Vyhledávání
Kaprařina
V diskuzi je 10.831 příspěvků, z toho 10831 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Pondělí 28. května 2012 ve 12:14® Petas
-
MIG-35> Už jsem u vody viděl používat na boilies snad zn. maruto nebo tak nějak. Byl to takový ohnutý drátek co kapřík 45cm narovnal do podoby špendlíku. Hlavně že to bylo levný
. Ovšem majitel nevytáhl jedinou šupinu na břeh. Lidé jsou různí.
Já razím heslo: Nekupuji levné věci, jelikož nejsem tak bohatý. - Pondělí 28. května 2012 ve 12:06® MIG-35
-
Petas> Tak tolik zase nestojí ni ovnery… Já byl spíš línej a kupoval sem s D-ring, kuli snadnýmu nandání boulí. Dík za info!
- Pondělí 28. května 2012 v 11:38® Petas
-
MIG-35> Owner, Hayabusa, Fox atd. Na háčkách se nevyplatí šetřit.
- Pondělí 28. května 2012 v 7:30® MIG-35
-
Zdravim kaprolovce! Prosím Vás uh 3× mi nějaká obluda zlomila háček (používam kamatsu). Mohli by ste se semnou podělit na jaký háky chytáte? Pod hák většinou věsim boule či jenej prasečinec. Dík za rady.
Tento příspěvek byl editován 28.5.2012 07:31:12 uživatelem MIG-35. - Pátek 25. května 2012 ve 22:31® osprey
-
niiki> Hezká voda. Mají tam i pěkné ryby, ale není to přesazené, takže se stává (podobně jako na volných vodách), že si ryby dovolí nebrat.
Nevím, který flek má číslo 13, ale hodně jsem vídal, že kapraři zaváželi některé pruty až k protějšímu břehu, kde byl klid.
Já tam kapry nechytal…
- Pátek 25. května 2012 v 17:11® niiki
-
Čaudy, máte někdo zkušenosti s revírem ostrov nad oslavou? jedema tam na místo číslo 13. byl jste tam někdo? nebo máte nějakou radu? Beru vše! Díky
- Čtvrtek 24. května 2012 v 10:37® lunimus
-
nnnap> ono ako som povedal, tento moj vypocet je len orientacny … zanedbal som tam tolko faktorov, ze realna kapacita kludne moze byt aj o tych 30% väcsia
Ako som napisal, vo vypocte som uvazoval s dlzkou navinu na jednu otocku na priemernej dlzke. Ta sa nenachadza v strede rozdielov priemerov, pretoze navin na jednu otocku rastie, ale nachadza sa cca v 2/3 (co je tiez len priblizne cislo) pocital som, ze vlasec sa nebude stlacat a bude sa ukladat presne na seba … co ale v realnej praxi nehrozi, pretoze sa vzdy uklada do zliabkov spodneho vinutia, co znamena, ze sa tam vmesti viac navinov. Dalsi faktor, ktory vyrazne ovplyvnuje kapacitu je sposob pohybu rolnicky a celkovy system ukladania vlasca.
skratka, ako som povedal, je tam stovka zanedbanych faktorov vo vypoctoch, co by sa dalo sice riesit, ale su to zlozite vypocty cez integraly a bolo by treba pre kazdy navijak najst trajektoriu navinu a dala by sa na tom dokonca postavit aj diplomova praca
tu ale nie sme na fyzike, matematike ani na deskriptivnej geometrii. Moj vypocet je naozaj len pre hruby prepocet, aby som zistil, kolko vlasca mi vlezie na navijak, kde sa mi zosuchali ciselka a ja som ho po piatich rokoch vytiahol zo suflika, kde lezal ako zalozny
Vypocet je tiez pouzitelny na hruby odhad kapacity cievky, ked chcem vediet, kolko metrov vlasca tam este cca mam navinuteho (potrebujem ale vediet rozmery prazdneho kotucika)
A pravdou je aj to, ze v realnej praxi je cely moj vypocet zbytocny, preto ze skuseni rybari to uz i tak maju v oku a nam amaterom je to zatial celkom jedno a sme radi, ze nam obcas vobec nieco zaberie, co dostaneme k brehu :o)
- Čtvrtek 24. května 2012 v 10:03® nnnap
-
lunimus> nepřemýšlím nad vzorečkem. Zašel jsem do sklepa, vykopal svůj kapřák, za to ti dík a poměřil. I když započtu nejistotu měření ve prospěch výsledku, to je dám menší hodnoty od naměřeného, to je cca reál 65/50/38/0,41 a dám 63/53/36, jsem o 30% delší, jak uváděno na navijáku. Chtělo by to korekční faktor. Já jsem si kdysi taky sesmolil jakýsi vzorec, ale přišel jsem na to, že se to dalo vyladit pouze pro konkrétní průměr, jakmile sem si dal jiný, výsledek se rozcházel a o dost. Ale určitě se dá vnořenými podmínkami ty korekce vyladit. Ovšem, kdo by se s tím dělal.
- Čtvrtek 24. května 2012 v 8:55® lunimus
-
tak som si dovolil sem na server spracovat aj svoju verziu vypoctu http://www.chytej.cz/…ta-navijaku/
Vypocet je rieseny ako PRIBLIZNY vypocet kapacity, kde sa zadaju rozmery cievky (vonkajsi, vnutorny), funkcna sirka cievky a priemer vlasca, ktory chceme navinut. Vo vypocte neuvazujem s tym, ze vlasec sa uklada v kazdom dalsom navine do zliabkov. Tym padom je pocet navinov realne väcsi ako (D1-D2)/d Rovnako som pre vypocet nepouzil integral ale fakt, ze priemerna dlzka obvodu sa nachadza cca v 2/3 kruhu. Naviac som nepocital so silou utahovania jednotlivych navinov, co tiez vplyva na celkovu kapacitu vlasca. A v neposlednom rade som ignoroval fakt, ze funkcna dlzka cievky nema na reze tvar obdlznika, ale lichobeznika
Pre realnu prax je ale tento vypocet dostatocny, preto, ze i tak asi nikto nema vlasec navinuty az po okraj a kazdemu z nas zrejme ide iba o hruby odhad, kolko vlasca daneho priemeru mi tam vlastne vlezie :o)
Tento příspěvek byl editován 24.5.2012 08:57:05 uživatelem lunimus. - Středa 23. května 2012 ve 23:43® CeP
-
Mr. Vydra> Míra byl rychlejší tak alespoň jsem do stažení přidal jednoduchou tabulku která ti to vypočítá. viz.: http://www.chytej.cz/downloads/
- Středa 23. května 2012 ve 23:32® osprey
-
Mr. Vydra> Vem si plochu průřezu – ta 0.45 mm má plochu dvaačtvrtkrát větší a tak se jí tam vejde dvaačtvrtkrát míň. Udělej si kružítkem kolečko s průměrem 30 mm a 45 mm.
Třeba dvacítka má proti čtyřicítce poloviční průměr, tj. čtvrtinovou plochu průřezu, takže dvacítky se vejde na cívku 4× víc než čtyřicítky.
- Středa 23. května 2012 ve 23:23® Mr. Vydra
-
osprey> ale zdá se mi to nějak hodně
- Středa 23. května 2012 ve 23:19® Mr. Vydra
-
osprey> díky =)
- Středa 23. května 2012 ve 23:09® osprey
-
Mr. Vydra> Pro vlasec 0.30:
0.45×0.45×340 : (0.30×0.30) = délka té třicítky (vychází mi 765 m)
A budeš doufat, že ta třicítka je opravdu třicítka.
- Středa 23. května 2012 ve 22:57® Mr. Vydra
-
Zdravím vechny rybáře jen se chci zeptat zda jde nějak přepočítat kapacita navijáku, když vím že 0,45mm/340m a potřebuji vědět kolik se tam vejde 0,28 nebo 0,30 díky
- Neděle 20. května 2012 ve 22:08® nnnap
-
thundarr> má inteligence je pružná. Co máš proti vidličce?
- Neděle 20. května 2012 ve 21:19® thundarr
-
osprey> jistě … jeho oblibeny revir se mi taky libi … takže raději bez komentare …
byl jsem 5 dni na zavodech dělat přenos tak nějak nemam naladu na blby kecy
- Neděle 20. května 2012 ve 21:17® thundarr
-
Luky61> Jak říká Osprey, ryba tam třeba nebude … nekdo ji mohl chytit a odnest … nerici tomu …
Na masivni krmení nereaguje znamena co ? … chytas male ryby jak na bezicim pasu a velke ne ?
Když to řeknu všeobecně začal bych jednoduše … sedl bych si tam s krmitkem na cely den a sledoval vodu kde by se asi takova ryba mohla nacházet. Pokud jsou nějaké místa na tom reviru obsazene stale dokola tak tam bych si nesedl …
Ohledně taktiky začal bych aspon 4 dny … vyhlidnu si místo … vybral bych si kuličky …, pokud se nechyta, tak bych vyzkousel neco kvalitniho … vzal bych kilo nebo dve, prvni den bych si zakrmil asi čtvrt kila … druhy den bych chytal…treba kazde rano nahazet 10–15 kuliček … klidně malych rozměru 18–20 s tim že bych chytal na stejnou orezanou treba na 12–14mm. tu bych mohl i dipovat ve stejne přichuti. ale fakticky bych vydrzel nekolik dni posobe, jinak to nema cenu a zkousis to vice mene na nahadu …
a jestli nemas podlozku tak to prosim ani nezkoušej
dik
- Neděle 20. května 2012 ve 21:09® thundarr
-
nnnap> ty blaho ty ses borec … tvoje inteligence mi připomíná … bod mrazu ? … žeru lidi někdo se zepta na radu a odpověď mu je … a proc ?
kdyz to nevis nespamuj …
- Středa 16. května 2012 v 16:26® osprey
-
nnnap> Jak ty umíš tu pravdu napsat, to se hned tak nevidí
- Středa 16. května 2012 v 15:50profil byl smazán
-
Hlásim návrat od vody a stejně tak hlásim že jsem byl bez úlovku. Teplota vody 15 stupně – to nejspíš ještě tření nepřipadá v úvahu.
Tak sem hold asi špatnej.
Tento příspěvek byl editován 16.5.2012 15:51:16 uživatelem . - Středa 16. května 2012 v 15:37® nnnap
-
Noodling> sešpendlíš dvě 52 za vocas a máš
- Středa 16. května 2012 v 15:25® Noodling
-
nnnap> Jen tak v nadsázce, kapra, kterého považuji za velkého já, si na sádkách těžko pohladím
- Středa 16. května 2012 v 15:22® nnnap
-
Luky61> já chápu chlapskou touhu poměřit SVÉ síly s největší rybou, největším… . Pokud to nemá jedinný důvod napařovat se před samičkou. Omluvenka pro pokoření takového tvora může být pouze chlapské – Osobní Výzva, poměřit si SVÉ síly. Dokázat to Sám. Ostatní je Póza. Dá se koupit taková rybička, co kolem ní projdeš a zahýbe ocasem. To by mělo stačit.
Řekněte mi čím, kde a jak a já si dokážu a teď co. ?. Velkého kapra si můžeš pohladit na sádkách. Domluv se tam. Nebo si na to přijdi sám. Chceš si vážit sám sebe, ne? Panebože, soupeř je nižší strunatec! Prostě ná puťa, puťa, ná… a je to. - Středa 16. května 2012 v 15:22® Noodling
-
Luky61> Velcí, tudíž většinou zkušení a opatrní kapři reagují na masivní vnadění málokde
Tento příspěvek byl editován 16.5.2012 15:26:51 uživatelem Noodling.I když jsou i výjmky. Na tak poměrně malé vodě se určitě jedna ryba cíleně stopovat dá. Ale musíš počítat s tím, že strávíš značně dlouhou dobu bez rybí aktivity, může to pro tebe znamenat desítky nebo stovky ryb, který by jsi mohl jinak ulovit. Znám lidi, co takhle čekali na rybu měsíce, tomu se prostě říká specimen-hunting
- Středa 16. května 2012 v 10:19® osprey
-
Luky61> Zamyslel jsem se, jestli bych chtěl chytit velkého kapra. Ani ne. A když, tak sazana nebo rybu z hodně tažné řeky.
Pokud ho už 3 roky nechytili, nemusí tam už být. A jestli je tam taková ryba jen jedna nebo dvě, budeš si ji muset vysedět. Prodávají se selektivní boilies, která jsou přednostně přijímána velkými rybami (projdi si stránky velkých výrobců). Je to drahé jaxviňa, ale ty nebudeš potřebovat masivní kampaň. V podstatě montáž a pár koulí kolem. Možná ti ta zábava na pár let vydrží. Když jsem chtěl metrovou štiku na přívlač z české svazové vody, jezdil jsem na vhodné místo tři roky.
- Středa 16. května 2012 v 7:28® Luky61
-
nnnap> Treba proto, ze jsem takoveho kapra jeste nechytil a laka me takovy zivotni ulovek. Snad kazdy by chtel chytit velkeho kapra…
- Středa 16. května 2012 v 7:11® nnnap
-
Luky61> trojzubec. A hele, proč ho chceš ulovit? Já třeba této situaci vůbec nerozumím. Teda rozumím, ale odmítám ji přijmout.
- Středa 16. května 2012 v 6:37® Luky61
-
Ahoj, potreboval bych poradit:) Chytam na jedne prehrade 10ha. Pred 3 lety tam byl vytahnuty kapr 102cm, je tam takovy jen jeden a zatim byl uloven jedenkrat. Na masivni zakrmovani tam vetsi kapri vubec nereaguji. Kapr byl uloven na dve koule 30mm, 12m od brehu. Je velmi tezke tam ulovit velkeho kapra. Muzete poradit vase nazory, jak ho dostat? Napadala me nejaka navnada v hodne malem mnozstvi, ktera nezajima male kapry, ale asi nic takoveho nebude.. Diky za rady:)
- Pondělí 14. května 2012 ve 22:37® thundarr
-
Noodling> jo rozhodne by to bylo lepsi jak to vyznelo nez jak to bude
… ale ted me ceka jeste jeden zavod, a pak konecne ryby !!!! … tyden u vody … s dětma … to bude nebíčko