Chytej.cz

Feeder

V diskuzi je 22.752 příspěvků, z toho 22752 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 14. září 2011 v 16:30@ All Armor

Juraj> Nenapsal jsem, že s měkkou tenkou šňůrkou. Já tak používal kevlarovou „nit“ (čisté vlákna Dyneema) z mnoha tenkých vláken. Je to měkké, tenké, bez paměti a pevnost to má velkou.

Úterý 13. září 2011 ve 23:26® osprey
osprey

Vendelín> Multík je na lightu na nic a i jinde je to ptákovina. Ale zajímavá ptákovina.

Ovšem když máš na soukromáku pruty po dvou metrech od sebe, tak se ten výkon někdy i hodí:-))

Normálně s tím nechytám.

foto/diskuze/feeder/2011/th-img44924.jpgfoto/diskuze/feeder/2011/th-img44925.jpg
Úterý 13. září 2011 v 18:52® Vendelín
Vendelín

spike> To by bylo docela žůžo nedovedu si představit jak to může vypadat když na light feederu budeš tahat třebas plotičku multíkem:D

Úterý 13. září 2011 v 17:33® spike
spike

Vendelín> Je, sám jsem na to zíral ale bohužel se mně nepoštěstilo vidět zdolávání.

Úterý 13. září 2011 v 17:18® Vendelín
Vendelín

Jasné jen mě zajímalo kdo čemu dává přednost. O tom multiplikátoru jsem teda fakt neslyšel:) To musí bejt něco:D

Pondělí 12. září 2011 ve 14:45® Jarda Š.

Vendelín> Myslím, že to je vpodstatě jedno. Mám na feederových prutech 3× zadní brzdu, 2× přední a 2× bojovku. Jde hlavně o to, aby brzda byla dostatečně jemná a citlivá.

Tento příspěvek byl editován 12.9.2011 14:47:38 uživatelem Jarda Š..
Pondělí 12. září 2011 ve 2:28® osprey
osprey

Vendelín> Nic není nejlepší. Jde o to, co ti sedí a hodně to závisí i na způsobu jak chytáš. Já měl na feederu přední brzdu, zadní brzdu, zadní s bojovkou, baitrunner a taky níže zmíněný multiplikátor (to je fakt kokotina, ale dá se to).

Je mi úplně jedno, co tam mám. Ale třeba na zimní lov plotic je baitrunner zbytečný.

Pondělí 12. září 2011 ve 2:25® osprey
osprey

Juraj> Osprey se radši nepřipojí. On s tím feederem dělá hrozné věci, za které by ho mohli i kamenovat.

Nedávno si vzpomněl, že před dvěma lety chytal feeder s multiplikátorem a nic nechyt. Tak to na letošním srazu napravil. Fotky někdy později.

Žádnou výhodu to nemá. Je to pitomost, ale zajímavá.

Neděle 11. září 2011 ve 22:34® Vendelín
Vendelín

Zajímalo by mne kdo dává na feeder přednost jakým navijákům. Jestli používáte volnoběžku nebo přední či zadní brzdu. A co je podle vás nejlepší.

Neděle 11. září 2011 v 18:51® Juraj

All Armor> To máš naprosto pravdu. Kmen tenčí jak 0,18 je blbost. Jen s kaprákem a dvanáctkou návazcem si to moc nedokážu představit. Píšeš, že se tak normálně chytá. Normálně určitě ne. Chodím kolem vody s očima otevřenýma a tohle jsem ještě neviděl. Pokud Osprey, či kdokoliv jiný ano, tak ať se připojí. Normálně = běžně a opravdu takovou kombinaci s paměti nevylovím, kdybych se počtverečkoval.

Neděle 11. září 2011 v 15:15® RuSaKsRo

děkuju za odpovědi

Neděle 11. září 2011 ve 12:21profil byl smazán

Jarda Š.>

RuSaKsRo> Tak nejde jenom o to,že má prut jemnější špičku,stejně tak je celý prut citlivější a dovolí ti jak psal Jarda Š. mnohem více zjemnit.Jestli sis chtěl užívat zdolávání ryb,pak oproti teleskopům věřim,že bude pro tebe každá ryba větším zážitkem a bojovníkem :-)

Neděle 11. září 2011 v 11:11® Jarda Š.

RuSaKsRo> Feederový prut je kvůli jemné špičce podstatně citlivější oproti klasickému teleskopu se stejnou gramáží, proto máš ten pocit, že ti s ním ryba daleko víc cvičí. Výhoda ovšem je, že ti jemná špička umožňuje používat tenčí návazce, které bys při zdolávání s teleskopem trhal, ale při tom feederový prut má pro zdolávání velkou silovou rezervu. Jde o zvyk.

Neděle 11. září 2011 v 10:09® RuSaKsRo

tak a mam první feeder je od shakespeare je to model omni x feeder 12oz gramáž 30g-85g
už sem na něj chytil prvního kapra mel něco málo přes čtyřicet ale nevim čim to je ale cvičil mnohem vic než 50 na tvrdejch teleskopech, čím to je???

Pátek 9. září 2011 v 9:21@ All Armor

Juraj> Je mi to jasné, ale co je podstata feedru? Indikace záběrů na jemnou špičku, že? Nejsem dogmatik a chytej si jak chceš. Napsal jsi:„mi feeder dovoluje odchazovat velká krmítka a zároveň používat slabé vlasce, což někdy taky hraje zásadní roli“. Ale vždyť nemusíš mít tenký kmenový vlasec a na ten silnější můžeš naložit třeba 100–200 g krmení v PVAC pytlíku (podle prutu) a na konec dát třeba 0,12 návazec. Vždyť tak se to dělá…

Pátek 9. září 2011 v 0:18® Juraj

All Armor> Jo. Ale jsou to feederové závody a s jiným prutem nesmíš chytat. Jsou dny, kdy se vyplatí čučet na špic (při zcela jinak postavené sestavě, ALE KLIDNĚ MŮŽE BÝT STEJNÁ, jen ryby berou jinak a ona sama zrovna v tom momentě nechytá). Pak ruka na prutě jemné zachvění a máš jí. Samozáseku se v takový den nedočkáš buď vůbec, nebo jen zřídka. Pak je to skutečně o plném využití potenciálu feederu. Jen mi feeder dovoluje odchazovat velká krmítka a zároveň používat slabé vlasce, což někdy taky hraje zásadní roli. Takže i když to berou i s prutem, tak feeder není od věci. Kaprák má navrch v případě, že je třeba chytat daleko.

Čtvrtek 8. září 2011 v 10:47@ All Armor

Juraj> Vím, že to funguje. Takovou samozasekávací montáž, resp. podobnou jsem používal v osmdesátých letech, když jsem experimentoval s bouilies. A pruty kaprařské. Ale de facto nejde o chytání na „feeder“. Máš feeder prut, ale chytáš na tvrdý samozásek. Nakonec jsi to napsal sám: „Já navázal níže zmiňovanou sestavu a přestal koukal na špic. Prostě jsem si během závodu navázal hromadu forpasů. Jen jsem sbíral prut letící do vody a byla z toho 1 v sektoru“.

Středa 7. září 2011 ve 20:39® spike
spike

timbab: K diskuzi na icq :-)

foto/diskuze/feeder/2011/th-img44810.jpg
Úterý 6. září 2011 ve 12:41® HaDová
HaDová

NOVINKA NA CHYTEJ.CZ – http://www.chytej.cz/fotosoutez/

Pondělí 5. září 2011 ve 13:43® Juraj

mvincik> To samozřejmě ne vždy, pokaždé je vše jinak. Nicméně se to už nejednou výborně osvědčilo, takže to zase úplně náhoda nebude.

Tento příspěvek byl editován 5.9.2011 13:43:23 uživatelem Juraj.
Pondělí 5. září 2011 v 11:58® mvincik
mvincik

Juraj> Hodně zajímavé. Myslím ale, že ta tvá teorie bude mít něco do sebe. Hlavní je, že ti to funguje tak, jak si představuješ.

Tento příspěvek byl editován 5.9.2011 11:58:23 uživatelem mvincik.
Neděle 4. září 2011 ve 21:45® Juraj

osprey> Celá věc má ještě jeden háček. Pokud tě to zajímá, tak sdělím do SZ, ale myslím, že si to dokážeš sám logicky domyslet.

Tento příspěvek byl editován 4.9.2011 21:49:45 uživatelem Juraj.
Neděle 4. září 2011 ve 21:30® Juraj

osprey> Tak to se drž. Právě že na kapry. Teď jsem s tím na Lipníku odchytal celý závod. V prvním kole jsem měl dobrej los a ryby tam byla. Dvakrát jsem zkoušel zaseknout rybu na 40cm forpas a bez úspěchu. Soused vedle (mimochodem celkový letošní vítěz awa-shima cupu, takže žádný vořezávátko) měl záběrů taky vagón a sekal pořád do prázna, nebo mu ryby padaly. Já navázal níže zmiňovanou sestavu a přestal koukal na špic. Prostě jsem si během závodu navázal hromadu forpasů. Jen jsem sbíral prut letící do vody a byla z toho 1 v sektoru. Výborně to funguje zejména na komerčních vodách s velkým tlakem? Čím si to vysvětluji. Podle mě jsou mnohokrát chycené ryby vyškolené kaprařskými sestavami a před tím než začnou žrát projedou krmným místem. Co se volně zvedne do sloupce to sežerou, co se drží na dně a do 30 cm nad ním je podezřelé. Je to ale jen moje teorie, nicméně to funguje.

Tento příspěvek byl editován 4.9.2011 21:31:31 uživatelem Juraj.
Pátek 2. září 2011 v 11:13® osprey
osprey

Juraj> Tak to zajímavé je. Na které druhy to zabírá nejlíp? Podle mých zkušeností by to měly být spíš pohyblivější druhy jako je například plotice, perlín, někdy cejnek. Cejn s kaprem podle mě nemají důvod tak dlouhý návazec napínat.

Ale klidně se můžu plést, realita je velmi pestá záležitost.

Pátek 2. září 2011 v 7:40® Juraj

osprey> Právě že na stojáku. Proto na mě každý nedůvěřivě čučí, když to tvrdím. Když jsem to s úspěchem používal před dvěma lety v posledním kole Awa-Shima cupu, tak to bylo nezvyklé. Dnes můžeš v této soutěži vidět, jak takto zkouší chytat na stojáku spousta lidí. Ale netvrdím, že je to všelék a vždy to funguje.

Tento příspěvek byl editován 2.9.2011 07:44:55 uživatelem Juraj.
Čtvrtek 1. září 2011 v 16:30® osprey
osprey

Juraj> To není kravina, co píšeš. Ale nedal bych to asi na stojáku.

Ten krátký fous k zátěži to tlačí ke dnu a umocňuje samozasekávací e­fekt.

Čtvrtek 1. září 2011 v 15:15® Juraj

osprey> Hlavně, že jsi na to přišel. Nevím, co jsi všechno zkoušel, ale mě už se párkrát osvědčilo udělat v těchto případech protilogický extrém. Páter k olovu tak 5–7cm a 90–100 návazec. Zní to jako úplná kravina, ale světe div se – ono to někdy báječně funguje.

Středa 31. srpna 2011 ve 20:44® Coturnix
Coturnix

RuSaKsRo> feederovou vidličku na stoják určitě. Nicméně na Labe jsem si pořídil pákovku od p. Fencla. Cena lidová, prut v ní drží při poloze špicí nahoru mnohem lépe. Přeci jen začíná být zima a plavat se mi pro něj nechce. ;-)

Tento příspěvek byl editován 31.8.2011 20:45:52 uživatelem Coturnix.
Středa 31. srpna 2011 ve 20:39® osprey
osprey

Juraj> Dneska bys viděl špičkoladění. Slíbil jsem, že si s někým zachytám a dorazil jsem na flek, kde měli brát kapři a cejni. Kapři moc nebrali a cejni dost, ale jak! A já na ně ani moc připraven nebyl (ani krmítka jsem neměl, čekal jsem, že půjde něco velkého na háček pro kapra a bude se spíš kecat). Ale to drbání mě vytočilo a tak jsem svazoval a motal.

Výsledek – paternoster s rameny 5 cm olovo 15 cm háček vel. 12 s 1 bonduelkou (nic menšího nebylo) návazec 0,12 co byla reálně 0.14. Špice 1 oz musela být přetížená, aby se ryba napíchla pokud možno sama. Což se sem tam skutečně stalo. Jemnější materiál, guma, červi, vnadicí směs zůstaly doma a vytunit to, co bylo po ruce do nějakého funkčního celku to byla docela psina.

Ono jak se tam chytá, tak jsou ty lopaty sice pažravé, ale evidentně vědí, na co si mají dávat pozor. V podstatě neudělají rychlejší pohyb.

Středa 31. srpna 2011 v 17:36® Poky
Poky

skwor> já tomu letos taky všeobecně moc nedávám,ale to je tim,že od února doteď pořád jezdim služebně do tý pos… Bukurště 2–3tejdny sem tam a 1–2tejdny sem doma,pořád dokola,už mě to pěkně se.. zejtra zase odlítám na 16dní :-((