Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 19. února 2010 v 19:13® bubu
bubu

mannice>Kluci ti řekli téměř vše. Např. Hends vyrábí ujímaný pletený návazec opatřený na jednom konci smyčkou pro připojení k rychlospojce a na druhém mikrokroužkem pro přivázání vlasce. Časem si možná začneš vyrábět ujímané sám,nebo poznáš někoho,kdo je vyrábí. Tady odkaz http://www.hendsproducts.cz/…aided-leader

Pátek 19. února 2010 v 15:13profil byl smazán

regulus> Díky za vysvětlení, podle mě vysvětlení s tou rychlospojkou dokonalý.Já totiž co vidim na netu tak mi to vubec nepříjde jako punčoška :-) .Jinak jak tady píšeš ty návazce, to už se asi dělá různýma zpusoby ne?Dá se i použít rychlospojka na různé přechody (př. z 0,25 na 0.18)? Asi je možná dobrý po prvním vlasci návazce nechat kroužek na připadnou výměnu ? Nebo je právě lepší mít rychlospojku s tim mikrokoužkem? aby se mohl měnit návazec.. Díky moc, to s těma návazce už mi je jakš takš jasný,asi se musí i hodne experimentovat jak to pak vyhovuje,nebo se to zdá někomu.Ale je dobrý vědět jak to dělá někdo jinej,nebo líp vidět :-) Díky moc

Pátek 19. února 2010 v 15:08profil byl smazán

fikus> Ještě něco :-) .. viděl jsem na internetu ty rychlospojky a sou jenom s nějakou reflexní barvou .Jsou třeba i nějaký neutrální např. Bílé? Asi jo co..:)

Pátek 19. února 2010 v 10:13® fikus
fikus

mannice> rychlospojka bez očka se sežene tak, že si koupíš rychlospojku s očkem (běžně dostupná) a to očko odstřihneš. Nejlepší variantou pro úplného začátečníka je najít ve svém okolí muškaře, který by byl ochoten ti spojit návazec se šňůrou. Může to být třeba i prodavač v obchodě s muškařinou.

Pátek 19. února 2010 ve 3:20® regulus
regulus

mannice> rychlospojka je taková samosvorná „punčoška“, navlíkne se do ní lajna a přetáhne se to silikonovou bužírkou, druhej konec rychlospojky je smyčka. Funguje to tak, že když za to táhneš, tak se punčoška svírá a tím pádem drží na lajně. Jsou i jiný způsoby, někdo dělá na konci smyčku z jádra lajny někdo tam vlepuje amortizér (kus smotanýho silonu s mikrokroužkem), ale tím se zatím netrap, kup rychlospojku a bude ti to úplně jasný, když ne, tak se zeptej. Kup si ještě pár mikrokroužků, k čemu zjistíš z dalšího popisu.
Pupákovy jantary ber trochu s rezervou, teda tu pasáž s unímanejma návazcama, pro začátek se s tím netrap. Na suchou se domluv s někým kdo motá pletený ujímaný návazce, je to lepší než ty navazovaný nebo si ho kup v obchodě pokud ho mají
Na nymfu si ustřihni kus silonu (třeba 0,18mm), na konci udělej smyčku (tou se to připojí k rychlospojce), jak spojit dvě smyčky snad víš, na druhej konec navaž mikrokroužek, pak navaž kus tenšího silonu jako pokračování (třeba 0,16 mm) a na jeho konec navaž další mikrokroužek a tím máš hotovej základ návazce na nymfování, délky jednotlivých částí jsou podle toho kde budeš chytat, dá se říct, že ten první silon jsou 2/3 a ten druhej 1/3 celkové délky ale není to podmínkou, přizpůsobíš si to tomu kde budeš chytat (hloubka vody) a ve který části vodního sloupce chceš aby ty mušky plandaly (na to si ale musíš přijít sám nebo ti musí poradit někdo u vody, na dálku to nejde). Na tento základ už pak navazuješ návazce na který navazuješ mušky, ten horní nedělej delší než 15 cm aby se ti to moc nemotalo, ten spodní klidně i půl metru, případně lze i víc. Síla návazců dle toho co budeš chytat, 0,14 mm pokud jsou tam větší ryby, 0,12 mm a tenší, na prcky. Pokud hrozí třeba velká parma, tak můžeš klidně vše zesílit, včetně toho základu. Na pletenej návazec na suchou navaž jen kus tenkýho silonu (zase dle cílový ryby), já dávám 1,5–2m, jiní třeba i víc a na to už navaž mušku, já suchou chytám jen s jednou.

Vyštrachal jsem obrázek, snad to pochopíš, když tak se ozvi a o víkendu ti to nafotím.

Tento příspěvek byl editován 19.2.2010 02:24:38 uživatelem regulus.
foto/diskuze/muskareni/2010/th-img31279.jpg
Pátek 19. února 2010 v 0:32profil byl smazán

Nechci to tady zahazovat konkurečnim odkazem,ale našel jsem v tom videu přímo to uvazování šňůry s návazcem pomocí rychlospojky. Dá se sehnat taková rychlospojka bez očka jako mají v tom videu? Takhle to vypadá celkem jednoduše.Jenom mám ještě dotaz , když budu dělat návazec z několika průměrů vlasce spojuji je mezi sebou taky rychlospojkou? To je celkem blázinec:)

Tento příspěvek byl editován 19.2.2010 11:55:52 administrátorem osprey.
Čtvrtek 18. února 2010 ve 23:25profil byl smazán

Piranha> Tebe sem scháněl na icq a né se střetnout..Napis distak na osobku co tam ma,nebo jesli to je vyprodaný.Ty by si mi nemoh poradit s timhle začátecniskym problémem?:)

Čtvrtek 18. února 2010 ve 23:18® Piranha
Piranha

mannice> pospes si ale, v UL braun. likviduje muskarinu, je to skoda, ale jeste se tam neco da koupit.

Čtvrtek 18. února 2010 ve 23:10® Jak.novi
Jak.novi

mannice> Neomlouvej se, od toho tyto diskuze jsou. Ovšem já ti neporadím. To by bylo to samý, jako chtít od psa aby mňoukal.

Čtvrtek 18. února 2010 ve 23:08profil byl smazán

Tak sem si pročetl ty články,ale stejnak nechápu to ujímání tý rychlospojky.Chtělo by to nákej fotoreport:D krok po kroku.. Já teda na šnůru přidělám rychlospojku a na ní navážu návazec ,kterej se snižuje (0,40–0.30–0.25–0.18) ??.. já se vám omlouvám,ale v tomhle mám fakt guláš :-)

Čtvrtek 18. února 2010 ve 22:22profil byl smazán

osprey> obávám se že u nás v Děčíně v krámě asi předvedeno nebude :-D ,ale zajedu si do Ústi nad Labem tam mi snad poradí ;-) ..Myslim si že na začátek asi stačí nějaká levná šnůra,než se naučim ..Co myslíš? Ale uvazuju o prutu s střední akcí 5/6 šnůru plovoucí asi teda DT 5.A nákej kolovrátek.Něco takového ,co vy na to? http://www.tropicliberec.cz/…ra-zdarma--2

Tento příspěvek byl editován 18.2.2010 21:23:32 uživatelem .
Čtvrtek 18. února 2010 ve 21:47® osprey
osprey

mannice> Způsobů spojení je celá řada – prodávají se speciální rychlospojky – zajdi do obchodu a bude ti názorně předvedeno. Dá se to i svázat speciálním uzlem, ale to už se moc nedělá.

Pokud poškodíš 5 cm šňůry na konci(těba při spojování s návazcem), není problém odstřihnout a chytat dál. Obecně se šňůra poškozuje plošně – je odřená, popraskaná, plovoucí pak špatně plave… Ale při svém svátečním muškařní mám šňůru na spoustu let.

Čtvrtek 18. února 2010 ve 21:31profil byl smazán

ZN> Jo díky mrknu na to..Skoro většinu mám v knížce,ale měl sem furt bordel v tomhle a pak taky ještě sem nepochopil jakým způsobem se navazuje návazec,asi je více způsobů..Já se vám omlouvám za takový otázky,ale radši se optám věřim že tady radu dostanu:)

Čtvrtek 18. února 2010 ve 21:28profil byl smazán

osprey> Tohle mám napsaný přímo v knížce :-D .. mě šlo spíš jenom o to jak vypadá ten ujímaný konec..Je to docela síla,že když je poškozený ujímaný konec,tak už se nedá použít.. Nemůžu tu najít popis uzlu jaký se používá pro spojení,ale něco sem někde viděl spojovalo se to i pomocí „bobiny“ ,ale co připevnovalo návazec to nevim + vteřinové lepidlo..

Čtvrtek 18. února 2010 ve 21:13® ZN
ZN

mannice> ano, pokud máš jinou šňůru, tak ji otočit nemůžeš. A těch článků je na webech fakt plno. Třeba i tady v článcích. Je to od pupáka a jmenuje se to Muškařina pro úplné jantary I.aII.. Je tam prakticky všechno, co potřebuješ.

Čtvrtek 18. února 2010 ve 21:11® osprey
osprey

mannice> Ujímaná šňůra se postupně zeslabuje. Pokud je oboustranně ujímaná, děje se to na obou koncích. Návazec může být ujímaný taky až na sílu finálního návazce, což je u suché mouchy taky třeba jen 0.08 – 0.10 mm.

Pokud jsi nucen „pracovní“ konec šňůry pokrátit, zničil jsi její odhozové vlastnosti. Obvykle je šňůra poškozena už tím, že je odřená, poraskaná, saje vodu atd. Oboustranně ujímaná šňůra (začka DT) má oba konce ujímané stejně a můžeš ji po čase otočit.

Šňůra WF je na začátku tenká, postupně tloustne, několik metrů je relativně silných a pak síla klesá na určitou úroveň a dál už má celý zbytek šňůry tento zeslabený průměr. Tohle řešení dovoluje delší hody, ale samozřejmě otočit tu šňůru nemůžeš. Obecně se tvrdí, že při lovu na kratší vzdálenosti je lepší oboustranně ujímaná (DT) šňůra, při hodech na dálku (stojáky apod.) typ WF.

Čtvrtek 18. února 2010 ve 20:45profil byl smazán

ZN> neni někde detail toho ujímání? absolutně nevím.. Myslel jsem že na šnůru se přidá návazec(silnější a slabší) pomocí nějakéhu uzlu nebo popř jiné metody.Jinak vím,že toto jde jen u DT.Pokud mám jinou WT,ST a zničí se mi ujímání,tak mám po šnůře?

Čtvrtek 18. února 2010 ve 20:37® ZN
ZN

mannice> nic se krátit nemůže (obecně), má ujímání. A oboustraně ujímaná šňůra (DT), má stejné ujímání z obou stran, prostředek je stejné tloušťky. Proto se může tato šňůra otočit.

Čtvrtek 18. února 2010 v 19:17profil byl smazán

Ahoy kluci,heleďte nechci sem přidávat nějaký nesmyslný příspěvky nebo tak něco, ale nechápu muškařskou šnůru. Chtěl bych časem začít mušit a proto si toho ted hodně čtu ohledně toho. Nechápu ale pokud je šnůra oboustraně ujímaná,tak že v případě poškození jedné se může použít druhá strana.To se nemůže třeba jen zkrátit poškozený kus? Nechápu

Čtvrtek 18. února 2010 ve 14:27® osprey
osprey

Firetiger> Mě to taky zajímalo. Fakt je, že ta moje žofka se s tou žabou sotva hýbala. Ale druhý den (schválně jsem tam kvůli tomu jel) tam nebylo nic. Buď překonala sama sebe nebo se nakonec nadlábnul někdo třetí.

Čtvrtek 18. února 2010 ve 13:51® Firetiger
Firetiger

osprey> :-D :-D :-D že ho zdravím

Jo, a mám pocit že pro oba vyfocené hady to byla konečná. HaDi totiž jak jednou začnou žrát tak nemůžou přestat, i kdyby měli puknout. Oba vypadají zadušeně

Čtvrtek 18. února 2010 ve 13:36® Tommy
Tommy

toulovec> :-D :-D :-D

Čtvrtek 18. února 2010 ve 13:35® osprey
osprey

toulovec> Já mám pocit, že všichni jak jsme tu, serem HaDa. Já si to vypiju nejvíc:-))

Čtvrtek 18. února 2010 ve 13:33® toulovec
toulovec

osprey> tady se pánové především nabízí jedna zásadní otázka, která není zcela jasná. A tu by bylo asi nejprve vhodné vyřešit. Na tý fotce žere HaD tu vranku, nebo vranka sere toho HaDa???

Tento příspěvek byl editován 18.2.2010 12:35:59 uživatelem toulovec.
Čtvrtek 18. února 2010 ve 13:25® osprey
osprey

ZN> Což sežrat – ale nechat se přitom vyfotit!

I když ono s plnou hubou vranky se špatně uhýbá…

Čtvrtek 18. února 2010 ve 13:18® Piranha
Piranha

Firetiger> hod sem radeji nejaky tvoje umotávky, treba ze šuplíku parashutek, na ty se rad juknu.

Čtvrtek 18. února 2010 ve 13:13® ZN
ZN

hraji> osprey: teď nevím, jestli jsem to s tím příspěvkem piaranhovi ohledně HaDa nepřestřelil. Toto je snad stejná prasárna, jako s tím psem. Sežrat vranku!:-)

Tento příspěvek byl editován 18.2.2010 12:13:56 uživatelem ZN.
Čtvrtek 18. února 2010 ve 12:41® osprey
osprey

hraji> Já bych řekl, že se vytrestal sám – viz moje foto. Konzumace chráněných živočichů přináší četná úskalí. Na druhou stranu i HaDi patří mezi chráněné živočichy a nerad se tím chlubím… osprey taky.:-))

Tak nad námi přimhuř oko.

Čtvrtek 18. února 2010 ve 12:26® hraji
hraji

Firetiger> to má ovšem HaD pořádný průšvih, protože on přece musí vědět, že je vranka vzácná a jen tak ji sežrat je zavrženíhodné. Zvážím další kontakty s ním.

Čtvrtek 18. února 2010 ve 12:21® osprey
osprey

Firetiger> Tý brďo – a já s s HaDem pravidelně stýkám:-)

Ale jsem si vědom, že HaDi zvládnou i velká sousta. Tohle jsem dal nedávno do fotografování, ale snad se svět nezboří – bude to tu vedle sebe pěkně ladit.

Tento příspěvek byl editován 18.2.2010 11:21:27 uživatelem osprey.
foto/diskuze/muskareni/2010/th-img31243.jpg