Chytej.cz

Muškaření

V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Úterý 13. října 2009 ve 22:20® Salmo1

Ono ta škodlivost není jen u rybářů-lovců,pytláků nebo různých predátorů.Dám sem jeden příklad,bude to sice střelba do vlastních řad,ale co už.Je třeba měřit rovným metrem všem.

Každá Mo hospodařící na P vodě má nějaký zarybňovací plán a tento plán je nutno splnit.U nás je vyměřeno vysazovat cca 150ks Po2/ha.

Teď si představte co se v celé republice děje.Vypukne doslova honba na generační rybu,čety elektrolovců nastupují do hájených pásem,odchovných kapilár atp.Potud se to nezdá jako něco hrozného,ale je a to je,je timing. Zvedne se voda a ryby jdou do tření,na nikoho ani na nic nečekají.Čety jsou tvořeny dobrovolníky a načasování elektroodlovu se podle toho posunuje o mnoho dnů i týdnů.Čety nastupují tedy do vod,které jsou pochopitelně už plné vytlučených trdlišť a jiker.V ruce třímáme 600ks generačních ryb,ale škoda za námi je nenahraditelná­.Dokonáno jes­t.

Úterý 13. října 2009 ve 22:15® osprey
osprey

HaD: Myslím, že Hanáci v ČB by toho Sage měli k osahání. Já už bych mušák, co jsem nedržel v ruce, nikdy nekoupil. A to si na ten, co aktuálně mám, nijak nestěžuju.

Úterý 13. října 2009 ve 22:13® osprey
osprey

No, kdyby to někdo s protézama uchytal, tak bych ho možná i nechal přitom…

Úterý 13. října 2009 ve 22:11® mildas

Rarach: máš pravdu, akorát z toho mám depky.

Úterý 13. října 2009 ve 21:26® výča

rarach> možná ani useknutý ruce by nepomohly.

Úterý 13. října 2009 ve 21:24® rarach

mildas> U nás má bohužel zajištění klidu i neblahé dopady jako nájezdy pytláků a bohužel to má za následek i klid pro volavky a další rybožravou havěť, musela by se ta ochrana dělat komplexně, což ty dobře víš. Nebo znáš nějakou RS co by šla kontrolovat na pstruhovku v době hájení, já ne, za to jsem viděl spoustu lidí vláčet po 31.8 a to i v prosinci a ještě je pár debžů co to prezentujou na webu, sekat ruce by pomohlo.

Úterý 13. října 2009 ve 21:18® rarach

HaD> Znám a nedoporučuju, za stejné peníze je spousta lepších prutů, tenhle se prostě moc sejdžům nepovedl, i když budu třetí, tak to musím napsat.

Úterý 13. října 2009 ve 21:18® zedus
zedus

HaD> Mám tenhle prut na sucho a nymfu ve trojce, velice příjemný prut. Nedosahuje výkonu třeba XP, ale na to na co je určený tak je fakt dobrej.

Úterý 13. října 2009 ve 21:12® mildas

Se na to fakt můžu vysrat. Já už budu druhej i tady, kua !??!!??

Úterý 13. října 2009 ve 21:11® mildas

Hade, je to nižší řada. Co je to za prut ? Na co ho chceš ? Pro sebe ? Tady je můj názor. http://www.czechfly.cz/index.php?…

Úterý 13. října 2009 ve 21:07® Bosanac

HaD> Nizsi rada prutu Sage ,ted je otazka kdo ty ho nabizi a za kolik . S nim se taky da chytat .

Úterý 13. října 2009 ve 21:03® mildas

Salmo1: u sousedů Ti píšu SZ.

Úterý 13. října 2009 ve 20:58® mildas

regulus: já už jsem na ten všelék v podobě zvýšení míry tak trochu háklivej, což, moc prosím, neber osobně. Jen si s tím tady začal zrovna Ty :-) Zaštiťujeme se i pouštěním, což je u potočáka pro mnohé tady samozřejmost. Jenže jich můžeme pustit tisíce, ale pokud je nenecháme V KLIDU vytřít, je nám to prd platné. Pak jim do do tření a jiker vypustíme zmatené duháky, kteří se za čerstva tak skvěle chytají na oranžády. Barvu jiker PO známe snad všichni. Začínám považovat za důležitější jiné faktory, než pouštění za každou cenu. Je hodně vod, kde je potočák vysloveně okrajovou rybou a jiné, kde zase nezavadíte o lipana. Tohle by si měly ošetřit MO !!!!! Proč by se mělo chytat v dolní Vltavě do konce listopadu, když je tam asi 15 ks lipana ? A naopak proč otevírat některé lipanové vody 16.4.? Ve spoustě řek jsou tyto ryby pospolu, ale to by je znamenalo hájit od konce srpna do května. A co teď, pánové ? Jste ochotni tuhle cenu platit ? Slovensko má rozdělené vody na pstruhové a lipňové. je to velmi dobře. I já sám jsem párkrát za rok na podzim prase a jedu na svou milovanou vodu. V podstatě už dva roky nejezdím jinam. Lipan tam není. Nemůžu si prostě pomoct. Já ten zákaz potřebuju a paradoxně člověka s tímhle návrhem podpořím. Rarach: je to sice málo, ale je to krok správným směrem. Stihne se alespoň JEDINKRÁT vytřít. Ryba, která má v srpnu 26 cm se zřejmě nikdy nevytřela. Pravděpodobně to bude tříletá rybka. Těch JČ 45 cm nemá nikde jinde šanci.

Úterý 13. října 2009 v 19:56® bubu
bubu

Karas je debyl,prej až 70cm sajrajtu. Zase jdu blejt.

Úterý 13. října 2009 v 19:13® HaD
HaD

a ještě naviják SAGE 2050

Úterý 13. října 2009 v 18:42® HaD
HaD

chlapi, znátě někdo prut SAGE, model Launch?

Úterý 13. října 2009 v 18:37® stopař
stopař

bubu> No já zatím nepřezul ale mám čas do konce měsíce,teď jezdí kolega.A do Listopadu to stihnu v pohodě přehodit na dvorku před barákem za chvilinku,dneska sem kola se zimákama odvezl jen na znova vyvážení (sichr je sichr)jako každý rok.

Úterý 13. října 2009 v 18:13® bubu
bubu

stopař> a stačil jsem přezuot,takže alespoň tak

Úterý 13. října 2009 v 18:12® rarach

osprey> Taková je doba, já je chápu, ostatně třeba ve Slovinsku to spolehlivě funguje, jenže si to musíš zaplatit. Proti duhákovi nic nemám, je to moje zamilovaná ryba, kdyby se mu dopřál čas na aklimatizaci, měl by ho rád skoro každý.

Úterý 13. října 2009 v 18:09® bubu
bubu

stopař> tady zatím jen na okolních kopcích. Ale ráno to čekám i tady dole ve městě. Do řiti,zase se mi chce zvracet!

Tento příspěvek byl editován 13.10.2009 18:10:21 uživatelem bubu.
Úterý 13. října 2009 v 18:06® stopař
stopař

bubu> Jo a letošní se u nás už sype od rána ! Sajrajt jeden bílej.

Úterý 13. října 2009 v 17:56® bubu
bubu

inspo> kde že loňské sněhy jsou. Toto opatření už myslím tak 3 roky neplatí. Bylo to jen jednu sezonu. Mám namysli to hájení Po. To byl zase prodloužený lov na P do konce roku. pamatuji si,že jsem končil tenkrát na vánoce.

Tento příspěvek byl editován 13.10.2009 18:03:27 uživatelem bubu.
Úterý 13. října 2009 v 17:47® osprey
osprey

rarach: Už proto ne, že jsme zastánci menšinového přístupu. Naprosto vedou lovci duháků, pak závodníci a lidi, co si jen chtějí sem tam zachytat na vodě se slušnou rybou bez dalších cílů, těch je jen pár.

Úterý 13. října 2009 v 17:30® rarach

regulus> Zvýšení míry na 30 je s prominutím pitchovina, ryby mezi 30–45 cm jsou nejvýkonnější co se týká rozmnožování. Zavést určitá ochranná pásma, kde se prokazatelně PO ve větším množství tře od 16.8. je určitě dobrý nápad, viz. zákaz brodění na Vltavě při tření lipana i toto je určitě lepší než nic. Zvýšení míry a hlavně omezení počtu odnesených ryb na povolenku…ale toho se asi ve svazu nedočkáme.

Úterý 13. října 2009 v 17:23® osprey
osprey

Salmo1: Proto je potřeba šířit tu osvětu. Kolikrát ani ne tak mluvit o tom, jak ryby nachytat, ale o tom, jak to udělat, aby tam byly pořád.

Možná i proto mě zajímá ta diskuze, co se tu teď rozjela. Dneska je mraky lidí, co si zaplatili a tak si chtějí užít… nic dalšího nevidí.

Já bych radši zaplatil a koukal se, jak v nějaké konkrétní vodě, na kterou jsem přispěl, plavou krásný ryby. Pokud možno původní. A pak bych si na ně třeba někdy zašel…

Úterý 13. října 2009 v 16:25® regulus
regulus

Salmo1> čuda nedostaneš, ale trochu jsem se pousmál. Bylo to ovšem v souvislosti s tím, že se dnes spíš volá po možnosti 24 hodinovém lovu, vláčení po celý rok (pravda, není to přímo o pstruhovkách, ale všechno souvisí se vším).
Jinak myslím, že to co jsi psal je možná tak trochu věc která by měla být v pravomoci MO a tam by pro změnu měli sedět lidé co o tom něco vědí a dokážou udělat rozumnej závěr (asi bych chtěl moc :-)) ) ). Asi bude jiná situace na Jihlavě která je téměř v rovině a v nějakých horských říčkách.

Tento příspěvek byl editován 13.10.2009 16:25:48 uživatelem regulus.
Úterý 13. října 2009 v 16:02® Salmo1

inspo> No to dělají moc dobrou věc.Vždy ve vodě zůstávala určitá množina ryb,rybáři nezasažená.Vše­obecně rybáři jdou a prochytávají určitá místa frekventovaně­ji,jiná místa prochytávají méně a ostatní místa jen tak,aby se neřeklo.Ryby v těchto místech"nerybích" jsou tedy přirozeně chráněny.Ovšem v tu dobu,kdy se pstruh vydá na cestu pak přirozeně protíná všechna tato místa a je tedy vystaven možnosti chycení.

„Celou sezonu jsem v těchto místech nic nechytil a najednou těsně před,nebo už v hájení tady chytím velké ryby.Příští sezonu sem budu chodit furt“To je standardní šablona hovorů pstruhařů na konci léta.Ono je to celé ale trochu jinak.

Jinak u nás na Jizeře byl pstruh hájený od půlky srpna a celá pstruhovka byla hájená od 1.9 do 30.9.Bylo to ovšem v dobách,kdy přírodoignorantů bylo řádově méně a každý rybář o rybách něco věděl,nebo alespoň chtěl vědět. Ps:To zase dostanu čouda ach jo :-)

Úterý 13. října 2009 v 15:41® regulus
regulus

inspo> nic ve zlým, ale není to tak trochu fuck, 14 dní zas až tak velkej rozdíl není (odpusťte si polemiky na téma že jo). Jako daleko přínosnější bych viděl zvýšení míry aspoň na 30 cm a nějakej rozumnej limit v ročním počtu odnesených lososovitých ryb (je mi jedno jakej, vždy se do něj s velkou rezervou vejdu). Argument, že by se to nedodržovalo, je zcestnej, pomohlo by to i kdyby to dodržovala jen část rybářů.

Tento příspěvek byl editován 13.10.2009 15:42:04 uživatelem regulus.
Úterý 13. října 2009 ve 14:24® inspo

Salmo1> Jestli se nepletu, tak na SM je hájen PO od 16.8., takže aspoň někde je trochu rozumu.

Úterý 13. října 2009 ve 13:50® rarach

Salmo1> OK, napsal jsem to špatně, měl jsem napsat kdy začíná migrovat a to s ochlazením vody má souvislost. Jelikož se na vysazování PO zlehka podílím, tak taky o tom něco vím.