Vyhledávání
Muškaření
V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:01® iceman
-
Piranha> něco bych ti napsal, ale zase by jsi kňoural, že jsme tu na tebe hnusní.
- Čtvrtek 18. března 2010 ve 20:39® Dědek
-
Pokud někdo začíná, má jisté jedno – nehodí nic ani tou nejlepší lajnou
Takže má dvě možnosti – nechat si poradit nebo koupit podle putu. Lepší je první možnost a to z prostého důvodu – když mu to nebude (a nepůjde), nebude hledat chyby všude jinde (třeba ve šňůře, vždyť mi to takhle doporučili), ale jenom ve svojí šikovnosti. Tím si ušetří spoustu nervů a peněz. První sezónu doporučuju nic neměnit a házet, házet a házet s tím, co máš. Dokonce bych si ani nepůjčovat nic od kolegů, rozhodně mi to s jejich cajkem bude lítat líp
). Druhá možnost je lepší, ale pro začátečníka k ničemu. Nepozná nic, bude si akorát připadat jako spider man. Ostatně stejně není moc prodejců, kteří dovolí lajnu vyzkoušet (ochota by možná byla, ale místo ne). Druhou sezónu se na to buď v… nebo začne experimentovat, ale už bude mít nějaké zkušenosti. A nastane všech známý kolotoč …
- Čtvrtek 18. března 2010 v 19:51® MP-E65mm
-
Piranha> já bych řekl, že odpově´d na otázku našel. Aspoň já, jakožto muškařská lama jsem to pochopil.
- Čtvrtek 18. března 2010 v 19:40® Piranha
-
Panove zatim si tady dobre vymenujete nazory jak to tak sledu a nedivil bych se , kdyby jste to tomu klukovi znechutili
Zatim tu padlo mraky nazoru, ale nikdo jeste neporadil to co by mel, nikdo ten orisek nerozlousknul.
- Čtvrtek 18. března 2010 v 19:35® bubu
-
regulus> sem tak trochu druhej
- Čtvrtek 18. března 2010 v 19:32® bubu
-
iceman> uf,se mi docela ulevilo. Házet fakt neumím,není mi souzeno,chytám menší toky a proto dávám lajnu podle údaje na prutě. Jezero,větší řeka,kde je třeba házet daleko,to je o něčem jiném.
Gax psal,že bude chytat menší řeku a že vlastně začíná. Po přečtení několika stránek jsem měl tak trochu obavu,co že jsem mu to poradil za hloupost,když mu odpovídám,jaká AFTMA na prutě,taková lajna. - Čtvrtek 18. března 2010 v 19:14® regulus
-
Buko> přiznám se, že jsem tvůj poslední příspěvek nepochopil.
Jakej prut by sis nekoupil??? Na každým je napsaný pro jakou je lajnu, co je obchodní tah výrobců???
Věřím ti, že si odzkoušíš jakou lajnu si na kterej prut dáš, když už nic jinýho, tak předpokládám že nemáš jeden naviják a na něm jednu lajnu, no a lidí co s lajnama laborují taky pár znáš. Jestli sám vyzkoušíš nebo si necháš poradit, je na tobě, konec konců jsem tohle myslel onou odpovědí qaxovi „… vyber konkrétní prut a pak se ptej na lajnu …“ a upřesnil to včerejší odpovědí tobě.Mimochodem, tato debata o lajnách začala dotazem někoho, kdo o tom patrně nemá moc šajnu, myslím si, že když si pro začátek koupí průměrnou lajnu o AFTMA která je napsaná na prutu, tak nic neposere. Stejně se do toho bude nějakej čas dostávat, lajna dostane na prdel (proto jsem mu radit DT, dá se otočit, vlastní zkušenost), no a pokud jsem napsal nějakou kór pyčovinu, tak budu rád když mi to někdo řekne, nerad bych umřel blbej.
Myslím, že to je v úplně jiné rovině, než kdybychom tady rozvedli debatu na téma jakou lajnu nejlíp na nějakej prut za 15–20 tisíc pro člověka co chytá 10 nebo víc let. - Čtvrtek 18. března 2010 v 18:28® iceman
-
regulus> plně s tebou souhlasím, za pár let co muškařím se mě doma vystřídalo asi 10 prutů v různých cenových relacích a vždycky když jsem dodržel nákup lajny podlě AFTMA na prutu neměl jsem problém. Možná kdybych ty pruty honil na louce s různými lajnami asi bych našel nějakou která by létala lépe, dál...... Ale mě tohle netrápí. Házím jak umím, metr sem, metr tam. Je mě to šumák. Co nedohodím to dobrodím. Co nedobrodím na to se vy.....
. Hlavně se mě to líbí u lidí co neumějí ani máchat prutem, jak si zkouší různé lajny
A teď do mě.
- Čtvrtek 18. března 2010 v 17:52® Piranha
-
Taky je reseni nemit snuru zadnou a chytat jen na francouze a je vystrano
- Čtvrtek 18. března 2010 v 16:14® Buko
-
regulus> Jirko.Malá říčka. WF #4 pohoda s hodem na 7–8 m a DT # 5 taky.U té pětky DT při menší délce šňůry je váha stejná a nepřetěžuji prut.Je to jen obchodní tah výrobců. Osobně bych si takový to prut nekoupil.Pak musíš testovat, jakou šńůru a jaké zn. mně na tom prutu bude vyhovovat. Pokud šňuru k prutu neodzkouším tak jsem nešťastný.O zkoušení šňůr tu psal tuším Toulovec
Tento příspěvek byl editován 18.3.2010 15:15:24 uživatelem Buko. - Čtvrtek 18. března 2010 v 16:00® toulovec
-
regulus> já ten příklad dával jen jako srandu. Normálně by se tak chytat nedalo. Já to použil párkrát na hitlera, v místech, kde se nedá prutem pomalu ani pohnout. Házet dálky by sím nešlo. Ovšem na vedení 4 m lajny a vyšvihnutí opět proti produ je to lepší jak lehká lajna.
- Čtvrtek 18. března 2010 v 15:52® regulus
-
Buko> Mirku, ale vůbec netuším, proč „do tebe“. Jak jsem psal, je to jen můj laickej názor, vychází pouze z technický části věci. Tabulky AFTMA a její definice se dají bez problémů vygooglovat, prvních 30 feetů lajny by mělo vážit tolik, kolik je v tý tabulce plus mínus udávaná tolerance, nikoliv že něco váží celá lajna. Když to vezmu z hlediska jak jsou lajny dělaný tak zbývajících 60 feetů (za předpokladu, že lajna má 27m) váží v případě WF méně a v případě DT více, což je dáno jejich konstrukcí. Z toho jasně vyplývá, že když budu v luftě motat 20m lajny, tak DT zatěžuje prut více než WF protože prut pracuje s větší váhou. Toto svádí k tvrzení, že nižší číslo platí pro WF a vyšší pro DT (to byla ta poznámka o bližší specifikaci v závorce) z logiky věci by se ovšem ony údaje měly vztahovat k oněm prvním 30 feetům lajny a ty jsou jak pro DT tak pro WF váhově stejný, proč by výrobce měl uvádět nějaký hypotetický čísla?
Netvrdím, že mám pravdu, rád si nechám vysvětlit proč tomu je tak, jak jsi psal a na základě čeho tam výrobce napíše číslo který se, zdá se, k ničemu nevztahuje, nemůže tušit s jakou délkou lajny bude „uživatel“ prutu pracovat.Ještě poznámka:
nevím podle čeho píšou výrobci prutů ty čísla, ale jak jsem psal, domnívám se že ono označení na prutu je vztažený k oněm 30 feetům lajny v uvedeném AFTMA. Druhá strana věci je pak praktický použití. Pokud budu házet „kousek“, dejme tomu 8–12 m, tak se budu pohybovat v rozsahu definované AFTMA co je napsaná na prutu (pokud je to relevantní informace), když budu chytat někde, kde musím (pokud to umím) házet 20 nebo víc metrů, tak bych nejspíš měl mít na prutu lajnu s nižším AFTMA, protože pracuji s větší váhou, tudíž bych se stejným AFTMA lajny jako v předchozím případě prut přetěžovat, ten by nepracoval a „mlátil bych vodu“, pochopitelně je to taky o tom, jak kdo umí házet, dynamice hodu, kolik do toho dává síly, technice atd.. Pak není od věci použít v takovýmto případě lajnu o jednu nebo možná i dvě AFTMA nižší(ber to s rezervou, je to jen logická dedukce). - Čtvrtek 18. března 2010 ve 14:00® Cudla
-
K lajnám,koupil jsem je to pár let spátky v Mostě na takový akci 5-ku plovoucí neměla obal bylo to z výstavy a za pár šupů(30kč)neseděla ani na jednom prutě.Pak jsem získal prut 4–5 trojdíl no name,dal sem ji na něj a poprvně se mi povedlo vytáhnout celou lajnu bez problémů.Fakt chce to zkoušet a zkoušet!
- Čtvrtek 18. března 2010 ve 13:21® Pike007
-
k nákupu lajn mám jednu poznámku. Pokud můžete, tak lajnu vyzkoušet přimo na svém prutu. Takže když si kupuju pětkový prut, kamarádi jistě nějakou pětkovou lajnu mít budou. Půjčit si jich co nejvíc a pak koupit tu, která mi nejvíc seděla. Kdysi jsem dával na web test lajn, kdy se porovnávalo asi 10 či 15 5kových lajn a též se lajny vážili a pak porovnávaly s AFTMA standardem. Všechno to byly 5kové lajny, ale některé dle AFTMA standardů (každá stupeň má váhové rozmezí) byly na spodní hranici 4ky, jiné na horní hranici šestky, nekteré v prostředku pětky atd. Navíc každý prut utáhne něco jiného. Viděl jsem 4kový prut, který krásně utáhl šestkovou lajnu, jindy 6kový prut házel dobře se 4kovou. Summary: Říct, že na prut 4/5 koupit lajnu 5 či 4, či 4/5 bez bližší specifikace lajny a prutu, tak to je podle mne bullshit.
- Čtvrtek 18. března 2010 ve 12:33® laciprd
-
Knot-Je to paví oko.
- Čtvrtek 18. března 2010 v 11:31® MP-E65mm
-
měl by to být šedý chrosťa, ale výsledkem si nejsem jist. Nezdá se mi cdc pírko, které jsem natáčel, přijdou mi ty chloupky dlouhé. Na nožičky jsem použil černého kohouta, nic jiného jsem nenašel
- Čtvrtek 18. března 2010 v 10:12® MP-E65mm
-
Tak jsem na rychlo smotnul jednoho bažanta a místo dabingu (trošku se s tím peru) jsem tam nacpal pštrosa
na hlavohrudi by toho mohlo být o kapánek víc, co?
- Čtvrtek 18. března 2010 v 9:31® iceman
-
mildas> proč?
- Čtvrtek 18. března 2010 v 7:21® Buko
-
regulus> Z praktickýho hlediska, když ho budu chtít na dlouhý hody použiju WF #4, když to prut utáhne tak i WF #5,
Ono se o tom téměř nikde nepíše. Označení na prutu 4/5 znamená že použiju buď WF 4 nebo DT 5.Je to o rozložení váhy na délce konce šňůry. Regulus WF 5 ten prut přetížíš.Baron nebo Alan by k tomu mohli říct asi víc. A teď do mně.
- Čtvrtek 18. března 2010 v 7:08® Buko
-
iceman> Sorry,ptal jsem se Regula
- Čtvrtek 18. března 2010 v 6:17® ZN
-
mildas> to nesouhlasení je asi tak včecko, co s tím můžeš nadělat.
- Čtvrtek 18. března 2010 v 1:23® regulus
-
mildas> to nesouhlasení myslíš ve smyslu co je na něm napsaný nebo co patrně skutečně je???
Myslím tím, že na prutu je napsáno #4 a několik lidí kteří tomu na rozdíl ode mne rozumí dospěje k závěru, že je na něj lépe lajna #5 nebo to co psal Iceman, že by raději prut přetížil. Ivošova #6 na trojkovým prutu je už asi dost brutus.BTV nemyslím si, že by to tam výrobci malovali jak se jim zachce, ale zase z druhé strany si nemyslím, že by ty levnější pruty nějak příliš moc testovali, pokud vůbec.
- Čtvrtek 18. března 2010 v 1:09® Firetiger
-
mildas> možná mě šálí paměť, ale přišlo mi že 6th sense bylo jediný Airflo co byl Baron ochoten se skřípěním zubů tolerovat; leč mohu se mýlit. Mě vyhovuje, ale já umím hovno.
- Čtvrtek 18. března 2010 v 0:38® mildas
-
MP-E65mm> osobně mi (fakt nejsem pod vlivem Barona) suché airflo nepůjde už nikdy přes práh směrem dovnitř. Když už ji musíš mít, tak k prutu aftma 4 rozhodně 3/4. Neptej se proč, je to na dlouho a pokud jsi opravdu začátečník, můžeme se bavit i o výkonu parních lokomotiv
S ostatními o přetížení prutu + 1 aftma NESOUHLASÍM.
- Středa 17. března 2010 ve 23:41® sus1
-
MP-E65mm> No je fakt,že onehdá sem kous do jabka tady u notasu a bylo vykydáno.
- Středa 17. března 2010 ve 23:36® MP-E65mm
-
Firetiger> to jsem rád, že občas taky dokážu rozesmám, jinak jsem vcelku suchar
- Středa 17. března 2010 ve 22:44® Firetiger
-
MP-E65mm> tak to uslintnutí na klávesnici mě zničilo… tu svojí jsem poprskal
- Středa 17. března 2010 ve 22:24® sus1
-
toulovec> Tak tohle vím jen z vyprávění.
To jméno znám.
- Středa 17. března 2010 ve 22:19® toulovec
-
sus1> 8 let jsem dával jako příklad, já sem už lezu přes 10 let čoveče :o)) ovšem ze začátku pouze neaktivně, jen jsem čerpal. Tehdy se tu objevilo za dopoledne tak 10 lidí, za týden třeba bez příspěvku, Tehdy to ještě vlastnil Václav Fikar, na ploše byly zelený šupinky – kdo pamatujete zelenký šupinky??? upozorňuju že modrý šupinky už měl HaD :o))
Tento příspěvek byl editován 17.3.2010 21:23:02 uživatelem toulovec. - Středa 17. března 2010 ve 22:17® MP-E65mm
-
toulovec> jasně chápu, psal jsem to spíš proto jestli taky někdo nevlastní tento klacek
Jinak je nejlepší přímo praxe v terénu to je daný, ale na druhou stránku troška teorie neuškodí