Chytej.cz

Feeder

V diskuzi je 22.752 příspěvků, z toho 22752 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Pátek 22. ledna 2010 v 16:37® osprey
osprey

Proč je problém slabý návazec na silném vlasci? Protože to málo pruží – na natažení silného vlasce je potřeba víc síly a ten slabý návazec to neunese. S pletenkou je ten efekt ještě silnější a rybu je třeba vodit tak, aby se minimalizovaly všechny silové rázy – zvedout třeba cejnovi hlavu z vody a nechat ho, aby se začal mlátit, je v téhle chvíli hovadina.

Pokud se může ryba opřít o těžkou zátěž (srkačka, půlbalaton a krátké paternostery obecně), tak to normálně urazí. Já utrhnu vlasec 0.30 mm o volně visící půlkilo. Podobně cejn urazí 0,12 mm o 20 g olova, pokud je má napevno dost blízko hlavy. Dá se to ale oštřit při výrobě montáže.

Pátek 22. ledna 2010 v 16:30® čabi
čabi

džigit> s pletenkou ještě jsem moc nechytal,tak jsem psal o mých zkušenostech s vlascem a jak se mi to jeví:-)

Pátek 22. ledna 2010 v 16:12® džigit

slepyc> pokud jsi s tou 0,30 spokojený a máš náhradní cívku,můžeš otočit.Jinak to nejde odpovědět jednoznačně.Záleží na kvalitě a na způsobu používání.Vymotej pár metrů a zatahej,pokud nebudeš spokojen vyměň.Tohle je jen jedna z rad,někdo určitě dodá jinou,ale stejně to nakonec musíš rozhodnout sám.

Pátek 22. ledna 2010 v 16:09® osprey
osprey

slepyc> Vlasec měníš, když pozoruješ viditelné změny k horšímu. Dokud je nepozoruješ, jedeš furt pryč. Proč měnit něco, co funguje?

Já kdysi koupil naviják z druhé ruky s návinem, který nebyl nic moc, ale chytat se s ním dalo. A takový byl dalších 7 let. Chytal jsem s ním celou tu dobu, přiznávám, že nijak extrémně. Pak už ho na té cívce bylo málo…

Pátek 22. ledna 2010 v 16:06® džigit

čabi> to nevím jestli je úplně dobrá odpověď-vezmi si používané šňůry.Ty mají nosnost několikanásobně vyšší.Ono jde v podstatě použít vše,jen výsledek může být nejistý :-) Určitě se to řeší gumou,ale asi podle sestavy,slabý návazec ryba upálí i o těžké krmítko.Doporučuji přečíst nějakou knížku,shlédnou dvd a pak pokec a osobní zkušenost.Tu ničím nenahradíš.

Pátek 22. ledna 2010 v 16:05® slepyc
slepyc

čabi> díky moc,praxe by mi to objasnila jen jsem to chtěl vědět hned. a za mou první sezonu tolik záseku nebylo :-1

Pátek 22. ledna 2010 v 15:56® čabi
čabi

slepyc> protože máš mezi dvacítkou a desítkou hrozně velkej nosnostní rozdíl,bys to hodně trhal.Při takových případech se dává feederová guma.Já největší rozdíl mezi kmenem a návazcem měl 0,16 kmen s 0,08 forpase a musel jsem si dát sakra pozor při záseku.I tak když jsem měl dobře seřízenou brzdu tak se mi párkrát stalo,že při prudkým záběru jsem to ihned upálil.Dal jsem 0,10 a bylo to v pohodě.Podle mě a mých zkušeností by neměl být rozdíl u tenkých vlasců mezi kmenem a forpasem větší než 0,06–0,08mm.Pak musíš dát gumu na tlumení záseků a výpadů ryby. Co se týče vlsce na navijáku s jeho životností…záleží to na opotřebení a kvalitě vlsace.Jsou vlasce co do půl roku vyhodíš a jsou vlasce,se kterýma chytáš do té doby než ti dojde,třeba i tři roky.

Pátek 22. ledna 2010 v 15:45® slepyc
slepyc

ještě jsem si uvědomil, jaký vliv má průměr kmenového vlasce k průměru návazce? totiž, většinou se píše že návazec je o jednu až dvě třídy menší než kmen, proč nemůže být na cívce kmen třeba 0,20 mm a návazec podle potřeby třeba i 0,10mm. a po jaké době bych měl kmenový vlasec vyměnit. z loňska mám na cívce 0,30mm na kapry, můžu to ještě nechat nebo na každou sezonu nový, popřípadě několikrát za sezonu vyměnit.

Pátek 22. ledna 2010 v 15:39® osprey
osprey

malej.uzasnak> Ode mě máš odpověď ve Všeobecné. Pokud ta hlína bude dost lepit, tak ji mokrou nezamícháš do krmení. A kolik jí dáš, to je na tobě. Můžeš jít až na poměr 1 : 1 (hlína : krmení).

Pátek 22. ledna 2010 v 15:34® malej.uzasnak

vasekmaj> ale jestli suchou mokrou a kolik asi tak na kilo

Pátek 22. ledna 2010 v 15:29® osprey
osprey

čabi> To není na závadu. U nás se ti říčňáci do míst, kam padají s pravidelným odstupem krmelce, zas tak často nehrnou. Ale někdy taky. Často ale stojí kus pod krmeným flekem mimo dění a čekají, co připlave. Když ten kravál utichne, jdou posbírat zbytky.

Pátek 22. ledna 2010 v 15:24® vasekmaj
vasekmaj

malej.uzasnak>vět­šinou ta která se nachází v dané lokalitě ale není to pravidlem.Hlínu používáš aby rychle klesalo krmítko.

Pátek 22. ledna 2010 v 15:16® malej.uzasnak

jaká hlína se má pridávat do krmení(krmítka)??

Pátek 22. ledna 2010 v 15:01® čabi
čabi

osprey: dělal jsem to doteť podobně…s jedním jsem chytal všechno a druhej nastraženej s kukuřicí na kapra.Ale mnohem víckrát jsem byl úspešnější s prutem se kterým jsem chytal bílou rybu na červi,tam mi zabrali kapři mnohem častěji.

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:57® čabi
čabi

slepyc> zkus si koupit nějakej jetej feeder,seženeš kolikrát hodně dobrej prut za „pár“ kaček.Začni s tím mediem a uvidíš jestli později pujdeš do light nebo heavy. Uhlík x sklolaminát u špiček…já jsem zastáncem laminátek,pokud teda nechtáš ve velkým proudu s pořádnýma krmelcema.Použití typu feeder se především odvíjí od způsobu lovu a používání zátěže.

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:55® džigit

čabi> já nemyslel tek kousíček,líbí se mi celý :-D jde o to,že jsem buď blbej,nebo neumím hledat,ale Technium DF asi není tak často v krámech.Tak proto.Leda,že by to nebyl feeder?!?

Tento příspěvek byl editován 22.1.2010 13:57:15 uživatelem džigit.
Pátek 22. ledna 2010 ve 14:52® čabi
čabi

džigit> vždyt je tam vidět jen kousíček:-)

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:50® slepyc
slepyc

zdravím vás lidi. chci si koupit feedr a nevím podle čeho vybírat. jako laik nejspíš začnu s mediem ale to je vše co vím. můžete mi prosím poradit na co bych si měl dát při koupi prutu bacha. počítám s vydáním asi do 1500 kč. myslíš že se dá sehnat něco slušného za ty prachy ? nebo mám radši počkat a přišetřit ? je lepší dělička nebo teleskop? viděl jsem i typy jako medium light a medium heavy, máte s tím někdo nějakou zkušenost? a co material, sklolaminát nebo uhlík? víceméně budu chytat na svazových revírech kde je si myslím o kapitální kousky nouze (aspoň co vím z doslechu) ale náhoda je sandokan a náhodou mi na to skočí něco většího tak abych to nepolámal. předem díky moc za odpověď. petrův zdar

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:49® džigit

čabi> a kdepak jej mají,nějak se mi líbí :-)

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:48® čabi
čabi

skwor> jo vypadá líp než jsem čekal

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:48® čabi
čabi

džigit> ten je z podzimu…je tam jen tak na okrasu:-)

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:15® skwor
skwor

čabi> Ten bojoTwin se mi vzhledově líbí. U Aspire si nemůžu pomoct, ale ten naviják je vzhledově prostě nuda :-)

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:07® osprey
osprey

čabi> Divil by ses, jak nenápadně se nechá zakrmit. Už jenom ta věc, že každý hází přímo před sebe. Na hodně chytané vodě mám před sebou flek na bílou rybu – tam furt házím a něco odtud tahám. Ostře bokem mám flek na kapra. Tam nenápadně házím partikl a feeder nahozený do tohohle místa přijde ke slovu 2× až 3× za vycházku. A první den tam nemusím mít nahozeno vůbec. Takže pokud je záruka, že si sednu dva dny po sobě na stejný flek, dá se to udělat i na frekventované vodě.

Taky si občas chodím zaplavat s igelitkou.

Pátek 22. ledna 2010 ve 13:49® džigit

čabi> a proutek? Taky nový?

Pátek 22. ledna 2010 ve 13:46® džigit

osprey> přesně ten záběr,kde zabral říčňák.Tam mi Tě bylo i líto,vpodstatě i nás koukajících.Těšil jsem se na nádherný souboj a nic.Jak píšeš,záběr čitelný jen ještě neznamená konečný úspěch.Všichni víme,jak se začnou třást ruce při takových zážitcích…

Pátek 22. ledna 2010 ve 13:21® čabi
čabi

a ještě něco na heavy…

foto/diskuze/feeder/2010/th-img30470.jpgfoto/diskuze/feeder/2010/th-img30471.jpg
Pátek 22. ledna 2010 ve 13:15® čabi
čabi

osprey> na revírech kde chytám je trochu problém s provnazením si fleků několik dní dopředu…jsou dost hodně navštěvované a kolikrát se rád,že si najdeš aspoň slušnější místečko…hlavně na stojácích.

Pátek 22. ledna 2010 ve 13:09® čabi
čabi

musím se pochlubit novými navijáčky na feeder…

foto/diskuze/feeder/2010/th-img30469.jpg
Pátek 22. ledna 2010 ve 12:51® osprey
osprey

džigit> Ona je otázka, co z DVD myslíš, ale pokud jde o záběry těch říčních kaprů, tak tam to ten den bralo dost zostra.

A taky tam bylo vidět, jak si jsem s tou pletenkou nejistý (ono se z ní opravdu vyřízne víc ryb a před kamerou to zamrzí).

Další, co bylo vidět, že ze 3 natražených feederů (1 x David, 2 x já) zabrali všichni kapři na jeden – na prostřední. Shodou okolností to byl ten s pletenkou. Níž jsem měl nastraženou peletu, vlasec a tvrdší prut (v očekávání záběru větší ryby), ale pelety ten den kaprům vůbec nejely.

Pátek 22. ledna 2010 ve 12:42® džigit

osprey> no jestli tím „do jízdy“ myslíš něco jako z DVD :-)