Vyhledávání
Feeder
V diskuzi je 22.752 příspěvků, z toho 22752 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Pátek 1. prosince 2006 ve 13:32® profo
-
Hora> já používám 0,6 a 0,4 – viz foto. Sílu volím dle potřeby a cílové ryby, kterou očekávám. ve většině mnou lovených ryb mi stačí ta 0,40, ale na proudná místa a hodně výpadové ryby si tam tu 0,6 klidně dám. Proč se neuvádí nosnost to ti asi moc dobře vysvětlit nebudu schopen. Myslím, že to bude tím, že pokud je brána na rychlé utlumení výpadu ryby, tak to ani nelze nijak změřit. Údaj uvedený jako nosnost v tahu je podle mého nepřesný. Ta guma určitě v 0,40 unese to samé jako monofil 0,16–0,18. Jediné co vidím jako rozdíl, je to, že je schopna svou průtažností vyřešit problém rychlého výpadu ryby proti směru tak, aby se stačil monofil správně usměrnit. Asi v tom z tohohle nebudeš mít moc jasno. Jednoduše řečeno na 0,40 vytáhnu po souboji v pohodě kapra 50–60cm, ale pokud budu jen za monofil z vody zvedat rybu, tak se guma přetrhne i při pokusu zvednou plotici cca 25cm. Toť má zkušenost.
- Pátek 1. prosince 2006 ve 12:32® Hora
-
profo> měl bych ještě jeden dotaz,v ryb.obchodech jsem viděl prodávat feeder gumy tl. 0,40 a 0,60.Nebyla ale nikde uvedena nosnost takové gumy.Mohl by jsi mi napsat proč?Určitě by to vysvětlení zajímalo více lidí.Jinak díky za odpovědi.Moc jsi mě a doufám i jiným pomohl.
- Pátek 1. prosince 2006 v 8:11® profo
-
Hora> ne pochopil jsi to dobře. Pokud víš co si dovolit k vlasci a máš v něj důvěru, tak forpas klidně před vjezdem do vázky vynech. Uprav montáž tak aby jsi na ní měl co nejméně slabých míst '(uzlíků atd…) a pak když to rupne tak většinou v těch uzlech. Nutno pak lapat na pruběžku tak aby se když tak utržená ryba mohla osvobodit od zátěže. Na řeku bych ale tak forpas dal. Tam tolik vázek hlavně v proudu není, tak se tolik nemusíš bát. ten forpas tam dávám právě pro ten případ kdy rybu utrhneš. Pak máš jistotu, že urve jen jej. Většinou se dává forpas o 0,02mm slabší, tak k 0,25 můžeš klidně dát forpas 0,22 až 0,18 a ten si myslím to otočení rozhodně vydrží, ale ve vázce by měl prasknout dřív než kmen. Délka prutu je odvislá od místa a toho jak ti sedí v ruce. Pokud nebudeš mít problém s manipulací s proutkem 3,90 tak jdi do něj. Delší ti zároveň většinou umožňuje i přesnější a delší hody. Pokud jsou místa kde lovíš obtížnější na manipulaci, pak jdi do 3,60m.
- Pátek 1. prosince 2006 v 1:14® Hora
-
profo> níže píšeš -dáš cca 15cm forpas o síle cca 0,16mm.Podle mě,jestli použiju takový forpas a pořádně se v první fázi zdolávání do prutu opřu,tak mám velkou šanci o tu rybu přijít.Kmen 0,25 to vydrží(myslím otočení a zdolávání ryby),ale forpas se upálí nejdřív,není to jinak?Nebo jsem něco špatně pochopil?
- Pátek 1. prosince 2006 v 0:55® Hora
-
profo> nechtěl jsem jenom odhalit místa na kterých lovím,už z toho popisu tady znalý člověk pozná kde to je,ale k věci,MiK>nemám strach z detekce záběru na řece,je to jiné než na stojáku.Tam i jemné přihnutí špičky někdy znamená ,jak jsem se nejednou přesvědčil záběr od slušné ryby.Na řece je to jinačí,tam ryba sebere nástrahu a jede doslova jako o život,měl jsem několikrát vyvrácenou vidličku a chytal prut v poslední chvíli,když jsem se věnoval něčemu jinému.Co se týče šňůry,nemám s ní a taky s feeder gumou žádné zkušenosti,v takových extrémech bych ji asi nepoužil.Teď mám jasno v použití prutu,jenom bych potřeboval upřesnit délku-360 cm,nebo 390cm.Záleží to na místě,kde zdolávám rybu,nebo na něčem jiném?Vlasec používám několik roků Ninja od Lineaeffe,od 0,18 na feeder,až po 0,28 na položenou,na tyto vlasce jsem zvyklý a vím co si s nima mohu dovolit.
- Čtvrtek 30. listopadu 2006 ve 20:12® Kubajs
-
na feeder pletenka 0,20mm ses posr.la(bez urářky) na feeder to je tak 0,08 to je na 7kg
- Čtvrtek 30. listopadu 2006 v 18:24® hajan
-
scootrovka> Nevím, co na to ostatní, ale dvacítku pletenku bych si na feeder určitě nedal, páč na sumce nechodím s feedrem.
- Čtvrtek 30. listopadu 2006 v 17:42® scootrovka
-
MiK> S tou pletenkou máš naprostou pravdu.Ale nejlepší by bylo si na to pořídit takovou 20.Mám 22 a už to není to pravé ořechové,ale pořád je to lepší než normální vlasec.
- Čtvrtek 30. listopadu 2006 ve 13:16® profo
-
MiK> to nepopírám (osobně používám 0,20 až 0,22 a v pohodě), jen si myslím, že pletenka tím, že ve většině případů je plochá tak i v menším síle klade vodě větší odpor než monofil. ale to je něco do čeho bych se nerad pouštěl i debatně protože na pletenku nechytám a tak nemohu objektivně posuzovat. Jinak do proudu většinou používám špičky 2 oz, 2a1/2 oz až výjimečně 3oz. Jelikož nevlastním heavy, tak 4 oz jsem neměl potřebu použít i vlivem na proud do kterého chodím lapat. ten vlasec 0,25 by si myslím se pletenkou nechal nahradit na tom stojáku, kde ryba mizí do vázky, ale nevím jak ten tah vydrží guma. Bez ní bych totiž do pletenky nešel. Toť můj názor, jak říkám pletenku nepoužívám a třeba z toho důvodu mám o ní mylnou představu.
- Čtvrtek 30. listopadu 2006 v 11:19® MiK
-
oba> mám obavu, že při použití kmenu 0,25 v silném proudu, budou problémy s detekcí záběrů. Tak silný monofil bude klást proudu velký odpor, to spraví jen ta nejtužší špička. Nebylo by lepší jít do té pletenky, která i přes menší průměr má slušnou nosnost? Navíc bude i výhodnější právě v tom prvním výpadu kapra. Myslím tím okamžitý kontakt s rybou, možnost vyvinout větší tah a pod. ??
- Čtvrtek 30. listopadu 2006 v 9:11® profo
-
Hora> aha tak to jsem opravdu z toho popisu nepochopil. To staví tvůj dotaz do úplně jinýho úhlu pohledu. Do toho proudu je to OK to s tebou plně souhlasím. Osobně bych volil 0,22mm kmen a jak píšeš proti oděru silnější vlasec v délce cca 3m. Nis se neboj, že se toho ryba nezbaví. Udělej to tak, že nakonec dáš cca 15cm forpas o síle cca 0,16mm. Pokud to ryba upálí, tak se někde chytne a ten forpas přetrhne. Ten forpas max 15cm a to proto, aby se motal těsně u ryby a nestalo se ti, že ti ho prodře o kamení. Jinak s tou vázkou je to problém. Většina větších ryb do ní maže hned jak se lekne záseku. Tam je důležitý jaký máš monofil, jak znáš prut a víš co si k němu a monofilu můžeš dovolit. Hned po záseku obrátit většího kapra je opravdu velký umění, páč má spoustu síly. V tomhle případě chápu to co chceš udělat a pokud by mi to s vlasci do 0,22 nešlo asi bych taky zkusil volbu silnějšího monofilu jako ty. Když lovíš kapry, tak to není až tak hrozný na ztrátu detekce záběrů. Chce to ať už v proudu a nebo při jiném lovu opravdu kvalitní monofil. Nešetřil bych na něm. Je potřeba mu věřit aby se ti povedlo rybu ovládat tak jak potřebuješ. Znám to sám a není moc milý lést si pro kapra do 12°C teplé vody jen proto, že vlítnel do rákosí nebo do větví protože jsem se bál, že vlasec to nevydrží. Už jsem si to taky zkusil a je to hnusný…
- Čtvrtek 30. listopadu 2006 v 1:02® Hora
-
profo>možná jsem to nenapsal jasně,prut heavy a vlas 0,25 jsem myslel použít proto,abych zabránil rybě po záběru vjet do vázky,kapr to dělá automaticky že tam jede,aby se zbavil háčku,to už jsem si vyzkoušel letos několikrát a nevím jak jí v tom zabránit,když chci chytat tak blízko vázky.Vlas 0,18 a 0,20 je na to slabý,proto jsem předpokládal použít v krajním případě 0,25.A montáž průběžnou s návazcem 25–30 cm.Dno je hlinitopísčité.Dále jsem předpokládal použít prut heavy v proudu pod jezem,kde jsou vymleté koryta na regulaci(to jsem nenapsal,ale byl jsem po akci po práci trochu ovíněný,promiň),jsou tam ostré kameny o který se slabý vlas přeřízne při zdolávání jak nic.A musím se do prutu pořádně opřít,abych rybu,která bojuje s pomocí proudu vymanévroval z koryta.Proto ten prut a vlasec.Přes podzim jsem byl pod jezem to vyzkoušet,ryby tam najíždejí pravidelně,ale dostanu z vody max 2–3 z deseti zaseklých.Uvažoval jsem,použít 0,45–0,50 vlasec v délce cca 3–3.5m proti prodření,ale pořád se tomu bráním,co když to ryba upálí taky,jak se toho zbaví?
- Středa 29. listopadu 2006 ve 13:15® profo
-
Hora> Tak a co by tě teď zajímalo? Já osobně si myslím, že pokud chceš lovit na feeder, tak 0,25 je již horní hranicí normálního lovu na prut heavy. Jinak proč zrovna prut heavy. Ten ti nepomůže proti vázkám a silnější vlasec taky ne. Záleží jaké je dno a podle toho bych spíše upravil montáž než měnil kmen a typ prutu. heavy je ve většině případů na lov ve větších vzdálenostech, v proudu a nebo pro jinak extrémnější lov. Pokud chceš používat šňůru, tak si kup i feeder gumu, páč při zdolávání a při záseku pak budeš potřebovat něco co ti tah ryby utlumí a zabrání ti vyříznutí ryby. Osobně bych volil vlas do 0,22mm, montáž páternoster se slabším vlasem na uchycení zátěže pro případ vázky (abych přišel jen o tu zátěž a nikoliv o rybu). Pokud chceš lovit na boilies, tak se to i s feederem dá docela obstojně, ale tuto metodu lovu bych přece jen ponechal klasickým prutům i když sám tak občas lovím, tak feeder používám z 98% na normální feeder lov. rozhodně bych si nekupoval feeder pro cílený lov kaprů stylen metody na vlas (boilies, 2–3 kuku zrnka, atd…). Pokud se chceš i přes to do takového lovu feederem pustit, tak se klidně ptej a rád ti sdělím své poznatky. Neber to jako rozmlouvání kupu tohoto prutu, jen jako námět na zamyšlení zda je opravdu potřeba na tuto metodu zrovna feeder a zda ny nestačil jen Medium a nebo max. heavy medium.
- Středa 29. listopadu 2006 ve 12:46® Hora
-
Tak za 1)prut feeder,mám starší Byron Premium X-Wrap F 2,je to na zátěž do 90gr,délka 390cm zatím mi stačil na všechny vody a mám na něm vytáhnutého nej kapříka 70ku na 0,18 vlas,chtěl bych dokoupit další,mělo by to být Garbolino heavy do 120gr,chtěl bych délky 360cm,vyvinu na něj větší sílu než na 390ku?Budu chytat na vodě s mnoha vázkama,kam se teď zaměřuji,bude stačit vlas 0,25,nebo použít šňůru?Předpokládám použít na přilákání kukuřici a po určité době přejít na bojlí.Nebo použít hned bojlí?Voda je to hojně prochytávaná obojím už od jara.Na místě byly letos vytáhnuty ryby do 70cm,ale předpoklad je,že jsou tam i větší.
- Úterý 28. listopadu 2006 v 11:55® MiK
-
Hora>jak dí profo, zkus to upřesnit co tě zajímá?
- Úterý 28. listopadu 2006 v 9:28® profo
-
Hora : tak se ptej..
) Určitě se někdo najde a odpoví je nás tu dost tak hr dotoho..
- Pondělí 27. listopadu 2006 v 19:55® Hora
-
MiK >díky,už jsem to přelouskal od ledna do konce února,ale potřeboval bych se informovat a upřesnit si pár věcí.
- Pondělí 27. listopadu 2006 v 10:14® MiK
-
Hora>Milan Tychler: Feeder III, Jak na velké kapry. Podrobně a poutavě popsáno vše. Stojí 199,–Kč a můžu jen doporučit.
- Pátek 24. listopadu 2006 ve 20:01® Hora
-
Zkoušel někdo chytat cíleně kapry na feeder na bojlí?Řeka nebo stoják?Rád bych to od příštího roku zkusil dle možností a potřeboval bych poradit.Díky.
- Pátek 17. listopadu 2006 v 18:47® M.BURNES
-
Feeder je bomba dneska sem s kámošem vyndal 23 kaprů a 14 cejnů okolosedící bobkaří jeden jedinej záběr a uprasknutej
- Čtvrtek 16. listopadu 2006 v 17:23® ČudlařX
-
MiK:dík
)
- Středa 15. listopadu 2006 v 15:19® MiK
-
Teda prodejce mi ten Browning prodával jako light, ale je to myslím medium.
- Středa 15. listopadu 2006 v 15:16® MiK
-
Čudlař> zatím jsem měl na lightu nejtenší kmen 14ku. S feed. gumou jsem chytal i 0,08 návazcem. Udrželo to i parmu 73. A to není zrovna nejjemnější prut. Mulťák o Browninga. Snad by to sfeedrovou gumou šlo.
- Úterý 14. listopadu 2006 ve 22:52® ČudlařX
-
Mirmen:To wim ,ale kapesný je již vyčerpané
Chtěl bych právě zusit tenký návazce ,ale asi je vidět ,že to k sobě nebude ladit .A což feederová guma ,ta by o nezpravila???
- Úterý 14. listopadu 2006 ve 22:23® mirmen
-
Čudlař, s 0,08 návazcem budeš mít problémy, to je spíš na proutek do 15 gramů.
- Úterý 14. listopadu 2006 v 19:25® ČudlařX
-
Chtěl bych se zeptat jestli můžu chytat s měkkcčím mediem na kmen 0,12 a návazec i 0,08.Bojim se abych nedržel v ruce oproti pavučině koště.dík
- Pondělí 13. listopadu 2006 v 17:57® MiK
-
Šalina> Dík, zařídím se podle toho.
- Pondělí 13. listopadu 2006 v 17:42® Šalina
-
MiK: nezkoušel a myslim, že na vláčku to neni to pravé ořechové, asi by ti dost ryb spadlo, na vláčku mám radši tvrdší pruty.
- Pondělí 13. listopadu 2006 v 1:43® mirmen
-
jinak – informaci, za kolik jsou a na které prodejny dodávají by mohli dát i na www.byron.cz
- Pondělí 13. listopadu 2006 v 1:05® mirmen
-
ten pikřík mám taky, je skvělej. Nejjednodušší by bylo objednat si je přímo v prodejně, kde jsi prut koupil.