Vyhledávání
Muškaření
V diskuzi je 54.568 příspěvků, z toho 54568 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Úterý 13. října 2009 ve 12:52® Salmo1
-
osprey> Ano.Vysazení jedinci mají dostatek času na adaptaci a nejsou hned vystaveni atakům starších jedinců.Ti se navracejí na svá původní stanoviště až na přelomu roku.Bohužel je toto neustále narušováno vysazováním Pd.Byla i doba,kdy pstruh obecný byl hájen už od 15.8.a důvody byly oprávněné.
- Úterý 13. října 2009 v 11:48® osprey
-
Salmo1:Ten termín vysazování souvisí s tím, že starší jedinci už jsou v pohybu kvůli migraci na trdliště a nenapadají tolik čerstvě vysazené ryby?
- Úterý 13. října 2009 v 11:14® Salmo1
-
rarach> Podobnost pstruha xy a lososa xy není jen v přítomnosti tukové ploutvičky.Signatur je celá řada a ani přírodoignorantům se prozatím nepodařilo narušit mtDNA u vyjmenovaných druhů.Teplota vody je jedním z důležitých faktorů,to je pravda,ale není to jediný faktor a konkrétně u pstruha ani nejdůležitější faktor,který spustí samotný akt výtěru. Rozmnožování u pstruha o.má několik fází,ta úplně první začíná někde kolem začátku června a poslední fáze je zhruba koncem prosince a začátkem ledna. Celé vám to bude jasné,pokud položíte někomu otázku,proč se vysazuje Po2 zrovna v září a ne třeba v červnu,listopadu,nebo v květnu.Důvod to má a to celé co jsem psal níže si do něho jednoduše dosadíte. PS-Pokud chcete znát přesný termín,kdy se bude pstruh přirozeně vytírat,můžu vám to cinknout,koukám se na to z okna kuchyně.
- Úterý 13. října 2009 v 8:44® fikus
-
bubu> holuba taky nemám, je to improvizace z husího peří. Koupeno od Tomuchy (má je na webu). S výřezy se neseru a vážu monokřídlo (někdy ho ustřihnu i tlustší a mezi prsty zlomím v polovině do V). Většinou s kočím chytám až do rozedrání na háček, pstruhům je to šumák. Po druhé rybě se stejně o nějaké fazóně mušky nedá vůbec mluvit, berou ji pořád důvěřivě.
- Úterý 13. října 2009 v 8:16® rarach
-
Salmo1> Pstruh se tře až když se voda ochladí na 5–7 C, takže letos to začne až teď, takže není kilometry jinde. Také není pravda, že cestuje kilometry, může to být i jen pár metrů pokud najde vhodné místo, potočák není losos. Eliminovat záběry se samozřejmě trochu dají, ale už mnohokrát se mi stalo, že v tomto období žerou čistě lipanový mouchy. Takže rychle zdolat a šetrně pustit, je asi ta nejlepší rada.
- Úterý 13. října 2009 v 1:29® Salmo1
-
mildas> Dobře sám víš,že to je na knihu.Já tady nemůžu psát,kde se shromažďují pstruzi ke tření atp.Věřím,že zadavatel otázky se chce jim vyhnout,ale není tu sám. Vysazenci Po1–2 se zdržují všeobecně v rychlé mělké vodě,protože ta je chrání.V tuto dobu se ale i lipan stěhuje a vyhledává mělkou a rychlou vodu,kde se před zimou intenzivně sytí.Nesetrvává v ní ale celý den,je tam pouze v čase intenzivního sběru(hladina,sloupec i dno).Velkého pstruha,který v těchto místech v létě(bohatých na O2)tam nyní nenajdeš.Má úplně jiné starosti a je už i kilometry jinde. Zadavatel otázky má cit,rozum v hlavě,používá Bl háčky a vše ostatní se rychle naučí.Když bude hodně podobných nováčků u muškařiny,bude zase dobře.
- Pondělí 12. října 2009 ve 23:06® mildas
-
Salmo1> nemám tolik zkušeností, kolik bych chtěl, ale něco odchytáno mám. Je to těžké. Určitě se lze (v tom s Tebou nesouhlasím) naopak snadno vyhnout místům, kde jsou malí potočáci. Lze se také vyhnout řekám, kde jsou převážně potočáci. Ovšem míst, kde se stanoviště obou druhů dotýká nebo slévá je velké množství. Tam, kde chytám lipany bude hlavně větší potočák. Pokud budu mluvit o Tvé Jizeře, tam to platí tuplem. U suché mouchu rybu většinou poznáš, i když opravdu velký pstruh sbírá jako ouklejka či lipan. (dá se rozeznat, pokud sbírá intenzivně nebo v klidnější vodě, ne tak při dvou sebráních)U nymfy se na větší vodě vyhnout břehům, čímž malé pstruhy eleminuju celekm spolehlivě, ale větší bude v tůni stát jen kousek před prvním (často se říká že největším) lipanem. Zrovna na Jizeře mám kousek řeky, kam na podzim vyjíždí mrak velkých lipanů. Je to taková soustava proudných mělčinek a vždy se dívím, že jsem tam tak velkou rybu neviděl. Tam ovšem mě z neznámých důvodů nejsou pstruzi. Přitom by měli a v létě tam jsou.
- Pondělí 12. října 2009 ve 22:49® regulus
-
Ježiš, co máte za problém s holubím peřím, holubů je všude jak nadělanejch a neříkejte mi, že nemáte doma lufinu nebo flobertku.
)
- Pondělí 12. října 2009 ve 21:37® bubu
-
Zauwi> vody trochu přibejvá. Ale co bude za 14 dní ví jen bůh a kdoví jestli ten.
- Pondělí 12. října 2009 ve 20:44® Zauwi
-
to Bubu: vypadá to na další sérii extreme flyfishing…hnusně má být až do začátku listopadu či co…chtěl jsme vázat suché, ale asi se přikloním ke goldům…beztak poteče hodně vody, jak to bude tát
- Pondělí 12. října 2009 v 19:55® bubu
-
Doudleban> prutohodiny ničím nenahradíš. Držím palec
- Pondělí 12. října 2009 v 19:29® Ftmči
-
Bubu, Macekb, Salmo 1: Dík za rady, namuškařeno toho mám zatím opravdu poskrovnu. Používání BL háčků však považuji za samozřejmost, stejně jako šetrné zacházení s rybou. Budu tedy věřit, že zatím dělám maximum, co je v mých silách, abych se na potočácích v tomto období moc nepodepisoval. Až přibudou zlušenosti, tak to snad ještě něják vylepším.
- Pondělí 12. října 2009 v 18:12® stopař
-
bubu> To jsem tak nějak pochopil že to není přímo na mně,já jen že jsem na tebe nezapomněl.Vždycky mi nějaký holubář řekne že to není problém a když se připomenu tak je problém na světě. A pak že sou rybáři ulhaní
.
- Pondělí 12. října 2009 v 18:05® bubu
-
stopař> ale Stando,to nebylo vůbec na tebe. Já ho sháním po všech čertech. Už jsem i dvakrát něco obdržel,jednou to bylo holoubě,což je nevhodný na výřezy a podruhé se mi do křídel dostala masařka,když jsem je sušil.
- Pondělí 12. října 2009 v 17:03® stopař
-
bubu> Hele Evžo stále ho pro tebe sháním ,nezapomněl jsem na tebe,leč jak jsi psal shání se fakt hodně špatně.
Tento příspěvek byl editován 12.10.2009 17:03:30 uživatelem stopař. - Pondělí 12. října 2009 v 15:38® bubu
-
fikus> Míro,kdo ti to vázal?
Nemáš navíc holuba? Já ho pořád nemám. Jen víc jak rok slíbenýho a z toho se blbě váže.
- Pondělí 12. října 2009 v 15:35® bubu
-
cítím v kostech,že ten bílej sajrajt tady bude co nevidět.
- Pondělí 12. října 2009 v 15:06® Macekb
-
Jaká je vaše best lipanová moucha? Já nejčastěji používám rudořitku a kazolista v provrdení mokrá i suchá
- Pondělí 12. října 2009 ve 14:41® fikus
-
Doplňování krabek začalo. Dnešní produkce po noční.
- Pondělí 12. října 2009 ve 14:07® osprey
-
Pánové, skoro mě mrzí, že téma tohohle rozhovoru nemůžu natáhnout na článek.
Ono by opravdu chtělo prezentovat přístup, kdy člověk chytá tak, aby neublížil, snaží se chytit jen to, co mu udělá radost (viz současné vyhýbání se potočákům).
Já jsem muškařské embryo, mouchu chytám třikrát za rok a většinou zaseknu, co mi vezme a jsem rád za rybu na prutu.Za ideální stav to ovšem nepovažuju.
Ale chtělo by to šířit tento přístup v kontrastu s tím, co je vidět občas na závodech (poletující podměrečné ryby lapané do podběráku pomalu v luftě).
Salmo1: Čtyři příspěvky typu toho o kousek níž a já už bych to dorazil
Tento příspěvek byl editován 12.10.2009 14:08:06 uživatelem osprey. - Pondělí 12. října 2009 v 10:39® wawlk
-
Vsobotu jsem muškařil na MP reviru a lupl tři kousky lipana řes 40 cm nádherná ryba obří spokojenost
- Pondělí 12. října 2009 v 0:35® hecht
-
Mildas,Fugas,Regulus -Díky za rady.Je to pro mě zatím, jak jsem řekl, zcela nový svět …Ale asi budu řešit opravdu nižší Aftma.
- Pondělí 12. října 2009 v 0:32® Salmo1
-
Doudleban> Vyhnout se v této době vysazeným Po1–2 není na některých místech jednoduché.Časem se teprve naučíš dobře rozpoznávat záběry druhů ryb(Po,Li,Jt,atd.)Při chytání na suchou mušku se naučíš i selektovat jednotlivé druhy ryb i velikostně.Není nutné při každém kolečku u mušky ihned zasekávat,máš spoustu času rybu si prohlédnout,prohlédnou si záběr a zhodnotit druh i velikost ryby.Chce to"jen"hodně prutohodin a dobře se dívat.Pokud chceš uklidnit svědomí,je dobré používat Bl háčky,zdolávání zbytečně neprotahovat a pokud možno na rybu,kterou chceš pustit zbytečně a nešetrně nesahat. Jinak souhlasím,co bylo níže napsáno.Pstruh je ryba zdržující se převážně u břehu v proudných místech a na zlomech mezi rychlou a pomalejší vodou.Lipan je rybou volné vody.
- Neděle 11. října 2009 ve 20:34® Macekb
-
bubu> potočák podle mých zkušeností bere víc když házíš při břehu, jinak si myslím že vyloženě zamezit tomu nejde pokud sbírají tak se tomu prostě nevihneš
- Neděle 11. října 2009 ve 20:30® Macekb
-
Ahoj kluci sháním bambusovej muškařák poraďte kde se daj sehnat nebo i staršího Hardyho
- Neděle 11. října 2009 v 18:27® bubu
-
Doudleban> podle mne to asi neovlivníš. A výběr místa? Tak to já je pořád ještě hledám právě v táhlých a hlubších proudech
- Neděle 11. října 2009 v 18:12® Ftmči
-
Měl bych jeden dotaz, asi je blbej, ale za pokus nic nedám. Jde něják při chytání lipanů na suchou mušku v tomto období zamezit záběrům od potočáků? Sice se snážím snížit počet chycených potočáků tím, že vynechávám proudná stanoviště, ale moc to nepomáhá, tak by mě zajímalo, jestli není nějaký lepší způsob.
- Neděle 11. října 2009 v 18:00® bubu
-
brčal> už vím. No příjít určitě ne,leda bych dojel autem. Ale to je docela velká oblast,musíte upřesnit.
- Neděle 11. října 2009 v 17:52® bubu
-
brčal> musím hledat,na kerým
- Neděle 11. října 2009 v 16:06® brčal
-
bubu> ty tam jsou už vyžraný
Psal jsem ti ohledně příštího týdne na jiném webu přijdeš ?