Vyhledávání
Feeder
V diskuzi je 22.752 příspěvků, z toho 22752 jste ještě nečetli → nejstarší z nich.
Chci vložit příspěvek.
- Sobota 26. února 2005 v 11:46® mirmen
-
Ještě ke klouzavému úchytu a zarážce. Dají se použít silikonové nebo gumové zarážky. Lze použít bavlnku nebo chirurgickou nit. Způsobů vázání je víc, pokud má zarážka dobře provházet očky prutu, je vhodné ponechat delší konce, alespoň 8–15 mm.
- Sobota 26. února 2005 v 9:18® mirmen
-
DEATH: to brko se dá použít na chytání na zvedavý záběr. Na kmen zarážka a korálek, brko jednobodové , klouzavé uchycení. Vyvážit ( odhaduju 2– 4 gramy, dle velikosti brka) malou průběžnou zátěží tak, aby z vody vyčnívaly zhruba 3 cm brka. Délka návazce od zarážky zátěže do 15 cm. Na zvoleném místě, vhodné například 2 metry od stulíků, zavnadit a důkladně změřit hloubku ( bývá tam 0,8 – 1,5 metru). Nahodit a nechat nástrahu s olůvkem na dně. Brčku chvilku trvá, než se srovná na hladině. Po uložení prutu do vidliček se potápivý kmen vypíná tak, aby nad vodou bylo 2–3 cm červeného brka ( žlutá,černá,oranžová) , aby bylo na dálku třebas 20–25 metrů vidět typ záběru ( jinak lín,plotice,kapr,cejn..). Cejn nástrahu nadzvedne a přitom se nadzvedne i zátěž a brko se položí na hladinu. Jinak -využití jako nepředvážený wagler, typická záležitost pro stojáky, maximálně lov na tůních s netažnou vodou.
- Sobota 26. února 2005 ve 4:52® CeP
-
smrtaku ty ses knedlo. rano ti to vysvetlim…
- Pátek 25. února 2005 ve 20:34® CeP
-
velice levne splavecky z obycejneho brcka. vyrobni naklady mizive, uzitna hodnota nadprumerna. za chvili jich nasekate spoustu a pokud se nejaky zlomi, staci vymenit brcko a jede se dal. nosnost ohromna. pri vetsi zatezi na hacku a zvedevem zaberu vystreli nad hladinu jako katapultovany. nosnost pravdepodobne trochu eliminuje vetsi brocek dole, takze duverive vezmou i vetsi zkusene ryby.
- Pátek 25. února 2005 ve 20:29® CeP
-
.
- Pátek 25. února 2005 ve 20:19® CeP
-
pohoda: navazec 20–30cm, mikroobratlik. 3–7 cm od hacku brok 1–2g. zbytek zateze rozlozit nad mikroobratlik tak, aby ze splavku koukalo nad hladinu cca 5mm. nad nejhorejsi brocek ve vzdalenosti 1,5 nasobku delky splavku gumovy koralek na zarazeni splavku. kdekoli na kmeni posuvna zarazka dle hloubky. delam ji z rezne niti, trojnasobny uzel kolem kmene. ted specham na ples, az prijdu, najdu ti nejaky odkaz. vyzkousis si to na orlasu
- Pátek 25. února 2005 ve 20:13® TH
-
n
- Pátek 25. února 2005 ve 20:02® TH
-
Jak tohle čudo upevnit,aby se při záběru vynořilo??
- Pátek 25. února 2005 v 19:51® CeP
-
> DEATH: zalezi na tom jak ho chces upevnit a jak je silne, adapterem, buzirkou nebo gumickou…
- Pátek 25. února 2005 v 19:45® TH
-
jak se upevňuje Brko??(myslim splávek z brka..)
- Pátek 25. února 2005 v 6:04® mirmen
-
Využití splávku
- Pátek 25. února 2005 v 6:03® mirmen
-
michal: docela dobrej je i tenhle průběžnej paternoster. Jako koncovou dávám arslejku od 15 do 40 gr na návazci cca 15–20 cm ( namísto kroužku je obratlík. Obratlík klouže po kmeni a zastaví se o gumovou perlu. Na konci kmene je druhý obratlík a na něm návazec s háčkem ( kratší než návazec zátěže). Tenhle ilustrační obrázek s kroužky jsem nezkoušel, ale ten system s obratlíky je na stejném principu.
- Pátek 25. února 2005 ve 3:44® mirmen
-
OPRAVA ODKAZU !!!
Správně je viz. url
- Pátek 25. února 2005 ve 3:39® mirmen
-
michal: tenhle LOOP PATERNOSTER má výhodu v tom, že ryba necítí odpor zátěže (krmítka). Potom, co uchopí nástrahu, tak kmen prochází volně bočním závěsem a přenáší se s minimálním odporem na špičku prutu. Pokud ryba poodjede dál, tak ucítí odpor. Jak se zachová, to záleží na druhu a jejích zkušenostech. Cejn to samozřejmě pouští ( tedy ten větší) , ale to už rybář stejně registroval alespoň 3–5 cm ohyb špičky, takže zasekává dřív, než smyčka dojede nadoraz. Kapr – pokud ucítí odpor – se snaží nástrahu vydechnout , jenže se hrot často zachytí ( díky odporu zátěže) a ryba se zasekne sama. Dost často se tak sekne i menší cejn , plotice i tloušť, záleží na nástraze, velikosti háčku. Stejně ale reaguju už na několikacentimetrový ohyb nebo střídavé ohýbání a narovnávání špičky, takže k vlastnímu samozaseknutí ryby to nenechávám .
Z nákresu z viz. url je zřejmé, že krmítko je zavěšené na kmeni. Chce to trochu cviku při nahazování, ze začátku častějc motá. Dá se to zvládnout až na zhruba 90% bez motání. Občas chytám i na vlastní verzi loop paternosteru. Návazec protáhnu do zhruba 1/3 délky černou silikonovou hadičkou o průměru cca 0,5 mm. Do konce smyčky jde plavačkářský obratlík a silikonová hadička se na něj natáhne. Ryba sice zvedá o malinko menší hmotnost, než je hmotnost návazce a nástrahy, ale v porovnání s váhou sousta je tahle „zátěž“ zanedbatelná. Používám to na řece v mírném až středním proudu. - Pátek 25. února 2005 ve 2:10® TH
-
HI ALL
- Pátek 25. února 2005 v 0:15® mirmen
-
Na jednu cívku klidně do pletenky běž, ona se neztratí. Ale počítej s tím, že musíš nahazovat opatrně, plynule, aby se neudělal ovin kolem koncových oček. Na feeder prut nemám zkušenost s pletenkou nad 5,5 kg a jen ojediněle používám FireLine ( cca 10 kg). Pokud je dno relativně čisté a mám možnost nmechat rybu jet i 60–80 metrů, tak používám monofil. Ještě k montáži s krmítkem , dost často používám i loop method, která chvíli funguje jako průběžný ( podle délky smyčky) a pak jako samozásek, podobně jako zátěž mezi dvěma zarážkami při lovu na velké vzdálenosti.
- Čtvrtek 24. února 2005 ve 23:32® michal
-
> mirmen: Mám tuším jakson profix 3,6 něco mezi medium a hard. chytám většinou labe a menší řeky
- Čtvrtek 24. února 2005 ve 23:24® mirmen
-
michal: jaký máš prut, na jaký typ vody chodíš ( ramena,písníky, parmová řeka,nížinná cejnová s výraznou obsádkou kapra), jaké ryby tam chytáš?
U montáže taky hledám.
V zimě používám často paternoster s návazcem 20–25 cm. Pokud záběry neregistruju včas nebo jsou drobné, takřka nečitelné, tak zkracuju návazce třebas na 10 cm. Pokud ani to nevede k úspěchu, tak montáž předělám na průběžnou ( zátěž nebo krmítko je jsou zavěšeny bočně) a zase experimentuju s délkou návazce, který prodlužuju od 25 třebas do 40 cm. - Čtvrtek 24. února 2005 ve 22:56® michal
-
> mirmen: dík za info. S pletenkou jsem byl rozhodnutý. Teď si nejsem tak jistý. Pořád laboruju, páternoster nebo průběžná montáž. Jak to řešíš ty?
- Čtvrtek 24. února 2005 ve 22:15® mirmen
-
michal: to slovo kosa je dost nadnesené. Ve vodě rostou desítky druhů rostlin s různě pevnými stonky a pokud kapr vypálí do strany a podvleče to , tak nepomůže skoro nic , co je slabší než nějakých 8–10 kg nosnosti. Navíc – pokud používáš jemné háčky, tak sice může odolat kmen, ale ryba se vyřízne nebo háček narovná nebo u překalených praskne.
Jako na definitivní řešení problémů s trávou se na slabou pletenku rozhodně nedívej. Ze slabší trávy nebo rozkládající se ( koncem vegetace) to funguje. Problém je, pokud se v travinách zachytí nějaká naplavená větvička.
Detekce záběrů _ zejmena na vzdálenosti 30 metrů a výš vynikající ( pletenky mají průtažnost do 4% maximálně). Při zdolávání menší ryba jen dělá krátké výpady, které odpruží prut ( je to jak napsal tuším že iceman „jako když táhneš pytel cementu po schodech“). U ryb nad 3–4 kg má pletenka význam na vodách, kde jsou poblíž nějaké klacky. Používám ji hlavně na řece tam, kde čekám i záběry větších kaprů nebo parem. Vloni na podzim jsem vyzkoušel na feeder vlasec, který jsem si koupil i na vláčku: Berkley Trilene sensitive. Zdál se mi dost dobrej, 0,16 mm deklarovaná má nosnost přes 3 kg , takže to bude na většinu mejch situací ( a míst) stačit.
- Čtvrtek 24. února 2005 ve 22:03® michal
-
> mirmen: I když nechytám na velké vzdálenosti tak mě zajímá jestli se zlepší detekce záběrů. taky mě zajímá jak bude ryba cítit při zdolávání. Občas chytám v travách, slabá pletenka by prý měla fungovat jako kosa
- Čtvrtek 24. února 2005 ve 21:45® mirmen
-
michal: ještě doplním. Skoro neprůtažný kmen má význam tam, kde potřebuješ kontakt s rybou ( cítit, že „dýchá“), kde se musíš při zdolávání do ryby víc opřít, kde víc hrozí ztráta při nájezdu do překážky. Ty máš nějaký důvod, že jdeš do pletenky?
- Čtvrtek 24. února 2005 ve 21:28® mirmen
-
michal: v tomhle těžko radit. Mně prošly z pletenek rukou jen FireLine, Whiplash a Feeder pletenka , kterou si na špulky značené svou firmou nechává někde namotat Zico. FL používám hlavně na vláčku ( 0,12 mm) a jen ojediněle na feeder. Whiplash jsem vzal o průměru asi 0,17 ( cca 22 kg ) na lov na mrtvou nebo živou nebo na vláčku na sumce ( kterého jsem na tuhle šňůru nedostal). Od Zico na ni mám odchytaných cca 600 hpdin, možná až 800 . Trochu třepí ( přestože ji občas čistím) a přestože udržuju čistá očka. Odhadl bych ztrátu nosnosti tak na 20 %, ale je to jen subjektivní pocit, nepodložený měřením.
U Antarese – nevím. Očekával bych, že si Shimano nebude kazit reputaci tím, že by nabízelo vyslovený povl. Pokud vím, tak se snad jen dva druhy vláken používají na pletenky, základ je na vláknech Dyneema. Myslím, že na nich staví své výrobky jak Shimano, tak i Penn ( ale jistý si tím nejsem ). - Čtvrtek 24. února 2005 ve 21:18® HaD
-
> michal: mám pocit, že penn má něco dobrýho
- Čtvrtek 24. února 2005 ve 21:00® michal
-
scháním pletenou šňůru jako kmen Co říkáte na shimano antares 0,08 nebo 0,10. Nebo znáte něco lepšího?
- Středa 23. února 2005 ve 20:46® Tomash
-
mirmen : Taky rád chytám na houpačku…
- Středa 23. února 2005 v 7:38® mirmen
-
CeP: klasická houpačka je príma, ale štve mne, když začne vítr nebo když voda nese nečistosty. Každej list udělá záběr jako pořádnej lopaťák
Ještě nedávno jsem používal 7 m teleskop . Dopravil nástrahu přímo do oblíbené tůně, vlasec byl skoro kolmo od špičky, lehonce vyvážený na zvedavý záběr. Citlivostí srovnatelné s lehkým splávkem nebo nejjemnější špičkou winkelpickeru ( cca 1/2 unce).
- Středa 23. února 2005 v 7:25® CeP
-
> mirmen: jj, klasicka houpacka. asi to jetos znovu vyzkousim…
- Středa 23. února 2005 ve 3:12® mirmen
-
CeP: dávali jsme brko uchycený na dvou gumičkách. Sebemenší dýchnutí ryby bylo znát.