Vyhledávání
Kaprařina
V diskuzi je 10.831 příspěvků, z toho 10831 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Pondělí 29. ledna 2007 ve 13:18® dvorak
-
Ahoj Ivo,dik za pomoc.Pruty mam trilibrove s poloparabolickou akci.Vlasec mam UNIX,nosnost udavaji asi 6,10kg.Jeste prosim napis neco o te odhozovce,abych nekoupil moc slabou a naopak.Jo a dlouho jsem necetl v Kajmanu nejaky clanek od Tebe,copak?! Moc prace?
- Pondělí 29. ledna 2007 v 9:55® IVO
-
Dvorak: záleží na tom, jaký používáš prut. Tedy s jakou test.křivkou. Podstatné je i to, jaké značky ten vlasec je. Není totiž pětadvacítka jako pětadvacítka.
- Pondělí 29. ledna 2007 v 0:54® dvorak
-
Zdar kaprobijci,jakou asi tak zvladne zatez vlasec o prumeru 0,25mm pri razantnim nahazovani? A jakou odhozovku doporucite pri nahazovani 80.gr? Dik za odpovedi.
- Sobota 27. ledna 2007 v 17:52@ ???
-
4Ondras Sice mi do toho nic není ale Fox Warrior Xt stojí necelích 2,500 Kč např. na tomas-carpio.cz
- Sobota 27. ledna 2007 v 16:05® Ondras
-
Ty Sportexy FBC jsou fakt moc pěkné
konečně mi někdo poradil, díky Ivo Na nové nemám ale cena z ty použité by šla – hlavně aby zustala dobrá kvalita (když to vydím u vody tak se někteří chovají k prutům jak …
- Sobota 27. ledna 2007 ve 14:44® IVO
-
ondras: pokud někde např.v bazaru narazíš na zmiňované pruty Sportex FBC 3 lb 12,5 ft,tak je kup. budeš spokojený.Nyní se pohybují za cca 3000–3500 Kč/ks.
- Sobota 27. ledna 2007 ve 12:36® jožin
-
Nazdar všichni kaprobijci. Chceme s kámošem vyrazit v dubnu, nobo květnu na Jesenici na pár dní na kapry a potřeboval bych jakoukoliv radu od někoho, kdo s tamními šupináči má nějakou zkušenost. Kámoš tam byl kdysi dávno a docela to chválil, jenže z posledních let nemáme žádné zprávy. Dík moc.
- Sobota 27. ledna 2007 v 11:35® Ondras
-
IVO> Děkuji že si mnou omluvu přijal. Já sem zase s Jardou trávil čas na Mušově rád na ty chvíle vzpomínám.
- Sobota 27. ledna 2007 v 11:25® Ondras
-
IVO> Děkuji za radu. Ale jak zjistím že má prut čtvrtparabolickou nebo poloparabolickou akci? Výrobci prutů to nějak neuvádí – Když se dívám na netu na pruty! Vždy je tam lbs a ft + jaké je složení (uhlík, karbon), typ oček atd. Chtěl bych prut 13ft a kolem těch 3lbs nebo do 3lbs. Co třeba prut FOX – Warrior XT je to 13ft ale 3,25lbs. Vím že jsou perfektní pruty ale 8 – 10 000 za jeden nemám, chtěl bych tak do 3 500Kc. Nevíš o nějaké spolehlivé značce v této cenové relaci? díky
- Pátek 26. ledna 2007 ve 22:15® aspius
-
IVO> Konečne niekto, kto niečo vie o J. Vítkovi. Čo som sa o ňom nazháňal informácií a nič som nezistil. Tie začiatky Carp teamu Jizera som doslova žral, spolu so všetkými dostupnými informáciami o nich a ich činnosti. Všetko mám ešte odložené, včítane ich VHS kaziet, ako relikvie. Bolo to asi moje najkrajšie rybárske obdobie. Bol by som rád keby si mi napísal hoci na mail:aspius@szm.sk, niečo o J. Vítkovi, prečo prestal s rybárením a s CT Jizera, čo robí teraz a ako sa mu darí. Budem naozaj veľmi vďačný za každú informáciu o ňom, lebo na Slovensku sa po ňom, po odchode z CT Jizera, akoby zľahla zem a podľa mňa si to človek jeho formátu nezaslúži. Nech už bol dôvod jeho odchodu z CT akýkoľvek, pretože vtlačil českej i slovenskej modernej kaprárine nezabudnuteľnú priekopnícku pečať, spolu s pánmi Zelenkou i Vaškom. Vopred ďakujem.
- Pátek 26. ledna 2007 ve 21:27® IVO
-
Ondras: tím článkem bych se příliš neřídil.Pruty koncipované na daleké hody vykazjí většinou čtvrtparabolickou akci s test. křivkou 3,25 – 3,5 lb (najdou se i čtyřlibrové modely). Tyto pruty sice umožňují daleké náhozy nicméně postrádají potřebnou pružnost při zdolávání, což ve vztahu k rybě není nepodstatné. U takového prutu pracuje v první fázi zdolávání pouze jeho horní část . Při výpadu kapra se pak postupně zapojí další dvě třetiny prutu ,ale ten přechod není zrovna plynulý. Proto takovým prutem nahodíš ( za předpokladu, že máš solidně zvládnutou techniku nahazování) relativně daleko, ale požitek ze zdolávání si těmito pruty moc nevychutnáš. Navíc tuším firma Sportex si nechala v balistické laboratoři spočítat, jaká je ideální zátěž pro daleké hody. Výsledkem bylo olovo kapkovitého tvaru (Arlesejská bomba) o hmotnosti 97 g. Tuto porci olova zvládne bez obtíží o kvalitní třílibrový prut s poloparabolickou akcí. Nikdy jsem neměl pruty tvrdší než-li 3 lb a např. modelem Sportex FBC 3 lb 12,5 ft mám hozeno s třicítkou vlascem a s 95 g olovem 138 m. Naopak při lovu na řece jsem vždy používal pruty 2,5 – 2,75 lb. Takový prut snese zátěž až 220 g. Ovšem musíš nahazovat táhlým dlouhým náhozem a ne razantním švihem. Navíc na řece se chytá většinou tak do 50m od břehu ( i když na Labi mám místo ,kde je nutné házet 90 m) a na tu vzálenost nahodíš dvoustovku bez potíží. Ovšem zásek tímto jemnějším pruten je příjemnější jak pro rybáře, tak hlavně pro rybu. Předestav si , že např. na 40 m zasekneš jednoucí rybu třiapllibrovým prutem. Na tak krátkou vzdálenost hrozí při razantním a málo pružném záseku vyříznutí ryby nebo její poranění. Proto z hlediska kompromisu (nepředpokládám, že si koupíš dva pruty na řeku a dva na daleké hody) ti doporučuji pruty 3,66 s test. křivkou 3 lb vykazující poloparabolickou akci.
J.Vítka samozřejmě znám. Strávili jsem spolu nějaký čas na Labi, kam za mnou přijel. Pokud vím, tak kapry už nechytá. Komtakt na něho nemám.
- Pátek 26. ledna 2007 ve 14:06® Ondras
-
Zatím nejsem rozhodnut zda prut do 3lbs nebo nad 3lbs.
A se značkou zatím taky váhám. Našel sem na netu takový článek:Jaký prut si tedy vybrat?.
Pro chytání na kratší vzdálenosti si vyberte prut 12 ft(366) s testovací křivkou(TC) 2,5–3lb pracující po celé délce. Pro dlouhé náhozy a lov na řekách je nejideálnější prut 13–14ft(396–427) s TC 3–3,5lb pracující ve špičce. Pruty by měly být osazeny očky Fuji nebo SiC. Pokud se tedy rozhodnete pro nákup nového prutu, tak velice dobré výrobky nabízí firmy Centaury, SPRO, Shimano, FOX a DAM. Pamatujte i na to, že mezi těmito top výrobky se může najít zmetek. :-/ - Pátek 26. ledna 2007 ve 13:23@ Dexter
-
Tak co Ondras už sis vybral prut já používám menší zátěže protože potřebuju hodit kolem 30m jo a mam ještě jeden osvětčenej prut chytám sním druhou sezezónu je to paráda značke je DAVID KERIBI CARP LBS3.
- Pátek 26. ledna 2007 v 8:41® mishak
-
Ahoj chytám na přehradní nádrži,kde potřebuji vyvážet kolem sta metrů,do míst kde má ryba klid.Chtěl bych se zeptat jakou montáž a jaký vlasec by jste mi doporučili.Kaprařině se věnuji jen okrajově,ale ráb bych občas kapříky podráždil.Jde o ryby převážně kolem 10kg.
- Čtvrtek 25. ledna 2007 v 19:51® konasek14
-
Nemáte prosím vás někdo zkušenost s Bivakem HURRICANE od ALBASTARU?Byl bych vděčný za každou informaci.
- Čtvrtek 25. ledna 2007 v 18:47® ladamaj
-
Alivio>to je pravda ale jestli tam je proud jako na Labi tak ploché by mnělo stačit okolo50–60g.Už jsme se domluvili přes osobku pošlu nákresy několika možností jak to udržet v tom proudu.Teď jsem se vrátil na stránkách byla ceruška zvedavec jdu nato.
- Čtvrtek 25. ledna 2007 v 18:36® Shrek
-
ladamaj> já jsem dříve házel 60g olovo,pokud je tam proud jako kráva,jak tvrdí,tak bych se toho většího olova nebál.Pokud je to průběžný,kapr s tim asi mít problém nebude,ale vzhledem k tomu,že nejsem kaprař a jsou tu mnohem zkušenější lidi než já,tak už držim pusu.
- Čtvrtek 25. ledna 2007 v 16:05® Ondras
-
ladamaj> Jo díky moc
- Čtvrtek 25. ledna 2007 v 16:01® ladamaj
-
Ondras>za chviličku jedu sklukem na kroužek ryb.večer načrtnu oskenuji a už to poletí.
- Čtvrtek 25. ledna 2007 v 15:54® Ondras
-
ladamaj> Tak jo jestli můžeš tak mi ty nákresy pošli na e-mail obek@seznam.cz Rád to vyzkouším, než tam prat tak velké olova!!
- Čtvrtek 25. ledna 2007 v 15:50® ladamaj
-
Tome>jde jen o to že chce na kapry házet se zátěží 120–200g jinak onic ty víš jak házím 50g jinak žádné chválení lumpe.
- Čtvrtek 25. ledna 2007 v 15:14® Shrek
-
Ladamaj: na co se mě má zeptat?Jak daleko házíš?No pokud nebudu počítat to zavážení,tak kolem 30ti metrů určitě
(dělám si pr.el,tos snad poznal)
- Čtvrtek 25. ledna 2007 ve 14:36® ladamaj
-
Ondras>nainstalovat skype není problém mikrofon cca70kč a stáhneš z netu zdarma.Jinak já mám pruty na od 200g nahoru na sumce.Na Moravě jsem chytával také než se to roztrhlo,jinak i Dunaj.Momentálně jezdím Labe propadliny,na Labi bývá dost velký tah vody také řeším to ježkem,plackou hlavně né žádným kulatým olovem.Když budeš chtít pošlu nákresy různých olov do proudu stím prutem ti moc nepomůžu.Na těch 200g mám sumčáky jdou až do 450g,jinak bys musel použít surfáky ale nemám snima skušenosti setkal jsem se snima u vody jednou jsou to opravdu kopita.Skus kluky na MRKU.
- Čtvrtek 25. ledna 2007 ve 12:24® Ondras
-
Tu vdálenost sem psal jako minimum 2–5m max 12m. Je to těžko popsat: hloubka 4 –5m šířka toku 20 – 30m a proud je tzaky mazec. Ale kapři se v tom proudu drží. Když se mi to tam podařilo udržet velkým olovem vždy sem měl úspěch na záběr. Velký kapr se pozná – tam je to vždycky prudká rána až nadskočí prut ve stojanu, ale většinou to končí vázkou – protože nejde kapřík otočit. Obrovská spousta velkých kaprů tak skončí (kapři nad 70cm) ti menší jdou otočit. 30m od lovného místa jsou spadlé stromy. Je to tam nádhera už se těším na jaro!!
Vyrážíme v 5 lidech: Redy, Pepa, Master, Všeťa a Já. Máme spoustu krasných Kaprů. Náš team je Sport Fish Club Podhoří Redy je ještě na sumce největšího zatím 185cm a Kapra 19kg.
- Čtvrtek 25. ledna 2007 ve 12:03® Ondras
-
ladamaj> Na normální kaprařinu používám 80 – 110g olova, když chytám na přehradě. Na řece abych to udržel aspoň 2–5m odbřehu tak tam musím mít minimálně 200g a více, jinak je to hned splavané pod břeh – vázky atd. Kapři se drží právě v této vzdálenosti mám to odskoušené Echem. ICQ ani Skype nemám jen e-mail: obek@seznam.cz
- Čtvrtek 25. ledna 2007 v 0:41® ladamaj
-
Ondras>Jardu jsem znal také i ostatní,probíral jsem s Ivošem letmo tu gramáž 200g na kaprařinu myslím blbost lepší o tom podyskutovat máš skajp jestli jo tak se ozvy ladislav.2 klidně i teď.
- Čtvrtek 25. ledna 2007 v 0:24® Ondras
-
IVO> Ty znáš Jardu Vítka? To byl prví člověk co mě seznámil s kaprařinou na Mušově!! Mám s ním super zážitky a dal mi spoustu dobrých rad! Ale od 1997 sním nemám kontakt. Nemáš na něho e-mail nebo tel.? Tady 1 fotka Jardy z mého albumu.
- Středa 24. ledna 2007 ve 23:33® IVO
-
stupi: Moc pěkné jsou pruty od anglické f. CHUB. 3,66 m 3 kb. Mají trnovou spojku, třínožičková očka Fuji SiC a polo až třičtvrtěparabolickou akci. Tudíž prut jak na solidní hody, tak na citlivé zdolávání. Ty pruty ale disponují slušnou silovou rezervou. Cena je však tuším 3 800,–Kč/ks
- Středa 24. ledna 2007 ve 23:29® IVO
-
judas.d : těžko doporučit.Já jsem před léty pokusně vyrobil boilí ze špenátu a nestačil jsem se divit, jak fungovalo.
- Středa 24. ledna 2007 ve 22:39® judas.d
-
chlapy tak jakou příchut byste my doporučily na amury