Chytej.cz

Feeder

V diskuzi je 22.754 příspěvků, z toho 22754 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Úterý 18. srpna 2009 ve 21:24® lubo OV
lubo OV

osprey> v lednu jako správný medvěd ještě spím. Na ryby vyrážím až když je cca 10 nad nulou a výše, takže cca v březnu :-)) ) Patrně směřuješ k opatrným zimním záběrům.

Úterý 18. srpna 2009 ve 20:16® osprey
osprey

lubo OV: Proč se omlouvat? Prezentoval jsi svůj názor a maximálně riskuješ, že ti někdo bude oponovat. Pak si ho budeš muset obhájit.

Já začnu – zkoušel jsi s tou dvouuncí chytat takhle někdy v lednu při oblevě na stojáku?

Úterý 18. srpna 2009 v 18:59® lubo OV
lubo OV

Asi se mnou řada ortodoxních feederařů nebude souhlasit, zvláště ti co „jedou“ výhradně podle klasických feederových zásad. Ale osobně považuju z vlastní praxe nějaké velké laborování se špičkama za zbytečnost. Nemůžu si pomoct, ale od té doby, co jsem začal k některým věcem u rybaření přistupovat „nevědecky“ (prostě jednoduše a bez nějakého laborování) daří se mi nějak více. První feeder jsem koupil cca před osmi lety, nasadil na něj špičku 2oz a na tuto sestavu chytám dodnes. Dostal jsem k tomu feederu ještě 1oz, ale nikdy jsem ji ani nevytáhl z tubusu. Omlouvám se, jestli jsem se někoho dotknul, nebyl to úmysl :-)) )))

Tento příspěvek byl editován 18.8.2009 19:00:59 uživatelem lubo OV.
Úterý 18. srpna 2009 v 15:00® osprey
osprey

Kubajs: Od Shimana v zásadě existují asi troje špičky. Starší verze – do 2 oz laminát a výše uhlík pasovala v oněch časech snad do všecj feederů, co Shimano dělalo. Špičky Supertips měly stejný průměr báze i délku, ale jinou akci, takže se taky daly použít. Pak přišel Speedmaster s trochu jiným průměrem špiček a krátce na to přešlo Shimano na špičky pouze uhlíkové (už od 0.5 oz) a ty jsou velmi tenké a do starších prutů je neusadíš.

Úterý 18. srpna 2009 v 8:19® candatek
candatek

chytani na feeder je fajn vec dobre je že se daji dokupovat špičky ataky je na to mnohem rozeznatelsi zaber ness (např) u policajta

Pondělí 17. srpna 2009 ve 23:06® Kubajs
Kubajs

osprey:a nevíš jak to je se špičkami od shimana jestli mi do hyperloopu sednou špičky z alivia mám taky špicce supertips?

Pondělí 17. srpna 2009 ve 23:01® osprey
osprey

Petrson: Jak si člověk na něco zvykne, je zle. Já mám výhodu, že moje oblíbené Supertips od Shimana se mi nelámou a mám jednu celou rezervní sadu ze zničeného prutu.

Nezbyde ti než hledat po obchodech. Kdysi jsem si jednu špičku od Browningu upravoval na jiný prut, měla hrozně křivá očka, ale pracovala skvěle.

Browninga dělala Akvazona v Budějovicích, zkus se podívat na jejich stránky.

Pondělí 17. srpna 2009 ve 22:55® osprey
osprey

Kubajs: Na stoják tu jedničku rozhodně kup. Budeš ji mít rád – skoro určitě, pokud nechytáš na nějaké extra vzdálenosti.

Co se týče špiček, tak vzhledem k tomu, že klidně nahodím i do prudu, který mi ohýbá i blank prutu, užil bych místy i pruty extraheavy s pětkou.

Prostě používám takovou špičku, která se v dané situaci předpisově ohne. Když má hypercitlivá špice třetinu své délky srovnanou s vlascem, ukazuje záběry hůř než jiná silnější. Dokonce i vzdálenost lovu a použitá montáž má vliv na to, jakou špičku tam dávám.

Pondělí 17. srpna 2009 ve 20:18® Kubajs
Kubajs

Osobně mám u svýho miláčka(hyper­loopu)špičky dvě 2oz a 3oz.Druhou v pořádí jsem ještě nepoužil ale 2oz špička mi nedělá problém ani na stojácích a vidím i celkem jemné záběry,ale i přesto se hodlám ke koupi 1oz špičky myslím že nejjemnější špička kterou dovolují podmínky je vždy ta nejvhodnější

Pondělí 17. srpna 2009 v 19:19® Piranha
Piranha

BlueShark> dlouho za mnou nikdo neprisel.Naposldey pipa a videl mistra cejnofila :-))

Pondělí 17. srpna 2009 v 19:11® BlueShark
BlueShark

:D :-D :-D :-D

Vždy když jsme chytali, přišel jsi Ty, tohle mám od jiných co za Tebou přišli, asi házej žuchy :-D DD

Tento příspěvek byl editován 17.8.2009 19:11:50 uživatelem BlueShark.
Pondělí 17. srpna 2009 v 19:06® Piranha
Piranha

BlueShark> :-)) ) :-)) ) protoze dycky prijdes a zacnes hazet v rozptylu 10m žuchy a pak to me brat na hod :-)

Pondělí 17. srpna 2009 v 18:20® BlueShark
BlueShark

Piranha: Jsi vedle jak ta jedle :-) Viděl sjem co to dělá a stál vedle Tebe, kolik záběrů si neproměnil.

Na dotaz jak poznaš vracák když ji nemáš proplou a ohlou si mi odpověděl: „To poznám tak, že mám prověšený vlasec“

To Tě i Míra nakope :-)

PS: Říkám jen příklad člověka a jména, který o tom musí vědět a ten mi to radil a od té doby jsem opravdu začal chytat a proměňovat dalších 50% záběrů…

Vím jakej jsi šikula to se neboj a je zvláštní, že Ti vždy berou na hod, dokud někdo nepřijede a nekouká :-D DDD Alibisto :-) Mám jiný názor a neříkám, že neumíš chytat, ale plno věcí není to optimální… Míra prochytává proudy, což ty moc ne a proto ty tuhý jsou v tu chvíli na nic…

Tento příspěvek byl editován 17.8.2009 18:24:51 uživatelem BlueShark.
Pondělí 17. srpna 2009 v 17:54® Piranha
Piranha

BlueShark> aby jsi se s toho Praska neposral porad :-) ja s nim taky jdu na ryby a melu vo nem furt?Je to dobrej feederar osobne neznam lepsiho ale zase nevystrikni.Ja chytam na spicku pres 100g porad a mam i slabsi, mam radeji proste ty tvrdsi spice.Chytam s nima i na stojakach a dokazu s nima i cudlikarit.Jen musim driv sekat kvuli vetsi tuhosti.Ale na labe nebo vubec na reku bych jemnejsi nedal.Mam s tim spatny zkusenosti. Myslim si ze by jsi mel datna radu Mirka. Nic proti tobe samozrejme :-)

Tento příspěvek byl editován 17.8.2009 17:55:13 uživatelem Piranha.
Pondělí 17. srpna 2009 v 17:34® BlueShark
BlueShark

Já měl velice tenké špičky na Labi, nikdo kolem mě až na Práška neměl jemější. Hold Mistr ČR z loňska, měl jsem nalejvárnu. Jen se daly lehce zlomitˇ, troška trávy atd… Teď mi sehnal Mivardi špičky, nádhera, jemné a i když navineš bordel prostě nerupnou. Maj konec barevně zakončené jak šraňky, mrkni na inet :-)

Pondělí 17. srpna 2009 v 17:04® olda
olda

Oprava :já to protahuji mezi očkem a gumou ze vnitř

Pondělí 17. srpna 2009 v 16:55® olda
olda

osprey> Nejlepší nikdy se mi nerozvázal používám 3 roky,jak píšeš je to i hezký.

Pondělí 17. srpna 2009 v 16:38® yerrx
yerrx

osprey> já tímhle vážu všechno, obratlíky karabinky woblery háčky s očkem…

Pondělí 17. srpna 2009 v 15:15® osprey
osprey

Na žádost kolegy Flida sem dávám uzel, kterým navazuju feederovou gumu. Nevím, jak ji navazují jiní, když jsem se s feederem učil zacházet, nebyl nikdo, kdo by mi to ukázal a tak jsem si odzkoušel toto.

Je to uzel, který doporučuje Rapala pro navazování očka (první dva obrázky) doplněný o jedno provlečení navíc (třetí obrázek – dole).

Je to poměrně vzhledné, rovné a drží to jak helvítská víra. V životě jsem už nic jiného nehledal.

foto/diskuze/feeder/2009/th-img25853.jpg
Pondělí 17. srpna 2009 ve 13:00® osprey
osprey

BlueShark: Ujišťuju tě, že zdaleka ne vždy a všude je to jedno.

Navíc každý člověk se časem naučí dívat na špičky po svém. Prostě když jsem jednou v životě chytal tam u vás, tak jsem na onom konkrétním fleku nasadil čtyřuncovku.

Takový Martin Maťák (daleko lepší feedrař než já) s ní chytá na řekách celkem běžně – samozřejmě tam, kde to uzná za optimální.

Tento příspěvek byl editován 17.8.2009 13:01:29 uživatelem osprey.
Pondělí 17. srpna 2009 v 10:37® BlueShark
BlueShark

Osprey: správně znám, chytám tu každý den co můžu chytat, jinde ne. Jen jsem to kdysi testoval a bylo to snad úplně jedno. Prostě dlouhej návazec a je to. Kdybys nenasadil průběžku tak bys chytal dle mého stejně.

Pondělí 17. srpna 2009 v 5:58® Petrson

Zdar chlapi, zaujal mě diskus o špicách, které v poslední době (ca 2 roky :-)) vidím pomalu jako nejdůležitější část fídru (tedy ne krmelec). Protože myslím, že řada neoriginálních špic, které nahrazují často zlomené původní, nemaká ve zbytku prutu tak dobře. Vyočkoval jsem starou špici (nejde opravit) a od tý doby nejsem s žádnou spokojen, i když jsem jich zkusil řadu, i o hodně slabších, detekce pořád není tak plynulá, jak jsem si uvykl. Dají se shánět přímo originály, třeba v e-shopech atd., klidně i od výrobce? Konkrétně v tomto případě Browning, kdyby náhodou někdo věděl. Případně měl další zkušenosti, jak nejlíp nahradit špicu – špica, dík.

Neděle 16. srpna 2009 ve 12:35® osprey
osprey

wab: On je tu jeden problém – drapnu prut, třepu, chytám, ale pamatuju si jen to, co mě opravdu zaujme. Velice jemné špičky jsou třeba u Semy Amnesie a vynikající jsem viděl před asi 5 lety prodávat v Písku, ale byly u báze moc tenké, takže jsem je nedokázal použít na svých prutech a značku jsem zapomněl. Navíc se to mění rok od roku, jak výrobci vyvíjejí nové řady a získávají dodavatele. Dík tomu všemu prostě nevím, jak si kdo stojí. Moje oblíbené špičky jsou Supertips od Shimana, které se dodávaly např. s řadou Technium. Nejjemnější ale nejsou.

Taky některé pickery mají velmi tenké špičky, které se dají použít na některých typech feederů (tam, kde je originál špice krátká a slabá).

Nemilosrdně hledej po obchodech, jsou i totálně neznačkové výrobky. Pokud padneš na něco, co se ti líbí a má to průměr stejný nebo větší než oficiální špičky tvého prutu (zabrousí se to), ber je.

Tento příspěvek byl editován 16.8.2009 21:56:05 uživatelem osprey.
Neděle 16. srpna 2009 v 9:56® wab
wab

osprey>ahoj z těch mnoha značek co jsi vyzkoušel která fa dělá nejměkčí?

Neděle 16. srpna 2009 v 9:45® Tommy
Tommy

olda> souhlasím,jsem na tom stejně,průběžka mě osobně vyhovuje více,jak na řece tak na stojáku

Sobota 15. srpna 2009 ve 14:15® osprey
osprey

Ciffik: Viděl jsem mraky jednouncových špiček a poslední, co by se o nich dalo říct, je, že jsou všechny stejné. Opak je pravdou. Ale se všemi se nějak dá chytat.

Sobota 15. srpna 2009 v 9:11® Alov
Alov

Já mám lightku od Mikada (ultraviolet light) a letos jsem zakoupil medium – heavy od firmy WMF (mimochodem velká spokojenost v poměru cena/kvalita) a po příchodu domů jsem zjistil, že u obou prutů mi pasují perfektně špičky, takže je můžu navzájem měnit dle potřeby, pocitu a libosti. Mám tím pádem výběr z asi 8 typů tuhosti. Haluzové, ale hodně praktické :-)

Pátek 14. srpna 2009 v 18:49® Kubah

osprey> Já špičky na svých 2 stejných Mikadách popsané nemám. Je mi to jedno, vybírám ji prostě podle citu a v pohodě. Jen jsem se bál, že při zlomení nekoupím stejnou, ale podařilo se mi sehnat všechny špičky ještě jednou :-) Na Semě Z-force popsané jsou a stejně na čísla nekoukám.

Tento příspěvek byl editován 14.8.2009 18:49:52 uživatelem Kubah.
Pátek 14. srpna 2009 v 17:38® Ciffik
Ciffik

tak osprey nas rozsoudil a mel jsem pravdu…jupiiii…:-)

Pátek 14. srpna 2009 v 15:47® osprey
osprey

BlueShark: Měl jsem ji nasazenou i na Labi v Ústí. Tam to znáš, ne?