7:50® Buko
-
zelenáč> Podle mne je to přeražená páteř při přelovování chovného potoka el.agregátem.Občas se to nechtěně stane.Možná mne Hraji doplní.
- Pondělí 6. září 2010 v 16:14® Piranha
-
zelenáč> on, ten pstruh kdyz byl jeste pludek, chtel byt uhorem, ale pak v puberte si to rozmyslel a byl z nej zase pstruh, proto takovy hadí zatočení
- Pondělí 6. září 2010 v 16:00® osprey
-
zelenáč> Podobnou deformaci jsem viděl na Otavě u cejnů (jen u nich). V průběhu let jsem takových ryb chytil několik a vždy to byly celkem slušné kusy v poměrně dobré kondici.
- Pondělí 6. září 2010 ve 13:47® rarach
-
hraji> Máš pravdu, ale já jsem jednou úhyn ryb nahlásil a nevím jestli bych si to lajznul znova.
- Pondělí 6. září 2010 ve 13:18® hraji
-
zelenáč> mohu mít dotaz? Komu jsi nahlásil ten letní úhyn, který jsi pozoroval? Udělal jsi něco, nebo jen ex post konstatuješ na webu? Starost o vodu a ryby v ní je povinností všech rybářů, tedy i tebe. Přečti si Stanovy svazu, se kterými jsi souhlasil, než jsi vstoupil.
- Pondělí 6. září 2010 v 11:58® zelenáč
-
Marcel> jo, s vodou tam fakt zacházejí velmi zle. Daší víkend tam zase budou odpouštět kružberk a bude tam velká voda. Navíc na Moravici III a Moravici IV jsem letos nenarazil na lipana, jen na moravici II a to jen na malé kousky. Všichni se zaklínají kormorány, ale já jsem viděl i slušný letní úhyn ryb´o kterém nikdo nemluví.
- Pondělí 6. září 2010 v 10:45® Marcel
-
zelenáč> to má z toho, jak tam furt jebou s vodou… pak je ještě možné, že už se do jejich šroubovice dostávají geny některých funkcionářů výboru US SMS.
- Pondělí 6. září 2010 v 9:19® zelenáč
-
Ahoj muškaři, včera jsem na Moravici II chytl takto zdeformovaného pstruha. Je zajímavé, že s touto páteří dokázal přežít a dorůst míry. Taky se Vám občas stane že chatnete něco takového? Byl puštěn zpět, doufám že to není dedičné.
- Sobota 28. srpna 2010 ve 20:28® osprey
-
Rocco76> Mám to přece jen toršku z ruky. Než se zase vypravím na Slovensko, asi to zapomenu.
Ale koukám, že stejně jako u nás i vaše betonová lobby nemá co na práci. U nás šilhají po dolním Labi a u vás teda Váh. Jako by toho na něm stálo málo…
Jinak já ho vždycky okukuju ze silnice – od Trenčína až po Tatry. Pěšky jsem kolem něj chodil jenom v okolí Ružomberoku. Některé úseky jsou moc hezké, ale projít si to a zjistit co a jak, to by bylo na měsíc. Asi by to byl zajímavý a pěkný měsíc, ale nevím, jestli dám do kupy tolik času.
- Sobota 28. srpna 2010 v 16:04® Rocco76
-
Osprey: Pri takýchto vysokých prietokoch je to na niektorých miestach nemožné. Najlepšie si človek zachytá pri prietokoch okolo 20–40m3. Tento prietok je možné zachytiť skoro ráno okolo 4:00 aj neskôr. Problém je v tom, že páni z dispečingu si vodu teraz regulujú podľa potreby energie do siete. Kedysi bolo pravidlom, že sme vedeli na minutu presne keď ešte nebolo VD Žilina. A ak chceš vidieť aké kusy plávajú na Váhu, odporúčam sa Ti postaviť na lávku Strečno-Nezbud – je pod kompou. Pozeraj sa do zrkadiel pod piliermi. A něco uvidíš.
Akurát sa nad týmto úsekom Váhu stmieva. Niekto tam chce postaviť silou mocou MVE?! Už niekoľko rokov. Tým pádom by Domašinský meander – je to chránené bol v …
- Pátek 27. srpna 2010 ve 20:37® osprey
-
Rocco76> No jo, na Váhu…
To je kapku jiná voda než ta, kde jsem chytal tlouště já.
Viděl jsem tu řeku několikrát na mnoha úsecích toku a opravdu nevím, co bych tam s mouchou dělal. Je to velké prudké a moc ryb jsem neviděl (tím netvrdím, že tam nejsou).
- Pátek 27. srpna 2010 v 18:09® Rocco76
-
Osprey, Medvěd – vďaka za tipy. Na Váhu v Strečne používam brutal. red tag č. 4, 6 – gold alebo tungsten verzia. Telíčko buď klasický páv alebo umelina od hendsu príp. čierny pštros.
Ďalšia bomba je silver dun, whickham´s a gold head red spinner dtto horeuvedené veľkosti.
Lenže pri tejto rybačke na takejto veľkej vode je nevyhnutnosť silnejší náväzec – pstruhy, jalce, podustvy, mreny a aj lipne. Najhorší prípad je hlavátka – tubica. Pekný víkend.
- Čtvrtek 26. srpna 2010 ve 22:29® Medvěd
-
Rocco76> red tag,listokaz,kočí ale všem bych dal bílá křídla
- Čtvrtek 26. srpna 2010 ve 22:08® osprey
-
Rocco76> Zkus chmýřenku na háčku 14 – zrzavé nožky a štěty, červené tenké tělíčko, tmavá hlavička. Kdysi jsem jich na to chytal spousty, poslední dobou nějak nejsou. Sežrali je ptáci.
- Čtvrtek 26. srpna 2010 v 11:15® Piranha
-
Rocco76> stejny jako na pstruhy
teda aspon ja na takovy mouchy lapu jalce.Nejvic Goddard sedge, a chrostici CDC.
- Čtvrtek 26. srpna 2010 v 7:08® Rocco76
-
Ahojte. Jedna prosba. Hoďte sem nejaké linky na jalcové muchy, muškárenie, plz. Vďaka.
- Úterý 24. srpna 2010 ve 21:18® stopař
-
gibbon> Znám moc dobře Míru Rajdlika je to kámoš a zrovinka nedávno jsme tam u nich byli na ohýnku.A jeho maminka pracuje s mojí manželkou v jedné firmě.Jak je ten svět malej.
- Úterý 24. srpna 2010 ve 12:30@ gibbon
-
stopař>> to je pekná hrôza, v hrádku mám polovicu rodiny a býval som tam každé prázdniny. Strýc a bratranec (Rajdloví)bývajú na turistickej ulici, tých to obišlo, ale mamina teta býva v doníně vedla nisy a tí mali vodu až po plafón, našťastie chalupa to vydržala
- Pondělí 23. srpna 2010 v 18:41® stopař
- Tady se můžete podívat jak to vypadalo u nás v ulici a ten býlej pick up
je našeho místního rybářského spolku který uplaval proudem cca 700 m
místníma uličkama a koryto řeky je běžně cca 150m jinde!