Chytej.cz

Kaprařina

V diskuzi je 10.831 příspěvků, z toho 10831 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pondělí 12. března 2012 v 18:21® osprey
osprey

thundarr> Jasně, o tohle mi jde. A pátrám po tom, kolik olova je potřeba k dostatečnému zachycení kaprařských háčků.

Montáž svými proporcemi zohledňuje způsob nasávání apod. A poté, co se háček zachytí na pysku a návazec napne, musí ho zátěž svou váhou v tom pysku udržet.

Jako feedrař to dokážu s 20 g a ještě s 10 g za jistých podmínek. Dokonce se to dá dělat s jedním brokem, ale tam si to ryba nezapíchne – jedině o prut, musí se proto hned sekat. Ale chce to všechno dost malé háčky na tenkých návazcích. Tak mě zajímalo, jestli tohle kapraři nějak řeší.

Pro mě má váha zátěží i ten význam, že to dělá při dopadu kravál.

Pondělí 12. března 2012 v 18:13® osprey
osprey

nnnap> Kdybych vždycky čekal na jízdu, tak bych si loni v srpnu možná nechytil kapra.

Mám dost zkušeností s opravdu jemným braním, kdy je těžké se k nějaké jízdě dopracovat.

Zažil jsem i doby, kdy jsem je chytal z dopadu na cit.

Pondělí 12. března 2012 v 18:10® thundarr
thundarr

osprey> to je vidět na nějakych videich že pokud se ryba nepichne je schopna haček vyplivnout, proto je nutné propracovat montaže a v případě že něco nefunguje… změnit … zkratit navazec, prodloužit, vyměnit háček, změnit delku vlasu, zpusob zavěšeni olova… spousta lidi použiva to co jim fungovalo a prakticky to neměni, sice se tomu nedivim, ale změna je někdy hodne žádouci :-)

Pondělí 12. března 2012 v 18:06® osprey
osprey

thundarr> Vzal jsem to trochu akademicky. Ale tak jsem třeba včera vybíral krmítko na method feeder. Měli je od lehoučkých až do 45 g. Vzal jsem nakonec to nejtěžší.

Pokud jde o ty záběry, spousta do jízdy vůbec nejde – na feederu jemné zahoupání špičky a ryba se toho zbaví. Hloupé a rozežrané ryby se na to prostě věší, s tím problém není.

Pondělí 12. března 2012 v 17:48® thundarr
thundarr

abych to shrnul: Jako ono zavisi na spouste veci, slozeni dna tvaru olova …, teplote vody …, smeroval bych to ale k tomu ze funkční zaseknutí na kvalitním hačku bude fungovat klidne i od 40–50g

Pondělí 12. března 2012 v 17:25® nnnap
nnnap

mannice> já reagoval na to- " aby záběr končil jízdou"
Na kaprovém revíru, tam jsou kapři naučení valit od kraje jen se píchnou. Vlastně, když tak nad tím přemýšlím, i na položené stačí normálně zvednout. Kapr se napíchne vlastním pohybem. Občas vidím některé kolegy teatrálně zasekávat, to je udělají krok dva dozadu, ten svůj 4m klacek rvou pánubohu do oken a pak točí jak elektrickej vrátek, kapr jede jak na vodních lyžích po hladině.
To je zbytečný. Oni mají hlad, oni sousto nepustěj. Kapři.

Pondělí 12. března 2012 v 17:01profil byl smazán

nnnap> Máš recht, tim si ale neodpověděl na otázku.

Pondělí 12. března 2012 v 16:49® nnnap
nnnap

mannice> u fídru prakticky nesekám. Každý záběr kapra končí jízdou. Spíše je problém s prutem ve vodě. Klasicky zaklipovat = fídr ve vodě. Řekl bych, že o zátěž tady prakticky vůbec nejde.
Používám stojan, tripod, protože souběžně s fídrem pokládám jeden klacek na těžko, normálně ho mám v pípáku, ten fídr, protože u kapra je to opravdu jedno. U kapra je vůbec všechno jedno. Je to pitomá, poplašená kláda.
Svůj příspěvek jsem koncipoval z praktického pohledu kapr-fídr. Prakticky je to tak- co nestáhne prut do vody se seká, zbytek je kapr.

Pondělí 12. března 2012 v 15:59profil byl smazán

nnnap,thundarr> Ospreyovi šlo,ale o únikové montáže a potřebnou zátěž pro „uvolnění“ a následnou jízdu jestli se nepletu.. Já únikovku nepoužívám, mám klasickou průběžku i na kaprařině.Letos to ale taky navážu a uvidíme jak to funguje.

Tento příspěvek byl editován 12.3.2012 16:02:25 uživatelem .
Pondělí 12. března 2012 v 15:42® nnnap
nnnap

osprey> já se přidám ke kolegovi. Jízdou končí každý záběr kapra na běžné krmítko 40 a více gramů. Na fídru. Běžně i na 20 gr. On kapr to ani jinak neumí Kór, když je naučenej z položené.

Pondělí 12. března 2012 v 15:38® thundarr
thundarr

osprey> tak mě napadá samosek jako takový očekávam jedine při vyvázce, kdy davam olova 150g a vice, nebo kameny.

ono pokud hážu přes 100m, dávam olovo kolem 80–90g na své pruty … a nikdy to nesekam, proste zvednu domotam zdolavam … prisekavam kapku kdyz chytam nejak mega jemne na 30g olova a podobne …, to je ale tak na nejake zavodni chytani, nebo zimni …

kdyz to sesumarizuji, ani sinepamatuji kdy jsem naposledy sekal :-)

Pondělí 12. března 2012 v 15:31® thundarr
thundarr

osprey> nikdy jsem to nejak neměřil, v připradě že záběr končí jizdou nesekam už nikdy ať chytam jakkoli. řekl bych ale že něco kolem 60–70g by mohlo stačit …

Pondělí 12. března 2012 v 15:24® osprey
osprey

Mám takový dotaz na všechny – jaká je minimální hmotnost zátěže, s níž fungují únikové kaprařské montáže tak, jak by měly (tj. záběr ryby končí jízdou).

Zajímá mě to sice z pohledu feederu, ale princip je stejný – zátěž by měla způsobit samovolný zásek.

A pro zjednodušení uvažujme lov na menší vzdálenost (do 50 – 60 m), aby se tam nepletla potřeba vypnutí vlasce, horší přenos záběru a podobně.

Pondělí 12. března 2012 v 15:06® thundarr
thundarr

mannice> hele, to neni .. je to delane proste ze smesi mouček, holt tam nejsou ty drahe přisady, což se da čekat. maš tam 25% rybich mouček a 10g extraktu…, uvidiš sam …

Pondělí 12. března 2012 v 15:00profil byl smazán

thundarr> Uvidíme jak to bude vypadat.Jen aby to nebyl jen přichucenej šrot.Odpovídá to ceně krmítkovky.

Pondělí 12. března 2012 ve 14:52® thundarr
thundarr

mannice> urcite bude, jako kdyz potrebuji hodne krmit jdu do toho …, popripade si to natunim ETZ 97, vis jak mas levny mix a muzes masivněji krmit.

Pondělí 12. března 2012 ve 14:42profil byl smazán

thundarr> Nic co je zbytečně nápadný :-) . Kámoš dneska na mě vyklopil,že by chtěl letos vyzkoušet multimix.Tak to sem zvědavej jak to bude chytat.

Pondělí 12. března 2012 ve 13:06® thundarr
thundarr

mannice> tak to je jasny … oni to kupodivu hodne kupujou i starsi rybari … na dle toho co videli na FH .. :-) … ja pouzivam jen byc plovouci a potapivou v klasicke přirozene barvě. svitive nějak nepotrebuji, v noci se rad vyspim :-)

Pondělí 12. března 2012 ve 12:24® nnnap
nnnap

Alov> stejnak se přimlouvám, aby na model 2015 bylo kde kapat esence, bez nebezpečí zkratování a aby bylo certifikováno do jaké výše můžeme DTV-B ojlís obalit těstem. Také musí být ověřeno, jestli nemá vysílací frekvence vliv na předčasnou rozpadavost klasického bojlí, použitého v kombinaci do panáčka. Případně vliv na sonarový obraz a řízení zavážecích lodiček!
Obávám se, že to všechno bude mít vliv na cenu a tu sockoidní MC 3–5000Kč neudrží.

Pondělí 12. března 2012 v 11:56® Alov
Alov

nnnap> Ty vole, tak tam bude baterka asi nějaká taková, jako v Kesselkách. Však víš :-D
Nehledě na to, že výrobci nechtějí prodávat to, co už všichni máme …

Tento příspěvek byl editován 12.3.2012 11:57:51 uživatelem Alov.
Pondělí 12. března 2012 v 11:46® ssg.Jimmy Wild
ssg.Jimmy Wild

nnnap> Tohle má větší spotřebu. K tomu se dokupují baterie, jako k lodním motorům :-D

Pondělí 12. března 2012 v 11:40® nnnap
nnnap

Alov> ale vždyť všichni máme 9V baterky!

Pondělí 12. března 2012 v 10:55® Alov
Alov

nnnap> Tak jednoznačným hitem pro sezonu 2013 se stane tzv. SHOCKBOILI. Jeho hlavní předností bude zabudovaný vysokofrekvenční vysíláč, který bude kapry svolávat stejně jako to kolegové na moři dělají s delfíny.
Ke všemu při nasátí tohoto boilí dostane kapr 24 V jemný SHOCK, aby se při zdolávání nespouzel. SHOCK rovněž zapříčíní u kapra prudké škubnutí hlavou, což bude mít za následek samozaseknutí, takže nebude docházet k tomu, že rozespalý kaprař bude muset sprintovat desítky metrů k prutu, aby kapra zaseknul. Prostě si bude moct dosnít svůj sen nebo dospat svou opici a kapr na něj bude ve vodě SHOCKován čekat.
Další obrovskou výhodou bude, že kaprař ušetří na krmné kampani. Už nebude muset do vody sypat metráky boilisu, rvát drcené boili do PVAčka, či se zbytečně unavovat kobrováním nebo lopatkováním. Zázračná kulička prostě kapry svolá na jeho lovné místo a už bude jen otázkou vteřin, který z hejna to první šlukne. Poté nastane SHOCK a je to.
Tato převratná novinka už měla být uvedena na trh v letošním roce. Ale stále se kolegum v Číně nedaří sestrojit vysílač požadované velikosti. Momentálně by musel být implantován do boili průměru 40 mm, což by mezi kapraři zapříčinilo jistou nedůvěru. Jakmile se kolegové dopracují k velikosti pod 30 mm, už této revoluční novince nebude stát nic v cestě.Tedy až na to, že zatím není jasné, kdo získá autorská práva. Zatím se o ně perou FETFISH,BIGBA­ITS,SIKLTEAM a hromada dalších.
Zajisté nás všechny zajímá hlavně cena. Cena této úžasné,revoluční a doslova zázračné kuličky se má pohybovat od 3 do 5 000 Kč. Bude se vyrábět v jediné příchuti, kterou určí majitel práv (šušká se o příchuti SEPTIK), a bude dodávána v napětovém rozmezí 6, 12, 24 V.
Tak se nechme překvapit 9-)

Pondělí 12. března 2012 v 10:53profil byl smazán

thundarr> Tam už je pak asi otázka,jestli člověk jde za záběrem,nebo za trofejnim kouskem.

Pondělí 12. března 2012 v 10:35® nnnap
nnnap

thundarr> ptám se proto, že rybám se naše nástrahy okoukaj a co potom. Okrajujem, dipujem, obalujem, panáčkujem, voníme až smrdíme, teď takové signálky- čím to přerazíme?

Pondělí 12. března 2012 v 10:15® thundarr
thundarr

zadar> no enterprise děla fosforeskujicí nastrahy … a veřte nebo ne … funguji. I lidi co chodili řikali že nato záběry udělali … na kukuřičku nebo červy … použití kalna voda nebo tma.

spis myslím že jde o zvedavost ryby, upoutani pozornosti :-)

Pondělí 12. března 2012 v 10:04profil byl smazán

nnnap> tak vo tom tak nepřemejšlej :-) Pozorně sleduj vývoj a něčeho nového se určitě dočkáš. Podle mě ty svítivé barvy jsou spíše lákadlem pro rybáře, rybě to je jedno, ale je to hezké.

Pondělí 12. března 2012 v 9:45® nnnap
nnnap

thundarr> já myslel ty signální barvy na bojlís, ke kterým jste se mimochodem celkem logicky dovyvinuli, šici a ptám se, kam se teď budeme muset vydat? Cestou podvodních světlic, hořícího hořčíku, zvukovým bojlím, bojlím s basreflexovou ozvučnicí, sirénou… Já vám normálně nevím.

Neděle 11. března 2012 ve 23:14® thundarr
thundarr

pitrshudy19> ja si ji uzil tak stredne… myslim ze ze vsehoneco … fotiljsem spis deti na autech nez stanky :-)

Neděle 11. března 2012 ve 23:13® thundarr
thundarr

nnnap> proc by oslepli … zadny novinky :-)