Chytej.cz

Feeder

V diskuzi je 22.752 příspěvků, z toho 22752 jste ještě nečetlinejstarší z nich.

Chci vložit příspěvek.

Středa 28. května 2008 v 17:55® sus1

Zdravim,dneska na feedr prvně kapr 56cm ,nízkej šupináč, ješte jsem z toho nasračky tet.:-x :-)

Úterý 27. května 2008 ve 20:49® Cudla
Cudla

Nevim jak vy ,ale já se držim tohoto:prudký nesekatelný záběry,prodloužit návazec,ryba to má hloubž,nebo takový „vlažný“ záběry návazec krátim.

Úterý 27. května 2008 ve 20:32® hubertsvab
hubertsvab

přesně tak zkušenosti nasbíráš nejlépe u vody a jěště lépe mezi zkušenými feederaři. Já sem se za 3 vycházky s plzeňskými kolegy dozvědel více než bych vyčetl za rok. Zkus se pozeptat ve tvém okolí kdo feeder chytá a možná že budeš mít štestí.

Úterý 27. května 2008 v 16:40® Vlaštovka
Vlaštovka

Leonardo> chce to hlavně čas a sbírat zkušenosti, pár článků ti pomůže ale neosvítí…

Úterý 27. května 2008 v 8:30® profo
profo

osprey : není zač…

Úterý 27. května 2008 v 7:43® osprey
osprey

profo: Dík.

Leonardo: To není věc na pár řádek. Zajdi ke konkurenci na MRK, tam jsem se o feederu rozepsal v několika článcích.
A u feederu neexistují jednoznačné odpovědi. Každý si hledá svou cestu jak to vyladit.

Pondělí 26. května 2008 ve 22:25® Alov
Alov

S tím hackem to vyznelo trosku blbe :-D DD Samozrejme velikost volim podle potřeby. Ackoliv chytam uz peknou radku let, do dneska neznam z hlavy ciselne oznaceni hacku. Ale tvar pouzivam nejradsi tento na obrazku. Mam s nim docela uspechy no :-)

foto/diskuze/feeder/2008/th-img18382.jpg
Pondělí 26. května 2008 ve 22:11® Alov
Alov

Leonardo> Prostězkoušet a zkoušet. Vím že je to někdy otravné, ale věř, že úspěch se dostaví. Já třeba na řece o šířce cca 6–7 metrů, hloubce 1,5 – 2m a pomale téměř stojate vodě jsem zjistil, že nejvíc záběrů jsem docílil, když jsem chytal na kmen 0,14 a an něm navázaný 60 cm návazec 0,10. Na hacku už tak moc nesešlo.Nedal jsem žádné olovo, prostě nic. Jen silon a háček, na to 3 červy a od té chvíle jsem se nezastavil. Tahal jsem krásné plotice, tloště kolem 50 cm a sem tam i kapříka. Prostě parádní chytačka. Zajímavé bylo, že s touto montáží přestali úplně brát malinké čudly.Nahazoval jsem tak, že jsem kolem malé kuličky futra namotal návazec, lehce zamáčknul a scitem nahodil tak 10 m po proudu doprostřed řeky. Prostě je to o hodinách zkoušení chlape. Musíš si najít to své. Bez urážky, ale na něčí radu jsem toho zatím moc nechytil :-D At se daří – Petruv zdar :-)

Pondělí 26. května 2008 v 17:10® profo
profo

Leonardo : ještě dovětek. V různých ročních obdobích je to spíš o citlivosti a o tom jak důvěryhodně předložíš rybě nástrahu. Proto platí, že čím studenější voda, tak tím jemnější montáž. Myšleno tím slabší vlasce, menší háčky atd. Jinak i přes léto se slabším materiálem (pokud nejdeš vyloženě na kapra)platí, že je více záběrů, protože k montáži má ryba více důvěry. Vše je ale pořád a dokola věcí zkoušení a laborování. Jak přijdeš na ten základ a najedeš na určitý styl, pak se ti to už nebude zdát tak složitý. V celku je to jednoduchý a základ je dělat něco, aby jsi v rybě vzbudil důvěru k tomu co jí nabízíš. Čím líp se ti to bude dařit:-1 , tím si více zachytáš.

Pondělí 26. května 2008 v 17:04® profo
profo

Leonardo : pokud neva, vezmu to za Ospreye. To je těžká věc. Musíš říct jaká voda a opravdu je to spíš o tom zkoušet. Neexistuje nic universálního co by se nechalo říct, že je na jaro a co na podzim nebo léto. Je to opravdu složitější a chce to zkoušet. Já používám pátera na tekoucí vodě v délce od 50 do 150cm a na stojáku mi stačí 15 až 40cm. U průběžky na stojáku stačí 10 až 30cm a na tekoucí 20 až třeba 60cm. Je to o tom zkoušet co bude zrovna to pravé. Někdy stačí ten menší rozměr a někdy se velmi blížíš tomu hornímu. Zkus vyrazit k vodě a zkoušet. Všichni jsme tak začínali a ani teď po těch letech to není jiný. Než mi začnou ryby brát tak, aby se to seknout nechalo, tak taky přestrojím montáž třeba desetkrát. Myslím, že jak Míru znám, tak ti ani nic moc jinýho nepísne.

Pondělí 26. května 2008 v 15:51® Leonardo
Leonardo

osprey> a nemohl bys mi prosimtě poradit jak je to s délkou návazce v různých ročních obdobích?? předem děkuji

Pondělí 26. května 2008 v 15:50® Leonardo
Leonardo

osprey> moc dík

Pondělí 26. května 2008 ve 14:44® osprey
osprey

Leonardo: Mám pocit, že si soustavně komplikuješ život snahou používat to nej, zatímco ti utíkají úplně primitivní věci.

Pokud stabilně používáš jednu koncovou sestavu v různých podmínkách, okrádáš se o ryby. Právě práce se sestavou (hmotnosti zátěží, délka a síla návazců, velikost háčku) je základ zvládnutí feederu. Přitom základ jsou opravdu obyčejný paternoster a průběžná montáž.

Dip je něco čím zvýrazníš chuť hotového krmení, zatímco TTX je základ, který výrazně nabobtná, udělá ti objem a do toho teprve přidáš kvalitní vnadicí směs, partikl (prostě zrní) a živou složku, případně i nějaký ten dip. Takhle si připravuje krmení většina závodníků, já jenom když chci vypadat jako že o tom něco vím anebo chci zažít ten druh lovu, kdy se špička nezastaví. Jenže když na to přijde, dá se chytat i bez krmení (zdaleka ne vždy a už vůbec ne všude), ale to musíš umět číst vodu a vědět spoustu věcí o rybách.

Navíc chytat ve stylu závodníků je v podstatě strojový lov malých až průměrných ryb na kila. Já mám radši pointu v podobě jedné dvou pěkných ryb a k tomu směřuju i filozofii lovu a krmení. On třeba takový Sander taky moc velkou spotřebu krmení nemá a furt z té vody něco tahá…

Pondělí 26. května 2008 ve 14:23® profo
profo

Leonardo : není zač…;-) Odtoho nás tu máš..pivo

Pondělí 26. května 2008 ve 14:10® Leonardo
Leonardo

Tak mockrát děkuju za vysvětlení.

Pondělí 26. května 2008 ve 12:47® HaD
HaD

profo> taky varianta :-)

Pondělí 26. května 2008 ve 12:36® profo
profo

HaD : jen nech na hlavě nebo si začnu připadat divně a začnu se červenat…:-'pivo

Pondělí 26. května 2008 ve 12:22® HaD
HaD

profo> no je vidět, že to máš zmáklé více než já :-)

Pondělí 26. května 2008 v 10:48® profo
profo

Leonardo : páternoster není návazec, ale montáž. Návazec nebo taky forpas je to o čem psal Prichy. U páternostera může být forpas od 15cm do až třeba 1,5 metru. Záleží na vodě, na druhy ryby, na potřebě při daném lovu atd… Další věc je tebou zmíněné TTX. To není dip jak ti napsal HaD, ale jedná se o drcené sušené kukuřičné placky, které se před mícháním jako drť namáčí do vody. Polde potřeby, výrobce a způsobu sušení je doba namočení od 15minut až třeba po 2 hodiny. Vím i o delší době, ale to není teď důležité. Používá se ani né tak jako základ pro krmnou směs, ale spíš jako náhražka kukuřičného šrotu na ředění ostrosti krmné směsy. Vyrábí se v různých hrubostech. Jeho využití je ve většině pro závodní lov, ale nechá se používat i normí¨álně. Já závodník nejsem a používám TTX běžně. Oproti kuku šrotu má lepší vlastnosti a krmení s ním lépe pracuje a lépe se připravuje. Zase je to cenově náročnější než klasický kuku šrot, který na obyč rybačku bohatě dostačuje..;-)

Pondělí 26. května 2008 v 9:56® HaD
HaD

Leonardo> pokud se nepletu, tak TTX neni dip, ale normální součást krmení. Je to z kukuřice a musí se to nechat tak půl hodiny namočené, aby to nabobtnalo a slouží to pak jako základ pro výrobu krmné směsi.

Neděle 25. května 2008 ve 21:42® Leonardo
Leonardo

Prichy- tak dík za radu. Já zatím používám jako návazec páternoster s délkou od krmítka je háček 30cm.

Neděle 25. května 2008 v 16:14® Prichy
Prichy

Leonardo: pravdepodobne chces jit na zavody a nemas ani sajn o feederu, budes si muset neco precist (clanku tu konecne je dost). Ja napr pouzivam pater noster vsude, ale na stojaku davam kratky, protoze to dle me ani nema vyznam. (o obdobi, kdyz chytam…tj mimo zimy, kdy je ryba aktini)…na rece pak klidne 1m douhy navazec (chova se to ve vode prirozeneji).

Pátek 23. května 2008 v 17:16® Leonardo
Leonardo

Co myslíte?, dá se použít TTX i jako normální dip do krmení??

Středa 21. května 2008 v 15:32® crazykapr
crazykapr

cormaxx> Bezva,mám tu plno průměrů a chutí

Středa 21. května 2008 ve 13:56® Leonardo
Leonardo

tak děkuji za odpovědi, budu teda zkoušet :-)

Úterý 20. května 2008 ve 21:29® HaD
HaD

Leonardo> jak říkají kluci. Návazce nejsou závodní a nezávodní. Jsou chytací a nechytací. Jen ty zívodní mohou být použity z extrémně slabých vlasců, ale z hlediska konstrukce bych neřekl.

Úterý 20. května 2008 ve 20:39® Vlaštovka
Vlaštovka

Leonardo> vídíš… na blbou otázku, blbá odpověď… Návazce se mění podle záběrů a aktivity ryb tak se s tim musíš nějak poprat… nestačí mít jen kvalitní feeder ale i ruce. :-P

Úterý 20. května 2008 ve 20:09® skwor
skwor

Leonardo> Na takhle blbou otázku se Ti asi rozumné odpovědi nedostane.

Úterý 20. května 2008 ve 20:02® Salmo
Salmo

Leonardo> A není to jedno ?? Když mám úspěšný návazec na normální chytání tak nevidím důvod proč ho nevyužít při závodech.

Úterý 20. května 2008 v 19:42® Leonardo
Leonardo

HaD> no chtěl jsem nějaký návazec, který se hodí na závody?